Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

'Ανδρες..άνανδροι

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια μέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών.Σε προηγμένες χώρες όπως..οι Η.Π.Α., μία στις τρεις γυναίκες κακοποιείται σωματικά.Σε χώρες τις Ευρώπης τα ποσοστά είναι λίγο μικρότερα.Πιο συγκεκριμένα,στην Ελλάδα το επίσημο ποσοστό των γυναικών που (δηλώνεται ότι) κακοποιούνται είναι πολύ μικρό.Αυτό συμβαίνει γιατί στην χώρα μας η μόνη αρχαία φράση που φαίνεται να υιοθετείται είναι το ''τα εν οίκω μη εν δήμω''.Είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο αριθμός των θυμάτων (ιδιαίτερα) της ενδο-συζυγικής βίας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δημοσιοποιείται.

Δε θα κάτσω να αναλύσω την άποψή μου και το πόσο-αυτονόητα-αντίθετος είμαι με την άσκηση βίας σε γυναίκες.Πιστεύω πάντως ότι το συγκεκριμένο είδος ''βίας'' δεν υπολογίζεται με το πόσο δυνατά χτυπάς μία γυναίκα εκείνη τη στιγμή αλλά παραπάνω το πως εκείνη λαμβάνει το γιατί τη χτυπάς,πως της μιλάς,πως την κοιτάς κλπ(όποιος κατάλαβε κατάλαβε)

6 μέρες νωρίτερα,στις 19 Νοεμβρίου γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα κατά της παιδικής κακοποίησης.Και άντε η γυναίκα καλώς ή κακώς επιλέγει με ποιον θα συζήσει,τα κακόμοιρα τα παιδιά-που δεν επιλέγουν τους γονείς τους-τι φταίνε να βιώνουν την μαλακία που έχει καθένας στο κεφάλι του.Δυστυχώς το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα όπως του αρμόζει. Τα παιδια είναι πιο ευαίσθητα,αδύναμα-σωματικά και ψυχικά-σε σχέση με κάποιον ενήλικο,δεν υπολογίζονται ισάξια και ως όμοιοι ,ακόμα και συναισθηματικά-το παιδί δηλαδή δεν μπορεί να βιώσει το ίδιο άσχημα ένα αρνητικό συναίσθημα- από τους ενήλικους,σίγουρα δεν μπορούν να διαχειριστούν το ψυχολογικό βάρος της κακοποίησης και το κουβαλούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Λιγοστά στοιχεία έχουμε για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης.O εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση και την 20η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της κοινής γνώμης, παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία καταγγελιών παιδικής κακοποίησης-παραμέλησης που έχουν καταγραφεί στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 κατά το τελευταίο δεκάμηνο του 2010.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2010 μέχρι και 31/10/2010, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής, καταγράφηκαν συνολικά 383 ανώνυμες και επώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν στο σύνολο τους 770 παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων και των δύο φύλων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής κακοποίησης αφορούσαν στην παραμέληση των παιδιών, σε ποσοστό 48%, και στην άσκηση σωματικής βίας (σωματική κακοποίηση) σε ποσοστό 44%.

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΦΥΛΟ ΣΥΝΟΛΟ
Σωματική κακοποίηση παιδιού 176 129 35 340 (44%)
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού 10 15
25 (3%)
Παραμέληση / Εγκατάλειψη 159 138 71 368 (48%)
Εξώθηση σε επαιτεία 5 8 10 23 (3%)
Εξώθηση σε πορνεία ανηλίκου
1
1 (0%)
Ψυχολογική/Συναισθηματική κακοποίηση 5 8
13 (2%)
ΣΥΝΟΛΟ 355 (46%) 299 (39%) 116 (15%) 770

Επιπλέον, η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων καταδεικνύει ως θύτη σε μεγαλύτερο ποσοστό 39% και τους δύο γονείς, σε ποσοστό 38% μόνο την μητέρα, σε ποσοστό 17% τον πατέρα, ενώ το ποσοστό 6% αφορά σε άλλο πρόσωπο.

ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ
ΓΟΝΕΙΣ (αφορά και τους δύο) 148 (39%)
ΜΗΤΕΡΑ 146 (38%)
ΠΑΤΕΡΑΣ 65 (17%)
ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 24 (6%)
ΣΥΝΟΛΟ 383 (100%)

Τα τραύματα της παιδικής κακοποίησης συνοδεύουν τα θύματα και κατά την ενήλικη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η κινητοποίηση και η άμεση αντίδραση όλων μας.


Κατά καιρούς το Χαμόγελο του Παιδιού έχει φτιάξει κάποιες σχετικές διαφημίσεις.
Δεν ξέρω για σας,πάντως η πρώτη...μου γαμάει την ψυχολογία









3 σχόλια:

  1. Τι να πρωτοσχολιάσεις πάνω σε όλα αυτά...; Το μεγάλο αριθμό παιδιών που πέφτουν θύματα της ανεπάρκειας,της σκληρότητας,της αδιαφορίας και των παιδικών τραυμάτων των μεγάλων..; Το ότι τα περισσότερα παιδιά που ήταν θύματα σωματικής βίας,είχαν κακοποιηθεί από τη μητέρα τους;(πραγματικά,περίμενα ότι οι άντρες θα χτυπούσαν πιο εύκολα ένα παιδί από ότι οι γυναίκες οι οποίες μάλιστα το έχουν βγάλει από την ίδια τους την κοιλιά). Η άγρια συμπεριφορά και η ροπή προς την εγκληματικότητα πολλών ενηλίκων οφείλεται στην τραυματική παιδική τους ηλικία. Και όταν η κατάσταση διαιωνίζεται από τους γονείς στα παιδιά, άντε να ψάξεις για ενόχους...
    Τις διαφημίσεις τις είχα δει όλες. Είναι καλές αλλά τίποτε δεν είναι αρκετό όταν μικρά παιδιά συνεχίζουν να κακοποιούνται.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουδέν σχόλιον. Η ανάρτηση μιλάει από μόνη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραίο το νέο look του blog σου! Πιο γεμάτο, πιο καλό στο μάτι και πιο εύκολο στο διάβασμα...! Α, και πιο ωραία χρώματα.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή