Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Γυναίκα συνελήφθη με την κατηγορία ότι σκότωσε το μωρό της μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων

Το πιο σοκαριστικό κομμάτι αυτής της είδησης δεν είναι ο τίτλος της.Σίγουρα και εσείς όταν τον διαβάσετε θα ξαφνιαστείτε,θα απορήσετε,θα εξοργιστείτε.Ποιος άλλος τρόπος έχει μείνει για να θανατωθεί ένα μωρό;


Το χειρότερο είναι ότι ανάλογες υποθέσεις έχουν υπάρξει και στο παρελθόν..


H αστυνομία του Σακραμέντο συνέλαβε μια μητέρα 29 χρονών αφότου βρήκε,μετά από έρευνα, ότι o θάνατος του μωρού της πιθανόν να οφείλεται σε εγκαύματα που προκλήθηκαν μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων.

Η Κα Yang κρατείται χωρίς εγγύηση στη φυλακή του Σακραμέντο με την υποψία της επίθεσης και δολοφονίας του μωρού της.

Συνελήφθη τρεις μήνες μετά από τον θάνατο,της κατά τα άλλα υγιούς, 6 εβδομάδων κόρη της.Το μωρό είχε βρεθεί νεκρό στο σπίτι της οικογένειας.

Ο λόγος που καθυστέρησε τόσο η απαγγελία της κατηγορίας ανθρωποκτονίας ήταν γιατί οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να βρουν κάποια παρόμοια υπόθεση στο αρχείο!

Περιέργως βρήκαν,και στη συνέχεια τόνισαν: 

«Αυτό είναι σπάνιο. Τα τραύματα ήταν προφανώς πολύ ιδιαίτερα» 

«Έχουν υπάρξει μόνο τρεις άλλες τεκμηριωμένες περιπτώσεις σε ολόκληρη χώρα όπου οι τραυματισμοί ταίριαζαν με αυτήν την περίπτωση….Εκείνα τα παιδιά είχαν καεί επίσης από φούρνο μικροκυμάτων.»


«Δεν θα αξιολογήσουμε τη διανοητική κατάστασή της. Αυτός είναι δουλειά του δικαστηρίου» 

«Το συμπέρασμα είναι ότι κανένας δε  ξέρει τι συνέβη σε εκείνο το σπίτι»


Τον περασμένο μήνα, η China Arnold,καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης  για τη δολοφονία,με τον ίδιο τρόπο, της 28 ημερών κόρης της το 2005.

Το 2008 ο Joshua Mauldin, Galveston,καταδικάστηκε σε 25 έτη φυλάκισης.Και εκείνος προσπάθησε να κάψει την 2 μηνών κόρη του.Το μωρό τελικά επέζησε, αλλά ''σημαδεύτηκε'' από τρίτου βαθμού εγκαύματα στο αριστερό αυτί, το μάγουλο, το χέρι και τον ώμο του. 

Το 2000, μια γυναίκα της Βιρτζίνια καταδικάστηκε σε πέντε έτη φυλάκισης για τη δολοφονία του ενός μήνα γιου της επίσης σε  φούρνο μικροκυμάτων.Η Elizabeth Renee Otte ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν να είχε κάνει κάτι τέτοιο.Οι εμπειρογνώμονες πιστοποίησαν ότι η Otte έπασχε από επιληψία.Τις κρίσεις της ακολουθούσαν συσκοτίσεις (blackouts).


Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Συμφώνησαν Μέρκελ και Σαρκοζί για την επιτάχυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα

 Ως δια μαγείας λοιπόν μετά την επισκιασμένη-λόγω ανασχηματισμού-αρχική υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος όλοι άρχισαν να χαμογελούν.Με τη σειρά Αμερική,ΔΝΤ,Ευρωπαϊκή Κομισιόν,Γερμανία και Γαλλία.


 Το ΔΝΤ και η Ευρώπη-μέσω της ''ισχυρής'' Γερμανίας-εκβίαζαν την Ελλάδα για την 5η δόση.Το ίδιο έκανε με την σειρά της και η ελληνική κυβέρνηση .Όλη αυτή η μπλόφα με σκοπό το αυτονόητο.Την χρηματοδότηση της Ελλάδος.Όχι γιατί μια χώρα όπως η Αμερική νοιάζεται για το η χώρα καταρρεύσει,αλλά γιατί πολύ απλά το ''κούρεμα'' ομόλογων που κατέχουν ευρωπαϊκές και-έμμεσα-μη τράπεζες,σε περίπτωση χρεοκοπίας,είναι ικανό να καταστρέψει τις ίδιες και κατ' επέκταση τις οικονομίες των χωρών τους.


  Αυτό το οποίο έμενε να διευκρινιστεί ήταν η πηγή εσόδων των νέων ευρωπαϊκών δανείων.Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων προέρχονταν από υπερφορολόγηση πολιτών πλεονασματικών βορειοευρωπαϊκών χωρών.Τώρα λόγων των μεγάλων αντιδράσεων των φορολογούμενων αυτών-δε θα πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα των άλλων οι-αδύναμοι εκλογικά-ηγέτες των δύο ισχυρότερων (σε δημοσιονομικό και όχι τραπεζικό επίπεδο) χωρών έριξαν το μπαλάκι σε ιδιώτες.


 Τα νέα λοιπόν αυτά ομόλογα θα αγοράζονται εθελοντικά από ιδιώτες πιστωτές,χωρίς αυτό να θεωρείται πίστωση.Με λίγα λόγια μην περιμένετε πολλά σε θέμα ''κουρέματος'' ομολόγων,αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και ευνοϊκότερης αποπληρωμής.Είναι και δύσκολη περίοδος για να πιστέψεις ότι κάποιος θα κάνει τα στραβά μάτια-θα χάσει λεφτά για την ακρίβεια-για να βγεις εσύ ''καθαρός''.(Το παραπάνω εντάσσεται σε μία ομάδα 3 ενδεχόμενων σεναρίων.)


 Με βάση τα παραπάνω,επιβεβαιώνεται η άποψη-δες για παράδειγμα εδώ-ότι θα μας κρατούν σε καταστολή μέχρι οι μεγάλες χώρες και οι τράπεζές τους να ξεπεράσουν την κρίση.Τότε το χρέος μας θα έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που όντας μη βιώσιμο θα ανακοινώσουμε τεχνητή χρεοκοπία κλπ κλπ.

Μακάρι οι σκέψεις αυτές να αποδειχθούν βεβιασμένο συμπέρασμα-σχετικών και μη-με το θέμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί επιδεικνύουν σύμπνοια και αποφασιστικότητα στο Βερολίνο. Η Γερμανία συμφώνησε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας θα είναι εθελοντική. Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα συμφώνησαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά το κρίσιμο τετ α τετ τους στο Βερολίνο. Διαπίστωση της Μέρκελ, όπως δήλωσε, είναι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «έχει τη βούληση να προχωρήσει στα βήματα που απαιτούνται». Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι Γαλλία και Γερμανία εργάζονται στενά και έθεσε τέσσερις αρχές στη διαμόρφωση του νέου πακέτου: να είναι αποκλειστικά σε εθελοντική βάση η συμμετοχή ιδιωτών, να μην εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός, να γίνει σε πλήρη συναίνεση με την ΕΚΤ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί για το Eurogroup τρία εναλλακτικά σενάρια για τη συμμετοχή των ιδιωτών, τα δύο εκ των οποίων πληρούν τις προϋποθέσεις, στις οποίες φαίνεται να συμφωνούν Γερμανία και Γαλλία.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Το Μίσος: Γιατί Οι Έλληνες Δεν Είναι Φτιαγμένοι Για Να Ζουν Μαζί

του Θοδωρή Γεωργακόπουλου..


Το ερώτημα είναι το εξής: Πώς καταντήσαμε έτσι; Γιατί φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, κρεμασμένοι, αιωρούμενοι, με ένα-ένα τα δαχτυλάκια να γλιστράνε, και την πτώση να μοιάζει αναπόφευκτη, θέμα χρόνου;

Ναι, φταίνε οι σπατάλες και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές και οι πολιτικοί και η ανικανότητά μας στα θέματα τα οικονομικά και η διαφθορά και όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει και κάποιο βαθύτερο αίτιο, κάτι στο DNA μας, κάποιο θεμελιώδες πρόβλημα που μας έχει φέρει σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν είμαστε ηλίθιοι. Δεν είμαστε χειρότεροι από τους άλλους. Οπότε γιατί εμείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη μικρή, ευλογημένη μας χώρα και πτωχεύουμε και εξευτελιζόμαστε και τρωγόμαστε μεταξύ μας ανώφελα κι επώδυνα, και οι άλλοι όχι; Κάτι πρέπει να φταίει.

Μετά από μήνες σκέψης και γραψίματος και κουβέντας, νομίζω ότι έχω καταλάβει τι φταίει: Είναι το μίσος.

Η θεωρία που εισηγούμαι είναι η εξής: Οι Έλληνες μισιούνται μεταξύ τους. Δεν είναι φτιαγμένοι να ζουν με άλλους Έλληνες. Δε θέλουν. Δε γουστάρουν. Σαν ομώνυμοι μαγνητικοί πόλοι, απωθούνται. Από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους κι ύστερα (και ίσως και προηγουμένως –δηλαδή σχεδόν σίγουρα και προηγουμένως), ποτέ δεν συγκρότησαν μια συμπαγή κοινωνία ανθρώπων που ζούν μαζί και υπακούν στους ίδιους κανόνες με στόχο τη συλλογική εξέλιξη και την πρόοδο. Η «Ελληνική κοινωνία» δεν είμαι μια συμπαγής οντότητα –ποτέ δεν ήταν. Είμαστε άτομα που ζουν στον ίδιο χώρο, όχι συμπολίτες ή σύντροφοι. Γι’ αυτό βλέπεις τους συναδέλφους σου, όπου κι αν είσαι, που δε μπορούν να πουν μια καλή κουβέντα ο ένας για τον άλλον, τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που αλληλομισιούνται, το ΠΑΜΕ που παρελαύνει χώρια, το Κάτω Σύνταγμα που σνομπάρει το Πάνω Σύνταγμα και τον κραυγαλέο εγωισμό κάθε πολίτη ξεχωριστά που αναγνωρίζει ως συμφέρον του μόνο το αυστηρά προσωπικό.


Είναι ενδιαφέρον το πώς εκφράζεται αυτό το μίσος στις καθημερινές σχέσεις. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μάικλ Λιούις, στο άρθρο που είχε γράψει για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στο περιοδικό Vanity Fair, είχε αποκαλέσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική κοινωνία «ηθική κατάρρευση». Η άποψή του δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Παρατηρώντας τις συμπεριφορές και τις απόψεις των Ελλήνων όπως εκφράζονται σε δημόσια ή ιδιωτικά φόρα το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα –και ακόμα πιο εύκολα τώρα που οι καιροί είναι πιο δύσκολοι και τα νεύρα τεντωμένα: Οτιδήποτε κι αν γίνει, με οτιδήποτε κι αν ασχοληθεί, για πρώτο του καταφύγιο ο Έλληνας έχει τη γκρίνια, το κράξιμο, την αντίδραση και τη χολή.
Από την επίθεση ευαισθητοποιημένων τραμπούκων στο Νομπελίστα Τζέιμς Γουότσον στην Πάτρα μέχρι τη λοιδορία προς τους Atenistas, κι από την επίθεση ακροδεξιών μέσω Facebook στον Πέτρο Τατσόπουλο για το «1821» μέχρι την επίθεση αριστερών σε όποιον τόλμησε να αμφισβητήσει το δόγμα του “Debtocracy”, τα παραδείγματα είναι άφθονα και είναι καθημερινά. Πουθενά διάλογος, παντού επιθέσεις. Οτιδήποτε συμβαίνει και γίνεται αντικείμενο κουβέντας προσελκύει χολή και μίσος, όχι απόψεις και γνώμες. Ταυτιζόμαστε μόνο με τον αρνητισμό και την καταγγελία, την ειρωνεία του Λαζόπουλου και την οργή του δελτίου ειδήσεων. Δεν είναι ταξικό το θέμα, ούτε έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο: Το ελληνικό μίσος υπάρχει παντού, μεταδίδεται σε όλους σαν ιός και συσσωρεύεται μέσα μας σαν ραδιενέργεια. Και καταλήγουμε κανένας να μη σέβεται τον άλλο σε κανένα επίπεδο (προσωπικό, επαγγελματικό), κι ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά –καθώς  είναι έτσι μεγαλωμένος από τη μαμά του- να πιστεύει ακράδαντα ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια.

Ίσως γι’ αυτό εμείς οι Έλληνες μιλάμε όλοι ταυτόχρονα: Μας είναι εντελώς αδύνατο να ακούσουμε οποιαδήποτε φωνή εκτός από τη δική μας. Είμαστε ένας λαός γεμάτος trolls.

Και η έκφραση του μίσους μας προς αλλήλους δεν είναι μόνο ενεργητική, δεν έρχεται στην επιφάνεια μόνο κάθε φορά που γίνεται κάτι και σπεύδουμε να κράξουμε, να καταγγείλουμε ή να βρίσουμε: Είναι και παθητική. Η ανοχή μας προς οτιδήποτε κακό συμβαίνει ενάντια στο κοινωνικό σύνολο δείχνει την περιφρόνησή μας προς το κοινωνικό σύνολο ως έννοια. Αν κάποιος επιτεθεί σε εμάς ή αυτό που πιστεύουμε γινόμαστε Έλληνες (πώς λέμε «γινόμαστε Τούρκοι;» -αλλά χειρότερο). Αν κάποιος επιτεθεί όμως σε περιουσίες ή αθώους ανθρώπους ή το κράτος, ανασηκώνουμε τους ώμους και κάνουμε «τσκ τσκ», και «κοίτα να δεις ρε παιδί μου» και μετά το ξεχνάμε, αδιαφορούμε, το αφήνουμε να επαναλαμβάνεται στο διηνεκές για δεκαετίες, γιατί στην πραγματικότητα μισούμε και τους άλλους ανθρώπους και μισούμε και το κράτος, και δε μας νοιάζει τί ζημιά τους προκαλούν οι διαρκείς επιθέσεις. Θεωρούμε ότι η κοινωνία μας δεν είναι κάτι αρκετά σημαντικό για να την υπερασπιστούμε. Ότι δεν αξίζει τον κόπο.

Όπως καταλαβαίνεις, αυτή η διάγνωση είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Έχουμε πρόβλημα. Και το πρόβλημα που έχουμε είναι βαθύ και περίπλοκο. Δεν αρκεί να κάνουμε όλοι μαζί anger management για να μας φύγει. Γιατί δεν είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία: Έλληνες που πάνε στο εξωτερικό (όχι όλοι, αλλά πολλοί) μια χαρά προσαρμόζονται στις ανάγκες και υπακούν σε κανόνες και νόμους θεσπισμένους από ξένους, τους οποίους ακολουθούν στην αρχή από κόμπλεξ κατωτερότητας, και αργότερα επειδή καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί σωστά μια κοινωνία, και γίνονται σιγά σιγά λιγουλάκι ξένοι.

Με τους άλλους Έλληνες υπάρχει το πρόβλημα. Απ’ ό,τι φαίνεται μπορούμε να ζήσουμε μαζί με άλλους ανθρώπους, φτάνει να μην είναι Έλληνες.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουμε φτάσει ως χώρα και ως σύνολο μεμονωμένων ατόμων που μισιούνται σε στάδιο τελικό, σε κατάσταση ακραία, είμαστε λίγο πριν το τέλος, κι απλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε τί είναι αυτό το «τέλος», τί σημαίνει, πώς θα είναι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τα τάρταρα στα οποία είμαστε χωμένοι δεν θα μπορέσουμε να βγούμε μόνο με οικονομική ανάπτυξη, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή ό,τι άλλο ζητάει η Τρόικα. Χρειάζεται κάτι πολύ πιο σημαντικό, βαθύ και πρωτογενές για να μπορέσουμε με κάποιον τρόπο να ορθοποδήσουμε και να γίνουμε κάποτε κι εμείς μια κοινωνία ανθρώπων.

Χρειάζεται και λίγη αγάπη.

Πηγή: 
www.georgakopoulos.gr 

Colpo grosso του ομίλου Λάτση με τα κοιτάσματα πετρελαίου & αερίουColpo grosso από τον όμιλο Λάτση στο τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, μια κούρσα που μόλις ξεκίνησε, καθώς όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από το ΥΠΕΚΑ, ο όμιλος εντελώς αθόρυβα ανέλαβε τον έλεγχο των ΕΛΛΠΕ με «υπόγειες» αγορές μετοχών, αλλά το κυριότερο να ελέγξει το σύνολο του πλούσιου αρχείου ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου μισού αιώνα!

Τα αρχεία ερευνών υδρογονανθράκων-φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα των ερευνών της εποχής που το ελληνικό Δημόσιο είτε ήταν αποκλειστικός μέτοχος, είτε μεγαλομέτοχος στον όμιλο και οι ιδιώτες μειοψηφία και θεωρείται ότι είναι «χρυσάφι» στα χέρια ιδιωτών αποφασισμένων να τα αξιοποιήσουν, αφού δείχνουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια που υπάρχουν περιοχές με υψηλή πιθανότητα αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.

Αυτή την στιγμή το δημόσιο κατέχει το 35,5% που έχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά πλέον ο όμιλος ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση που κατάφερε να αυξήσει την συμμετοχή του σε ποσοστό 40,9% μέσω της Paneuropean Oil & Industrial Holdings.

Η ΡΟ&ΙΗ αγοράζοντας μεθοδικά για περισσότερο από 8-10 μήνες χωρίς να έχει γίνει γνωστό στην αγορά κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τα ΕΛΛΠΕ και τώρα να ελέγχει και την πώληση του ποσοστού του δημοσίου, πρακτικά, αφού χωρίς να είναι της αρεσκείας του ομίλου κανείς δεν θα τολμούσε να αγοράσει το ποσοστό του δημοσίου.

Το σημαντικό είναι ότι η απόκτηση πρόσβασης στα αρχεία με τα αποτελέσματα των ερευνών πετρελαίων και φυσικού αερίου από τον όμιλο του δίνει και συγκριτικό πλεονέκτημα στις έρευνες στον ελλαδικό χώρο αφού μπορούν να εξοικονομηθεί χρόνος και κυρίως χρήμα, πολύ χρήμα, αφού οι χάρτες, που τόσα χρόνια ήταν θαμμένοι για άγνωστους λόγους, δείχνουν πλούσια κοιτάσματα, άμεσα αξιοποιήσιμα.

Πηγή: 
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=20815&Itemid=138

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Κατά οποιασδήποτε μη εθελοντικής λύσης για αναδιάρθρωση του χρέους ο Τρισέ

Από τη μία έχουμε μια Ελλάδα που ταλανίζεται σχετικά με την ορθότητα της υπερψήφισης του-ωραιοποιημένου Μνημονίου-Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.Όλη η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η λύση της εξίσωσης που οδηγεί στην μείωση του ελλείματος δεν κρύβεται εκεί,λίγοι όμως τολμούν να το υποστηρίξουν δημόσια.Συζητήσεις επί συζητήσεων,υπουργικά συμβούλια αλλά ουσία καμία.Τη μια καταργούν το αφορολόγητο την άλλη επιβάλλουν κεφαλικό φόρο.Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται με συχνότητα 2 ετών,δεν πρόκειται περί Ιστορίας αλλά περί μαλ..ιας.


Δεν μπορείς να γνωρίζεις ότι τα φορολογικά μέτρα δεν αποδίδουν,όχι τα αναμενόμενα αλλά ΚΑΘΟΛΟΥ,και να δοκιμάσεις την ίδια ακριβώς συνταγή.Και μάλιστα τρεκλίζοντας-αλλάζοντας συνεχώς τις πράξεις σου.και εμμέσως τα λεγόμενά σου.Αυτό που δεν μπορείς σίγουρα να κάνεις είναι να το παίζεις τσάμπα μάγκας.Να καθυστερείς να ψηφίσεις το Μεσοπρόθεσμο,ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι τη στάση πληρωμών στις 18 Ιουλίου.Να δημιουργείς πανικό στο Χρηματιστήριο,με τον Δείκτη να ξεπερνά με το ζόρι τις 1000 μονάδες.Και όλα αυτά ελπίζοντας σε τι?Να βγεις λίγο πριν την ψήφισή του λέγοντας πάλι ''ή ΔΕΝ αλλάζουμε πολιτική ή βουλιάζουμε?''


Και σαν να μην έφτανε αυτό,η Ευρώπη ακόμα στον κόσμο της.Αρνείται να αποφασίσει την μοίρα της και μέσω αυτού και της Ελλάδας (γιατί ουσιαστικά αυτό θα κάνει).Την μία απειλεί μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πάγωμα εξαγοράς ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας (επιθετική πολιτική),την άλλη λέει ότι θα εγκρίνει νέο δάνειο προς την Ελλάδα με σχετική επιμήκυνση και μειώσεις επιτοκίων (αμυντική πολιτική).Μέχρι και σήμερα όμως τίποτα το ανακοινώσιμο.Μείναμε στο ΘΑ..


Το ΔΝΤ μας έχει στον πάγο,θα χρειαστεί το Μεσοπρόθεσμο λέει,και μετά βλέπουμε για την 6η δόση...


Τα φορολογικά-καθρέφτης των αποτελεσμάτων-δεν πάνε όπως πρέπει.Από την μία η αναμενόμενη υστέρηση εσόδων και από την άλλη το βλακώδες σύστημα περί αποδείξεων (ακόμα και απόδειξη από εκκλησία ίσως θα μετρούσε!) που επιστρέφει χρήματα περίπου ίσα με αυτά που εισπράττει.


Και έρχεται εμβόλιμος ο Ομπάπα λέγοντας ότι στηρίζει την Ελλάδα..Στο μεταίχμιο των αποφάσεων.Να δηλώσει δηλαδή παρόν στο μοίρασμα της προίκας αν τυχόν ο συγγενής αποβιώσει..


Βλέποντας λοιπόν η Ε.Ε. το πλοίο να βουλιάζει προσπαθεί να προστατεύσει τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας,λέγοντας ότι δε θα πρέπει να επομισθούν,ακούσια,τμήμα της αποπληρωμής του χρέους,Και μέσα σε όλα υπάρχει ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέας αύξησης του επιτοκίου από την ΕΚΠ (2η σε ένα χρόνο).Αν συμβεί αυτό μαζί με την αύξηση των τοκοχρεολυσίων θα γκρεμιστεί και ό,τι προσπαθεί να χτίσει ένα χρόνο τώρα η Ελλάδα.


Οποιαδήποτε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων και δεν θα ήταν πραγματικά εθελοντική απέρριψε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, αναφερθείς στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε «πιστωτικό επεισόδιο» ή «επιλεκτική χρεοκοπία» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 1,25%, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο κ. Τρισέ έδειξε να απορρίπτει, όμως, και τη λύση μιας εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τους τίτλους χρέους που κατέχει η ίδια.

Πρότεινε αντίθετα να κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

«Δεν είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης ... κτλ. Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό, (πρέπει να μην έχει) κανένα στοιχείο εξαναγκασμού. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή π.χ. μία ''επιλεκτική χρεοκοπία"» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Προς αύξηση επιτοκίου

Στο ζήτημα του επιπέδου των επιτοκίων της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Αρνήθηκε όμως να δώσει κάποια ένδειξη για τον ρυθμό που ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω στους επόμενους μήνες.
Η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει με βάση τις αυξημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που οι ειδικοί της αναμένουν να κυμανθεί ψηλότερα μεταξύ του 2,5% και του 2,7% φέτος.

Στοιχεία από:
www.in.gr

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Η πιο..μαγική παρουσίαση ipad

Έλληνας μαθητής κατηγορείται για χάκινγκ στην Interpol και άλλους στόχους

 Πάντα το έλεγα ότι η νεολάια μας διαπρέπει...

Ένας 18χρονος που συνελήφθη στην Αθήνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατηγορείται για πλούσια παράνομη δράση στο Διαδίκτυο: ηλεκτρονικές εισβολές στην Interpol, σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γαλλίας, καθώς και υποκλοπές δεκάδων αριθμών πιστωτικών καρτών, από τις οποίες φέρεται να κέρδισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, το υλικό που κατασχέθηκε πιστοποιεί ότι ο 18χρονος είναι ο ιδιοκτήτης ενός διακομιστή που εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Γαλλίας και των ΗΠΑ το 2008 και το 2009.

Επίσης, «το υλικό αποδεικνύει ότι ο δράστης μέσω ειδικού λογισμικού κατασκεύαζε botnets», δηλαδή δίκτυα από μολυσμένους «υπολογιστές-ζόμπι» που λειτουργούν ως υποχείρια του χάκερ εν αγνοία των χρηστών του.

Στο σπίτι του νεαρού στον Άγιο Δημήτριο βρέθηκαν και 130 πιστωτικές κάρτες, από τις οποίες οι 125 δεν είχαν μαγνητική εγγραφή, και προφανώς προορίζονταν να μετατραπούν σε κάρτες-κλώνους.

Μέσα στο χρηματοκιβώτιο που διέθετε ο κατηγορούμενος βρέθηκαν ακόμα 8.000 ευρώ, επιταγές αξίας περίπου 20.000 ευρώ, καθώς και μετοχές διαφόρων εισηγμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛ.ΑΣ., ο μαθητής ξεκίνησε τη δράση του το 2008, σε ηλικία μόλις 15 χρόνων, όταν εισέβαλε στα ηλεκτρονικά συστήματα της Interpol στη Γαλλία.

Χρησιμοποιώντας τα botnet, ο χάκερ φέρεται να προχώρησε στη συνέχεια σε αντίστοιχες ηλεκτρονικές επιθέσεις στα συστήματα αμερικανικών διωκτικών υπηρεσιών.

Την τελευταία διετία ο νεαρός φέρεται να υπέκλεπτε τα στοιχεία από κατόχους πιστωτικών καρτών και υφάρπαξε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής εντόπισε τελικά τον ύποπτο ακολουθώντας ένα ηλεκτρονικό ίχνος που έκανε το λάθος να αφήσει πριν από μερικούς μήνες.

Πηγή:
www.in.gr

Απίστευτες εικόνες,για άλλη μια φορά,από έκρηξη Ηφαιστείου

Την δόξα του Ισλανδικού Grimsvotn  ζήλεψε το ηφαίστειο Puyehue-Cordon Caulle στη Χιλή.Για άλλη μια φορά η φύση αποδεικνύεται πραγματικός καλλιτέχνης..

  


 


Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Πρόταση να παραπεμφθεί για παθητική δωροδοκία και “ξέπλυμα” ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Και εδω είναι που διαβάζεις τον τίτλο και λες, δεν άκουσα.πως είπατε,ορίστε...Τι να πώ,και εις ανώτερα..

 
του Θεόφιλου Δουμάνη,

Με ομοφωνία και τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων προτείνουν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τη δίωξη και για το αδίκημα της απιστίας. Το πόρισμα θα συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή που θα αποφασίσει αν θα παραπέμψει τον Τσοχατζόπουλο στο Δικαστικό Συμβούλιο και αυτο με τη σειρά του στη Δικαιοσύνη.

Στο πόρισμα του το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και για φυσική αυτουργία σε παράβαση του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Για την παθητική δωροδοκία το πόρισμα κάνει λόγο για 7.777.373 δολάρια και παράνομα περιουσιακά ωφελήματα του πρώην υπουργού. Τοποθετούν δε χρονικά την παράβαση του νόμου για το ξέπλυμα στο διάστημα από 17/11/1999 έως 16/4/2010. Στην πρόταση τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εισηγούνται σύμφωνα με το newsbeast.gr «να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου».

Προτείνουν παράλληλα να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα, και ειδικότερα κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των υπόπτων, καθώς επίσης να παραστεί το Ελληνικό Δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες σε Ελλάδα και Γερμανία και να αξιώσει αποζημιώσεις από κάθε ενεχόμενο πρόσωπο.

Πηγή:
Lifo.gr

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Δεν ξέρω αν έχετε το ενδιαφέρον (κουράγιο) να ψάξετε λίγο παραπάνω τα περί ελληνικής κρίσης και του πικρού,όπως όλα δείχνουν,πεπρωμένου της Ελλάδας.

Από την έναρξη της περιόδου ''κομμένα πια τα δανεικά'',το χειμώνα του 2010,όλο το έθνος μπήκε σε ένα καθεστώς εθνικής τραγωδίας και παρατεταμένων κομμών.Σε αυτό βοήθησε και η τηλεόραση με τα δελτία πανικού που προέβαλε και συνεχίζει να προβάλει.

Ήρθαν στο προσκήνιο οι οικονομολόγοι και οι κάθε είδους ειδήμονες.Σαν νέοι γιατροί,με τις τοποθετήσεις τους,κάποιοι έδιναν παράταση ζωής με σημάδια ανάκαμψης στο  Έθνος-ασθενή και κάποιοι εκφωνούσαν τον επικήδειό του.

Από όλο αυτό τον σωρό ανθρώπων,τίτλων(τους),και απόψεων έκανα ένα ξεσκαρτάρισμα και κατέληξα σε ένα δύο που διαβάζω συχνά.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Βαρουφάκης,καθηγητής Οικονομικής και Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.Κάποιοι μπορεί να τον γνωρίζετε από τα βιβλία του ,κάποιοι από τις συχνές του εμφανίσεις στην τηλεόραση ή και από την τακτική αρθρογραφία του στο protagon.gr

Το άρθρο που ακολουθεί,το τελευταίο που ανέβηκε στο protagon,αναλύει τα πιθανά αποτελέσματα των επικρατέστερων σεναρίων σωτηρίας της Ελληνικής Οικονομίας καθώς και μια επισκόπηση των γεγονότων/απόψεων γύρω από την ελληνική και παγκόσμια κρίση την τελευταία εβδομάδα...


Κάθε Παρασκευή, το Δελτίον Κρίσης του protagon.gr παρουσιάζει ένα απάνθισμα νέων και σχολίων από το παγκόσμιο μέτωπο της Κρίσης. Προφανώς δεν καταφέρνει να καλύπτει όλα τα γεγονότα και όλες τις απόψεις. Αυτό που υπόσχεται είναι μια σύνοψη όσων διάβασα, είδα ή άκουσα την εβδομάδα που πέρασε και τα οποία ίσως έχουν ενδιαφέρον για όσους παρακολουθούν την εξελισσόμενη Κρίση - ιδίως την Ευρωπαϊκή και διεθνή της διάσταση.
Το Δελτίον Κρίσης ξεκινά με ένα Θέμα της Εβδομάδας και κατόπιν ακολουθεί η επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε. Σήμερα η θεματολογία έχει ως εξής:
1. Το εξελισσόμενο "ελληνικό πρόβλημα" (και όχι μόνο)
2. Οι εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη
3. Νέα από τις ΗΠΑ και τον κόσμο
Πριν από αυτά τα θέματα, ας δούμε το Θέμα της Εβδομάδας:
Η μοιραία πορεία του ελληνικού χρέους (και γιατί μόνο η αναδόμηση της ευρωζώνης μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ευρώ)
Στο προχθεσινό  σημαντικό του άρθρο  ο Martin Wolf των Financial Times τα είπε ξεκάθαρα: “Η ευρωζώνη, όπως σχεδιάστηκε, έχει αποτύχει.” Ο Paul Krugman αμέσως πρόσθεσε την ακόλουθη αλληγορία στην λεπτομερή επιχειρηματολογία του Wolf: “Αν με ρωτάτε, η στάθμη του νερού έχει πέσει και οι ράβδοι ουρανίου (του πυρηνικού αντιδραστήρα) έχουν ξεσκεπαστεί. Βρισκόμαστε πραγματικά στην στιγμή της τήξης (δηλ. του πυρηνικού ατυχήματος)." Σε χθεσινό μου άρθρο προσέθεσα σε αυτά το εξής: Οι Wolf και Krugman δεν καταλαβαίνουν πόσο δίκιο έχουν! Ας δούμε γιατί.
Οι Wolf και Krugman εύστοχα συμπεραίνουν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται πιασμένη στην εξής αμείλικτή παγίδα: Από την μία μεριά, μια πτώχευση κάποιου κράτους ή εθνικού τραπεζικού συστήματος θα ξεκινούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση η οποία δεν θα σταματήσει πριν γκρεμίσει το κοινό νόμισμα. Από την άλλη όμως, δεν φαίνεται πως είναι δυνατόν να αποφευχθεί μία τέτοια πτώχευση δεδομένης της δυναμικής του ελληνικού χρέους και της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα (αρχικά της περιφέρειας και, σε προέκταση, της ευρωζώνης). Με απλά λόγια, η πτώχευση (ή στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωση ή όποιος άλλος ευφημισμός χρησιμοποιηθεί) (Α) θα είναι καταστροφική και (Β) θα έρθει...
Γιατί θα έρθει, σύμφωνα με τους Wolf και Krugman; Επειδή δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους του Μνημονίου 2 (επονομαζόμενου και Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος). Εδώ έχουν άδικο: Ακόμα κι αν επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου 2, η πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είναι, λίγο-πολύ το ίδιο εκρηκτική. Εν ολίγοις, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το Μνημόνιο 2, είναι εκτός θέματος! Τόσο απλά.
Μήπως τα παραλέω; Όχι φίλες και φίλοι. Τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που μου ανέθεσε να στήσω το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (και στο οποίο συνεργάζονται οι Τάσος Πατώκος, Λευτέρης Τσερκέζης και Χρήστος Κουτσοπέτρος), μελετήσαμε διεξοδικά την πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στην βάση λεπτομερών στοιχείων για τις αποπληρωμές που θα πρέπει να κάνει το κράτος τα επόμενα χρόνια, δημιουργήσαμε μια προσομοίωση της πορείας του ποσοστού χρέους.
Βέβαια, κάθε πρόβλεψη είναι τόσο καλή όσο και οι παραδοχές στην οποία βασίζεται. Για αυτό τον λόγο, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι απλό: Να στηριχθούμε στους στόχους του Μνημονίου (ως προς περικοπές δημόσιων δαπανών, ανάκαμψης μετά το 2012 κλπ) και να υποθέσουμε ότι η χώρα τους πετυχαίνει στο ακέραιο.
Στο γράφημα της φωτογραφίας, στο κάθετο άξονα βλέπετε τις προβλέψεις μας για την πορεία του ποσοστού χρέους (τα νούμερα αφορούν το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ) υπό τέσσερα βασικά σενάρια:
Σενάριο 1 (οι γκρι γραμμές): Εδώ προβλέπουμε πως θα εξελιχθεί το ποσοστό χρέους αν από εδώ και στο εξής πιάσουμε τους στόχους του επικαιροποιημένου Μνημονίου 1 άνευ ιδιωτικοποιήσεων και νέων μέτρων. Στο τέλος της δεκαετίας, το ποσοστό χρέους θα έχει ξεπεράσει τα 210%, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν οι Γερμανοί μας διασωληνώσουν και κάθε χρόνο μας στέλνουν δεκάδες δις νέων, ακριβών δανείων.
Σενάριο 2 (οι κίτρινες γραμμές): Το ίδιο με το Σενάριο 1 με την διαφορά ότι εδώ υποθέτουμε πως οι ιδιωτικοποιήσεις αποφέρουν €15 δισ το 2011, άλλα €15 δισ το 2012, και επί πλέον €10 billion το 2013 και €10 δισ το 2014. Σύνολο το πολυπόθητο (και βεβαίως άπιαστο) ποσό των €50 δισ, το οποίο μάλιστα υποθέτουμε ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή υπάρχοντος χρέους.
Παρατηρήσατε τι συνέβη με το που πέτυχαν οι ιδιωτικοποιήσεις; Μια τρύπα στο νερό! Καμία, ουσιαστική, διαφορά! Οι κίτρινες γραμμές ανεβαίνουν με την ίδια μανιακή ορμή είτε γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις είτε όχι. Γνωρίζοντας οι αγορές ότι, ακόμα και οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν, εμείς θα οδηγηθούμε στην στάση πληρωμών (καθώς η Γερμανική κυβέρνηση κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να πείσει τους πολίτες της να χρηματοδοτούν ένα εκρηκτικό χρέος) δεν υπάρχει πιθανότητα να προσγειωθούν τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.  Η στάση πληρωμών θα μας επιβληθεί (θέλουμε δεν θέλουμε) από τα στυγνά γεγονότα.
Τέλος, αν σας έχω κουράσει με την πρόταση μας (από κοινού με τον Stuart Holland - βλ. εδώ για το αγγλικό κείμενο) για έξοδο της ευρωζώνης ολόκληρης από την Κρίση, ζητώ συγγνώμη. Κι εγώ ακόμα με έχω βαρεθεί. Όμως, αν συνεχίζω να το κάνω, αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο: Επειδή πραγματικά πιστεύω ότι είναι η μοναδική ευκαιρία της Ευρώπης να νικήσει την κρίση χωρίς να διαλυθεί η ευρωζώνη. Κι αυτό γιατί, παρά την αντίθεσή μου στον τρόπο που δημιουργήθηκε το ευρώ, η διάλυσή του θα ανοίξει το κουτό της Πανδώρας για ολόκληρη της ήπειρο.
Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά στο Σενάριο 3 του διαγράμματος: Πρόκειται για την πρόβλεψη της ίδιας προσομοίωσης όταν εφαρμόζεται η πρότασή μας. (Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τις παραδοχές μας, σας παραπέμπω στο αγγλικό κείμενο).
Συμπερασματικά, ούτε η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου ούτε και η πλήρης επιτυχία των ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να σταματήσουν την πτώχευση και, συνεπώς, την κατάρρευση της ευρωζώνης ολόκληρης (βλ. εδώ γιατί η εκδιώξη της Ελλάδας είναι αδύνατη χωρίς την διάλυση του ευρώ). Μόνο μια συνολική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που (α) θα αντιμετωπίζει την τραπεζική κρίση, (β) θα ενοποιεί ένα μέρος του ευρωπαϊκού χρέους, και (γ) θα ενεργοποιεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ για την ευρωζώνη συνολικά μπορεί να αποσοβήσει το μοιραίο.
Θεματολογία Εβδομάδας:
1. Το εξελισσόμενο 'ελληνικό πρόβλημα' (και όχι μόνο)
• (26/5/2011) Ο Otmar Issing, τέως Chief Economist της ECB (με τον οποίο είχα την τιμή να διασταυρώσουμε ξίφη σε debate του BBC τον Μάρτιο του 2011, τότε που υποστήριζε ότι η λιτότητα μπορεί και πρέπει να λύσει το ελληνικό 'πρόβλημα'), τώρα φαίνεται ότι κατάλαβε πως η Ελλάδα έχει πτωχεύσει (Greece is insolvent).
•  (27/5/2011) Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, ξεκίνησε μια νέα φιλολογία για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης (2009) με την οποία αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα χρέους χωρών της Αν. Ευρώπης. Πρόκειται για άλλη μία φούσκα, σαν εκείνη που μας είχε αποπροσανατολίσει προ καιρού με την επαναγορά χρέους. (Για να το πω σύντομα, το πρόβλημά μας δεν λύνεται με εθελοντικές αγορές νέων ομολόγων από τους δανειστές μας όταν οι δανειστές μας βλέπουν διαγράμματα σαν αυτό που παρουσίασα παραπάνω.)
• (28/5/2011) Ο Martin Feldstein αποδεικνύει άλλη μια φορά (προτείνοντας στην Ελλάδα μια πρόσκαιρη έξοδο από το ευρώ) πως εξαιρετικοί οικονομολόγοι μπορεί να έχουν πλήρη άγνοια του πως λειτουργούν οι νομισματικές ενώσεις.
• (28/5/2011) Τώρα μάλιστα: Το Bloomberg μας πληροφορεί ότι ο κ. Baroso είπε πως η Επιτροπή, της οποίας ηγείται, υποστηρίζει την Ελλάδα. Παράλληλα, οι Irish Times μας μεταφέρουν την αλλαγή στάσης του Sarkozy ο οποίος τώρα λέει πως το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα πρέπει να ελαφρύνει.
• (29/5/2011) Ξέρατε ότι η Ελλάδα μας να συγκριθεί με μια μαύρη πεταλούδα; Διαβάστε αυτό.
• Οι Financial Times μας θυμίζουν την ιστορία μας: Ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων πρωτοχρησιμοποιήθηκε εναντίον της Ελλάδας και, τώρα, επανέρχεται ελέω ΕΕ η οποία την ασκεί με μεταμοντέρνο τρόπο εναντίον της χώρας. (Αν οι Financial Times κατακρίνουν την κατάργηση της ελληνικής κυριαρχίας, την ώρα που άλλοι 'δημοκράτες' δεν λένε κουβέντα, η Κρίση φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη σύγχυση.)
• Το CNBC επιμένει ότι η Κρίση του Ευρώ θυμίζει ατύχημα σε αργή κίνηση...  Η Wall Street Journal αναρωτιέται:Ελληνική πτώχευση τον Ιούλιο;
• Την καταλληλότητα μιας λύσης για το ελληνικό χρέος τύπου Συμφωνίας της Βιέννης συζητά η Wall Street Journal. (Η απάντηση είναι απλή: Ο παραλληλισμός είναι εκτός θέματος. Η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα που καμία εθελοντική συμφωνία με τους δανειστές μας δεν θα έλυνε το πρόβλημα.)
• Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Lorenzo Bini Smaghi εξηγεί γιατί δεν δέχεται την ιδέα μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
• Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει το δικό του μερίδιο της 5ης δόσης. Είδαν και αποείδαν οι άνθρωποι με τους ευρωπαίους. Λένε κάτι απλό: Αν δεν μας πείτε που θα βρεθούν τα χρήματα τα επόμενα χρόνια ώστε η Ελλάδα να μην προβεί σε στάση πληρωμών εμείς δεν δίνουμε χρήματα για να μην γίνει η στάση πληρωμών τον Ιούλιο.
• Το Der Spiegel συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά το ελληνικό πρόβλημα τόσο γιατί κρίνει πως η λύση του θα αποτελέσει πρόκριμα για την μελλοντική μορφή της Ευρώπης όσο και γιατί οι Γερμανικές τράπεζες κατέχουν €25 δισ ελληνικού δημόσιου χρέους ενώ η ΕΚΤ (την οποία στηρίζει η Γερμανία) κατέχει άλλα €87,1 δις χρέη των ελληνικών τραπεζών.
• Χτες ο Nuriel Roubini έστειλε το εξής tweet: Ελλάδα - ρίχνοντας περισσότερο καλό χρήμα στην τρύπα του κακού χρήματος για να διασωθούν (αντί να τιμωρηθούν) οι καιροσκόποι. Μια τεράστια απάτη!
• Η Financial Times μας πληροφορεί ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's έχει ταχύτητα 30 φορές πάνω από τον μέσο όρο...
• Το πρώτο γενναίο κούρεμα ελληνικών ομολόγων από γερμανική τράπεζα είναι γεγονός. Πρόκειται για μια μικρή πολιτειακή τράπεζα, και τα χρήματα δεν είναι πολλά, αλλά δεν παύει να αποτελεί γεγονός.
• Ό,τι και να κάνουμε, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, προσθέτουν οι χθεσινοί Financial Times.
2. Οι εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη
• Οι Ιρλανδοί φοβούνται την επίθεση φιλίας της Βρετανίας, διαβλέποντας κυκλωτικές κινήσεις εν όψει πιθανής κατάρρευσης της ευρωζώνης.
• Ακόμα (βλ. εδώ το άρθρο των Irish Times) οι Ιρλανδοί διακρίνουν παιχνίδι μεγάλων δυνάμεων εντός της υποτιθέμενης ΕΕ.
• Νάτη και η πρώτη πτώχευση τράπεζας στην Δανία
• Η Financial Times για άλλη μια φορά τονίζει πως η Γερμανία είναι εκείνη που χρωστά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια....
• Στην Ιρλανδία ήδη συζητούν (διαψεύδοντας) την αποτυχία του δικού τους Μνημονίου και την ανάγκη για νέα δάνεια.
• Η IRISH TIMES γράφει ότι η Ernst & Young προβλέπει πως η Ιρλανδική ανεργία δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 πριν το 2031... (Το 2031 πως το βρήκαν δεν μπορώ να καταλάβω. Γιατί δεν λένε απλώς "για τουλάχιστον μια δεκαετία";)
• Ο κ. Trichet έκανε μια ομιλία στην οποία επικαλέστηκε ακόμα και τον Kant, τον Monnet και τον... πολιτισμό ώστε να καταθέσει την φιλοσοφία του για το μέλλον της ευρωζώνης. Κομβικό σημείο ήταν (α) η νομιμοποίηση της απώλειας εθνικής κυριαρχίας των πτωχευμένων επί θεμάτων φορολογίας και εθνικοποιήσεων, και (β) η ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών. Προσωπικά θεωρώ ότι αν το (β) αποτελούσε ολοκληρωμένη σκέψη, το (α) θα είχε κάποιο νόημα (π.χ. όπως το Ohio έχει μεταφέρει μέρος της κυριαρχίας του στην Washington με αντάλλαγμα την κοινή δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ). Δυστυχώς δεν τόλμησε ο ομιλητής να κάνει το καίριο βήμα. Το ευρωπαϊκό υπουργείο οικονομικών το οποίο οραματίστηκε δεν θα εκδίδει ευρωομόλογο. Θα ασκεί πειθαρχικούς ελέγχους, θα ελέγχει το τραπεζικό σύστημα και θα μας εκπροσωπεί στα διεθνή οικονομικά φόρα. Χωρίς όμως ιδίους πόρους (ευρωομόλογο δηλαδή) μάλλον με υπουργείο πειθάρχησης και ευχολογίων ακούγεται. Δεν πειράζει. Αν όχι ο κ. Trichet κάποιος αντικαταστάτης του θα το τολμήσει. Γιατί αν όχι, τότε δεν θα υπάρχει ΕΚΤ για να διευθύνει...
• Πάντως ο λόγος του κ. Trichet ανέβασε το ευρώ στις χρηματαγορές. Πως είναι δυνατόν, ρωτούν πολλοί, να ανεβαίνει ένα νόμισμα που για πολλούς (βλ. γράφοντα) είναι άκρως προβληματικό; Η απάντηση έρχεται σε τρεις δόσεις: (1) Τα νομίσματα (όπως και οι μετοχές) ανατιμώνται όχι όταν οι οικονομίες τους πάνε καλά αλλά όταν πάνε (πρόσκαιρα) καλύτερα από ότι περίμεναν οι αγορές. Π.χ. το αυστραλιανό δολάριο ανέβηκε προχθές παρά το γεγονός ότι η Αυστραλιανή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο (λόγω πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών). Πως έγινε αυτό; Επειδή οι αγορές περίμεναν συρρίκνωση γύρω στο 2%! (2) Τα επιτόκια της ευρωζώνης είναι πάνω από 100% υψηλότερα από τα Αμερικανο-βρετανικά (και ο κίνδυνος να καταρρεύσει το ευρώ αύριο είναι ελάχιστος, και (3) Η τιμή του ευρώ σήμερα αντανακλά, σε μεγάλ0 βαθμό, προσδοκίες για την τιμή ενός νέου Μάρκου στην περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ.
• Νάμαστην και την Δανία στον κατάλογο των οικονομιών με (μικρή είναι η αλήθεια) ύφεση...
3. Νέα από τις ΗΠΑ και τον κόσμο
• Ο Gavin Davies σφάζει με το μπαμπάκι την καθ' όλα υπερφίαλη ανάλυση του Νομπελίστα Robert Lucas Jr για τα αίτια της παγκόσμιας κρίσης.
• Ίσως τα χειρότερα νέα, για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, της εβδομάδας: Η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα φαίνεται να υποχωρεί την ώρα που η Αμερικανική οικονομία αιχμαλωτίζεται ακόμα μία φορά από τις δυνάμεις της ύφεσης (δείτε και την ζοφερή πρόβλεψη του Paul Krugman). Όπως λέει στους Ευρωπαίους ο James McKintosh: Ξεχάστε την Ελλάδα. Αν όντως η Κίνα φρενάρει, η ευρωζώνη δεν θα αντέξει ό,τι  και να γίνει στην χειμαζόμενη πατρίδα μας.
• Το αφεντικό της Pimco (που αγοράζει και πουλάει τρισ ομολόγων), Mohamed A. El-Erian, προειδοποιεί: Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε περίοδο νέων κραδασμών.
• Ο καλός συνάδελφος και φίλος Richard Wolff εξηγεί πως φτώχυνε η μεσαία τάξη των ΗΠΑ.
• Εξαιρετικά αφιερωμένο στους λάτρεις των θεωριών συνομωσίας: μια απίστευτη θεωρία για τους λόγους που χάσαμε τον Strauss-Kahn
• O Simon Johnson καταφέρεται εναντίον της υποψηφιότητας Lagarde για την θέση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ. Γιατί; Επειδή θεωρεί (σωστά κατά την γνώμη μου) πως θα συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική της δανειοδότησης των πτωχευμένων κρατών της ευρωζώνης. Την φωνή του εναντίον της υποcηφιότητας της Γαλλίδας ΥΠΟΙΚπροσθέτει και ο Economist (βλ. εδώ για σχετικό σχολιασμό από τους Financial Times).
• Η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι στις αρχές του 2008, ένα αποθεματικό ταμείο της Λιβυκής κυβέρνησης (υπό τον έλεγχο του Καντάφι) έδωσε $1,3 δισ στην Goldman Sachs για επενδύσεις σε παράγωγα. Ας πρόσεχε! Οι επενδύσεις αυτές έχασαν 98% της αξίας τους (άσχετα από την Λιβυκή Επανάσταση). Επρόκειτο για επαναστατική πράξη της Goldman Sachs;
• Τελειώνω επί προσωπικού: Προχθές εκδόθηκε από την Routledge βιβλίο με τίτλο Modern Political Economics: Making sense of the 2008 world. Συγγραφείς δύο φίλοι κι ο υπογράφων. Στις σελίδες του προσπαθήσαμε να χωρέσουμε όλες τις οικονομικές και ιστορικές διαστάσεις που βοηθούν στην ερμηνεία της παγκόσμιας κρίσης.

του Γιάννη Βαρουφάκη 
Πηγή:
www.protagon.gr

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της λειτουργίας της σκέψης

Η επιστημονική κοινότητα βρέθηκε, πριν από λίγες μέρες, ένα βήμα πιο κοντά στο διάβασμα της ανθρώπινης σκέψης, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης αποκωδικοποίησαν εγκεφαλικά κύματα. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα να αναγνωρίσουν διαφορετικά συναισθήματα σε φωτογραφίες προσώπων. Εν συνεχεία, μέτρησαν τα εγκεφαλικά κύματα των εθελοντών, με μια τεχνική που ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.Συγκρίνοντας τις απαντήσεις των εθελοντών με τα εγκεφαλικά κύματα που καταγράφονταν, μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν το είδος της πληροφορίας που τα εγκεφαλικά κύματα «κουβαλούσαν».


Η έρευνα διεξήχθη από το τμήμα Νευρολογίας και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Έξι εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν εκφράσεις θυμού, χαράς, φόβου και έκπληξης σε φωτογραφίες διαφορετικών ανθρώπων. Σε διάφορα στάδια του πειράματος, τμήματα της φωτογραφίας καλύπτονταν, έτσι ώστε να διακρίνονται, για παράδειγμα, μόνο τα μάτια ή μόνο το στόμα. Στους εθελοντές ζητήθηκε και πάλι να διακρίνουν τα συναισθήματα που αποτυπώνονταν στα μερικώς καλυμμένα πρόσωπα.


Τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων μετρήθηκαν με τη χρήση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, επιτρέποντας στους ερευνητές να διακρίνουν ποια μέρη του εγκεφάλου των εθελοντών ήταν ενεργά όταν κοίταζαν διαφορετικά σημεία του προσώπου.


Τα εγκεφαλικά κύματα διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους σε συχνότητα, εύρος και φάση. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα εγκεφαλικά κύματα «βήτα» που είχαν κύκλο 12 hertz μετέφεραν τις πληροφορίες για τα μάτια, ενώ τα εγκεφαλικά κύματα «θήτα» με κύκλο 4 hertz κωδικοποιούσαν την πληροφορία για το στόμα.


Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα πως η πληροφορία μπορεί να κωδικοποιηθεί ανάλογα με τη φάση ή το timing του εγκεφαλικού κύματος, και λιγότερο ανάλογα με το εύρος και την δύναμή του. Ο Πρόεδρος του τμήματος και επικεφαλής της έρευνας, Philippe Schyns, δήλωσε στο BBC: «είναι λίγο σαν να ξεκλειδώνουμε ένα κωδικοποιημένο τηλεοπτικό κανάλι. Προηγουμένως, μπορούσαμε να εντοπίσουμε το σήμα, αλλά όχι το περιεχόμενο. Τώρα μπορούμε».

Πηγή: