Αν και δυσκολεύτηκε πολύ ο Ομπάμα ''πέρασε'' τελικά το νομοσχέδιο για την βελτίωση του συστήματος υγείας ''μέσα'' από την Γερουσία και την Αμερικάνικη Βουλή.
Από τα ΝΕΑ
Με ψήφους 220-215, η αμερικανική Βουλή χάρισε έστω και οριακά τη νύχτα του Σαββάτου μια μεγάλη νίκη στον Μπαράκ Ομπάμα, εγκρίνοντας τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος Υγείας από το 1965.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως, κέρδισε μια μάχη, όχι τον πόλεμο- αυτός μετατοπίζεται τώρα στη Γερουσία.
Εντός της αμερικανικής Βουλής, οι Δημοκρατικοί άρχισαν τις αγκαλιές με το που καταμετρήθηκε η 218η θετική- και αποφασιστική- ψήφος, πριν ακόμα ανακοινώσει η πρόεδρος Νάνσι Πελόζι την έγκριση του νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να θέσει τέλος στην καθημερινή αβεβαιότητα 36.000.000 ανασφάλιστων Αμερικανών, δημιουργώντας παράλληλα ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ασφάλισης.
Πριν από την ψηφοφορία, ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη στη Βουλή ώστε να απευθύνει προσωπικά έκκληση στους βουλευτές να «ακούσουν το κάλεσμα της Ιστορίας» και να στηρίξουν το νομοσχέδιο. Τελικά, όμως, μόνον ένας Ρεπουμπλικανός, ο νεοφώτιστος Αν Τσάο από τη Λουιζιάνα, ψήφισε «ναι», ενώ 39 Δημοκρατικοί ψήφισαν «όχι». Όπως επισημαίνουν οι «Νew Υork Τimes», οι Δημοκρατικοί που έκαναν πίσω εκπροσωπούν κατά κύριο λόγο αμφίρροπες συντηρητικές περιφέρειες, «γεγονός που δείχνει πως όσοι μπορεί να κινδυνεύσουν του χρόνου στις εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου έκριναν τη θετική ψήφο πολιτικά επίφοβη».
Όσοι παρακολούθησαν από κοντά τις διαπραγματεύσεις και τα παζάρια που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, δηλώνουν πως η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής έπαιξε ρόλο-κλειδί. Προκειμένου να σώσει τη μεταρρύθμιση, ωστόσο, η Νάνσι Πελόζι, ένθερμη υποστηρίκτρια του δικαιώματος της γυναίκας στην άμβλωση, υποχρεώθηκε να κάνει κάτι ενάντια στις αρχές της: ενδίδοντας στους πολέμιους των αμβλώσεων εντός του κόμματός της, τους επέτρεψε να ενσωματώσουν στο νομοσχέδιο αυστηρούς περιορισμούς, που ουσιαστικά απαγορεύουν την κάλυψη της άμβλωσης από οποιοδήποτε σχέδιο ασφάλισης αγοράζεται με κυβερνητική επιδότηση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή της φιλελεύθερης πτέρυγας των Δημοκρατικών, τα μέλη της εντούτοις ψήφισαν τελικά υπέρ της μεταρρύθμισης, δεσμευόμενα να πολεμήσουν για αλλαγές στην τελική βερσιόν.
Ο δρόμος είναι μακρύς
«Χάρη στη σκληρή δουλειά της Βουλής, βρισκόμαστε πλέον μόνο δύο βήματα από την επίτευξη της μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας στην Αμερική», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία. «Τώρα πρέπει να ακολουθήσει η αμερικανική Γερουσία, ψηφίζοντας τη δική της εκδοχή. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως θα το πράξει». Στη Γερουσία, ωστόσο, ο ηγέτης της Δημοκρατικής πλειοψηφίας Χάρι Ράιντ παλεύει εδώ και εβδομάδες για μια συμβιβαστική λύση που θα κερδίσει τις 60 απαιτούμενες θετικές ψήφους. Το νομοσχέδιο που θα τεθεί τελικά προς ψήφιση στη Γερουσία, όταν τεθεί, δεν θα είναι το ίδιο με εκείνο που πέρασε από τη Βουλή. Βουλή και Γερουσία θα αρχίσουν κατόπιν διαπραγματεύσεις για την τελική εκδοχή του νομοσχεδίου, που θα τεθεί εκ νέου προς ψήφιση στην ολομέλεια των δύο Σωμάτων προτού καταλήξει στο γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα. Με απλά λόγια, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και τίποτε δεν εγγυάται πως η επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να έχουν τελειώσει όλα μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει πραγματικότητα.
Μία ιστορική μεταρρύθμιση
Το εύρος
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που πέρασε από την αμερικανική Βουλή αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας από τη θέσπιση της Μedicare- όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα ασφάλισης και περίθαλψης των ηλικιωμένων πολιτών- το 1965 Ο στόχος
ΝΑ αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 36.000.000 Αμερικανοί που είναι σήμερα ανασφάλιστοι. Σύμφωνα με αναλυτές, εφόσον το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τεθεί σε ισχύ, θα αποκτήσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το 96% του πληθυσμού Το κόστος
1,1 ΤΡΙΣ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επιβάλλεται μεταξύ άλλων συμπληρωματικός φόρος 5,4% στα άτομα με ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 δολαρίων Οι προβλέψεις
1 Οι περισσότεροι εργοδότες υποχρεούνται να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους, καταβάλλοντας τουλάχιστον το 72,5% των ασφαλίστρων 2 Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν πλέον δικαίωμα να κλείνουν την πόρτα σε άτομα με προβλήματα υγείας ή να επιβάλουν υψηλότερα ασφάλιστρα βάσει ιατρικού ιστορικού 3 Επιδοτήσεις βοηθούν τους πολίτες με μεσαία εισοδήματα να αγοράσουν ασφάλειες από ιδιωτικές εταιρείες ή από το νέο κυβερνητικό σχέδιο ασφάλισης ασθενείας 4 Δικαιούχοι του Μedicaidκυβερνητικού προγράμματος παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους μη έχοντεςγίνονται όσοι έχουν εισοδήματα έως και 150% του ορίου της φτώχειας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου