Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τα κορίτσια των εμπορικών κέντρων


Βαρσοβία-Νεαρές έφηβες κοπέλες περιφέρονται επί ώρες στο εμπορικό κέντρο και πωλούν το σώμα τους με αντάλλαγμα ένα επώνυμο παντελόνι τζιν,ένα κινητό Νοkia,ακόμη και ένα ζευγάρι κάλτσες.
Πριν από τρία χρόνια,η σκηνοθέτις,Κατάρζινα Ρόσλανιεκ,εντόπισε για πρώτη φορά μια ομάδα κοριτσιών που σύχναζαν στα εμπορικά κέντρα.Φορούσαν μπότες από λάτεξ που έφταναν ψηλά πάνω από το γόνατο.Τις ακολουθούσε και τους έπιασε κουβέντα.Τους έξι μήνες που ακολούθησαν,οι έφηβες της μίλησαν για την σεξουαλική τους ζωή,τους άντρες που αποκαλούσαν ''σπόνσορες'',τη μανία τους με τις πανάκριβες ετικέτες,την αδιαφορία των γονιών τους,τα κουρελιασμένα όνειρά τους.
Η 29χρονη κ.Ρόσλανιεκ κατέγραψε τα μυστικά τους στο σημειωματάριό της,απομνημονεύοντας τον τρόπο με τον οποίο γαρνίριζαν τα λόγια τους με λέξεις όπως ''frajer'',που σημαίνει ''αποτυχημένος''.Κουτσομπόλευε μαζί τους στο Grono.net,την αντίστοιχη του Facebook πολωνική ιστοσελίδα.Σύντομα,λέει,κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίκτυο από δεκάδες κορίτσια των εμπορικών κέντρων.
Τα αποτελέσματα είναι η συγκλονιστική ταινία ''Galerianki'',που σημαίνει ''Τα Κορίτσια του Εμπορικού Κέντρου'',η οποία έκανε πρεμιέρα στην Πολωνία τον περασμένο φθινόπωρο,προκαλώντας έντονη εθνική αντιπαράθεση γύρω από τον ηθικό ξεπεσμό της χώρας,όπου κυριαρχεί ο καθολικισμός,είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού
Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πόσες είναι ακριβώς οι κοπέλες των εμπορικών κέντρων,αφού οι ίδιες δεν παραδέχονται ότι εκδίδονται και αποκαλούν τους πελάτες τους ''αγόρια τους'' ή ''ευεργέτες τους'',προκειμένου να διατηρήσουν την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι πόρνες.Πολωνοί κοινωνικοί λειτουργοί,όμως,υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό διογκώνεται και αποτελεί επακόλουθο της σύγκρουσης δυτικής καταναλωτικής κοινωνίας με την μετά-κομμουνιστική οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης.
Η ταινία,η οποία προκάλεσε όλη αυτή τη συζήτηση,αφηγείται την ιστορία τεσσάρων έφηβων κοριτσιών που πουλούν το κορμί τους στις τουαλέτες εμπορικών κέντρων,για να συντηρήσουν οικονομικά τον εθισμό τους στα ρούχα.'Εχει αποκτήσει τόσο καλτ υπόσταση ώστε οι γονείς σε ολόκληρη τη χώρα κατάσχουν τα DVD της ταινίας φοβούμενοι ότι λειτουργεί ως αρρωστημένο εγχειρίδιο οδηγιών.
Η αποκάλυψη ότι καθολικά κορίτσια,κάποια από τα οποία προέρχονται από οικογένεις της μεσαίας τάξης,εκπορνεύονται για μια εσάρπα της Chanel προβληματίζει πολλούς για το κατά πόσο ο υλισμός διαφθείρει την ψυχή του έθνους.
'Ενα βράδυ στο Space,το χορευτικό κλάμπ όπου συχνάζουν τα κορίτσια των εμπορικών κέντρων,δεκάδες έφηβες κοπέλες,φορώντας κολλητά μαύρα ρούχα,χόρευαν πολωνική χιπ χοπ συνοδευόμενες από πολύ μεγάλυτερους άντρες,οι οποίοι τις κερνούσαν κοκτέιλ των 13 δολαρίων.''Η ζωή είναι ακριβή στη Βαρσοβία'' υποστηρίζει η Σίλβια,μια 18χρονη άνεργη,χαϊδεύοντας το πόδι ενός 31χρονου άντρα.
Η κ.Ρόσλανιεκ αποκαλεί τα κορίτσια των εμπορικών κέντρων ''θυγατέρες του καπιταλισμού'' .''Οι γονείς'',αναφέρει ,''έχουν χάσει το παιχνίδι στον αγώνα τους να αποκτήσουν ένα νέο πλυντήριο ή αυτοκίνητο και περνούν ελάχιστες ώρες στο σπίτι.'Ενα 14χρονο κορίτσι χρειάζεται ένα ισχυρό σύστημα αξιών,το οποίο είναι αδύνατο να διαμορφωθεί χωρίς την καθοδήγηση των γονέων.Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα κορίτσια ζουν σε ένα κόσμο χωρίς αισθήματα,παρά μόνο με ψυχρούς υπολογισμούς''.

του Dan Bilefsky

1 σχόλιο:

  1. Υλισμός - καπιταλισμός - γιαπισμός - μεταπολιτευτικός πυρετός - απουσία παιδείας. Η Πεντάτευχος της αμαρτίας που βρήκε ιδανικά θύματα αυτά τα νεαρά κορίτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή