Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Υπάρχουν και αυτά τα μυαλά...

Λένε ότι οι πραγματικοί ''δυνατοί'' μιας χώρας είναι αυτοί που ''ελέγχουν'' τη νύχτα.Είτε έχοντας νυχτερινά μαγαζιά,είτε έχοντας υπό την προστασίας τους μια περιοχή μαγαζιών,είτε εμπορεύονται ναρκωτικά και άλλα τέτοια κλισέ.Πως σας φαίνεται το εξής σενάριο:

Υπάρχει μια πόλη, στην οποία το βράδυ μαζεύονται ποδήλατα από όλες τις περιοχές και άνθρωποι που,λίγο-πολύ,μοιράζονται την ίδια κοσμοθεωρία ξεκινούν για βόλτες,φαγητά και γλέντι μέχρι πρωίας.
Θα μου πείτε,μια φορά διάβασα την ''Αλίκη.στην χώρα των θαυμάτων'' και ήμουν μικρός για να το θυμάμαι.
Και όμως,η πόλη αυτή η υπάρχει και παρά τα τόσα που της καταλογίζουν καταφέρνει να ενώσει χιλιάδες ποδηλάτες κάθε βράδυ Παρασκευής.

Πρόκειται για την ιδέα πέντε φίλων που σύντομα έγιναν πολύ περισσότεροι. Οι ποδηλατικές Παρασκευές ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2008. Κάποιος είχε την ιδέα ότι η παρέα θα μπορούσε να μεγαλώσει μέσω του Facebook, του χώρου κοινωνικής δικτύωσης με τους εκατομμύρια οπαδούς. Ένα χρόνο αργότερα η ποδηλατική παρέα ξεπερνούσε τα 600 άτομα ενώ οι φίλοι της σελίδας στο Facebook ξεπερνά τους 4.000. Η ποδηλατική Παρασκευή έγινε συνήθεια και πήρε το όνομα Freeday.





Στη σελίδα αναρτώνται κάθε Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τη διαδρομή και τον προορισμό κάθε Παρασκευής ο οποίος κάθε φορά είναι διαφορετικός. Το ραντεβού δίνεται κάθε Παρασκευή στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο, στην πλατεία Ασωμάτων, στις 21:30 ενώ η αναχώρηση γίνεται στις 22:00. Η μεγάλη παρέα κάνει ομαδική στάση 40' λεπτών περίπου όταν φτάσει στον προορισμό της για φαγητό και ξεκούραση. Η βόλτα συνεχίζει με την επιστροφή και λήγει τις πρώτες πρωινές ώρες ξανά στο σταθμό του Θησείο περίπου στις 03:00. Στη συνέχεια ομάδες γειτόνων οργανώνονται για την επιστροφή στο σπίτι. Όλοι εκτός από αυτούς που θέλουν να συμμετάσχουν στην «παλαβοβόλτα». Απευθύνεται στους αμετανόητους που επιθυμούν βόλτα με τα ποδήλατά τους μέχρι πρωίας.




Όλοι οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν και κάποιους κανόνες της freeday


i)Πρεπει να ειμαστε ενηλικες (+18) ή να συνοδευομαστε απο τον κηδεμονα μας γιατι κανενας δεν φερει ευθυνη για κανενα αλλο περαν του εαυτου του.

ii)Δεν εχουμε αρχηγους , ειμαστε μονο μια γελαστη παρεα συνοδοιπορων ,που συνυπαρχουν
αρμονικα στον δρομο ακολουθώντας μερικους απλους κανονες-και τιποτε αλλο ! .


Η συνύπαρξη των πολλών απαιτεί τάξη για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο δρόμο και η συντροφικότητα δίνει την απαραίτητη ασφάλεια συμμετοχής, σε ένα εγχείρημα που δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Η συντροφικότητα είναι σύμφωνα με την ομάδα το πιο απαραίτητο συστατικό καθώς αν κάποιος ποδηλάτης αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στο δρόμο ολόκληρη η «ποδηλατοπομπή» θα σταματήσει έως ότου λυθεί.

Οι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι διαφορετικοί ηλικιακά και κοινωνικά. Ένα πλήθος από διαφορετικά φύλα, κοινωνικές τάξεις, επαγγέλματα, ενδιαφέροντα και ιδεολογίες. Κοινοί παρονομαστές το ποδήλατο, η αγάπη για τη ζωή, η συντροφικότητα και η απόδραση από την καθημερινότητα της πόλης. Η πόλη μπορεί να γίνει πολύ όμορφη όταν υπάρχει καλή παρέα. Ακόμη περισσότερο όταν η παρέα μεγαλώνει και γίνεται συλλογικότητα.



 Και όλα αυτά από μια απλή ιδέα κάποιων φίλων...ΑΠΛΩΝ ΦΙΛΩΝ.(Δεν περίμενα όταν το πρωτοάκουσα πρώτη φορά πέρυσι τέτοιο καιρό ότι θα κρατήσει τόσο πολύ-μπράβο τους!!)
Και μη μου πείτε ότι δε θα θέλατε και εσείς (εγώ) να υπάρχει ένας χώρος (χρόνος) που τα ποδήλατα θα είναι αντικείμενο σεβασμού και ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ-και όχι ενοχλητικά μέσα με χαζο ''πράσινα'' ανθρωπάκια που συνεχώς τους κορνάρουμε και τους κοροϊδεύουμε επειδή εμείς τάχα μου περάσαμε από την φάση που ''πηγαίναμε'' το μεταφορικό και τώρα μας ''πηγαίνει'' αυτό.
 Και βλέπετε πως άνθρωποι με παρόμοια κουλτούρα(γιατί δεν είναι πολλές αυτές οι αναθεματισμένες) αρχίζουν να συνασπίζονται.Είδατε πως ο ανεξάρτητος,ΝΕΑΡΟΣ,σύγχρονος(με μια μικρή υποστήριξη από ένα μεγάλο κόμμα νομίζω) Γιώργος Αμυράς χωρίς φυλλάδια,χωρίς αφίσες-απλά με το ποδηλατάκι του πήρε 7% (βγήκε 4ος ) στις πρόσφατες εκλογές για τον δήμο Αθηναίων
 Και μη μου πείτε,για παράδειγμα, ότι δε θα θέλατε και εσείς(εγώ) να περνάτε από τα διόδια με ταχύτητα σπάζοντας τις γ@μ.μπάρες α λα Vin Diesel στο Fast and the Furious γιατί δεν αντέχετε να πληρώνετε το ελεύθερο δικαίωμα της μετακίνησης.Κανείς όμως δεν έκανε τίποτα πριν βγεί ο Απόστολος Γκλέτσος,με ύφος 2η έξοδος του Μεσολογγίου,να πεί,αφού άνοιξε τον πρώτο παράδρομο για την αποφυγή των διοδίων,ότι είναι διατεθειμένος να πεθάνει για τα δικαιώματα των χωριανών του,
  Και μη μου πείτε,πάλι για παράδειγμα,ότι δε θα θέλατε και εσείς(εγώ) να χτυπήσετε τον χ,ψ,z πολιτικό που έχει το θράσος,με τα σημερινά δεδομένα,ύστερα από προκλητική συμπεριφορά και δηλώσεις να περάσει μέσα από μια συγκέντρωση εξαγριωμένων πολιτών πριν από διαδήλωση σχετικά με την μείωση τον μισθών τους.Δεν είμαι αυτός που θα πει να τους πάρουμε στο κατόπι τους γιατί την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει την χώρα.Απλά όταν είσαι 1 και δεν σεβόσουν με τα λόγια/πράξεις σου 10.000.000,και εξακολουθείς και τώρα να το κάνεις,τότε μην περιμένεις να σε σεβαστούν..

΄Ολοι μας έχουμε (έχω) μια άποψη για το πως είναι αλλά και πως θα θέλαμε να είναι τα πράγματα γύρω μας.Απλά αφού σκεφτούμε (ΣΚΕΦΤΩ)  κάποιο κακώς κείμενο ακολουθεί ένα..έλα μωρέ.μόνος μου θα το αλλάξω.'Ολα όπως φαίνεται είναι θέμα συγχρονισμού και πρωτοβουλίας.Μακάρι αυτό το μαραφέτι (facebook) να βοηθήσει στην εξάπλωση και άλλων τέτοιων καταχωνιασμένων ιδεών...


πηγή: www.tvxs.gr
         www.facebook.com

2 σχόλια:

  1. ... φρέσκιες ιδέες; Διασπορά τους; Αντίδραση; Χμμμμμμμ, smells good!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτοβουλία!! Αν δεν την πάρεις... δεν θα καταφέρεις κάτι!

    Είδα τη φωτο κι έχω να πω: Ο Δήμος είναι διαδικτυακή μούρη! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή