Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Το παιχνίδι του ''θανάτου''


Ήταν ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει η αντοχή,η σκληρότερα,οπωσδήποτε και η ανοσία κάποιου που συμμετέχει σε ριάλιτι παιχνίδι της τηλεόρασης και επιθυμεί διακαώς να κερδίσει το βραβείο που του εξασφαλίζει χρήμα και δημοσιότητα,τα οποία,συνήθως,''σβήσουν'' πολύ γρήγορα.Κατά την διάρκεια ενός ψεύτικου προγράμματος,που είχε τίτλο ''Το παιχνίδι του θανάτου'',το οποίο έστησαν στη Γαλλία οι δημιουργοί ενός ντοκιμαντέρ για ''Τα όρια των ριάλιτι παιχνιδιών'', ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν οι ίδιοι ηλεκτροσόκ στους αντίπαλους παίχτες ώστε να τους εκτοπίσουν από το παιχνίδι.Οι αντίπαλοι παίχτες,όμως,δεν ήταν κανονικοί παίχτες αλλά ηθοποιοί,που δέχθηκαν να παίξουν αυτό το ρόλο και να υποδυθούν ότι πράγματι δέχονται στο σώμα τους μια τεράστια ''δόση'' ηλεκτρισμού.
Οι διοργανωτές του πειράματος έδεσαν κανονικά τους παιχτες-ηθοποιούς σε ηλεκτρικές καρέκλες,μόνο που φρόντισαν να μην είναι στην πρίζα το καλώδιο με το ρεύμα.Μόλις πάτησαν,όμως,το κουμπί,οι παίχτες-ηθοποιοί άρχισαν να χτυπιούνται και να σφαδάζουν ωσάν πράγματι να τους διοχετεύτηκε μεγάλη ποσότητα ρεύματος.Οι κανονικοί παίχτες δεν γνώριζαν βέβαια ότι το ηλεκτροσόκ που κλήθηκαν να κάνουν στους αντιπάλους τους δεν ήταν κανονικό.Παρ'ολα αυτά,όμως,κανένας από αυτούς δεν δίστασε ούτε στιγμή να κατεβάσει το μοχλό και να ''απελευθερώσει'' το ρεύμα.Η σκηνή που αντίπαλος παίχτης τινάσσεται στην καρέκλα του από το ρεύμα είναι τρομερή.Και ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ,ο Γάλλος Κριστόφ Μικ,δηλώνει ότι το πείραμα αυτό μας διδάσκει πόσο επικίνδυνα είναι,τις περισσότερες φορές,αυτά τα ακραία(extreme) παιχνίδια της νέας τηλεόρασης.
Αυτοί που δημιουργούν αυτά τα παιχνίδια,ξέρουν πολύ καλά ότι ο παρουσιαστής μπορεί,στην ουσία,να ζητήσει από τους παίχτες να κάνουν οτιδήποτε και να είναι βέβαιος ότι θα το κάνουν.''Σε αυτά τα extreme,ανόητα παιχνίδια'',λέει ο Κριστόφ Μικ,''η απόσταση ανάμεσα στο αλήθινο και στο φανταστικό εξαφανίζεται-δεν υπάρχει''.Ακόμα και όταν ο αντίπαλος παίχτης και σε εκλιπαρεί να σταματήσεις,εσύ δεν το κάνεις,γιατί έχεις βυθιστεί στην επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι όλα στη ζωή είναι ένα παιχνίδι.Στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Γαλλικής τηλεόρασης,με το στημένο ριάλιτι παιχνίδι,προέκυψε ότι το 89% των παιχτών ήταν πρόθυμοι να κατεβάσουν το μοχλό και να κάνουν ηλεκτροσόκ στους αντιπάλους τους,γνωρίζοντας ότι με την ηλεκτροπληξία θα έφταναν ''πολύ κοντά στο θάνατο'',όπως τους είπαν πριν οι δήθεν παρουσιαστές του προ γράμματος.

(Από τον Χρήστο Μιχαηλίδη της Ελευθεροτυπίας)

3 σχόλια:

  1. Δεν ξερω τι να πω...!Τελικα όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας το προσωπικό μας τέρας.Μια μικρή σπρωξιά από κάποιον και το τέρας θα βγει..Και οι σπρωξιες τώρα τελευταία γίνονται όλο και πιο δυνατές!Και όλα αυτά για το χρήμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός είπε ότι η ευχαρίστηση του να προκαλούμε σε άλλους ανθρώπους τον πόνο ή να βλέπουμε να γίνεται αυτό, πέθανε με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Κατά βάθος, ο άνθρωπος θέλει να είναι θεατής σε αιματοβαμμένες αρένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγώ πιστεύω ότι όλοι ''κρύβουν'' μέσα τους ένα δολοφόνο που λένε και τα βιβλία.Απλά η φύση (προσπαθεί να)επιτρέπει ή αποτρέπει κάποιους από το να γίνουν.Από εκεί και πέρα οι κοινωνικοί και οικογενειακοί κανόνες συμπεριφοράς είναι εκείνοι που θα διαμορφώσουν την ανθρώπινη συμπεριφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή