Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Εμβόλιο δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του HIV

 Την μετατροπή του AIDS σε μία «ήπια χρόνια λοίμωξη», αντίστοιχη με αυτή του ιού του έρπητα, υπόσχονται επιστήμονες του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου Ερευνας της Ισπανίας (CSIC), καθώς, όπως υποστηρίζουν, ανέπτυξαν ένα νέο εμβόλιο για τον ιό HIV, με το οποίο οι ασθενείς αναπτύσσουν ανοσολογική απόκριση στον ιό.

Οι επιστήμονες του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου Ερευνας της Ισπανίας (CSIC) στη Μαδρίτη πραγματοποίησαν χορήγησαν το εμβόλιο σε εθελοντές και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το 90% των ασθενών ανέπτυξαν ανοσολογική απόκριση στον ιό, ενώ το 85% εξ αυτών συνέχιζε να έχει ανοσία σχεδόν επί ένα έτος.

Συνολικά στις δοκιμές φάσης Ι, των οποίων είχαν προηγηθεί επιτυχημένα πειράματα σε ποντίκια και πιθήκους, συμμετείχαν 30 υγιείς εθελοντές. Από αυτούς οι 24 έλαβαν το εμβόλιο MVA-B, το οποίο βασίζεται στην ικανότητα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος να μαθαίνει πώς να αντιδρά μακροπρόθεσμα στα ιικά σωματίδια και στα μολυσμένα κύτταρα.

Στους υπόλοιπους έξι χορηγήθηκε εικονικό εμβόλιο. Στους εθελοντές χορηγήθηκαν τρεις δόσεις σε διάστημα 16 εβδομάδων και οι επιστήμονες μελετούσαν την επίδραση του εμβολίου μέσω εξετάσεων αίματος.

Σημειώνεται πως το MVA-B είναι μία παραλλαγή ενός εμβολίου για την ευλογιά στο οποίο προστέθηκαν τέσσερα γονίδια του ΗIV, ανίκανα να παραγάγουν αντίγραφα, γεγονός που εγγυάται την ασφάλειά του. Στόχος με το εμβόλιο είναι το ανοσοποιητικό να μάθει τον ιό, ώστε να μπορεί να τον αναγνωρίζει και να τον αντιμετωπίζει.

«Είναι σαν να δείχνουμε μια φωτογραφία του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε εκείνο να μπορεί να τον αναγνωρίζει σε περίπτωση που τον συναντήσει στο μέλλον», τονίζει ο καθηγητής Μαριάνο Εστέμπαν από το CSIC, σημειώνοντας πως το εμβόλιο δεν μπορεί να απομακρύνει τον ιό, ωστόσο μειώνει σημαντικά την ισχύ του.

«Εάν ο ιός εισέλθει στο σώμα και προσπαθήσει να αναπτυχθεί σε ένα κύτταρο, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι έτοιμο να εξουδετερώσει τον ιό και να καταστρέψει το μολυσμένο κύτταρο», εξηγεί. Όπως τονίζουν οι ερευνητές εάν το εμβόλιο περάσει με επιτυχία και τις δοκιμές ΙΙ και ΙΙΙ, «στο μέλλον ο HIV θα μπορεί να συγκρίνεται με τον ιό του έρπητα».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου