Περιμένοντας κανείς να εμφανιστούν δύο καλοντυμένες ώριμες φιγούρες με ύφος μπλαζέ και φεύτικο χαμόγελο μάλλον θα έχαναν το στοίχημα.Αντ'αυτού ξεπρόβαλαν δύο νεαρά παιδιά με ''μαζεμένη'' στάση και ένα ντροπαλό χαμόγελο σαν να μην είχαν συνειδητοποιήσει ακόμα τη νίκη τους.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώθηκε από την εταιρεία Oliaros,η οποία κάλεσε αρχιτέκτονες μέχρι 35ετών (εξ ου και το όνομα του διαγωνισμου-UPTO35) στις 9 Ιουνίου του 2009.Στόχος τους ήταν να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μοντέλου (τύπου οικοδομήματος) το οποίο θα μπορεί να στεγάσει φοιτητικές εστίες στην περιοχή του Κεραμεικού στο Μεταξουργείο.
Πιο συγκεκριμένα ο όρος ήταν να μπορεί η κατασκευή τους να φιλοξενήσει 18 φοιτητές σε μια επιφάνεια 200 τμ.
241 από τις 245 προτάσεις έγιναν δεκτές.41 χώρες πήραν το ''σήμα'' να πάρουν μολύβι και χάρακα (καλύτερα ποντίκι και πληκτρολόγιο) για να ξεδιπλώσουν τα οράματά τους στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.Μετά από καιρό επέλεξαν τις 5 καλύτερες:
Δείτε τώρα πιο με περισσότερες λεπτομέρειες εκείνη που επικράτησε(είναι η τρίτη σε σειρά)
Οι νικητές τιμήθηκαν για την εργασία τους στις 24 Μαρτίου στο μουσείο Μπενάκη ενώ μοιράστηκαν συνολικά το ποσό των 50.000 Ευρώ.Πιο σημαντικό από το χρηματικό βραβείο θα είναι σίγουρα η εμπειρία αυτών των μηνών και η διεθνής αναγνώριση που θα ακολουθήσει.
'Αντε για να βλέπουμε ότι υπάρχουν και άνθρωποι που σκέφτονται...
(με πληροφορίες από το http://www.dezeen.com)
Μου άρεσε πολύ η ιδέα του διαγωνισμού γιατί δίνει την ευκαιρία σε νέους σαν και εμάς να δημιουργήσουμε κάτι. Κατά τη γνώμη μου, τα νεαρά σε ηλικία μυαλά έχουν πιο καινοτόμες και μοντέρνες ιδέες. Και ποιός θα μπορούσε να σχεδιάσει τις φοιτητικές εστίες καλύτερα από τους ίδιους τους φοιτητές..? Παρόλα αυτά θα μου άρεσε περισσότερο αν το κτίριο που επιλέχτηκε, είχε και από ένα μικρό μπαλκονάκι στο κάθε δωμάτιο... Λεπτομέρεια θα μου πείτε αλλά δεν μπορώ χωρίς μπαλκόνι..!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα
Κοίτα συμφωνώ μαζί σου,αλλά από ότι βλέπω κάτι έχει.Απλά είναι πολύ μικρό και μινιμαλ.Αν δεν είχε στο πρώτο κόψιμο στη στατική 3..πάρτους όλους κάτω..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα. Με άλλα λόγια, έγινε αυτό που πρέπει να γίνεται για κάθε ανάληψη άδειας ανέγερσης δημοσίου κτιρίου: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Δίνεται έτσι σε κάθε φέρελπη, ορεξάτο και με όραμα νέο αρχιτέκτονα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Όχι σαν την αηδία το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης που το πήρε με ρουσφέτι και μίζα εκείνος ο γέρος καθηγητής του Ε.Μ.Π. κι έχτισε κάτι που μοιάζει με κατασκευή Lego.
ΑπάντησηΔιαγραφή