Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Νηστική θα ''μείνει'' η αδηφάγος Τράπεζα..

Της Έφης Καραγεώργου
Ο Άρειος Πάγος, ύστερα από συλλογική αγωγή καταναλωτών, κρίνει ως καταχρηστικές τις χρεώσεις σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, όπως και την είσπραξη ποσού για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου.


Συγκεκριμένα με την υπ΄αριθμ. 2123/2009 απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας κρίνονται αμετάκλητα ως καταχρηστικοί τρεις βασικοί όροι τραπεζικών συναλλαγών.


Και ειδικότερα:


1. Καταχρηστικός κρίνεται ο όρος που επιβάλλει στον καταναλωτή να καταβάλλει από 1,2 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ στην τράπεζα όταν καταθέτει χρήματα στον καταθετικό λογαριασμό ενός τρίτου (π.χ. για το ενοίκιο, ή για οποιαδήποτε αιτία). Τη συγκεκριμένη χρέωση επιβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών.


2. Καταχρηστικός κρίνεται ο όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση που οι κινήσεις ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου είναι περισσότερες από τέσσερις το μήνα ο κάτοχος του λογαριασμού να επιβαρύνεται με ορισμένο ποσό για κάθε κίνηση (από 0,80 λεπτά έως 1 ευρώ).


3. Καταχρηστικός, τέλος, κρίνεται και ο όρος που προβλέπει για την περίπτωση του στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, ότι το δάνειο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό και, ενώ ο δανειολήπτης το αναλαμβάνει τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό. Το αποτέλεσμα είναι ο δανειολήπτης να πληρώνει αδικαιολόγητα τόκους για κεφάλαια δανείου που στην πραγματικότητα δεν είχαν περιέλθει σε αυτόν.Νέο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές
Την ίδια ώρα η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και ο γεν. γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος, επεξεργάζονται το νέο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά όρους τραπεζικών συναλλαγών που έχουν κριθεί «καταχρηστικοί» με δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για νομοσχέδιο που αφορά τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των συναλλασσομένων με τις τράπεζες.


Οι κυριότερες ρυθμίσεις θα αφορούν:


* Την υποχρέωση οι τράπεζες να περνούν άμεσα τις μειώσεις του επιτοκίου euribor, βάσει του οποίου καθορίζουν τα επιτόκια δανεισμού.


* Απαγόρευση επιβολής penalty στην περίπτωση πρόωρης εξόφλησης και για τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Η απαγόρευση, σήμερα, ισχύει μόνο για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.


* Απαγόρευση της επιβολής προμήθειας για καταβολή χρημάτων σε λογαριασμούς τρίτων.


* Απαγόρευση της επιβολής προμήθειας από 1 έως και 2,50 ευρώ το μήνα στους λεγόμενους αδρανείς λογαριασμούς (που δεν έχουν κινηθεί για διάστημα 6 μηνών ή 12 μηνών ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας).


* Ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά πλειστηριασμούς κατοικίας για χρέη 20.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δάνεια. Με τα ισχύοντα σήμερα ο οφειλέτης μπορεί σε 15 μέρες από την ημερομηνία έκδοσης διαταγής πληρωμής να αποπληρώσει πλήρως το δάνειο για να μην βγει σε πλειστηριασμό η κατοικία του. Με την προωθούμενη ρύθμιση θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή ακόμη και πέντε μέρες πριν τον πλειστηριασμό του σπιτιού.




Ειδικότερα,για την ύπαρξη στεγαστικού δανείου θα ψηφιστεί νόμος για πάγωμα των χρεών (και τόκων) για δάνεια μέχρι 200.000€.


΄Ετσι οι αποφάσεις που αφορούν σε πλειστηριασμό κατοικιών θα αναβάλονται μέχρι την 1/6/2010.


* Μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τον τόκο υπερημερίας σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμής λογαριασμών από πιστωτικές κάρτες.


Το πιο σημαντικό πλήγμα στην καθημερινότητα του Ελληνα εργαζόμενου είναι η αναδόμηση του συστήματος Τειρεσίας (Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών).

Το συγκεκριμένο σύστημα,που αν θυμάμαι καλά ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997-8,έχει σκοπό να επιτηρεί τις οικονομικές συναλλαγές-δραστηριότητες του κάθε εργαζόμενου επιβάλλοντας κυρώσεις σε κάθε ''παραβάτη''.

Το πιο γνωστό τμήμα του Τειρεσία είναι το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) & Σύστημα Υποθηκών - Προσημειώσεων (ΣΥΠ) για ευνόητους λόγους.''Αγκάθι'' του είναι η καταγραφή κάποιου στην ''μαύρη λίστα'' του συστήματος όταν αφήσει μια επιταγή του ''ακάλυπτη'' για 7 μέρες.Αποτέλεσμα αυτόυ θα είναι η αδυναμία απόκτησης κάποιου δανείου από οποιαδήποτε τράπεζα.Το μέτρο αυτό είναι άμεσα καταστροφικό για τους μικρομεσαίους ιδιώτες που θα στήριζαν την ανάπτυξη της επιχείρησής τους σε ένα καταναλωτικό δάνειο.
Με την νέα τροπολογία η ''περίοδος χάριτος' θα αυξηθεί στις 30 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου