Νοεμβρίου του 1961 δούλευαν οι ανατολικογερμανοί οικοδόμοι για την ανέγερση του τείχους.Ρωσικές δυνάμεις επιτηρούσαν ήδη για καιρό περιοχές του Βερολίνου.Οι πολίτες ανυποψίαστοι βλέπουν το Τείχος να υψώνεται.Η απόφαση για την ανέγερση είχε παρθεί ήδη εδώ και καιρό από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας γεγονός που έγινε γνωστό τον Αύγουστο του 1961 στη Δυτική Γερμανία.
΄Ετσι και με τη ''βούλα'' η Ανατολική Γερμανία αποτέλεσε το δυτικότερο όριο της ΕΣΣΔ.
Μέσα στα 38 χρόνια απαγόρευσης μετακίνησης ανατολογερμανών εκτός χώρας υπήρξε μια περίοδος που τα σύνορα άνοιξαν προς την Ουγγαρία-Αυστρία και Τσεχία.Γρήγορα όμως ξαναέκλεισαν καθώς η απομάκρυνση που σημειώθηκε ήταν πολύ μεγάλη.
Κοινά στοιχεία με την εξέγερση των Ελλήνων έναντι της Χούντας φαίνεται ότι είχε και εκείνη των Γερμανών.Το κίνημα που προσπαθούσε να αφυπνίσει το λαό αποτελείτο κυρίως από φοιτητές.Τα μόνα μέρη που μπορούσαν να βρεθούν για να οργανωθούν ήταν μικρά σπίτια ή εκκλησίες.
Κύριος λόγος για την έντονη κινητοποίηση αυτή,αναπάντεχα, υπήρξε η οικονομική κρίση,καθώς οι πολίτες έβλεπαν τις συνθήκες ζωής τους να χειροτερεύουν μετά το 1973.Τότε υπήρξε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και λαού,στήριξη στην κυβέρνηση-οικονομικά οφέλη στον λαό.Ετσι τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν μέχρι το 1980.
Καθοριστικότερο όλων για την πτώση του Τείχους ήταν οι εξελίξεις που υπήρξαν στην Ρωσική κυβέρνηση μετά το 1985 με τις ''σοσιαλιστικές'' μεταρρυθμίσεις Γκορμπατσώφ.Συνέπειά τους ήταν το πρόσωπό του να είναι απεχθές στην Ανατολική πλευρά της Γερμανίας με την λογοκρισία των ομιλιών του από τις εφημερίδες να είναι έντονη.(μάλλον άρχισαν να μυρίζονται την ζημιά που επρόκειτο να γίνει)
Το 1989 στην γιορτή για τα 40 έτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας το timing ήταν καλύτερο από ποτέ.Η παρέλαση 90.000 μετατράπηκε σε διαδηλωση υπό το βλέμμα του Γκορμπατσώφ ζητώντας την αποπομπή τουΕrich Honecker φωνάζοντας ''Βοήθησέ μας''
Το ίδιο βράδυ,επιστρέφοντας στην πατρίδα του ο Ρώσος πρωθυπουργός έδωσε σήμα για αλλαγή του γραμματέα του Ενιάιου Σοσιαλιστικού Κόμματος .Μετά από λίγη ώρα καθήκοντα ανέλαβε ο Egon Krenz. λόγων παραίτησης του προκατόχου του δήθεν για λόγους υγείας.
Πίσω στην Γερμανία επικράτησε πανδαιμόνιο μετά την αναχώρηση του Γκορμπατσώφ όταν η η αστυνομία προχώρησε σε ξυλοδαρμό διαδηλωτών.
Tον επίλογο στην Ιστορία έδωσε ένα τυχαίο γεγονός.Την επόμενη της ανάθεσης στον Krenz ο Υπουργός Εσωτερικών του έκανε ανακοίνωση για άνοιγμά των συνόρων.Βιάστηκε όμως να πει ότι τα σύνορα θα ανοίξουν άμεσα.Ετσι τα σύνορα πλημμύρισαν από κόσμο βρίσκοντας την κυβέρνηση ανοργάνωτη.Την ώρα που ο Krenz προσπαθούσε να αποφασίσει πως θα κατευνάσει το πλήθος ο λαός εξαγριωμένος σκαρφάλωνε στα τείχη..
Ευτυχώς που ο στρατός αντέδρασε προσεκτικά και δεν υπήρχαν θύματα..
Μιλάμε δηλαδή για το δικαίωμα της ελευθερίας που έστω και με τύχη κερδήθηκε(και δεν παραχωρήθηκε)
Μετά από λίγες μέρες ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ επέστρεψε στο Βερολίνο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του.Στην Ανατολική Γερμανία είχαν στρατοπεδεύσει 500.000 ρώσοι στρατιώτες και ως πρωθυπουργός θα έπρεπε να δώσει εντολή να επιστρέψουν πίσω.
Το πιο δύσκολο κομμάτι πέρα της πτώσης του τείχους ήταν τι ιδεώδη θα ασπαζόταν αυτό το κρατίδιο (της Ανατολικής Γερμανίας).Οι περισσότεροι ήθελαν να ξεφύγουν από τον καταναλωτισμό του Δυτικού κόσμου και να ξεχάσουν τον Κομμουνισμό της ΕΣΣΔ.Επεδίωκαν κάτι σαν ένα ''σοσιαλισμό για τον λαο''.΄Ισως ήθελαν να έρθουν πιο κοντά ιδεολογικά στα νέα δεδομένα της ΕΣΣΔ υπό τον Ρώσο ''σωτήρα'' τους.
Κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε.Ο σωτήρας έγινε προδότης και μέσω της αδράνειας το ανατολικό κομμάτι ενσωματώθηκε διοικητικά και ιδεολογικά στο δυτικό κομμάτι.
Πέρα από τα γεγονότα-παρασκηνιακά-Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν με την πτώση του τείχους ενώ Αγγλία και Γαλλία αντιτάχθηκαν.Τότε επενέβη για άλλη μια φορά ο Γκορμπατσώφ και τα χειρότερα αποτράπηκαν
Ως επίλογο:
Στην Λατινική Αμερική που είναι εξόριστη η γυναίκα το Χόνεκερ γιόρτασε πριν από λίγο καιρό τα γενέθλια της Λαϊκής Δημοκρατίας λέγοντας μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια το κίνημα δέχεται σκληρή επίθεση..Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου