Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλαούντιο Σότο από το Κέντρο Επιστήμης Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη σε ποντίκια. Στόχος τους ήταν να βρουν τι προκαλεί την συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που βρίσκεται πίσω από το Αλτσχάιμερ.
Όπως διαπίστωσαν, η συσσώρευση αρχίζει όταν παραμορφωθεί μία πρωτεΐνη και μετά εξαπλώνεται, αλλοιώνοντας και άλλες. Παρόμοια διαδικασία έχει παρατηρηθεί στον εγκέφαλο έπειτα από τη μόλυνση με τους ιϊκούς παράγοντες που προκαλούν νόσο των τρελών αγελάδων και Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ.
«Οι αλλοιωμένες πρωτεΐνες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο δημιουργώντας πλάκες, που πιστεύεται ότι σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στα άτομα με Αλτσχάιμερ», τόνισε ο δρ Σότο, προσθέτοντας: «Το εύρημα αυτό σημαίνει πως πιθανώς κάποια σποραδικά (σ.σ. μη κληρονομούμενα) κρούσματα του Αλτσχάιμερ εγείρονται από μια λοιμώδη διαδικασία, όπως συμβαίνει και με τις άλλες δύο νόσους».
Ο δρ Σότο και οι συνεργάτες του έκαναν σε ομάδα ποντικιών εγχύσεις εγκεφαλικού ιστού από έναν πάσχοντα από Αλτσχάιμερ, ενώ σε μια άλλη ομάδα ποντικιών έκαναν εγχύσεις ιστού από έναν μη πάσχοντα.
Όλα τα τρωκτικά στα οποία εγχύθηκε άρρωστος εγκεφαλικός ιστός, ανέπτυξαν τις πλάκες που σχετίζονται με τη νόσο. Αντιθέτως, κανένα από τα άλλα ποντίκια δεν εμφάνισε την ίδια αλλαγή.
«Με το πέρασμα του χρόνου, τα ποντίκια που εκτέθηκαν στον ιστό με το Αλτσχάιμερ ανέπτυξαν τη νόσο, με την αρχική πλάκα να εξαπλώνεται από την αρχική της θέση σε άλλα τμήματα του εγκεφάλου», δήλωσε ο δρ Σότο.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ευρήματά τους ρίχνουν φως στους υποκείμενους μηχανισμούς του Αλτσχάιμερ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρόπους πρόληψης και θεραπείας.
Ωστόσο διευκρινίζουν πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η παρατήρηση – και μάλιστα σε ποντίκια, οπότε είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
«Τώρα προσπαθούμε να δούμε εάν η μετάδοση της νόσου συμβαίνει και στους ανθρώπους και μέσω φυσικών οδών έκθεσης», εξήγησε ο δρ Σότο.
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου