Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Water.org





 Το water.org χαρακτηρίζεται ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό του την μείωση των 3.500.000 θανάτων που οφείλονται σε επιδημίες σχετικές με το νερό.Θα μου πείτε,τι διαφορετικό κάνει το water.org ώστε να χρίζει προσοχής ανάμεσα σε τόσους άλλους.

  Η διαφορά είναι στην φιλοσοφία με την οποία επιτελεί το έργο του.Στις περισσότερες περιπτώσεις που ένας ιδιώτης,φιλανθρωπικό ίδρυμα,έρανος κλπ προσπαθεί να βοηθήσει μια ομάδα ανθρώπων εξετάζει το πρόβλημα μακροοικονομικά (ελπίζω να πετύχω έστω και λίγο τις οικονομικές έννοιες).Σκέφτεται δηλαδή σφαιρικά,στην Αϊτή μετά το σεισμό πχ.1000 άτομα έμειναν χωρίς σπίτι + τις ζημιές που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές + την ιατρική περίθαλψη που θα χρειαστούν...ας πούμε ότι χρειαζόμαστε 1.000.000€ για να επανέλθει η περιοχή στους παλιούς της ρυθμούς.'Ετσι μαζεύονται μέσα σε 1 χρόνο ας πούμε 500.000€ τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στην περιοχή και λύνουν το πρόβλημα και κατά το ήμισυ.

  Τα χρόνια έχουν δείξει λοιπόν ότι με την προσπάθεια καθολικής και πολυπαραγοντικής επίλυσης του κάθε προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση παρά μόνο ''μπάλωμα'' της κατάστασης

  Κοιτώντας μικροοικονομικά τώρα το θέμα,όπως ακριβώς λειτουργεί και το water.org μπορούμε να πούμε ότι πχ. σε μια όχι χώρα αλλά οικισμό της Αφρικής μια ομάδα ανθρώπων κάτω από τα όρια της φτώχειας έχει προβλήματα με την υδροδότησή του.Το όριο της φτώχειας ορίζεται σε ειδόσημα 1-2 δολαρίων την μέρα.Με την παρούσα οικονομική κρίση σίγουρα η τιμή του θα πέσει. 

  Αρχικά μπορούμε να εξετάσουμε αν το πρόβλημα υδροδότησης οφείλεται σε έλλειψη νερού στην περιοχή,έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού για την άντληση του,πρόβλημα στην ποιότητά του ή ακόμα και σε υπέρογκα κόστη υδροδότησης από τοπικές εταιρείες.

  Στη συνέχεια αφού αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη λύση προχωράμε σε ένα ιδιότυπο μοντέλο βοήθειας στον πληθυσμό.Ο οργανισμός σε συνεργασία με τράπεζες των περιοχών εγκρίνουν χαμηλότοκα (έως και άτοκα ) μικρά δάνεια για τις απαιτούμενες εργασίες που ως τελικό σκοπό θα έχουν,σε κάποιες περιπτώσεις,κάθε κάτοικος να έχει το δικό του ''ρολόι'' έξω από το σπίτι του.Η συγκεκριμένη πρακτική δικαιολογείται αρκετά καλά στα βίντεο που ακολουθούν.Δύο σημεία που θέλω να επισημάνω είναι:

ι)το πως η διαφορετική οικονομική λειτουργία του οργανισμού, τα ''έξυπνα'' αυτά δάνεια,δίνουν ανεξάντλητες (θεωρητικά) δυνατότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στο water.org

ιι)το πόσο πολύ μπορεί αυτή η βιολογική ανάγκη του ανθρώπου να αλλάξει τον τρόπο ζωής,κοινωνική λειτουργία και προοπτικές ανάπτυξης ακόμα και σχετικά αναπτυγμένων χωρών


Παρακολουθείστε κάποια σύντομα βίντεο που εξηγούν τις αρχές λειτουργίας του οργανισμού.











To site του οργανισμού είναι το water.org. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη ιστοσελίδα με πληθώρα πληροφοριών,


-Στελέχωση Οργανισμού
-Αποστολή και όραμα
-Στοιχεία για το πρόβλημα της ύδρευσης οικισμών ανά τον κόσμο
-Προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί καθώς και εκείνα που ''τρέχουν''
-Οικονομικά στοιχεία του οργανισμού,ισολογισμοί,κατανομή εξόδων κ.α.
-Κοινές ερωτήσεις απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού


Από τα πρώτα πράγματα που κοίταξα ήταν τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού καθώς και τα διαπιστευτήριά του από διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης.Ακούγονται πάρα πολλά για διάφορους τέτοιος ''κοινωφελείς'' οργανισμούς.Χωρίς να λέω ότι τα πιστεύω,ακούγεται ότι η Unicef χρησιμοποιεί τα λεφτά της για αγορά όπλων και εξοπλισμό λαών της αφρικανικής Ηπείρου.Κάποιες ιατρικές αποστολές για την διαιώνιση των συγκαλυμμένων φαρμακευτικών δοκιμών στις χώρες του Τρίτου κόσμου κλπ. Είχε τελικά πολύ καλές κριτικές από διάφορους οργανισμούς επικύρωσης (έχει 4 αστέρια,πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για ''φιλανθρωπικό ίδρυμα).Υπάρχουν επίσης λίστες με τα πλήρη έσοδα και έξοδα του κατά τα έτη 2002-2009 καθώς και λεπτομέρειες για τις μέχρι τώρα (οικονομικές) δράσεις τους.












3 σχόλια:

  1. Είναι φοβερό να σκεφτείς ότι τόσα εκατομμύρια κόσμος είναι χωρίς νερό καθημερινά... όταν εμείς μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να ανοίξουμε μια βρύση ή να αγοράσουμε ένα μπουκαλάκι νερό(και,μάλιστα,έχουμε την πολυτέλεια να λέμε ότι πχ.προτιμούμε το 'ΑΥΡΑ' γιατί το 'ΗΒΗ' έχει περίεργη γεύση).Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να διανύσουν χιλιόμετρα κάθε μέρα προκειμένου να καλύψουν(και,μάλιστα,ανεπαρκώς) την πιο βασική βιολογική τους ανάγκη...!
    Όσο για το έργο του water.org,πιστεύω ότι είναι πολύ καλό και πολύ αποδοτικό.Μακάρι να γίνονταν και άλλα τέτοια έργα...
    Μου άρεσε πολύ η ανάρτηση αυτή.Πολύ ενδιαφέρουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά και μην ξεχνάμε ότι περιοχές στην Ελλάδα και πολύ παραπάνω στην Κύπρο έχουν τεράστιο πρόβλημα(κάθε χρόνο η Ελλάδα στέλνει τόνους νερού στην Κύπρο).Θέλω να πω ότι σημασία για να πούμε ότι μια περιοχή έχει πρόβλημα με το νερό δεν είναι να πεθαίνει απαραίτητα κάποιος από την έλλειψη του.Μιλάμε και για περιοχές με μολυσμένο από τα εργοστάσια νερό (όπως ο Ασωπός)
    Στο water.org δεν μου έκανε εντύπωση η δράση τους ή ότι συνιδρύθηκε από ένα χολιγουντιανό ηθοποιό αλλά η φιλοσοφία τους και ο πολύ διαφορετικός (και μακάρι αποτελεσματικός) τρόπος λειτουργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική ιδέα για επίλυση ενός εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος. Η επένδυση αποφέρει περισσότερα οφέλη από την φιλανθρωπία, indeed.

    ΑπάντησηΔιαγραφή