Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Κατά οποιασδήποτε μη εθελοντικής λύσης για αναδιάρθρωση του χρέους ο Τρισέ

Από τη μία έχουμε μια Ελλάδα που ταλανίζεται σχετικά με την ορθότητα της υπερψήφισης του-ωραιοποιημένου Μνημονίου-Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.Όλη η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η λύση της εξίσωσης που οδηγεί στην μείωση του ελλείματος δεν κρύβεται εκεί,λίγοι όμως τολμούν να το υποστηρίξουν δημόσια.Συζητήσεις επί συζητήσεων,υπουργικά συμβούλια αλλά ουσία καμία.Τη μια καταργούν το αφορολόγητο την άλλη επιβάλλουν κεφαλικό φόρο.Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται με συχνότητα 2 ετών,δεν πρόκειται περί Ιστορίας αλλά περί μαλ..ιας.


Δεν μπορείς να γνωρίζεις ότι τα φορολογικά μέτρα δεν αποδίδουν,όχι τα αναμενόμενα αλλά ΚΑΘΟΛΟΥ,και να δοκιμάσεις την ίδια ακριβώς συνταγή.Και μάλιστα τρεκλίζοντας-αλλάζοντας συνεχώς τις πράξεις σου.και εμμέσως τα λεγόμενά σου.Αυτό που δεν μπορείς σίγουρα να κάνεις είναι να το παίζεις τσάμπα μάγκας.Να καθυστερείς να ψηφίσεις το Μεσοπρόθεσμο,ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι τη στάση πληρωμών στις 18 Ιουλίου.Να δημιουργείς πανικό στο Χρηματιστήριο,με τον Δείκτη να ξεπερνά με το ζόρι τις 1000 μονάδες.Και όλα αυτά ελπίζοντας σε τι?Να βγεις λίγο πριν την ψήφισή του λέγοντας πάλι ''ή ΔΕΝ αλλάζουμε πολιτική ή βουλιάζουμε?''


Και σαν να μην έφτανε αυτό,η Ευρώπη ακόμα στον κόσμο της.Αρνείται να αποφασίσει την μοίρα της και μέσω αυτού και της Ελλάδας (γιατί ουσιαστικά αυτό θα κάνει).Την μία απειλεί μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πάγωμα εξαγοράς ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας (επιθετική πολιτική),την άλλη λέει ότι θα εγκρίνει νέο δάνειο προς την Ελλάδα με σχετική επιμήκυνση και μειώσεις επιτοκίων (αμυντική πολιτική).Μέχρι και σήμερα όμως τίποτα το ανακοινώσιμο.Μείναμε στο ΘΑ..


Το ΔΝΤ μας έχει στον πάγο,θα χρειαστεί το Μεσοπρόθεσμο λέει,και μετά βλέπουμε για την 6η δόση...


Τα φορολογικά-καθρέφτης των αποτελεσμάτων-δεν πάνε όπως πρέπει.Από την μία η αναμενόμενη υστέρηση εσόδων και από την άλλη το βλακώδες σύστημα περί αποδείξεων (ακόμα και απόδειξη από εκκλησία ίσως θα μετρούσε!) που επιστρέφει χρήματα περίπου ίσα με αυτά που εισπράττει.


Και έρχεται εμβόλιμος ο Ομπάπα λέγοντας ότι στηρίζει την Ελλάδα..Στο μεταίχμιο των αποφάσεων.Να δηλώσει δηλαδή παρόν στο μοίρασμα της προίκας αν τυχόν ο συγγενής αποβιώσει..


Βλέποντας λοιπόν η Ε.Ε. το πλοίο να βουλιάζει προσπαθεί να προστατεύσει τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας,λέγοντας ότι δε θα πρέπει να επομισθούν,ακούσια,τμήμα της αποπληρωμής του χρέους,Και μέσα σε όλα υπάρχει ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέας αύξησης του επιτοκίου από την ΕΚΠ (2η σε ένα χρόνο).Αν συμβεί αυτό μαζί με την αύξηση των τοκοχρεολυσίων θα γκρεμιστεί και ό,τι προσπαθεί να χτίσει ένα χρόνο τώρα η Ελλάδα.






Οποιαδήποτε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων και δεν θα ήταν πραγματικά εθελοντική απέρριψε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, αναφερθείς στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε «πιστωτικό επεισόδιο» ή «επιλεκτική χρεοκοπία» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 1,25%, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο κ. Τρισέ έδειξε να απορρίπτει, όμως, και τη λύση μιας εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τους τίτλους χρέους που κατέχει η ίδια.

Πρότεινε αντίθετα να κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

«Δεν είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης ... κτλ. Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό, (πρέπει να μην έχει) κανένα στοιχείο εξαναγκασμού. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή π.χ. μία ''επιλεκτική χρεοκοπία"» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Προς αύξηση επιτοκίου

Στο ζήτημα του επιπέδου των επιτοκίων της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Αρνήθηκε όμως να δώσει κάποια ένδειξη για τον ρυθμό που ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω στους επόμενους μήνες.
Η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει με βάση τις αυξημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που οι ειδικοί της αναμένουν να κυμανθεί ψηλότερα μεταξύ του 2,5% και του 2,7% φέτος.

Στοιχεία από:
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου