Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Νέα ''μορφή ζωής'' ανακάλυψε η NASA

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της NASA (μετά την χθεσινή είδηση βόμβα περί ανακάλυψης νέας μορφής ζωής) τελικά δεν αφορούσε.. μικρά πράσινα ανθρωπάκια. Είναι παρόλα αυτά σημαντική, καθώς αφορά την ανακάλυψη ενός μικροβίου που ενσωματώνει στο DNA του το δηλητηριώδες στοιχείο αρσενικό -και αυτή η παραξενιά του κάνει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής να φαίνεται ακόμα πιθανότερη.
Αποδεικνύει δηλαδή ότι μπορεί να υπάρξουν και να αναπαραχθούν μικροοργανισμοί σε περιβάλλοντα εξίσου αφιλόξενα με εκείνα του διαστήματος(όξινα δηλαδή και με ελλειπή οργανικά στοιχεία)
Πέραν τούτου,από οικολογικής πλευράς,το μικρόβιο αυτό έχει την πολύ ..ευοίωνη δυνατότητα

''μετατροπής'' του καρκινογόνου,και σε αφθονία στην φύση και ειδικότερα στον υδροφόρο ορίζοντα, αρσενικού στο γνωστό μας φώσφορο κατά την φάση δόμησης του DNA του.



Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στο περιοδικό Science, αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές της μελέτης πριν απο τη συνέντευξη Τύπου της NASA, που έχει προγραμματιστεί για τις 21.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

Δείτε ζωντανά την παρουσίαση στο NASA TV εδώ.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν υπενθύμιση ότι η ζωή όπως την ξέρουμε μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι υποθέτουμε ή μπορούμε να φανταστούμε» δήλωσε η Φελίσα Γουλφ-Σάιμον του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το παράξενο πλάσμα που ανακαλύφθηκε δεν είναι μεν εξωγήινο, είναι όμως ένα πραγματικό τέρας της λίμνης. Το πρωτεοβακτήριο GFAJ-1, της οικογένειας των Holomonadaceae, βρέθηκε στη διαβόητη Λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια, της οποίας τα αλμυρά, αφιλόξενα νερά περιέχουν αρσενικό και άλλα δηλητήρια.

Κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει στη λίμνη, τα βακτήρια όμως αφθονούν.

Το παράξενο με το νέο είδος είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιεί ένα δηλητήριο, το αρσενικό, ως δομικό λίθο για το γενετικό υλικό του.

«Η ζωή αποτελείται κυρίως από τα στοιχεία άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, θείο και φώσφορο» εξηγούν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

To GFAJ-1 είναι η πρώτη γνωστή μορφή ζωής που χρησιμοποιεί και αρσενικό εκτός από αυτά τα στοιχεία.

Όταν το βακτήριο καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να επιβιώσει μόνο με φώσφορο, μόνο αρσενικό, ή και τα δύο μαζί.

«Μπορεί να αναπτυχθεί είτε με φώσφορο είτε με αρσενικό. Αυτό το καθιστά πολύ αλλόκοτο» αναφέρει ο Πολ Ντέβις, ερευνητής του πανεπιστημίου και της NASA.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν: «Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο αναπάντεχο, τι άλλο μπορεί να κάνει η ζωή που δεν έχουμε δει ακόμα;» διερωτήθηκε.

«Τώρα ήρθε η ώρα να το μάθουμε» είπε.

(από το in.gr)

7 σχόλια:

  1. Ήμουν σίγουρος ότ θα έγραφες κάτι για αυτό το θέμα. Στανταράκι.

    Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με την αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου, υπάρχει πράγματι η πιθανότητα αυτό το τόσο αλλόκοτο βακτήριο να ήρθε από το διάστημα, δεδομένου ότι η γενικότερη περιοχή της Καλιφόρνια έχει δεχτεί μετεωρίτες σε παλαιότερες γεωλογικές περιόδους. Μήπως έτσι ήρθε εδώ και το τερατάκι μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφιερώνω αυτό το άρθρο σε όσους είναι πεπεισμένοι ότι η ζωή σταματάει σε αυτά που ξέρουμε. Μήπως πρέπει να αφήσουμε τις εγωιστικές αντιλήψεις και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε πολύ μικροί για να τα ξέρουμε όλα...? Σε αυτό το θέμα ακόμα και οι επιστήμονες φαίνεται ότι σηκώνουν τα χέρια ψηλά!
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πω ρε παιδιά,έχουμε όντως να μάθουμε πολλά ακόμα..
    Μέχρι πρότινως οι επιστήμονες νόμιζαν ότι όλοι οι οργανισμοί μεταβόλιζαν γλυκόζη και να τώρα ένας που μεταβολίζει αρσενικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. pw ki egw sokaristika otan to akousa!auto pou de mporw na skeftw akoma vevaia einai ti epiptwseis mporei na exei auth h anakalupsh...tha einai kales?tha einai kakes? menei na doume kai na elpizoume gia to prwto...
    georgia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα είναι πολύ αρνητικές Γεωργία.Τα βακτήρια θα βγουν από την λίμνη όταν τα αποθέματα σε αρσενικό εξαντληθουν και θα στραφούν κατά νεαρών αντρών.(αρσενικών).'Ετσι το ανθρώπινο είδος μετά από λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O THEEEEEEEEE MOU!!!!!!!! prin katakthsoun ton kosmo ta vakthria to exei hdh kanei to kammeno humour.... :P
    georgia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω πρέπει να κόψεις το family guy.Επηρεάζει την αίσθηση του χ(ι)ουμορ σου :')

    ΑπάντησηΔιαγραφή