Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Αεροσκάφος μίσθωνε η CIA για την απαγωγή,μεταφορά,βασανισμό διεθνών εγκληματιών,σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian

Τα τελευταία χρόνια-δεν ξέρω αν το ίδιο συνέβαινε  και παλαιότερα-ακούγονταν πολλά για τους τρόπους που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί για να συλλαμβάνουν,μεταφέρουν και ανακρίνουν τους ''ειδικής σημασίας'' καταζητούμενους.Μια από τις πολυδιατυπωμένες θεωρίες ήταν ότι με κρυφές επιχειρήσεις ''αστραπή'' ειδικά αεροσκάφη προσέγγιζαν την περιοχή,
επιβίβαζαν τα πρόσωπα,και τα μετέφεραν σε κάποιο ασφαλή προορισμό-πολλές φορές-χώρας των Βαλκανίων.Η εφημερίδα Guardian φέρνει το θέμα στο προσκήνιο.

Δεκάδες πτήσεις, με προορισμούς το Βουκουρέστι, το Μπακού, το Κάιρο (Αίγυπτος), το Τζιμπουτί, το Ισλαμαμπάντ και ακόμα και την Τρίπολη έγιναν από μια επιχείρηση, την Sportsflight, με έδρα το Λονγκ Άιλαντ, η οποία υπενοικίαζε ένα αεροσκάφος της Richmor Aviation, γράφει η Washington Post,. Η τελευταία την μήνυσε για παραβίαση συμβολαίου.

Τα σχέδια πτήσης, τα ακριβή δρομολόγια και άλλα στοιχεία, όπως τα κόστη των πτήσεων της CIA φαίνεται πως αποκαλύφθηκαν στην εκδίκαση της διένεξης των δύο εταιριών στη Νέα Υόρκη. Η Richmor χρέωνε τη χρήση ενός αεροσκάφους Gulfstream IV, που ήταν διαθέσιμο μέσα σε 12 ώρες, 4.900 δολάρια την ώρα (η τιμή της ενοικίασης ενός αεροσκάφους του τύπου αυτού στην αγορά ήταν την εποχή εκείνη 5.450 δολάρια) και κέρδισε τουλάχιστον 6 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρία χρόνια βάσει του συμβολαίου της με τη Sportsflight, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν στην δίκη.

Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, η οποία ειδοποιήθηκε για την διαδικασία επίσης από τη Reprieve, η Richmor ανέφερε πως «ο πελάτης μας είπε ότι επρόκειτο να έχουμε πολλή, πολλή δουλειά».

Τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο επικαλούνται μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Richmor Μάλον Ρίτσαρντς, ο οποίος ανέφερε: «μεταφέρουμε κυβερνητικό προσωπικό και προσκεκλημένους τους».

Η Washington Post περιγράφει μια από τις πτήσεις, που ξεκίνησε την 12η Αυγούστου του 2003 με το Gulfstream IV, από το αεροδρόμιο Ντάλες στην Ουάσινγκτον με έξι επιβαίνοντες προς την Μπανγκόκ. Πριν από την επιστροφή του τέσσερις ημέρες αργότερα το αεροσκάφος έκανε σταθμούς στο Αφγανιστάν, στη Σρι Λάνκα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιρλανδία.

Η πτήση, η οποία χρεώθηκε συνολικά 339.228,05 δολάρια, μοιάζει να συμπίπτει χρονολογικά με τη σύλληψη του Ινδονήσιου Ριντουάν Ισαμουντίν, ο οποίος θεωρείτο ο «εγκέφαλος» στις επιθέσεις στο Μπαλί που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 202 άνθρωποι το 2002. Είχε συλληφθεί την 14η Αυγούστου στην Ταϊλάνδη και κρατείτο για τρία χρόνια σε μυστικές φυλακές της CIA, πριν από την μεταφορά του στο Γκουαντάναμο το Σεπτέμβριο του 2006.

Το αεροσκάφος της Sportsflight ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε και για την μεταφορά του Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, θεωρούμενου ως ενορχηστρωτή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αναφέρει η Guardian. Ο Μοχάμεντ υποβλήθηκε σε ιδιαίτερα σκληρές τεχνικές ανάκρισης, όπως εικονικούς πνιγμούς (καταγγελίες αναφέρουν ότι υπέστη σε αυτό το βασανιστήριο 183 φορές μέσα σε ένα μήνα).

Το Gulfstream IV της Sportsflight ταυτοποιήθηκε, ενώ χρησιμοποιείτο για την απαγωγή, στην Ιταλία, του Αιγυπτίου Αμπού Όμαρ, ενός ιμάμη το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Οσάμα Χάσαν Νασρ, μέλος της ισλαμιστικής ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης στον οποίο είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Είχε απαχθεί σε ένα δρόμο του Μιλάνου την 17η Φεβρουαρίου 2003 στην διάρκεια μιας συντονισμένης επιχείρησης των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και της CIA και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου οι δικηγόροι του καταγγέλλουν ότι βασανίστηκε.

Στα τέλη του 2010, 23 πράκτορες της CIA είχαν καταδικαστεί ερήμην σε ποινές κάθειρξης 7 ως 9 ετών για την απαγωγή αυτή.

Στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11/9, η CIA προέβη σε συλλήψεις, απαγωγές και μυστικές μεταγωγές υπόπτων ως τρομοκρατών σε χώρες όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν χρήση βασανιστηρίων.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου