Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Θύματα ωμής βίας από τα καρτέλ πέφτουν οι Μεξικανοί που καταγγέλλουν τη δράση τους

Πότε θα σταματήσει αυτή η χώρα να θυμίζει τόπο εγκλήματος σε πλάνα αμερικάνικης αστυνομικής σειράς?

Τουλάχιστον τρία περιστατικά άγριας δολοφονίας ανθρώπων που έχουν καταγγείλει τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών έχουν καταγραφεί στο Μεξικό τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένα άλλο επεισόδιο των ξεκαθαρισμάτων και της ανοιχτής σύγκρουσης με τις Αρχές με θύματα πολίτες.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως γράφει το Wired, ένας άνδρας και μία γυναίκα και οι δύο νεαροί βρέθηκαν κρεμασμένοι και έχοντας υποστεί βασανιστήρια. Κοντά τους βρέθηκε ένα απειλητικό μήνυμα κατά της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών του υπουργείου Δικαιοσύνης και κατά δύο μπλογκ.

Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός και κακοποιημένος άλλος ένας άνδρας δίπλα στο πτώμα του οποίο υπήρχε σημείωμα που έλεγε «αυτό μου συνέβη γιατί δεν κατάλαβα ότι πρέπει να γράφω πράγματα σε κοινωνικά δίκτυα».

Αν και η σχέση του τελευταίου με τα ηλεκτρονικά δίκτυα ήταν μάλλον αμφισβητούμενη –φέρεται να ήταν ο διαχειριστής ενός από αυτά όπου οι πολίτες αναφέρουν περιστατικά στις Αρχές–, το περιστατικό δείχνει ότι ο πόλεμος των συμμοριών έχει μεταφερθεί και στο Ίντερνετ όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια μαίνεται στο Μεξικό μία αιματηρή διαμάχη ανάμεσα σε καρτέλ ναρκωτικών που έχει στοιχήσει τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους, τόσο από τις συμμορίες αλλά και από τις Αρχές αλλά και αθώους πολίτες.

Καθώς το κράτος αδυνατεί μέχρι τώρα να τιθασεύσει την εγκληματικότητα των συμμοριών, οι πολίτες χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να προστατευτούν, να καταγγείλουν την εγκληματικότητα ακόμα και να την καταπολεμήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.

Μέσα από το Twitter ενημερώνουν για τα σημεία των αψιμαχιών ανάμεσα στις συμμορίες ή ανάμεσα σε συμμορίες και αστυνομικούς. Έχουν ακόμη στη διάθεση τους δίκτυα για ανώνυμες καταγγελίες, γνωρίζοντας φυσικά ότι οι συνέπειες αν αποκαλυφτούν έστω και κατά λάθος μπορεί να είναι μοιραίες.

Τα καρτέλ, από την πλευρά τους, φαίνεται ότι παρακολουθούν στενά τα δίκτυα, για να εντοπίσουν ανθρώπους που δίνουν πληροφορίες εναντίον τους. Θύματα των συμμοριών είναι και οι δημοσιογράφοι που γίνονται στόχοι βίαιων επιθέσεων, χωρίς να λείπουν και οι δολοφονίες—η Committee to Protect Journalists εκτιμά ότι το Μεξικό είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για την άσκηση του επαγγέλματος καθώς τρεις δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί μόνο μέσα στο 2011.

Με τη χώρα να βαδίζει προς τις προεδρικές εκλογές του 2012 με αυτό το τεράστιο πρόβλημα ουσιαστικά άλυτο, κράτος και πολίτες -κυρίως αυτοί που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες του ιδιότυπου πολέμου- αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν την μεξικανική κοινωνία που βάλλεται στο εσωτερικό της και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το διαδίκτυο, όπως βλέπουν και οι Μεξικανοί, μπορεί να γίνει μία πλατφόρμα αλληλοϋποστήριξης.

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου