Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Συμφώνησαν Μέρκελ και Σαρκοζί για την επιτάχυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα

 Ως δια μαγείας λοιπόν μετά την επισκιασμένη-λόγω ανασχηματισμού-αρχική υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος όλοι άρχισαν να χαμογελούν.Με τη σειρά Αμερική,ΔΝΤ,Ευρωπαϊκή Κομισιόν,Γερμανία και Γαλλία.


 Το ΔΝΤ και η Ευρώπη-μέσω της ''ισχυρής'' Γερμανίας-εκβίαζαν την Ελλάδα για την 5η δόση.Το ίδιο έκανε με την σειρά της και η ελληνική κυβέρνηση .Όλη αυτή η μπλόφα με σκοπό το αυτονόητο.Την χρηματοδότηση της Ελλάδος.Όχι γιατί μια χώρα όπως η Αμερική νοιάζεται για το η χώρα καταρρεύσει,αλλά γιατί πολύ απλά το ''κούρεμα'' ομόλογων που κατέχουν ευρωπαϊκές και-έμμεσα-μη τράπεζες,σε περίπτωση χρεοκοπίας,είναι ικανό να καταστρέψει τις ίδιες και κατ' επέκταση τις οικονομίες των χωρών τους.


  Αυτό το οποίο έμενε να διευκρινιστεί ήταν η πηγή εσόδων των νέων ευρωπαϊκών δανείων.Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων προέρχονταν από υπερφορολόγηση πολιτών πλεονασματικών βορειοευρωπαϊκών χωρών.Τώρα λόγων των μεγάλων αντιδράσεων των φορολογούμενων αυτών-δε θα πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα των άλλων οι-αδύναμοι εκλογικά-ηγέτες των δύο ισχυρότερων (σε δημοσιονομικό και όχι τραπεζικό επίπεδο) χωρών έριξαν το μπαλάκι σε ιδιώτες.


 Τα νέα λοιπόν αυτά ομόλογα θα αγοράζονται εθελοντικά από ιδιώτες πιστωτές,χωρίς αυτό να θεωρείται πίστωση.Με λίγα λόγια μην περιμένετε πολλά σε θέμα ''κουρέματος'' ομολόγων,αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και ευνοϊκότερης αποπληρωμής.Είναι και δύσκολη περίοδος για να πιστέψεις ότι κάποιος θα κάνει τα στραβά μάτια-θα χάσει λεφτά για την ακρίβεια-για να βγεις εσύ ''καθαρός''.(Το παραπάνω εντάσσεται σε μία ομάδα 3 ενδεχόμενων σεναρίων.)


 Με βάση τα παραπάνω,επιβεβαιώνεται η άποψη-δες για παράδειγμα εδώ-ότι θα μας κρατούν σε καταστολή μέχρι οι μεγάλες χώρες και οι τράπεζές τους να ξεπεράσουν την κρίση.Τότε το χρέος μας θα έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που όντας μη βιώσιμο θα ανακοινώσουμε τεχνητή χρεοκοπία κλπ κλπ.

Μακάρι οι σκέψεις αυτές να αποδειχθούν βεβιασμένο συμπέρασμα-σχετικών και μη-με το θέμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί επιδεικνύουν σύμπνοια και αποφασιστικότητα στο Βερολίνο. Η Γερμανία συμφώνησε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας θα είναι εθελοντική.



 Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα συμφώνησαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά το κρίσιμο τετ α τετ τους στο Βερολίνο. Διαπίστωση της Μέρκελ, όπως δήλωσε, είναι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «έχει τη βούληση να προχωρήσει στα βήματα που απαιτούνται». Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι Γαλλία και Γερμανία εργάζονται στενά και έθεσε τέσσερις αρχές στη διαμόρφωση του νέου πακέτου: να είναι αποκλειστικά σε εθελοντική βάση η συμμετοχή ιδιωτών, να μην εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός, να γίνει σε πλήρη συναίνεση με την ΕΚΤ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί για το Eurogroup τρία εναλλακτικά σενάρια για τη συμμετοχή των ιδιωτών, τα δύο εκ των οποίων πληρούν τις προϋποθέσεις, στις οποίες φαίνεται να συμφωνούν Γερμανία και Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου