Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Φεγγάρι μου...νερό

Στις 17 Φεβρουαρίου η ΝΑΣΑ έβγαλε μια ανακοίνωση ότι το τμήμα της LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) ετοίμαζε την εκτόξευση ενός πυραύλου προς το φεγγάρι την άνοιξη του ίδιου έτους.Πρωταρχικός στόχος της αποστολής θα ήταν η αναζήτηση νερού(πάγου) στο Νότιο Πόλο του φεγγαριού.Υπάρχει λοιπόν,ένας κρατήρας κοντά στο Νότιο Πόλο ο οποίος φαίνεται συνεχώς σκιασμένος στα τηλεσκόπια,στοιχείο που προμηνύει την ύπαρξη νερού(Ως γνωστόν το νερό απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία)


Με αυτή την αποστολή,μέσω της LCROSS,η ΝΑΣΑ εγκαινιάζει μια νέα σειρά αποστολών με σκοπό την εγκατάσταση του ανθρώπου στο φεγγάρι μέχρι το 2020.


Η εκτόξευση έγινε με μια μικρή καθυστέρηση τον Οκτώβριο.Το σχέδιο ήταν το ακόλουθο: Καθώς ο πύραυλος θα έρθει σε τροχιά προς τη Σελήνη,το ακραίο κομμάτι του θα αποκολληθεί από το σκάφος και θα χτυπήσει τον κρατήρα με υπερηχητική ταχύτητα.Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η δημιουργία ενός σύννεφου σκόνης και πάγου (καθ'ελπίδα).


Στη συνέχεια το υπόλοιπο του σκάφους, που θα καταγράφει συνεχώς τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στο σύννεφο,
θα πέσει και αυτό με τη σειρά του στο σημείο που έπεσε προηγουμένως η κορυφή του πυραύλου.

















40 μέρες αργότερα τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά...Βρήκαμε πάγο στη Σελήνη(!) στο σύννεφο που υψώθηκε εως και 35χλμ από τον κρατήρα κάτι που φαίνεται και από την φωτογραφία




Δεν ήταν λίγοι αυτοί που άρχισαν να οραματίζονται τις πρώτες ανθρώπινες εγκαταστάσεις στο φεγγάρι καθώς και τους πρώτους σταθμούς μετατροπής πάγου σε οξυγόνου για την άνετη διαβίωση των πρώτων ανθρώπων σε διαστημικούς σταθμούς στο φεγγάρι(!)

Μακάρι...

3 σχόλια:

  1. Kαι δεν είναι μόνο το νερό... πολλοί ήδη σκέφτονται το πώς θα εκμεταλλευτούν και τα μεταλλεύματα στο υπέδαφος της Σελήνης, ενδεχόμενως πηγές ενέργειας κλπ... Σελήνη: η σωτηρία της Γης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα είναι όντως πολύ ελεινό το να καταστρέψουμε την Γη και να πάμε (για να καταστρέψουμε και) στον επόμενο και στον επόμενο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή