Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010
Καρκινογόνο το μαγείρεμα με αέριο
Είναι ήδη γνωστό ότι ο καπνός που παράγεται από το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.Στην Κίνα,τα υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ανάμεσα στους σεφ συνδέονται με την πρακτική τους να αναποδογυρίζουν το φαγητό μέσα στο τηγάνι.Αυτό αυξάνει την συγκέντρωση ατμών τηγανισμένου λαδιού κατά την εισπνοή-εκπνοή του μάγειρα.Η Διεθνής Υπηρεσία 'Ερευνας για τον Καρκίνο έχει καταχωρήσει τους καπνούς του μαγειρέματος στους ''πιθανώς καρκινογόνους''.
Πρόσφατα,ερευνητές από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στο Τρόντχαιμ της Νορβηγίας συνέκριναν τις μεθόδους μαγειρέματος στο αέριο και στο ηλεκτρικό μάτι καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι καταλήγοντας ότι το αέριο προκαλεί υψηλότερα επίπεδα καρκινογόνων καπνών.
Μέτρησαν τον καπνό που παράγεται από το ψήσιμο 17 φιλέτων για 15 λεπτά το καθένα με τον τυπικό τρόπο μαγειρέματος των δυτικών εστιατορίων,δηλαδή με την χρήση μαργαρίνης ή σογιέλαιου.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκλύονται περισσότερη ναφθαλίνη και αλδεύδες όταν το φαγητό ψήνεται με αέριο.Επίσης παράγονται περισσότερα μικροσωματίδια παραφίνης τα οποία έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες.
Οι Νορβηγοί επιστήμονες επισημαίνουν στην έρευνα τους -δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ''Occupational and Enviromental Medicine''-ότι τα επίπεδα αυτών των ουσιών είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.Προσθέτουν,ωστόσο,ότι οι καπνοί που παράγονται από το ψήσιμο περιέχουν άλλα βλαβερά συστατικά στα οποία δεν έχουν καθοριστεί ακόμα όρια ασφαλείας.''Η έκθεση στους καπνούς πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο'',είναι το συμπέρασμά τους.
Οι καπνοί αυτοί συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύματος,της ουροδόχου κύστης και του τραχήλου της μήτρας.Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου είναι υψηλότερα στους σεφ που εργάζονται χωρίς απορροφητήρα.Παρά το γεγονός ότι η βασικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα,στην Ταΐβάν καπνίζει μόνο το 10% των γυναικών που έχουν προσβληθεί.Αντίθετα στους άντρες το ποσοστό φτάνει στο 86%.Οι ερευνητές συνδέουν τα υψηλά ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες με τους καπνούς του ψησίματος.Αμερικανική έρευνα,εξάλλου,έχει δείξει ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι γυναίκες στο μαγείρεμα τόσο περισσότερο εκτεθειμένες είναι στον καρκίνο του πνεύμονα.
Πηγή: The Independent newspaper
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Χα! Φαντάσου! Για τίποτα δεν μπορείς πια να είσαι σίγουρος. Αν και χειρότερο από το τηγάνισμα δεν παίζει να είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφή