Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Πιο κοντά τώρα σε ταξίδια στον χρόνο


Μια ιδέα του Στίβεν Χόκινγκ για τον χωρόχρονο..


ΛΟΝΔΙΝΟ Είναι άραγε δυνατό στο σχετικά κοντινό μέλλον ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από μια διαστημική... «σκουληκότρυπα»; Σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ, ναι. Ο διάσημος βρετανός αστροφυσικός, στην εκπομπή με τίτλο «Στο Σύμπαν με τον Στίβεν Χόκινγκ» η οποία θα μεταδοθεί στις 9 Μαΐου από το τηλεοπτικό δίκτυο Discovery Channel, υποστηρίζει ότι ένα δυνητικό ταξίδι στον χωρόχρονο μπορεί κάποτε να γίνει πραγματικότητα. Και να ανοίξει απίθανους ορίζοντες στην ανθρωπότητα, δεδομένου ότι ο πλανήτης Γη καταστρέφεται συστηματικά από την κλιματική αλλαγή.

Ο 68χρονος επιστήμονας διαψεύδει τον... εαυτό του! Πριν από μερικά χρόνια είχε υποστηρίξει ότι
«δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο, γιατίαν αυτό ήταν εφικτότότε θα είχαμε σήμερα στη Γη τουρίστες από το μέλλον». Ο ίδιος ισχυρίζεται εδώ και δεκαετίες πως ένα ταξίδι στον χρόνο θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, αφού το όποιο διαστημικό όχημα να περάσει με την ταχύτητα του φωτός μέσα από μια «σκουληκότρυπα» με άνοιγμα ενός δισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του εκατοστού. Επιπλέον, το ίδιο το ταξίδι θα ήταν μια τρομακτική εμπειρία για τον αστροναύτη, ο οποίος θα ένιωθε ακριβώς όπως η Ελι Αρογουέι, η φυσικός που υποδύθηκε η Τζόντι Φόστερ στην ταινία «Επαφή» του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις.

Τώρα όμως θεωρεί ότι ένα τέτοιο θεωρητικό ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά αδύνατο είναι. Θα χρειαστεί όμως η μέγιστη δυνατή συνδρομή της καλύτερης υλικοτεχνικής υποδομής που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή του μεγάλου επιταχυντή στοιχειωδών σωματιδίων (Large Ηaldron Collider- LΗC), του κέντρου πυρηνικών ερευνών CΕRΝ της Γενεύης. Ο LΗC, το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου σήμερα, διαμέτρου 27 χιλιομέτρων, είναι το μόνο «εργαλείο» το οποίο ενδεχομένως να μπορεί να φτάσει την κυριολεκτικά «διαστημική» ταχύτητα των 299.792.458 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

«Ταχύτητα του φωτός σημαίνει να κάνεις μέσα σε ένα δευτερόλεπτο την περιστροφή της Γης επτά φορές. Για τέτοια μεγέθη μιλάμε. Ενα ταξίδι στον χρόνο θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα πάνω στον πλανήτη,κάτι που μόνο ο επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων του CΕRΝ μπορεί να μας παρέχει» τονίζει ο βρετανός κοσμολόγος στην εκπομπή.

Αν συμβεί αυτό τότε το μόνο που θα χρειαστούμε, σύμφωνα με τον κ. Χόκινγκ, είναι η «σκουληκότρυπα», μια έννοια που στη Φυσική επίσης καλείται «Γέφυρα Αϊνστάιν- Ρόζεν» και αποτελεί τον συντομότερο δρόμο μέσω του χώρου και του χρόνου. Σύμφωνα με τον
Αλβέρτο Αϊνστάιν και τον Νέιθαν Ρόζεν, οι οποίοι συνέλαβαν τη θεωρία αυτή το 1935, οι τρύπες αυτές ενεργούν σαν σήραγγες, συνδέοντας σημεία του χωρόχρονου κατά τέτοιον τρόπο ώστε το ταξίδι μεταξύ των δύο σημείων της «σκουληκότρυπας» να διαρκέσει λιγότερο χρόνο απ΄ όσο το «συμβατικό» ταξίδι μέσω του συνηθισμένου χώρου. Ακριβώς δηλαδή όπως ένα σκουλήκι ανοίγει μια τρύπα σε ένα μήλο προκειμένου να φτάσει συντομότερα στην άλλη πλευρά του φρούτου.

Οι προβλέψεις αυτές του κορυφαίου αστροφυσικού έρχονται να προστεθούν δίπλα σε αυτές δύο κορυφαίων ρώσων επιστημόνων. Οι μαθηματικοί
Ιρίνα Αρέφεβα και Ιγκορ Βόλοβιτς υποστηρίζουν ότι ένα ταξίδι στον χρόνο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους κιόλας μήνες. Σύμφωνα με τη θεωρία των δύο επιστημόνων, η σύγκρουση των πρωτονίων μέσα στον επιταχυντή στοιχειωδών σωματιδίωνμπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «τρύπας» στο μέλλον, καθώς και τη δημιουργία μιας μηχανής που θα μας ταξιδέψει στο μέλλον. Στη μελέτη τους, οι δύο ρώσοι μαθηματικοί, οι οποίοι ειδικεύονται σε ζητήματα χωρόχρονου, υποστηρίζουν ότι η ίδια διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας.

(από το tovima.gr)

8 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι, αν τελικά μπορέσουμε να ταξιδέψουμε προς τα πίσω στον χρόνο, τί θα γίνει με το περίφημο χωροχρονικό παράδοξο. Δηλαδή, γυρνάω πίσω, σκοτώνω κατά λάθος τον παππού μου, άρα εγώ δε γεννιέμαι, οπότε δεν θα μπορώ να έχω γυρίσει πίσω, οπότε ο παππούς μου θα ζει, οπότε, κι εγώ θα έχω γεννηθεί, οπότε θα έχω γυρίσει πίσω, οπότε θα σκοτώσω τον παππού μου κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά εσύ εξάντλησες την έννοια του παράδοξου σε σχέση με αυτά που έχω ακούσει μέχρι τώρα.
    Να πω την αλήθεια εμένα αυτές οι ιδέες του στυλ-μεταφορά στο χρόνο,στο χώρο ή στο χωροχρόνο-μου κάνουν λίγο Ιούλιος Βέρν.Θέλω να πω ακόμα και αν η ''σκουλικότρυπα'' γίνει ''ανθρωπότρυπα'' δε φαντάζομαι ότι μπορείς να 'γυρίσεις' πίσω στο παρελθόν καθώς θα ''επιβραδύνεις'' εσύ το πέρασμα του χρόνου αλλά το υπόλοιπο σύμπαν θα μετακινείται κανονικά προς τα μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ξεχνάμε όμως ότι η έννοια του χρόνου ως "μπροστά και πίσω" είναι καθαρά ανθρώπινη αντίληψη. Μπορεί ο χρόνος να είναι κυκλικός. Ή να ΄χει δικές του προεκτάσεις. Ή κάτι άλλο. Ποιός ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστό και αυτό.Αυτό που είχε πει ο παππούς Αινστάιν είναι ότι η βαρύτητα σίγουρα επηρεάζει την έννοια του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγγράφηκα ως αναγνώστης σου αλλά αντί να με βγάλει ως Dimos με φωτό αυτό το κλασικό σκίτσο που έχω, με έβγαλε ως dimosraven και χωρίς φωτό, δηλαδή με το παλιό προφίλ μου. Ούτε που ξέρω γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α! Τώρα μου το έβγαλε κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. STOUS EPOMENOUS KIOLAS MHNES?????!!!!!!!
    auto einai apo ta pio apisteuta sci-fi p exw akousei?! ti na pw...tpt den apokleietai apla auto to toso sundoma einai ligo scary...kai ligo ioulios vern exeis dikio.
    georgia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό με το scary δεν το καταλαβαίνω(αν και στην περίπτωσή σου το καταλαβαίνω).Η ιδέα αυτή της κατασκευής μια μηχανής μεταφοράς στο χρόνο μετρά ήδη δεκάδες χρόνια,όσα και τα χρόνια που πολλοί προσπαθούν να την κατασκευάσουν.
    Και ίσα ίσα,πολλές είναι οι ιδέες που τα προηγούμενα χρόνια ακούγονταν ως sci-fi αλλά δεν προχώρησαν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν οριστεί,με ένα από τα πιο χαρακτηριστικα το ιπτάμενο αυτοκίνητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή