Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου ζευγάρι για μοιχεία

Φαντάζομαι όλοι θα θυμάστε  ένα μάθημα που κάναμε στο σχολείο σχετικά με (υποτίθεται..διάφορες) θρησκείες.Θα θυμάστε ακόμα ότι σε κάποιες Ανατολικές-προ χριστιανικές- χώρες κλασική τιμωρία για όσους πρόεβαιναν σε ''σπουδαία'' αμαρτήματα ήταν ο λιθοβολισμός.



  Στα..μετα χριστιανικά χρόνια τώρα η τιμωρία του λιθοβολισμού είναι ακόμα ''ζωντανή'' με την πλειονότητα όσων καταδικάζονται σε θάνατο δια λιθοβολισμού nα είναι γυναίκες.

Στις γυναίκες επιβάλλονται δυσανάλογα περισσότερες τέτοιες ποινές. Ένας λόγος είναι ότι ο νόμος και τα δικαστήρια δεν τις αντιμετωπίζουν ισόνομα σε σχέση με τους άνδρες, κατά σαφή παραβίαση των διεθνών προτύπων για δίκαιη δίκη. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε άδικες δίκες διότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αγράμματες απ’ ότι οι άνδρες και επομένως έχουν περισσότερες πιθανότητες να υπογράψουν ομολογίες για εγκλήματα που δεν διέπραξαν. 
  
  Σε χώρες όπως το Ιράν ο λιθοβολισμός πέρα από απαραίτητος σε εγκλήματα μοιχείας έρχεται και με.. συνταγή.Υπαγορεύεται δηλαδή από το νόμο ακόμα και το μέγεθος της πέτρας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. 
 Το άρθρο 104 αναφέρει για την ποινή για τη μοιχεία, ότι οι πέτρες που θα χρησιμοποιηθούν να πρέπει «να μην είναι τόσο μεγάλες ώστε να σκοτώσουν τον άνθρωπο με ένα ή δύο πλήγματα, ούτε πρέπει να είναι τόσο μικρές ώστε να μη μπορούν να οριστούν ως πέτρες.»

  Παρά το μορατόριουμ που είναι σε ισχύ από το 2002 στη συγκεκριμένη χώρα ο λιθοβολισμός ακόμα χρησιμοποιείται.Ιρανοί ακτιβιστές κατά του λιθοβολισμού συλλαμβάνονται και φυλακίζονται όπως είναι ''φυσικό''.

   Προ καιρού είχε γίνει χαμός με μία γυναίκα στο Ιράν η οποία είχε κατηγορηθεί για κάποιου είδους μοιχεία  και ετοιμαζόταν να λιθοβοληθεί Η Σακινέχ Μοχαμάντι-Αστιανί, 43 ετών,η οποία μίλησε μέσω ενδιάμεσου σε εφημερίδα και αργότερα σε μεγαλό τηλεοπτικό δίκτυο απέδωσε την μεταχείρισή της στο φύλο της, τονίζοντας πως "νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα στις γυναίκες σε αυτή τη χώρα".

 Η υπόθεση λοιπόν της Σαχκινέχ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να προσφέρεται να της παραχωρήσει άσυλο στη χώρα του, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την Τεχεράνη.
  Η ποινή της Μοχαμάντι-Αστιανί προσωρινά ανεστάλη όταν εκείνη κατηγόρησε αξιωματούχους ότι ψεύδονται όταν λένε ότι κρίθηκε ένοχη συνομωσίας για την δολοφονία του συζύγου της και μοιχεία.Μετά από τη δήλωσή της ο  Μοσαντέγκ Καχνεμουί, ανώτερος Ιρανός δικαστικός, μετέφερε την πληροφορία αυτή σε αντιπροσωπεία της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, και πρόσθεσε ότι "τίποτε δεν είναι οριστικό" όσον αφορά την υπόθεση.

"Λένε ψέματα.
Έχουν ενοχληθεί από την διεθνή προσοχή για την υπόθεσή μου και προσπαθούν απεγνωσμένα να αποσπάσουν την προσοχή και να μπερδέψουν τα μέσα ενημέρωσης ώστε να μπορέσουν να με σκοτώσουν μυστικά".
"Κρίθηκα ένοχη μοιχείας και αθωώθηκα της κατηγορίας του φόνου, αλλά ο άνδρας που σκότωσε στην πραγματικότητα το σύζυγό μου αναγνωρίστηκε και φυλακίστηκε, χωρίς όμως να έχει καταδικαστεί σε θάνατο".
"Είναι επειδή είμαι γυναίκα, είναι επειδή νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε στις γυναίκες σε αυτήν τη χώρα".

Η Μοχαμάντι-Αστιανί είπε επίσης ότι όταν καταδικάστηκε δε συνειδητοποίησε ότι αντιμετώπιζε λιθοβολισμό διότι δεν κατάλαβε την Αραβική λέξη που χρησιμοποιήθηκε.(νομίζω πως δεν είχε γεννηθεί στο Ιράν)
"Μου ζήτησαν να υπογράψω την ποινή μου, το έκανα, πήγα πίσω στη φυλακή και οι συν κρατούμενές μου είπαν ότι επρόκειτο να λιθοβοληθώ και λιποθύμησα".

Ο δικηγόρος της, Μοχαμάντ Μοσταφάιε, διέφυγε στην Τουρκία, όπου ζήτησε άσυλο, και η Μοχαμάντι-Αστιανί είπε ότι νοιώθει πιο ευάλωτη χωρίς αυτόν.Ο Μοσταφάιε είπε στην εφημερίδα Times ότι φοβάται για τη ζωή της γυναίκας του Φερεστέχ Χαλιμί, που πιστεύει ότι κρατείται υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη.


Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου αφέθηκε ελεύθερη μαζί με τον γιο της και τον δικηγόρο(!) της.

"Λάβαμε την πληροφορία αυτή από το Ιράν ότι είναι ελεύθεροι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μίνα Αχαντί, εκπρόσωπος της επιτροπής κατά του λιθοβολισμού. 



Η Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, καταδικάστηκε σε θάνατο από δύο διαφορετικά δικαστήρια το 2006 για τη συμμετοχή της στη δολοφονία του συζύγου της. Η καταδίκη της για τη δολοφονία μειώθηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση με την έφεση, το 2007, αλλά ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού για μοιχεία επικυρώθηκε το ίδιο έτος από ένα άλλο εφετείο. 



Την απόφαση χαιρέτισαν πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο κανένα ιρανικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση της επιτροπής κατά του λιθοβολισμού ότι η Μοχαμαντί-Αστιανί αφέθηκε ελεύθερη. Αντίθετα, το 4ο Κανάλι της ιρανικής τηλεόρασης μετέδωσε εκπομπή με θέμα την απόδειξη της ενοχής της Ιρανής. 




 Στο Πακιστάν τώρα,πριν λίγο καιρό ένα νεαρό ζευγάρι λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου με απίστευτη αγριότητα ύστερα από την κατηγορία για μοιχεία.Τον λιθοβολισμό ζήτησαν μάλιστα οι ίδιες οι οικογένειες τους για να ξεπλύνουν τη «ντροπή». Tο επιβάλλει και ο νόμος εξάλλου...

Οι εκτελεστές, αναφέρει η «Daily Μail», είναι προφανώς Ταλιµπάν, που αποφάσισαν να τιµωρήσουν τη γυναίκα επειδή εθεάθη να κυκλοφορεί δηµοσίως µε έναν άνδρα. Μάλιστα, εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθµού υποστηρίζουν πως έχουν στη διάθεσή τους και άλλα πλάνα, όπου πυροβολείται ένας άνδρας, πιθανότατα εκείνος που κάποιοι είδαν µε το θύµα του λιθοβολισµού.
Το μέγιστο αυτό «αμάρτημα» το έκαναν ενόσω ήταν αρραβωνιασμένοι
 με άλλους ανθρώπους. Και ήταν τόσο «τραγικό» και ασυγχώρητο που η ίδια
 η οικογένεια τους ζήτησε για τιμωρία έναν βαρβαρικό θάνατο…

Οι σκηνές προκαλούν μόνο θλίψη. Και απορία. Πρώτα λιθοβολείται η νεαρή Αφγανή

 η οποία είναι καλυμμένη από πάνω ως κάτω με έναν μπλε μανδύα. 
Η γυναίκα μετά από μια επίθεση μανίας του πλήθους κείτεται ημιθανής. 
Η χαριστική βολή δίνεται όταν ένα άτομο από το πλήθος την πλησιάζει και την πυροβολεί…

Στη συνέχεια κατεβάζουν σπρώχνοντας  στο σημείο και τον άνδρα «εγκληματία».

 Αρχικά του δένουν τα μάτια και στη συνέχεια τον ξαπλώνουν στο έδαφος 
και αρχίζει ο ανελέητος λιθοβολισμός...

Οι θολές εικόνες του βίντεο από κινητό λίγο πριν καλυφθεί με το μαντήλι ο άνδρας, 

δείχνουν ένα χαμένο βλέμμα… Μόλις είχαν εκτελέσει με βάρβαρο τρόπο 
την αγαπημένη του και ερχόταν η σειρά του.





Θα προσέξατε το βλέμμα του Πακιστανού με την πέτρα στο χέρι...





Τέτοιου είδους βίντεο δυστυχώς δεν συνιστούν µεµονωµένα περιστατικά. Πέρσι, την οργή 
των Πακιστανών προκάλεσαν πλάνα που είδαν το φως της δηµοσιότητας και έδειχναν 
στρατιώτες στη βορειοδυτική Κοιλάδα Σουάτ να µαστιγώνουν µια έφηβη µε την 
κατηγορία ότι είχε συνάψει σχέση µ’ ένα αγόριΕκατοντάδες σχολεία θηλέων έχουν
 επίσης ανατιναχθεί στην περιοχή από τους στρατιώτες που προσπαθούν να επιβάλουν 
τη δική τους σκληρή εκδοχή του ισλαµικού νόµου. Η Κοιλάδα Σουάτ γίνεται πυκνά - 
συχνά πεδίο µάχης ανάµεσα στον πακιστανικό στρατό και τους Ταλιµπάν.




Πηγές:

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά, δεν πιστεύω να περιμένεις να δω τα βίντεο...; Είναι ήδη αρκετά άρρωστο να τραβήξεις κάτι τέτοιο με βίντεο.Λες και είναι θέαμα σε τσίρκο! Και δεν αρνούμαι να το δω γιατί κάτι τέτοιες σκηνές είναι πολύ σκληρές για το 'δυτικό' μάτι μου,αλλά με ενοχλεί να βλέπω κάτι τόσο απάνθρωπο για το οποίο δεν μπορώ να κάνω τίποτα ενώ εγώ κάθομαι άνετα στον υπολογιστή μου και πίνω το καφεδάκι μου...
    Όσο για τα υπόλοιπα,είναι απλά σοκαριστικά και μόνο οργή προκαλούν σε όποιον τα διαβάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα καταλαβαίνω πως το βλέπεις απλά με το βίντεο δε θα πεις ''α,έτσι σκοτώνουμε έναν άνθρωπο,ας βγάλω ποκ κορν να το παρακολουθησω''.'Ισα ίσα που αν θες κάτι τέτοιο ανοίγεις την τηλεόραση σου και βλέπεις κρατικούς να σκοτώνουν σαν τα ζώα άτομα στην Αίγυπτο,Τυνησία και Αλβανία.
    Βλέπεις στο βίντεο πως είναι αυτή η διαδικασία και πως εκείνοι! στην κουλτούρα τους το έχουν σαν ρωμαική αρένα,τσίρκο κλπ.
    'Ηθελα πολλά χρόνια να δω πως γίνεται ο λιθοβολισμός.Και τώρα είδα ότι είναι κυριολεκτικα μαρτυρικός θάνατος....
    Γαμώ τον (ψευτο) εκδημοκρατισμό που πήγαν να κάνουν οι Δυτικοί στην Ανατολή δηλαδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή