Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ρίχνουν φως στα μονοπάτια του ανθρώπινου εγκεφάλου

Τα πρώτα αποτελέσματα της λεπτομερούς χαρτογράφησης του ανθρώπινου εγκεφάλου αναμένονται να δώσουν στη δημοσιότητα αμερικανοί επιστήμονες, που φωτογραφίζουν τον εγκέφαλο με τη χρήση ενός υπερσύγχρονου λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου τον οποίο σχεδίασαν ειδικά γι' αυτό τον σκοπό.
Οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά εικόνες στη συνάντηση της αμερικανικής ένωσης για την προώθηση της επιστήμης που έγινε στη Βοστώνη. Το εγχείρημα έχει έδρα το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου οι ειδικοί χρησιμοποιούν έναν από τους πιο ισχυρούς τομογράφους στον κόσμο. Οι μαγνήτες του χρειάζονται ισχύ 22 μεγαβάτ για να λειτουργήσουν, η οποία αρκεί για να κινήσει πυρηνικό υποβρύχιο.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα μπήκαν στον τομογράφο, για να φωτογραφίσει τον εγκέφαλό τους. Τα πανίσχυρα μαγνητικά πεδία έψαχναν να βρουν μικροσκοπικά σωματίδια νερού που ταξίδευαν μέσα στις νευρικές ίνες. Ακολουθώντας τα σταγονίδια, οι επιστήμονες καταγράφουν τις βασικές διασυνδέσεις μέσα στον εγκέφαλο.
Η πλήρης χαρτογράφηση του εγκεφάλου απαιτεί περίπου 45 λεπτά μέσα στον τομογράφο και η βασική χαρτογράφηση 10 λεπτά. Μόνο 50 άτομα έχουν χαρτογραφήσει πλήρως τον εγκέφαλό τους μέχρι σήμερα. Ενας από αυτούς είναι και ο δημοσιογράφος του BBC Πάλαμπ Γκος.
Ο επιστήμονας Βαν Γουέντιν «ξεναγεί» τον Γκος στο εσωτερικό του εγκεφάλου του. «Μου έδειξε τη διασύνδεση που με βοηθά να βλέπω και μία άλλη που με βοηθά να καταλαβαίνω τον λόγο. Δύο μονοπάτια σε σχήμα τόξου επεξεργάζονται τα συναισθήματά μου και μία δεσμίδα ινών συνδέει την αριστερή με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μου», γράφει ο Γκος. Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και τι συμβαίνει όταν κάτι πάει στραβά. «Εχουμε όλα αυτά τα ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και προσπαθούμε να τα κατανοήσουμε αλλά δεν έχουμε βρει τις κατάλληλες απεικονιστικές τεχνικές, όπως έχουμε, για παράδειγμα, για την καρδιά», λέει ο Γουέντιν.
Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι επιστήμονες είναι μέρος του αμερικανικού προγράμματος για την χαρτογράφηση του εγκεφάλου, που έχει ήδη ξεκινήσει. Θα διαρκέσει πέντε χρόνια και τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους επιστήμονες όταν ανακοινώνονται, όπως είχε γίνει και με το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Συνολικά, θα εξετάσουν τον εγκέφαλο 1.200 ατόμων, τα οποία θα απαντήσουν επίσης σε ερωτηματολόγια, ενώ θα συλλεχθεί και γενετικό υλικό σε μια προσπάθεια να χτίσουν ολοκληρωμένο προφίλ για τον καθέναν.
Το ηλεκτρονικό κύκλωμα του εγκεφάλου δεν είναι σταθερό, αλλά αλλάζει συνέχεια ύστερα από κάθε εμπειρία και γι' αυτό ο χάρτης του διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για ένα αρχείο που μεταβάλλεται διαρκώς όπου καταγράφεται ποιοι είμαστε και τι κάνουμε.
«Θα μάθουμε πολλά για την ανθρώπινη συμπεριφορά από αυτό το πρόγραμμα», λέει ο Τιμ Μπέρενς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Κάποιες από τις διασυνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου ίσως διαφέρουν σε ανθρώπους με διαφορετικούς χαρακτήρες και ικανότητες. Για παράδειγμα, ανάμεσα σε αυτούς που παίρνουν ρίσκα και σε όσους προτιμούν την πεπατημένη. Ετσι, μπορεί να βλέπουμε μια εικόνα εγκεφάλου από τον τομογράφο και να καταλαβαίνουμε σε ποιον αρέσει να πηδά από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο και ποιος προτιμά να κάθεται στον καναπέ και να βλέπει τηλεόραση».

Πηγή:http://www.techandtech.gr/2013/03/blog-post_7917.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου