Οι φυσικοί που εργάζονται στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, αναζητώντας απαντήσεις στα μυστήρια του σύμπαντος, θεωρούν ότι έχουν μπει πλέον για τα καλά στο δρόμο να κάνουν απρόσμενες ανακαλύψεις, όπως ανέφεραν στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης της προόδου που έχει σημειωθεί κατά τους τελευταίους δύο μήνες επαναλειτουργίας του μηχανήματος.
Όπως είπαν, ο επιταχυντής αποδεικνύει ήδη την ικανότητά του να διευρύνει τα σημερινά σύνορα της γνώσης στον τομέα της φυσικής. «Τώρα πια μπορούμε να οραματιστούμε ότι θα βρούμε εξωτικά πράγματα, όπως μεγάλες πρόσθετες διαστάσεις, σφαίρες χορδών και βαρέα χαμηλής φόρτισης σωματίδια», δήλωσε ο Όλιβερ Μπουχμίλερ, διευθυντής ενός από τους έξι ανιχνευτές των συγκρούσεων σωματιδίων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Όπως τονίστηκε στην ενημερωτική συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), τέτοιες «εξωτικές» ανακαλύψεις μπορούν να συμβαδίσουν με άλλες πιο αναμενόμενες, όπως η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, που θεωρείται ότι δίνει μάζα στο σύμπαν, καθώς και ενδείξεων για την ύπαρξη υπερ-συμμετρικών σωματιδίων, που μπορεί να ανοίξουν ένα «παράθυρο» στον κόσμο της λεγόμενης «σκοτεινής ύλης». Η θεωρία των χορδών διατείνεται ότι το σύμπαν κατά βάση συνίσταται σε μικροσκοπικές χορδές ύλης, οι οποίες δονούνται σε ένα χωροχρονικό συνεχές δέκα διαστάσεων – κάτι που μένει να αποδειχτεί αν όντως ισχύει.
Ο Στιβ Μάγιερς, διευθυντής επιταχυντών και τεχνολογίας στο CERN, τόνισε ότι από τις 30 Μαρτίου που το μηχάνημα ξαναλειτούργησε και έφτασε τη μέγιστη μέχρι τώρα ενεργειακή ισχύ των 7 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ), δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα – σε βαθμό ανησυχητικό! «Σκέφτομαι συνεχώς ότι όλα πάνε υπερβολικά καλά. Πρέπει διαρκώς να παρακολουθούμε την ασφάλεια του μηχανήματος. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι μια ακόμα βλάβη», δήλωσε.
Από τις 30 Μαρτίου μέχρι σήμερα, στο μήκους 27 χιλιομέτρων υπόγειο κυκλικό τούνελ του επιταχυντή έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 εκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων, αναδημιουργώντας σε μικροκλίμακα αυτό που πιθανώς συνέβη κατά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Έξι ανιχνευτές του επιταχυντή καταγράφουν συνεχώς πώς συμπεριφέρονται τα σωματίδια μετά τις συγκρούσεις τους και στη συνέχεια μεταδίδουν τεράστιους όγκους δεδομένων προς περαιτέρω επεξεργασία στα εργαστήρια των φυσικών του CERN αλλά και σε άλλα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο.
Ήδη ο επιταχυντής έχει εντοπίσει αρκετά σωματίδια που περιέχονται στο λεγόμενο «Καθιερωμένο Μοντέλο» (ή Πρότυπο), που οι φυσικοί δημιούργησαν τον 20ό αιώνα και το οποίο θεωρούν ότι περιγράφει με ακρίβεια πώς λειτουργεί το σύμπαν. Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε το «όμορφο» κουάρκ, το οποίο εξαφανίζεται μέσα σε νανοδευτερόλεπτα από τη δημιουργία του.
(www.enet.gr)
Σκέψου την υστερία τότε, όταν πήγε να πρωτολειτουργήσει το CERN. Ευτυχώς τώρα, η κρίση ηλιθιότητας που είχε πιάσει τότε όλους τους θρησκόληπτους και τους κολλημένους κεφάλες έχει καταλαγιάσει και μπορούν οι επιστήμονες να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στην δουλειά τους. Η διαίσθησή μου με λέει ότι είμαστε στο κατώφλι ακόμα εντυπωσιακότερων ανακαλύψεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά αυτό που λες ήταν τραγικό.Να πω την αλήθεια όλο αυτό τον τζερτζελέ με την μαύρη τρύπα δεν την είχα προσέξει τότε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΞυπνάω το πρωί του τέστ του επιταγχυτή να δω τι έγινε και βλέπω όλα τα κανάλια να λένε για αυτό και άρχισα να γελάω.
Μακάρι να πάει καλά η τεράστια αυτή προσπαθεια.Εχουν περάσει ήδη 2 μήνες με λειτουργία στα 10TeV και αυτό το νούμερο συνεχώς θα αυξάνεται για να προσομοιασει την έκρηξη του Βig Βang καποια στιγμή