Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Απλή πρόταση ανάπτυξης





Έχουν αρπάξει όλοι μια καραμέλα που τη λένε «ανάπτυξη» και την πιπιλίζουν μόλις βρεθούν μπροστά σε μικρόφωνο ή μέσα σε παρέα. Θεωρητικώς όλοι είναι «αναπτυξιακοί», μια απέραντη φιλολογία περί ανάπτυξης μας έχει καταπλακώσει, αλλά βλαστημάμε μέχρι ν’ ακούσουμε καμιά ιδέα της προκοπής. Ιδέα απλή, λογική και πραγματοποιήσιμη. Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν τέτοιες, αλλά από το κράτος υπάρχει μαύρο σκοτάδι. Ας κάνω λοιπόν εγώ μία.

Ας περάσει η κυβέρνηση έναν νόμο, με τον οποίον θα διευκολύνει όσους ξένους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση ή για μακροχρόνιο παραθερισμό. Ο νόμος αυτός να ορίζει ότι όποιος ξένος υπήκοος βάλει στη χώρα πάνω από 300.000 ευρώ για αγορά σπιτιού, θα παίρνει αυτομάτως δεκαετή άδεια παραμονής. Αυτός και η οικογένεια του. Προσοχή, θα παίρνουν άδεια παραμονής, όχι εργασίας. Και όχι υπηκοότητα ασφαλώς.

Ξέρετε πόσοι Ρώσοι, Κινέζοι, Άραβες ή Αμερικάνοι θα έτρεχαν να αγοράσουν ένα σπίτι στην Ελλάδα; Πλούσιοι για παραθερισμό ή μεσόκοποι άνθρωποι της μεσαίας τάξης με κομπόδεμα, που θέλουν να περάσουν τα γηρατειά τους στη Μεσόγειο; Δεν γράφω καμιά εξυπνάδα. Η Κύπρος το κάνει από χρόνια και οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι αγοράζουν σπίτια από τα σχέδια μέσω γραφείων ή του ίντερνετ, πληρώνουν προκαταβολές, διαλέγουν τύπους και τετραγωνικά και παρακολουθούν μέσω της google τις οικοδομές που χτίζονται. Το ίδιο περίπου ισχύει και στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη Βουλγαρία το νομοθέτησαν πριν λίγους μήνες.

Σ’ αυτές τις χώρες, κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αναστηθεί απ’ αυτό το απλό πράγμα και χιλιάδες ντόπιοι δουλεύουν σ’ αυτές. Οι άνθρωποι που θα έρχονται για να αγοράσουν σπίτι, δεν θα είναι βέβαια ρακένδυτοι λαθρομετανάστες, δεν θα πάρουν τις δουλειές μας, δεν θα αυξήσουν την εγκληματικότητα. Τα λεφτά τους θα φέρουν, πρώτα για να αγοράσουν και μετά για να ζήσουν.

Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος. Προφανώς θα υπάρχουν διάφορα ζητήματα. Ας τα δει η κυβέρνηση. Θέλει τα 300.000 ευρώ να τα κάνει 500.000; Ας το κάνει. Θέλει να εξαιρέσει όλες τις παραμεθόριες περιοχές λόγω εθνικής ιδιαιτερότητας; Ας το κάνει, υπάρχουν χιλιάδες άλλα μέρη στη χώρα. Θέλει να έχει μια εξασφάλιση ότι τα χρήματα που θα έρθουν θα είναι νόμιμα; Ας το θεσπίσει μέσω τραπεζών. Θέλει να βάλει αυστηρές προδιαγραφές για παραθεριστικούς οικισμούς, ώστε να μη δημιουργηθούν ξένοι θύλακες στην ελληνική επικράτεια; Ας βρει τον τρόπο και ας νομοθετήσει αντιστοίχως.
Αλλά ας κάνουν κάτι. Να μπει λίγο χρήμα στη χώρα, να δουλέψει κανένας άνθρωπος. Ας σταματήσουν να τρώνε τον χρόνο τους ψάχνοντας ωραίες εκφράσεις περί ανάπτυξης και ας δουλέψουν λίγο πρακτικά και αποδοτικά. Επιτέλους…
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Πηγή:
www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου