Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Από την αιμοκάθαρση στο μαιευτήριο μια Ηρακλειώτισσα

Μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο επιτυχημένης κύησης από 28χρονη νεφροπαθή με συστηματικό λύκο(αυτοάνοσο νόσημα)  που βρίσκεται εδώ και 7 χρόνια σε λίστα για μεταμόσχευση είχαμε πριν λίγες εβδομάδες στο Ηράκλειο.

Η κοπέλα δεν συμφώνησε με τους γιατρούς που προσπάθησαν να την αποτρέψουν με κάθε τρόπο να μείνει έγκυος αφού κινδύνευαν σοβαρά τόσο η ίδια όσο και το παιδί και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι.

Την κοπέλα παρακολουθούσε ιδιώτης γιατρός,όμως γέννησε το παιδί της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αφού λίγο μετά την καισαρική έπρεπε και πάλι να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση. Η ίδια είπε

''Πριν ένα χρόνο είχα και πάλι μείνει έγκυος αλλά έχασα το παιδί. Ομως αυτή η απώλεια δεν μας απογοήτευσε ούτε εμένα ούτε το σύζυγό μου. Ηξερα ότι θα τα καταφέρω αρκεί να προσπαθήσω να είμαι ήρεμη, αισιόδοξη και αποφασισμένη.
Το θέλαμε και οι δύο πάρα πολύ αυτό το παιδί και όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ το πετυχαίνεις”, μας είπε η Ειρήνη η οποία συμπλήρωσε: ''Αυτό που θέλω να πω στα ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, είναι να μην χάνουν το κουράγιο τους. Εγώ τα κατάφερα, το ίδιο μπορούν να κάνουν και εκείνοι.''
Μάλιστα, το ζευγάρι θέλει να αποκτήσει και άλλο παιδί και όπως λέει η 28χρονη, τίποτα δεν θα την εμποδίσει να το πετύχει.
Για 7 μήνες η Ειρήνη υποβαλλόταν σε καθημερινή βάση σε αιμοκάθαρση που διαρκούσε έως και 4,5 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπέμεινε  4,5Χ30Χ7=945ώρες αιμοκάθαρσης!!!

Είχε σταματήσει την εργασία της, φρόντιζε να μην κουράζεται και ήλπιζε ότι όλα θα πάνε καλά, παρά τα αντίθετα προγνωστικά, όπως και έγινε. Στον 7ο μήνα της κύησης υπεβλήθη σε καισαρική και το μωρό έμεινε για περίπου 40 ημέρες στο Τμήμα Νεογνών για παρακολούθηση.  Στις 30 Δεκεμβρίου το ζευγάρι πήρε το μωρό στο σπίτι του.


“Αυτή η εγκυμοσύνη ήταν ένα τεράστιο ρίσκο και εξαιρετικά σπάνια περίπτωση”, είπε ο αναπλ. καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Γ. Μ. ο οποίος έκανε την καισαρική στην κοπέλα.

Ο ίδιος σημείωσε: “Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη τέτοια περίπτωση και πρέπει να πω συγχαρητήρια στην ίδια και την άνδρα της για την δύναμή τους.

Εγώ πραγματικά τους ζήλεψα για την καλή ψυχολογία και το κουράγιο τους”.

Το ιατρικό προσωπικό του κέντρου Αιμοκάθαρσης ” ,νεφρολόγοι οι οποίοι βρίσκονταν συνεχώς δίπλα στην 28χρονη, ανέφεραν: “Η σύλληψη στις ασθενείς σε αιμοκάθαρση είναι αρκετά σπάνια και ακόμα πιο σπάνια είναι η ολοκλήρωση μιας εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η πιθανότητα σύλληψης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι 0,5% σε γυναίκες ασθενείς στην αιμοκάθαρση, περίπου 40 φορές μικρότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, από τις γυναίκες που θα μείνουν έγκυες, η πιθανότητα να επιβιώσει το έμβρυο είναι 30-40% και από αυτές, μόνο το 8% τελικά θα καταφέρουν να γεννήσουν τελειόμηνο έμβρυο.

Πρακτικά δηλαδή η γέννηση ενός εμβρύου είναι 0,1%. Στην Ελλάδα ανεπίσημα έχουν καταγραφεί 3 τέτοιες περιπτώσεις.



www.patris.gr

4 σχόλια:

  1. Είναι δύσκολο να καταλάβεις πως γίνεται μια γυναίκα να ρισκάρει τη ζωή της για να κάνει ένα παιδί. Και μάλιστα,με κίνδυνο να πεθάνει και το παιδί στη γέννα...
    Αυτοθυσία ή εγωισμός...; Δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ρισκάρει τη ζωή της όταν μόνο 1/1000 μωρά καταφέρνουν να γεννηθούν.
    Αυτό με τον εγωισμό που λες είναι μεγάλη κουβέντα.Εγωισμός μπορείς να πεις ότι υπάρχει σε αυτή την περίπτωση,εγωισμός και όταν ''πιάσεις'' ένα παιδί από (δήθεν) απροσεξία και το ''ρίχνεις'',εγωισμός όταν θες να κάνεις παιδί σε πάρα πολύ μεγάλη ηλικία,εγωισμός και όταν θες να υιοθετήσεις σε πολύ μεγάλη ηλικία (αυτή η πρόταση είναι χωρίς τελεία ή ερωτηματικό.Καθένας απόφασίζει ανάλογα με την κοσμοθεωρία του)
    Πάντως,όχι εγωισμός όταν μια υγιής μάνα θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο με μία πρόωρη γέννα όταν το μωρό της κινδυνεύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τίθεται κανένα θέμα εγωισμού. Κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και όμως... Ξέρω γυναίκες που φέρνουν στον κόσμο παιδιά χωρίς να το έχουν σκεφτεί καλά. Απλά και μόνο για το φαίνεσθαι.Και αυτά τα παιδιά γίνονται δυστυχισμένοι άνθρωποι!
    Και πες ότι θέλεις να κάνεις παιδί με τον κίνδυνο να πεθάνεις στη γέννα.Και αν πεθάνεις,το παιδί αυτό τι θα γίνει...; Θα γεννηθεί ορφανό από μητέρα;Και ο πατέρας θα βρεθεί με ένα παιδί που δεν μπορεί να φροντίσει..;Και αν γεννηθεί με μεγάλα προβλήματα υγείας και υποφέρει όλη του τη ζωή; Θεωρώ μεγαλύτερη αυτοθυσία το να μην κάνεις παιδί όταν ξέρεις ότι έχεις σοβαρά προβλήματα υγείας και μπορεί το παιδί να μείνει ορφανό παρά το να κάνεις ένα παιδί που θα υποφέρει!
    Εξάλλου,μια γυναίκα που είναι επικίνδυνο να κάνει παιδιά,μπορεί και με άλλους τρόπους να ικανοποιήσει το μητρικό της ένστικτο. Για παράδειγμα,να υιοθετήσει ένα από τα τόσα παιδιά που είναι ορφανά.
    Η μητρότητα είναι ιερό πράγμα και θυσιάζονται όλα στο βωμό της,αλλά χρειάζεται και λίγη λογική ώστε να υπάρχουν λιγότερα δυστυχισμένα παιδικά ματάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή