Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Το τέλος των φορτιστών κινητών τηλεφώνων

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο η GSMA,μία ομάδα προερχόμενη από 216 κράτη με κοινό ενδιαφέρον την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών κατάφερε να συνάψει μια συμφωνία με τους κύριους κατασκευαστές κινητών ώστε να πατεντάρουν ένα κοινό φορτιστή(για τα περισσότερα από αυτά) μέχρι το 2012.

Οι συγκεκριμένοι παντεναρισμένοι φορτιστές δεν είναι καινούργια ανακάλυψη.Θα στηρίζονται στην ύπαρξη ενός micro-usb φορτιστή,μιας ίδεας που υπάρχει στην αγορά εδώ και χρόνια.Με διαφορετική μορφή ξεκίνησε ως φορτιστής αυτοκινήτων,προχώρησε σε φορτιστή ταξιδίου(με μπαταρίες) και έφτασε σε φορτιστή μέσω υπολογιστή καθώς και μέσω κοινής πρίζας.'Ολα τα συστήματα αυτά,τα οποία και έχω δοκιμάσει,έχουν πλήρη συμβατότητα με κάθε είδος κινητού μέσω adaptor(διαφορετικά καλώδια για να προσαρμόζονται στο καθένα) και πολύ καλή απόδοση.Με αυτή την απόφαση όμως το άγνωστο για πολλούς αυτό είδος φορτιστών θα έρθει στο προσκήνιο προσφέροντας τα οφέλη του στους χρήστες κινητής τηλεφωνάς (προς το παρόν)
Το πρώτο χρηστικό όφελος που προκύπτει από αυτή την συμφωνία είναι σίγουρα η ευλυγισία στην φόρτιση διαφορετικού κατασκευαστή τηλεφώνων(που υπάρχουν συνήθως σε ένα σπίτι) καθώς και στο χαμηλό κόστους αγοράς που θα έχουν.
Τα πιο σημαντικά οφέλη αφορούν τον τομέα του περιβάλλοντος GSMA υπολογίζει ότι με την αντικατάσταση 13.6-21.8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ τόνων από φορτιστές κάθε χρόνο θα ανακουφιστεί το περιβάλλον από 51.000 τόνους ρύπων.Παράλληλή μείωση θα προκύψει και από την κατανάλωση της νέας γενιάς φορτιστών,η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα είναι 50% μειωμένη.
Στο χρόνο που μεσολάβησε οι πρώτοι ''πράσινοι'' φορτιστές έκαναν την εμφάνισή τους και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές
Η τεχνολογία όπως ήταν λογικό δε θα σταματούσε εδώ προχωρώντας πρόσφατα στην ασύρματη φόρτιση smartphones(νέες γενιές nokia,iPhone,Blackberry κλπ) και gadget
Η Powermat είναι μια εταιρεία με έδρα στην Αμερική η οποία ειδικεύεται στην ασύρματη φόρτιση των πιο γνωστών κινητών τηλεφώνων αλλά και gadget. Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει επιτρέπει σε συσκευές όπως το iPhone, Blackberry, Kindle, iPod να φορτίζονται κάνοντας τη χρήση καλωδίων περιττή θυμίζοντας το Touchstone, τον ασύρματο φορτιστή για το Palm Pre.
Η λειτουργία του είναι αρκετά απλή αφού το μόνο που χρειάζεται τουλάχιστον στα smartphones είναι η αλλαγή του πίσου μέρους με κάποια ειδική βάση που προμηθεύει η εταιρεία και στη συνέχεια η τοποθέτηση της συσκευής στην ειδική βάση Powermat. Το μοναδικό καλώδιο που χρησιμοποιείται στην όλη διαδικασία είναι αυτό που συνδέει τη βάση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτόματα το gadget σας θα ξεκινήσει να φορτίζει επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη σύνδεση με τη βάση μέσω ενός χαρακτηριστικού ήχου.



1 σχόλιο:

  1. Χρησιμότατο. Αυξημένη ευχρησία, μειωμένος όγκος ρύπων, ενιαία αντιμέτώπιση τόσο ως πρόβλημα του τομέα των τηλεπικοινωνιών, όσο και ως περιβαλλοντικό ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή