Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ένα ψυγείο που … σκέφτεται για σας !

  Πρέπει να έχει 10 χρόνια από όταν διάβασα για πρώτη φορά ότι τα ''ψυγεία''(γιατί απλά ψυγεία δεν τα λες) του μέλλοντος θα έχουν την δυνατότητα να ''σκέφτονται'',και να ειδοποιούν μέσω κινητού τους ιδιοκτήτες για τα ψώνια της εβδομάδας ενόσω αυτοί βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί αλλά μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.Χαζό παιδί χαρά γεμάτο..


 
Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ, σε συνεργασία με το online σούπερ μάρκετ Ocado, αναπτύσσουν ένα φουτουριστικό ψυγείο, το οποίο, μεταξύ άλλων
θα προτείνει φαγητά για μαγείρεμα, ανάλογα με τα τρόφιμα που έχουν απομείνει στο εσωτερικό του, ενώ αυτομάτως θα στέλνει ηλεκτρονικές παραγγελίες στο σούπερ μάρκετ για να ανανεώσει το περιεχόμενό του.

  Το ψυγείο επίσης θα προωθεί στο μπροστινό τμήμα των ραφιών του εκείνα τα τρόφιμα που ετοιμάζονται να λήξουν, ώστε να τα χρησιμοποιήσει πρώτα ο ιδιοκτήτης του. Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», ελπίζουν ότι θα καταφέρουν το ψυγείο να μειώσει τις τροφές που πετιούνται γιατί έληξαν ή χάλασαν επειδή ξεχάστηκαν. Ειδικοί αισθητήρες θα ανιχνεύουν τυχόν αέρια από τρόφιμα σε φάση αποσύνθεσης.
  Οι επιστήμονες προγραμματίζουν, ακόμα, το ψυγείο, ώστε να διαθέτει μια ευρεία γκάμα προτεινόμενων συνταγών για μαγείρεμα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την χώρα όπου βρίσκεται.


  Το ψυγείο, το οποίο θα αυτοκαθαρίζεται, σχεδιάζεται με γνώμονα την ανάγκη των πολυάσχολων σημερινών ανθρώπων, που θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Έτσι, το ψυγείο θα μπορεί να «τσεκάρει» συνεχώς τα ράφια του για να δει τι τρόφιμα διαθέτει και, στη συνέχεια, θα αξιοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προτείνει φαγητά και να κάνει online παραγγελίες.

 Σε μια ακόμα πιο προχωρημένη εξέλιξη, το ψυγείο θα συνδέεται ηλεκτρονικά με τον…σκουπιδοτενεκέ της κουζίνας, ο οποίος θα είναι επίσης «δικτυωμένος» με αισθητήρες. Το ψυγείο θα μπορεί να παίρνει μια εικόνα του τι έχει πεταχτεί στα σκουπίδια, αντί να φαγωθεί, και έτσι θα μπορεί στο μέλλον να προτείνει μικρότερες μερίδες για μαγείρεμα, ώστε να γίνει εξοικονόμηση στις ποσότητες των πρώτων υλών που καταναλώνονται.



Να μου το θυμηθείτε,πως στο τέλος θα γίνουν ψυγεία που θα στέλνουν τις παραγγελίες στο σούπερ μάρκετ,ειδικό ρομπότ θα τις φέρνει στο σπίτι,θα μαγειρεύει το φαγητό,θα το φέρνει στο σαλόνι και στο τέλος θα το μαζεύει και θα πετάει και τα σκουπίδια
http://ekriktiko.wordpress.com

6 σχόλια:

  1. Μάλιστα... Έχει κάποια θετικά αυτό το ψυγείο όπως το ότι δε θα πετιούνται άσκοπα τα τρόφιμα γιατί θα βοηθήσει στο να μην αγοράζουμε αυτά που δε χρειαζόμαστε και θα μας υπενθυμίζει να καταναλώνουμε όσα πρόκειται να λήξουν. Παρόλα αυτά, η εποχή που οι συσκευές θα μοιάζουν όλο και περισσότερο σε αυτό το ψυγείο, θα είναι μια εποχή που οι άνθρωποι θα καταλήξουν να σκέφτονται λιγότερο,να παίρνουν λιγότερες πρωτοβουλίες,να κινούνται λιγότερο... Όσο οι μηχανές αρχίζουν να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι,τόσο και οι άνθρωποι μοιάζουν και συμπεριφέρονται σα μηχανές... Το βρίσκω πραγματικά τραγικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αίματα θα μαζεύει;(σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σημαντικό το θέμα των τροφίμων που ετοιμάζονται να λήξουν(πόσα τρόφιμα πετάμε επειδή έληξαν ή επειδή άρχισαν να μυρίζουν).
    Πολύ σημαντικό ακόμα και το ότι θα μας ενημερώνει όταν είμαστε στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια που πρέπει να κάνουμε.(πόσα πράγματα ξεχνάμε να πάρουμε όταν πάμε για ψώνια)
    'Οσο για το μηχανές που είπες,δεν ξέρω αν το εννοείς ότι θα είμαστε του στυλ ''οκ,τώρα πρέπει να πάρω ένα κιλό μπανάνες-επειδή μου ήρθε σε μήνυμα'' χωρίς να σκεφτόμαστε παραπάνω.Πιο πολύ ανησυχώ για το ότι όσο αυξάνονται τα απλά καθημερινά για τα οποία δε θα χρειάζεται να σκεφτόμαστε πριν τα κάνουμε,τότε θα καταντήσουμε σε μιά κατάσταση ΄΄νάρκωσης΄΄.Και το μυαλό ένας μυς είναι και θέλει τη γυμναστική του.Ακόμα και οι καθημερινές απλές σκέψεις (πρέπει να κάνω αυτό,πρέπει να αγοράσω το άλλο) μας κρατάνε σε μια εγρήγορση.Ας μη μιλήσω για τους ηλικιωμένους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τον Αλέξη,

    χαχαχαχαχααχχαχα
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    χαχααχαχαχαχαχαχχααχαχαχ
    (inside joke)

    Να δω τη χολή μου ποιος θα μαζέψει από τα γέλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό ακριβώς εννοούσα.Ότι οι άνθρωποι δε θα χρειάζεται να σκέφτονται για πάρα πολλές από τις καθημερινές τους ενέργειες και θα λειτουργούν μηχανικά με αποτέλεσμα το μυαλό να αδρανεί και να 'ναρκώνεται'.
    Αλέξη,μακάρι να υπήρχε τέτοιο ψυγείο και να μην έκανα εγώ τη βρωμοδουλειά...! (inside joke-συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψυγεία που θα μας λένε τι να μαγειρέψουμε; Ήμαρτον ρε...που λέει και ο Γεωργίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή