Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Φρένο στο… αλκοόλ πατάει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων(WHO) μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας κατέληξε στα ακόλουθα ''συμβουλευτικά μέτρα προς τα 193 κράτη-μέλη(στα οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα- που τον απαρτίζουν. Και μιλάμε για συστάσεις-γιατί όπως έχετε καταλάβει και από άλλες περιπτώσεις (βλέπε Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή) κανείς δε μπορεί να αγγίξει τα μεγάλα συμφέροντα και μένει απλά στην δημοσίευση συστάσεων.Μακάρι η αύξηση των τιμών-που ήδη έχει ξεκινήσει για άλλους λόγους στην Ελλάδα-να έχει θετικά αποτελέσματα στο θέμα των ατυχηματών-παρόλο που δεν αποτελεί σοβαρή λύση(Αν είναι έτσι να αποφασίσει κάποιος οργανισμός τι θεωρείται επιβλαβές και να ανεβάσει την τιμή του στα επίπεδα του χρυσού).Το νόημα της φράσης ''χέρι πονεί-χέρι κόβει'' δεν έχει νόημα-ένα παραπάνω σε αυτή την περίπτωση. Σε άλλα μονοπάτια πρέπει να κινηθούν τα πράγματα.Η μείωση της διαφήμισης,με παράλληλη επαγρύπνηση των πολιτών θα είναι σίγουρα πιο αποδοτικά.Κάποιες ενέργειες που κατά καιρούς έχω παρατηρήσει είναι

Η τοποθέτηση κατεστραμμένων αυτοκινήτων στις εξόδους των ελληνικών εθνικών οδών προς ''παραδειγματισμό των ταξιδιωτών:

Μια σειρά από πρωτότυπες πινακίδες.

Η πρώτη χρησιμοποιήθηκε πριν λίγο καιρό σε ένα κομμάτι του εθνικού δικτύου κάποιας Ευρωπαϊκής Χώρας. Στην πινακίδα φαινόταν ένα παιδί το οποίο γελούσε. Μόλις άρχιζε να βρέχει-λόγω μιας ειδικής μπογιάς-το παιδί άρχιζε να γεμίζει με αίμα.Η συγκεκριμένη πινακίδα αποδείχθηκε πολύ αποδοτική καθώς αποσπούσε την προσοχή των οδηγών.

Μια άλλη πιο χιουμοριστική προσέγγιση είναι οι ακόλουθες.Και οι δύο ήταν τοποθετημένες σε σημεία ελέγχου ταχύτητας(σε δρόμο με ανώτατη ταχύτητα τα 40km/h).Η πρώτη παρομοίαζε την ταχύτητα του οδηγού με τις ημέρες που αυτός θα περνούσε στο νοσοκομείο σε περίπτωση ατυχήματος.

ενώ μια άλλη ''θεωρεί'' ότι η ταχύτητά μας αντικατοπτρίζει το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουμε σε περίπτωση ατυχήματος

Μια κίνηση που είχε ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση(και μακάρι να συνεχιστεί) ήταν η τοποθέτηση πινακίδων πριν από επικίνδυνες στροφές (σκοτώστρες για την ακρίβεια).Η εύρεση των επικίνδυνων αυτών σημείων(νομίζω έχουμε τα περισσότερα επικίνδυνα σημεία από κάθε Ευρωπαϊκή Χώρα) θα ήταν εύκολη (και μακάβρια) καθώς ο εμπειρογνώμονας μάλλον θα έψαξε για τα σημεία του οδικού δικτύου με τα περισσότερα εκκλησάκια..

Μιά δικιά μου πρόταση πάνω στα παραπάνω θα ήταν α)τοποθέτηση περισσότερων τρακαρισμένων αυτοκινήτων πριν απο επικίνδυνες στροφές και μεγάλες ευθείες (αν ο 'Ελληνας δε δει παράδειγμα δεν καταλαβαίνει την θεωρία).Παράλληλα να γίνει τοποθέτηση πινακίδων με τους αριθμούς των νεκρων και των τραυματιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς και ξεχωριστή ένδειξη με τα τρέχοντα φετινά στοιχεία.


Γενικά η άποψη μου πάνω στο θέμα αλκολισμού-ατυχημάτων είναι ότι άμα δε ξεθωριάσει η μαγκιά και το ποζεριλίκι που συνοδεύει το ''πίνω γιατί μπορώ,γιατί είμαι κουλ,γιατί μπορώ να οδηγήσω και πίτα να είμαι'' όλα τα παραπάνω αλλά και κάθε είδους ενημέρωση δεν πρόκειται να αποφέρει καρπούς.


Ακολουθεί η είδηση:

Απόφαση που αποσκοπεί στην αύξηση τιμών και περιορισμό

διαφημίσεων στα οινοπνευματώδη ποτά, ακόμη και στο κρασί και τη μπύρα, έλαβε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το αλκοόλ ενοχοποιείται για το θάνατο 2,5 εκατομμυρίων ατόμων από το 2004.

Η απόφαση εξασφάλισε ιδιαίτερα μεγάλη υποστήριξη με τις χώρες – μέλη του ΠΟΥ, που παρευρίσκονταν στην ετήσια Συνέλευσή του στη Γενεύη.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ σχετικά με τα οινοπνευματώδη ποτά, οι οποίες καταρτίστηκαν έπειτα από συνομιλίες δύο ετών, δεν είναι δεσμευτικές, αλλά έχουν σκοπό συμβουλευτικό για τα 193 κράτη - μέλη του.

Σκοπός τους είναι η ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών υπέρ της προστασίας τωνπληθυσμών που κινδυνεύουν και την προφύλαξη των νέων ατόμων.

Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ επέμειναν στις δραματικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες του «ρεύματος», όπως το χαρακτήρισαν, το οποίο από το 2004 είχε σκοτώσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, μεταξύ των οποίων 320.000 νέους ηλικίας 15 ως 29 ετών.

Η νέα στρατηγική που προτείνει ο ΠΟΥ επικεντρώνεται κυρίως στον αντίκτυπο του μάρκετινγκ,στο ρόλο των τιμών των οινοπνευματωδών ποτών και στην πρόληψη της οδήγησης μετά την κατάχρησή του.

«Η επιβλαβής χρήση οινοπνευματωδών ποτών έχει σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη προβλημάτων υγείαςπαγκοσμίως», επισημαίνει ο ΠΟΥ στο επίσημο κείμενο.

(www.tanea.gr)

4 σχόλια:

  1. Μάλιστα... Καλές οι πινακίδες αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι αποτελεσματικές... Βλέπε και τα τσιγάρα: τα πακέτα είναι γεμάτα από μακάβριες και βαρύγδουπες λέξεις αλλά όσο και να μεγαλώσουν τα γράμματα δε νομίζω ότι σταματάει κανείς το κάπνισμα. Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια έρυνα σχετικά με το πόσο αποθαρρυντικά είναι τέτοιου είδους μέτρα.Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο άνθρωπος αυτές τις θανατηφόρες συνήθειες είναι να τις 'πληρώσει'(όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό). Και επειδή το πιο ακριβό(και συχνό) τίμημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο θάνατος, θα ήταν πολύ καλύτερο να αρχίσουν τα τσουχτερά πρόστιμα. Και όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη!
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα τσουχτερά πρόστιμα έχουν ήδη αρχίσει. Δυστυχώς γίνεται ανάλωση της αστυνομικής εξουσίας σε υπέρμετρη αυστηρότητα σε λιγότερο σημαντικά πράγματα. Έχω ακουστά παράδειγμα που ο άλλος πλήρωσε τα κέρατά του επειδή δεν είχε πυροσβεστήρα στο αμάξι του (τι ψείρας ο μπάτσος), την ίδια στιγμή που στον παράπλευρο δρόμο και κατά την διάρκεια της επίδοσης της κλήσης από τους μπάτσους περνούσαν αμάξια σαν βολίδες, παραβιάζοντας προφανώς τα όρια ταχύτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ για τις πινακίδες.Νομίζω όμως ότι μέσα από την έκπληξη και τις πρώτες αστείες σκέψεις όλο και κάτι θα σου μείνει όμως.
    'Οσο για αυτό με τα τσιγάρα και οποιαδήποτε μορφή ενημέρωσης-πληροφόρησης πιστεύω και εγώ ότι δε πιάνει στον 'Ελληνα.Σίγουρα η σκέψη του θα είναι του στυλ ''σε τα μας θα τα πεις'' ή ''σιγά το νέο'' ή ''σαν να ακούω τη μάνα μου''.
    Για αυτό τον λόγο πιστεύω ότι τα πρόστιμα είναι πολύ καλά αλλά επειδή ενέχουν και το ''αν με πιάσουν'' δε θα γίνουν τόσο αποτελεσματικά όσο επιτηρούν 3 περιπολικά μια περιοχή 200χλμ.
    Σύμφωνα με νέες μελέτες το όριο των 0.02gr/L θεωρείται πολύ υπερτιμημένο και ίσως κάποια στιγμή καταργηθεί και αυτό.Ισως θα ήταν και καλύτερα βέβαια καθότι το όριο ''του ενός ποτηριού'' σου δίνει την άνεση του ''θα μια πιάσουν για μισό ποτήρι?''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πινακίδες αυτές καλές μου φαίνονται! Άλλωστε, είναι κάτι πρωτότυπο που το προσέχεις (όλοι αναφερθήκαμε σε αυτές)!

    Όσον αφορά τα ατυχήματα στον δρόμο θεωρώ πως καλύτερα να μην είναι πολύ μεγάλο το πρόστιμο. Ας είναι πιο μικρό, αλλά ας μας πιάνουν συχνά! Έτσι, αν ξέρεις ότι "θα τη φας" και μικρό να είναι το πρόστιμο, το σκέφτεσαι καλύτερα!

    Γενικά για την κατανάλωση αλκοόλ, πιστεύω ότι αυτό που θα έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά είναι η ενημέρωση για αλλαγή της στάσης μας ως προς αυτό. Δηλαδή, ότι δεν είναι μαγκιά να γινόμαστε κομμάτια αλλά ούτε και απαραίτητο για να περάσουμε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή