Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ας κρατήσουμε το πλαστικό μακριά από τις θάλασσες

Σύμφωνα με την Καθημερινή..

O Nτέιβιντ ντε Ρoτσίλντ, γόνος της γνωστής οικογένειας τραπεζιτών (κι όχι μόνον), τις επόμενες ημέρες θα σαλπάρει για τη δική του μεγάλη περιπέτεια: τον διάπλου του Ειρηνικού Ωκεανού με ένα πλαστικό καταμαράν, μήκους 18 μέτρων, που επιπλέει χάρη στη βοήθεια 12.500 χιλιάδων άδειων πλαστικών μπουκαλιών.

O 31χρονος Βρετανός στέκεται στο κατάστρωμα του ημιτελούς σκάφους του που ονομάζεται Plastiki, κλείνει τα μάτια και φαντάζεται το θαυμαστό ταξίδι στις Νότιες Θάλασσες. Για να φτάσει ώς εδώ χρειάστηκαν τρία χρόνια προετοιμασίας για την κατασκευή αυτού του αξιόπλοου ανακυκλούμενου –από την πρύμνη ώς την πλώρη– σκάφους.

Η μεγάλη περιπέτεια πλησιάζει και ο Ντέιβιντ ντε Ροτσίλντ επιμένει ότι βασικός του στόχος δεν είναι τόσο το ίδιο το ταξίδι όσο ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της περιπέτειας. Ο νεαρός θαλασσοπόρος, μάλιστα, επιμένει ότι το μοναδικό που γεννιέται μέσα από κάθε περιπέτεια είναι η διήγηση, που με τη σειρά της γεννά όνειρα για νέες περιπέτειες. «Οταν μιλάς για την περιπέτεια, όταν διηγείσαι, δίνεις την αφορμή για να γεννηθούν και άλλα όνειρα», εξηγεί χαμογελώντας.

Η χωματερή του Ειρηνικού

Ο Ντέιβιντ ντε Ροτσίλντ εδώ και καιρό ασχολείται με τα θέματα του περιβάλλοντος. Πριν από μερικά χρόνια δημιούργησε την Adventure Ecology, μία οργάνωση με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Τον τελευταίο καιρό, διαβάζει την έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την ανακάλυψη μιας ζώνης στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με έκταση διπλάσια από το Τέξας, όπου καταλήγουν, στο σημείο συνάντησης δύο ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, όλα τα πεταμένα πλαστικά του κόσμου, κατακερματισμένα σε κομμάτια. Εκεί, μάλιστα, δημιουργούν τη λεγόμενη Ανατολική Χωματερή του Ειρηνικού Ωκεανού.

Από καιρό, ο ίδιος αναζητούσε τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να κεντρίσει την προσοχή της κοινής γνώμης σε αυτή τη δηλητηριώδη συνάθροιση πολυμερών, που μεταφέρουν τοξικές ουσίες, δηλητηριάζοντας τη διατροφική αλυσίδα. Κι αυτό του το ενδιαφέρον αποτέλεσε έναυσμα για τη «ναυπήγηση» του Plastiki.

Καινοτομίες

Σήμερα στην αποβάθρα του Σαν Φρανσίσκο έχει πάρει σάρκα και οστά το όνειρό του. Τα δύο τμήματα που αποτελούν το πλαστικό σκαρί συνενώνονται από ένα υλικό που κανείς μέχρι σήμερα δεν σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει σε σκάφος. Πρόκειται για το srPET, ένα είδος πλήρως ανακυκλούμενου πλαστικού, το οποίο δημιουργείται από αλλεπάλληλες επιστρώσεις ενός υλικού που θα μπορούσε να μοιάζει με ύφασμα. Είναι ένα υλικό παρόμοιο με το fiberglass, αλλά είναι πολύ φιλικότερο για το περιβάλλον.

Αλλά αυτή είναι μία μόνο από τις καινοτομίες που μπορεί να δει κανείς στο σκάφος. Υπάρχουν ακόμα ηλιακοί πίνακες και ανεμοκινητήρες, ενώ με τη χρήση στάσιμων ποδηλάτων είναι δυνατό να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες του σκάφους. Το πλήρωμα του Plastiki ευελπιστεί ότι με τα ταξίδια του θα μπορέσει να αναμεταδώσει τις εκκλήσεις βοηθείας που από καιρό εκπέμπουν οι κάτοικοι των χωρών που κινδυνεύουν να χαθούν διά παντός εξαιτίας της αυξανόμενης στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Μάλιστα, για αυτό τον λόγο το Plastiki πρόκειται να επισκεφθεί το Τουβαλού, ένα πανέμορφο νησί που κινδυνεύει να καταβυθιστεί.

Μέσα στην καμπίνα μπορούν να κοιμηθούν έξι άνθρωποι, αλλά βέβαια ο χώρος δεν είναι άνετος.

Για την υλοποίηση του ονείρου του Ντέιβιντ εργάστηκαν τριάντα άτομα, ενώ το σύνολο των εξόδων καλύφθηκε από χορηγούς, την Hewlett Packard, τους ορολογοποιούς IWC Schaffhausen και τη βιομηχανία καλλυντικών Kiehl. Η Adventure Ecology, εξάλλου, συμβουλεύει τις εταιρείες αυτές για τα διάφορα οικολογικά προβλήματα και προτείνει λύσεις.

Το μεγάλο μυστικό, όμως, και η ιδιαιτερότητα του Plastiki βρίσκεται στα 12.500 πλαστικά μπουκάλια, που του επιτρέπουν να επιπλέει.

Πέρα από το ταξίδι στο πλαστικό σκαρί, ο Ντέιβιντ είναι δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς EcoTrip, που μεταδίδεται από αμερικανικό κανάλι. Η εκπομπή «παρακολουθεί» τους δρόμους που ακολουθούν διάφορα αμερικανικά προϊόντα από την αρχή της παραγωγής τους μέχρι να καταλήξουν στα ράφια των καταστημάτων.

Πολλά eco hints καθώς ακόμα και πληροφορίες για την κατασκευή του πλοίου και την παρακολούθηση της διαδρομής του μέσα από τους 14 σταθμούς που θα κάνει βρίσκονται στο

http://www.theplastiki.com

1 σχόλιο:

  1. ωραιο αρθρο! η κατασταση ειναι πολυ ασχημη. και το χειροτερο ειναι οτι οι περισσοτεροι δε γνωριζουμε τιποτα για κατι τετοια. Συγκεκριμενα για αυτο που εγραψες, υπαρχουν πολλα αρθρα στο ιντερνετ. Διαβασα κατι σχετικο και ελεγε οτι η 'δινη του Ειρηνικου' οπως τη λενε,απειλει τα νησια του Ειρηνικου και πολλα ειδη ψαριων και πουλιων τα οποια ειτε τρωνε το πλαστικο και δηλητηριαζονται ειτε παγιδευονται μεσα στη δινη σκουπιδιων. Το θεμα ειναι τι μπορουμε να κανουμε γιαυτο. Διαβασα οτι η ανακυκλωση πλαστικου γινεται ολο και πιο δημοφιλης αλλα παρολα αυτα ειναι σε πολυ πρωιμο σταδιο.Οι μονες χωρες που προβλεπουν ανακυκλωση των πλαστικων μπουκαλιων του νερου ειναι αυτες που απειλουνται απο τη συγκεντρωση του πλαστικου στις ακτες τους!!(Χαβαη,Καλιφορνια και Μαιν)(http://www.econews.gr/2009/05/08/plastic-bottles-recycling/) Ενα παρομοιο με το δικο σου αρθρο ειναι σε αυτο το λινκ:http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://oceans.greenpeace.org/raw/image_big_teaser/gr/247398/247813/the-trash-vortex-is-an-area-th.jpg&imgrefurl=http://oceans.greenpeace.org/gr/245656/247801/319636&usg=__ORzITQN7DzfpaBJpKKpYHeTI68Q=&h=132&w=180&sz=24&hl=el&start=14&um=1&tbnid=U4Ke4okVQqMH1M:&tbnh=74&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3D%25CE%25BC%25CE%25BF%25CE%25BB%25CF%2585%25CE%25BD%25CF%2583%25CE%25B7%2B%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585%2B%25CE%25B5%25CE%25B9%25CF%2581%25CE%25B7%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%2585%2B%25CF%2589%25CE%25BA%25CE%25B5%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2585%26hl%3Del%26sa%3DG%26um%3D1
    και μια φωτογραφια που δειχνει την εκταση της 'χωματερης':
    http://freeplone2.openia.com/e-ataktoi/oikologika/soros-skoypidin-poy-epekteinetai-ap-tin-3c7abai-me3c7ri-tin-iaponia
    Αν ειναι δυνατον,αν ειναι δυνατον...!
    (μαρινα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή