Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

World Peace.Μήπως βρίσκεται πιο κοντα?

Με τον Ομπάμα να αναθερμάνει τη σχέση του με την ρώσικη κυβέρνηση(όχι απαραίτητα και τον Πούτιν βέβαια) ,όχι απλά σε επίπεδο εκεχειρίας αλλά με σκοπό την μείωση των πυρηνικών τους προγραμμάτων πολλοί ξαφνιάστηκαν.Πριν λίγες μέρες βγήκε το πόρισμα για τον εξαήμερο πόλεμο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας στην νότια Οσετία κατηγορώντας τους Γεωργιανούς(!!) αφήνοντας τα γεγονότα να περάσουν στην Ιστορία.Δεν παρέλειψαν βέβαια να επιπλήξουν(απλά!) τις 2 πλευρές ότι παραβίασαν όλες τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Η μόνη απειλή(και συνάμα μελλοντικός πόλεμος μεταξύ των Αμερικάνων-μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικάνοι αρέσκονται στο να λύνουν τις διαφορές τους πριν αυτές προκύψουν) δείχνει να είναι το Ιράν.Απειλή άρχισε να μειώνεται όταν ο πολεμοχαρής λαός συμφώνησε με τη Ρωσία και την Τουρκία για την στενή επιτήρηση του Ιραν.

΄Ενα γεγονός που στιγμάτησε τον τελευταίο μήνα ήταν η επανεκλογή του Αχμαντινετζατ στη θέση του Προέδρου του Ιράν.Οχι για την αναμενόμενη ''μαύρη'' νίκη του.Ούτε για τα επεισόδια που ακολούθησαν αυτής.Για την προσπάθεια συγκάλυψης των τελευταίων.Για την προσπάθεια φίμωσης των τοπικών μέσων και της αποκοπής του κράτους από τον υπόλοιπο κόσμο.''Ο κόσμος το χε τούμπανο'' δηλαδή..

Υστερα από αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα όλοι περίμεναν την άποψη του Ιρανού Προέδρου πάνω στο πυρηνικού προγράμματος της χώρας του.Σε επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχτηκε για το αν θα σταματήσει το πρόγραμμα της χώρας του αρκέστηκε στο να χαμογελάσει αινιγματικά.(Τι να πει και ο άνθρωπος βέβαια.Αμα ξέρεις ότι όλοι γλυκοκοιτάνε τα πετρέλαιαά σου...)

Πιο περίεργο γεγονός ήταν η έλευση του στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα για να μιλήσει στον Ο.Η.Ε.Μπορεί να μην είπε πράγματα που ξάφνιασαν τον κόσμο αλλά η έλευσή του στις Η.Π.Α ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Πριν 4 μέρες ο Ταγίπ Ερντογάν ταξίδεξε στο Ιράν και αφού επιθεώρησε τους εξοπλισμούς τους αποφάνθηκε στο ότι είναι τρελό να θεωρούμε εχθρικό τον οπλισμό των Ιρανών και επέστησε την προσοχή στους Ισραηλινούς (μωρέ μπράβο ο καρντάσης)

Το σημαντικότερο βήμα όμως έγινε σήμερα με τη συμφωνία Ιράν και των «6» για επιπλέον συνομιλίες Οπως λοιπόν αναφέρει η Καθημερινή,το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να έχουν επιπλέον συνομιλίες πριν το τέλος Οκτωβρίου, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Το Ιράν και οι 5+1 (δυνάμεις) συμφώνησαν να έχουν επιπλέον συνομιλίες πριν το τέλος Οκτωβρίου», μετέδωσε το αγγλόφωνο κανάλι Press TV χωρίς να αποκαλύψει την πηγή του.
Την ίδια είδηση μετέδωσε και το αραβόφωνο κανάλι Αλ-Αλαμ χωρίς άλλες πληροφορίες.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα στη Γενεύη το Ιράν δήλωσε στις έξι δυνάμεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν αποτελεί απειλή για την Μέση Ανατολή και την περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός οργανισμός Καμπάρ.
Ο Καμπάρ μετέδωσε ότι ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Σαΐντ Τζαλίλι είπε στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -και προφανώς και στον υφυπουργό πολιτικών υποθέσεων των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς- ότι η κύρια απειλή στην περιοχή είναι τα πυρηνικά οπλοστάσια της περιοχής, και κυρίως αυτά του Ισραήλ.
Ο Τζαλίλι αναφέρεται ότι είπε επίσης πως αντί να καταργηθούν τα επικίνδυνα πυρηνικά οπλοστάσια, οι παγκόσμιες δυνάμεις εναντιώνονται στο νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να έχει ειρηνικά πυρηνικά προγράμματα που δεν αποτελούν καμία απολύτως απειλή για την ασφάλεια.
Ενώ δήλωσε την υποστήριξη της Τεχεράνης για τον πυρηνικό αφοπλισμό τόσο της περιοχής όσο και όλου του κόσμου, ο Τζαλίλι πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις παγκόσμιες δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Iρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Γενεύης μεταξύ εκπροσώπων των έξι μεγάλων δυνάμεων και του εκπρόσωπου του Ιράν με θέμα τα πυρηνικά της χώρας, διεξήχθησαν σε μια «εποικοδομητική» ατμόσφαιρα.
«Εκτιμούμε ότι η ατμόσφαιρα ήταν εποικοδομητική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Στο περιθώριο των συνομιλιών έγινε και συνάντηση των εκπροσώπων των ΗΠΑ και του Ιράν για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο αφότου οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, εδώ και 30 χρόνια.
Αμερικανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι έξι και το Ιράν συμφώνησαν στη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Γενεύη, να έχουν και άλλες επαφές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δεν δέχτηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις επικείμενες νέες επαφές των δύο πλευρών.

Αναμένουμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου