Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Πράσινες ενενδύσεις μέσα στην κρίση


Ενώ το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να περικόψει τις σπατάλες και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή,υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που επενδύουν όχι απλώς στην αιολική ενέργεια αλλά στην πιο εξειδικευμένη μορφή της,στα υπεράκτια αιολικά πάρκα,αυτά δηλαδή που είναι εγκατεστημένα μέσα στη θάλασσα.
Πρόσφατα οι άνθρωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι έχουν στα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο.Οι επενδύσεις επρόκειτο να γίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και ανοιχτά της Λήμνου αντίστοιχα.
Η πρώτη επένδυση,που χρονολογείται από το 2007 αλλά κόλλησε στα γρανάζια της ΡΑΕ,αφορά υπεράκτιο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 550 μεγαβάτ (MW) και η δεύτερη υπεράκτιο δυναμικότητας 500 είναι οι μεγαλύτερες που βρίσκονται υπό εξέλιξη σήμερα.Η τελευταία είναι και η πιο φρέσκια στην αγορά αφού η αίτηση υποβλήθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου,δείχνοντας ότι μέσα στην ύφεση οι 'Έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούν έχοντας ''κόντρα'' τις υπηρεσίες του Δημοσίου.Πολλές ελπίδες πάντως έχουν εναποτεθεί στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ τον οποίο θα ψηφίσει σύντομα η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη λύνοντας χρόνια προβλήματα.
'"Εχουμε μιλήσει ήδη με τον Έπαρχο της Λήμνου και με τους ψαράδες της περιοχής,οι οποίοι δεν έχουν καμία αντίρρηση για το έργο και θέλουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες.Βεβαίως έχουμε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες όπως ότι η ΡΑΕ δεν έχει ακόμα Ολομέλεια,αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί και αυτό ώστε να προχωρήσουμε'' λέει μιλώντας προς ''Το Βήμα'' ο κ Ι.Παντούσης γ. διευθυντής της εταίρείας που υποστηρίζει την πρώτη επένδυση.
Το έργο θα λειτουργήσει στο βορειοανατολικό της Λήμνουμανοιχτά του ακρωτηρίου της Πλάκας.Θα αποτελείται από 100 ανεμογεννήτριες ισχύος 5 MW η καθεμία και θα μπορεί να τροφοδοτήσει 500.000 νοικοκυριά με ηλεκτρικό ρεύμα,όσα δηλαδή και τα νοικοκυριά μιας πόλης στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης.Θα δουλέψουν τουλάχιστον 300 άνθρωποι για τρία χρόνια και θα δημιουργηθούν 70 μόνιμες θέσεις εργασίας.Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη λειτουργία του θα ''αντικαταστήσει'' την χρήση 700 εκατ. λίτρων βενζίνης.
Από την πλευρά του ο κ. Εμμ. Μαραγκουδάκης,,διευθύνων σύμβουλος της υπεύθυνης για την πρώτη επένδυση εταιρείας λέει ότι το υπεράκτιο που προγραμματίζει η εταιρεία του ''Το υπουργείο και η ΡΑΕ πρέπι να κινητοποιηθούν και μάλιστα να βιαστούν ώστε να ξεκολλήσουν οι επενδύσεις σαν τη δική μας.Αλλιώς,πως θα μπορέσουμε να έχουμε 8.000ΜW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε λογικό χρονικό διάστημα.Οι δύο δικές μας επενδύσεις σε υπεράκτια,στο Θρακικό και στη Νέα Μάκρη έχουν συνολική δυναμικότητα 1050ΜW,όσο δηλαδή όλα τα συστήματα ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα μας σήμερα.Η πρόσφατη διασύνδεση με καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος Τουρκίας-Ελλάδας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στη Θράκη και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τοπικά οφέλη με την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή'' προσθέτει.

Πώς όμως κατασκευάζονται,πώς εγκαθίστανται και πώς λειτουργεί ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο?Καταρχήν κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην ξηρά (συνήθως στην πλησιέστερη ξηρά) οι πυλώνες της ανεμογεννήτριας,οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται με ειδικά πλοιάρια στον χώρο της τοποθέτησης.Στη συνέχεια οι πυλώνες αυτοί ποντίζονται στη θαλάσσια περιοχή η οποία έχει χωροθετηθεί για να υποδεχθεί το έργο αυτό.Σχεδόν ταυτόχρονα με την πόντιση,άλλα ειδικού τύπου πλοία προσθέτουν αδιαβροχοποιημένο τσιμέντο το οποίο φθάνει στον πάτο της θάλασσαςς εκεί γύρω από το σημείο όπου έχουν ποτιστεί οι πυλώνες.Το τσιμέντο ''περικυκλώνει'' τους πυλώνες ακριβώς στο ύψος του πυθμένα και πάνω από αυτόν ώστε να προσδώσει στερεότητα στην κατασκευή.'Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, με ειδικό μηχάνημα ποντίζονται και τσιμεντόκυβοι(τα γνωστά μπλόκια) στον πυθμένα γύρω από την αρχική κατασκευή ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του πυλώνα σε ένα ανοιχτό σημείο της θάλασσας όπου οι άνεμοι μπορούν να φτάσουν τα 9 μποφόρ ή και σε ορισμένες έκτακτες τα 10 μποφόρ!.

'Ολη η προσπάθεια υποστηρίζεται από πλωτή εξέδρα,έσω της οποίας στη συνέχεια τοποθετούνται οι έλικες και όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις

Τεχνικά το έργο είναι περίπλοκο αλλά οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη εξαντλήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στην Βόρεια Θάλασσα με πρωταγωνιστές Δανούς και Σουηδούς-έχουν μάλιστα προσαρμόσει και δικές τους πατέντες στην ιδιαιτερότητα των ελληνικών θαλασσών.Ευνόητο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο πέλαγος είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι στην Βαλτική ή στη Βόρεια Θάλασσα και η επένδυση δεν έχει το ρίσκο της αντίστοιχες στη Βόρεια Ευρώπη.Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου απαιτεί περίπου τρία χρόνια κατασκευής ώσπου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει και αυτό το γνωρίζουν και οι δύο εταιρείες.
Με βάση τον νόμο που προωθεί η κ. Μπιρμπίλη,η ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων για αιολικά πάρκα θα πρέπει να γίνεται το πολύ μέσα σε έξι μήνες,ενώ ως σήμερα η γραφειοκρατεία,η πολυνομία,οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οι τοπικές ''καχυποψίες'',που πολλές φορές είχαν να κάνουν με επιδιώξεις συναλλαγής από τοπικούς παράγοντες,έφθασαν να καθυστερούν μια επένδυση σε αιολικό πάρκο ως και τέσσερα χρόνια.
'Αλλωστε στην κατασκευή και λειτουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου δεν αναμειγνύονται οι τοπικοί άρχοντες,εκτός και αν κάποιοι απίθανοι..φοβηθούν ξαφνικά ότι τα πάρκα αυτά θα εμποδίζουν τα ψάρια του Αιγαίου να αναπαράγονται όπως ακριβώς ανακάλυψαν ότι οι ανεμογεννήτριες σε με απομακρυσμένη βουνοκορφή εμποδίζουν τις κατσίκες να γεννάνε.
Η πόντιση των πυλώνων στα υπεράκτια αιολικά πάρκα γίνεται σε βάθος 25-30 μέτρων και δεν παρεμποδίζει ούτε τη ναυσιπλοοία ούτε την αλιεία,ενώ στο Θρακικό Πέλαγος θα γίνει φυσικά μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα και σε απόσταση τουλάχιστον 1000 μέτρων από την ακτή.Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα μεταφέρεται με καλώδιο στις ακτές της Θράκης και θα διασυνδεθεί με κέντρο υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ.Αλλο ένα θετικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου είναι το ότι με τον νέο νόμο για τις απέ αυξάνεται η τιμή πώλησης της ενέρεγιας που παράγεται από υπεράκτια αιολικά σε 150 ευρώ ανα μεγαβατώρα (MWh) από 96,14 που είναι σήμερα.
Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης αφούη για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 500ΜW απαιτούνται 1,85 δις ευρώ και για μεγαλύτερο περί τα 2 δις ευρώ.Γι αυτό η τραπεζική συνδρομή είναι απαραίτητη αλλά και εξασφαλισμένη.Ηδη η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Eurobank έχουν εκδηλώσει πρόθεση χρηματοδότησής τους ενώ και οι ξένες τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο έργο.


Η Γηραιά Ηπειρος άνοικξε τον δρόμο και είναι πρωτοπόρος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.Η ΕΕ ηγείται παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά με 828 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 2056MW σε 38 διαφορετικά πάρκα σε 9 χώρες.Η Βρετανία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή με μερίδιο 44% και 30% αντίστοιχα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαικού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας (EWEA),το 2009 συνδέθηκαν με το ευρωπαικό δίκτυο 8 νέα αιολικά πάρκα,αποτελούμενα από 199 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 577MW.
Η αύξηση είναι εντυπωσιακή:54% σε σχέση με τα 373MW που εγκαταστάθηκαν το 2008,ενώ ο Σύνδεσμος περιμένει την ολοκλήρωση άλλων δέκα υπεράκτιων αιολικών τα οποία θα προσθέσουν άλλα 1000MW και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου κατά 75%.Υπό κατασκευήν βρίσκονται σήμερα 17 υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη με συνολική ισχύ 3500MW,εκ των οποίων τα μισά κατασκευαζονται στις βρετανικές θάλασσες.
Επιπλέον 52 σχέδια για υπεράκτια συνολικής ισχύος 16000ΜW έχουν εξασφαλισει άδειες κατασκευής,με σχεδόν τη μισή από αυτή την ισχύ να παράγεται στην Γερμανία.
Στην Ευρώπη,υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 100000ΜW βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και μπορούν να καλύψουν το 10% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου.

(από την εφημερίδα ''το Βήμα'')

2 σχόλια:

  1. Άντε μπράβο. Φαινόταν πως μόνο στην περίπτωση που αποκομιζόταν κάποιο κέρδος από επενδυμένα κεφάλαια θα γινόταν δελεαστικό στους έχοντες το βαλάντι να ασχοληθούν με την πράσινη ανάπτυξη. Έστω! Δεν μας πειράζει! Το αποτέλεσμα μετράει, και αν αυτό είναι ανάπτυξη των πράσινων τεχνολογιών, τόσο το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι βέβαια.Ειδικά όταν πέραν των προφανών πλεονεκτημάτων που οι επενδύσεις αυτές προσφέρουν μετά από μερικά χρόνια το ελάχιστο ποσοστό ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ γίνει απαραίτητο από την ΕΕ(αν υπάρχει) θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή