Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Το τέλος του Μουμπάρακ

 Περίμενα 2-3 μέρες για να το δω αυτό γραμμένο στο 'Ίντερνετ.Δεν πέθαναν πάνω από 100 και τραυματίστηκαν χιλιάδες άτομα τυχαία τελικά.Εκατομμύρια Αιγύπτιοι κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να συσπειρωθούν στο Κάιρο -παρά την αποκοπή τους από τον υπόλοιπο κόσμο (με κλειστές τις τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο)-παρά τον εκφοβισμό που δέχονταν με το στρατό να περιπολεί σε γη και αέρα χτυπώντας και σκοτώνοντας συμπατριώτες τους.
Μάλιστα χτες,μέρα της μεγάλης πορείας,o στρατός της Αιγύπτου δήλωσε ότι θεωρεί τα αιτήματα των διαδηλωτών δίκαια και πως δεν πρόκειται να ανοίξει πυρ εναντίον τους.


Και μέσα σε όλα αυτά ο Ομπάμα αλλάζει γνώμη μέσα σε μια μέρα και ζητάει από τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί..και αυτός το κάνει.Τυχαίο(1)?Δε νομίζω...Τόσες μέρες πέθαινε κόσμος και ο επί 30 χρόνια Πρόεδρος της Αιγύπτου βγήκε προχτές και ανήγγειλε....(απλά,ότι θα προβεί σε ) μεταρρυθμίσεις και μέσα σε μια μέρα...δηλώνει παραίτηση και ότι θα προετοιμάσει την χώρα για το νέο καθεστώς πριν φύγει.Δηλαδή τι?Νόμιζε ότι προαναγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις στην παιδεία,την υγεία και την μείωση των τιμών των αγαθών εκατομμύρια κόσμου θα επιστρέψει στα σπίτια του σαν να μην συνέβη τίποτα?Μπλόφαρε δηλαδή και απλά δεν του βγήκε η κέντα?



Και μέσα σε όλα αυτά τα spreads της Αιγύπτου (πιθανότητα χρεωκοπίας μιας χώρας όπως δίνεται από οικονομολόγους και επενδυτές σε αυτή ) έφτασαν ταβάνι,ρίχνοντας την Ελλάδα από τις πρώτες θέσεις,και με αποτέλεσμα άκουσον άκουσον να βγει ο Στρος Καν και να πει,ότι αν η Αίγυπτος χρειαστεί βοήθεια,το ΔΝΤ θα είναι εκεί.Λες και στα τόσα χρόνια υποβάθμισης της οικονομίας της Αιγύπτου η προοπτική το ΔΝΤ δεν θα είχε περάσει από το μυαλό κανενός(ειδικά του Στρος Καν).Συνέπεσε όμως με την πολιτική ανακατωσούρα και σου λέει ο άλλος εδώ είμαστε.. Τυχαίο(2) το χρονικό σημείο που αυτοπροτάθηκε το  ΔΝΤ?Δεν νομίζω..



Σημαδιακή ημέρα η Τρίτη, καθώς από την πορεία που είχε διοργανωθεί στο Κάϊρο  εξαρτώταν πολλά. Και ο λαός μίλησε.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε αργά την Τρίτη την νύχτα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και θα εργαστεί τους τελευταίους μήνες της θητείας του για να γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας, στην επίσημη ομιλία του προς το έθνος που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Πρόσθεσε ότι κύρια προτεραιότητά του είναι η σταθερότητα του έθνους η οποία θα επιτρέψει την μεταβίβαση της εξουσίας.

Η αντιπολίτευση όμως έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με το καθεστώς αν δεν απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μουμπάρακ.


















Το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ φωνάζει "Να φύγεις! Να φύγεις!".

Νωρίτερα, τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολιτών συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στο κέντρο της πόλης, απαιτώντας την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά του -επί μια τριακονταετία- προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Τόσο το Αλ Αραμπίγια αλλά και το CNN, είχαν αναφέρει πως ο Μπουμπάρακ αναμένεται να ανακοινώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών η παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ, τον οποίο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε να αποχωρήσει μέχρι την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα γύρω στα 20 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Σουέζ φωνάζοντας "εξέγερση παντού", ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Για "φωνή λαού οργή θεού" 'εκανε λόγο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος, ο οποίος μίλησε σε βραδινά δελτία ειδήσεων, σε τηλεοπτικούς σταθμούς.


Υπέρ μεταρρυθμίσεων η Ε.Ε.


Χθες οι  υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν να γίνουν στην Αίγυπτο "ουσιαστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή "δίκαιων και ελεύθερων" εκλογών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τον Μουμπάρακ να αρχίσει "αμέσως" διάλογο με την αντιπολίτευση.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι επιθυμεί μία "ειρηνική μετάβαση".

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει την Αίγυπτο στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της.

Ισλαμικό κίνδυνο "βλέπει" το Ισραήλ
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για την πιθανότητα εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος αντίστοιχου με το καθεστώς της Τεχεράνης σε περίπτωση που "ένα οργανωμένο ισλαμιστικό κίνημα αναλάβει τον έλεγχο του κράτους" στη Αίγυπτο, ευνοημένο από το "χάος".


Παρέμβαση του Λευκού Οίκου


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, σε μήνυμα που μεταβιβάστηκε από πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αποκαλύπτουν σήμερα οι New York Times.

Το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Φράνκ Ουάισνερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς διπλωμάτες.

Αυτό θα μπορούσε να δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποσύρει την υποστήριξή της σε έναν από τους στενότερους συμμάχους της στην περιοχή.


Πηγή:
www.yahoo.gr
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου