Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η καταστροφή της Χαλκιδικής




  Για τα ελληνικά μεταλλεία χρυσού,και ιδιαίτερα εκείνα της Χαλκιδικής έχουν ακουστεί πολλά τα τελευταία (πολλά) χρόνια. Οι απόψεις ποικίλλουν-από την κρυφή ελπίδα για μια γενναία επένδυση με τεράστια έσοδα για την ελληνική κυβέρνηση έως την πλήρη υποβάθμιση και καταστροφή της περιοχής.

  Αντιγράφοντας ενημερωτικό φυλλάδιο της επιτροπής αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στη Μεταλλουργία Χρυσού:

  Από τα μέσα Ιουνίου 2012, η Καναδική ELDORADO GOLD μαζί με την ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα και τις ευλογίες του κράτους,ξυρίζουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών για να το μετατρέψουν σε τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο.Η φαραωνική επένδυση που προγραμματίζεται θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κρανίου τόπο και θα στραγγίξει  κάθε σταγόνα νερού.

Πληγές από το παρελθόν, ολοκληρωτική καταστροφή για το μέλλον

  Η ''επένδυση'' της Ελληνικός Χρυσός (95% η Καναδική Eldorado Gold και 5% η ΑΚΤΩΡ-Μπόμπολας ) δεν είναι μια απλή συνέχιση της μακράς μεταλλευτικής ιστορίας της Χαλκιδικής,όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί,αλλά μια βάρβαρη επέμβαση σε έναν τόπο μικρό και πυκνοκατοικημένο,με πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

  Κολοσσιαίας κλίμακας εξόρυξη η μελλοντική σε σχέση με την ιστορική και την σημερινή.33 εκατ. τόνοι σε 2500 χρόνια,ενώ η μελλοντική,380 εκατ. τόνοι σε 25 χρόνια,μέχρι και την αφαίρεση του τελευταίου γραμμαρίου μετάλλου!  


  Όλες οι δραστηριότητες και οι εγκαταστάσεις μεταλλείων βρίσκονται πάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα που έχει ήδη δώσει δύο σεισμούς πάνω από 7R.

  Η καταστροφή που έρχεται θα είναι βιβλική!Στην υπάρχουσα μικρής κλίμακας υπόγεια εκμετάλλευση προστίθεται μια σειρά νέων,επιφανειακών μεταλλείων,μαζί με τη βαριά βιομηχανία της μεταλλουργίας.Η μεταλλουργία (επεξεργασία των μεταλλευμάτων για την παραγωγή καθαρών μετάλλων) είναι η πλέον ρυπογόνα βιομηχανική δραστηριότητα στον κόσμο.

  Από τη μέχρι σήμερα μεταλλευτική δραστηριότητα,το περιβάλλον της περιοχής έχει ήδη υποστεί σημαντικές και μη αναστρέψιμες βλάβες.Οι υπεύθυνες εταιρείες και τα στελέχη Χρήστου Πάχτα.Η δε ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ απαλλάσσεται προκαταβολικά από κάθε ευθύνη,ακόμα και για μελλοντικές ζημιές.

Μηδενικά τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου

  Ούτε ένα ευρώ δε θα πάρει το κράτος από το ξεκοίλιασμα της Χαλκιδικής,γιατί η σύμβαση μεταβίβασης και ο κυρωτικός της νόμος δεν προβλέπουν ούτε μίσθωμα ούτε δικαίωμα (royalities) για το Δημόσιο.

  Η μεταβίβαση των μεταλλείων στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το 2003 για 11 εκάτ. ευρώ,τα οποία ουδέποτε εισέπραξε το Δημόσιο,είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο για το οποίο υπάρχει καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Ρόλο-κλειδί στη σκοτεινή αυτή υπόθεση έχει ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας,που σήμερα συνεχίζει το έργο της εξυπηρέτησης των χρυσοθήρων από τη θέση του Δημάρχου Αριστοτέλη.


Τι λένε για την επένδυση οι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς




Νερά

-Αποστράγγιση των ορεινών όγκων-πτώση της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα κατά 600μ και ερημοποίηση

-Ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών με θειικό οξύ και βαρέα μέταλλα(όξινη απορροή)

-Αύξηση της έντασης και της επικινδυνότητας των πλημμυρικών φαινομένων.

-Υφαλμύριση του παράκτιου υδροφορέα από την βαθειά εξόρυξη στην Ολυμπιάδα.

-Η περιοχή αυτή έχει τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη (92%) και τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού σε όλη η Χαλκιδική.

-15 εκατομμύρια κ.μ. νερού το χρόνο αντλούνται και χάνονται,μόνο από τις σημερινές μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Β.Χαλκιδική,ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 275.000 κατοίκων!


Ατμόσφαιρα

-Ρύπανση του αέρα με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα,ιδιαίτερα αρσενικό.Η σκόνη,μόνο από το μεταλλείο των Σκουριών,θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους/ώρα,μέγεθος συγκρίσιμο με τις εκπομπές από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία της ΔΕΗ! Η επικίνδυνη αυτή σκόνει θα ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις σαν την κόκκινη σκόνη της Σαχάρας.


Δάση




-Μόνιμες και μη αντιστρέψιμες ζημιές στα αρχέγονα δάση της περιοχής,στο τοπίο και στη βιοποικιλότητα.


Εδάφη

-Εκτεταμένη ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων,του εδάφους,της χλωρίδας,της πανίδας και των καλλιεργειών,ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.


Υγεία

-Από τη ρύπανση με βαρέα μέταλλα (μόλυβδο,κάδμιο,υδράργυρο,αρσενικό,χαλκό) του περιβάλλοντος και της διατροφικής αλυσίδας,θα προκύψουν ασθένειες όπως: επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των παιδιών,αναιμία,νεφρικές βλάβες,γαστρεντερίτιδα,νεφρίτιδα,ηπατικές βλάβες,ηπατίτιδα,ηπατική κίρρωση,ίκτερος,καρκίνος.



 


Περισσότερες πληροφορίες στο:

-Εξάντας: Χρυσός στα Χρόνια της Κρίσης

-Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου