Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Συνεχίζονται οι προσπάθειες θεραπείας ατόμων που υποφέρουν από τύφλωση

Γερμανοί γιατροί εμφύτευσαν ένα μικροτσίπ στον αμφιβληστροειδή ενός τυφλού Φιλανδού επιτρέποντάς του να δει τόσο καλά ώστε να προσανατολίζεται στο χώρο και να διαβάζει.Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel, το μικροτσίπ είναι σε θέση να μιμείται τα σήματα που στέλνει το υγιές μάτι στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος.Ο 45χρονος ασθενής, του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομα, Μίκα, μπόρεσε έτσι να διαβάζει τα γράμματα του αλφαβήτου και να προσανατολίζεται μόνος του.Η συσκευή, που κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Retina Implant, τοποθετήθηκε στον ασθενή από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τούμπινγκεν. Το μικροτσίπ, που είχε μήκος μόλις 3 χιλιοστά, εμφυτεύθηκε κατά τη διάρκεια μιας 4ωρης επέμβασης. Όμως, τηρώντας τους κανονισμούς του πανεπιστημίου περί ιατρικής ηθικής, η πειραματική συσκευή αφαιρέθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα."Ο Μίκα έδειξε ότι με λίγη βοήθεια μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους αρκετή όραση ώστε να μην θεωρούνται πλέον τυφλοί", φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Έμπερχαρτ Ζρένερ. Πρόσθεσε ότι τον επόμενο χρόνο σκοπεύει να δώσει το δώρο της όρασης σε περίπου άλλους 25 ασθενείς.

(Από το skai.gr)

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μέθοδο: http://www.retina-implant.de/en/doctors/technology/

3 σχόλια:

  1. Εκπληκτικό. Αναρωτιέμαι αν η θεραπεία είναι κοινή για τους ανθρώπους που γεννιούνται τυγλοί και για εκείνους που έχασαν την όρασή τους κατά την διάρκεια της ζωής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. polu endiaferon!makari na einai toso apotelesmatiko kai asfales pou na efarmostei monimws.
    georgia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οντως,μακάρι να εφαρμόζεται μόνιμα και σε κάθε περίπτωση.(εκ γεννετής ή μη).Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν όλοι οι τυφλοί ή γενικά τα άτομα με μειωμένη όραση υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα(στο μάτι αυτό καθ'εαυτό ή στο νευρικό τους σύστημα) πάντως πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια όλοι θα μπορούν να βλέπουν(σε ένα ποσοστό τουλάχιστον)
    Κάπου είχα διαβάσει ότι προσπαθούν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα στην ομιλία μέσω ενός εμφυτεύματος που ''διαβάζει'' την ομιλία,κάτι σαν το μηχάνημα του Stephen Hawking.
    Αλλοι προσπαθούν να βρουν την ''πηγή΄΄ των σκέψεων και να τις ΄΄διαβάσουν΄΄ μέσω ενός τσιπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή