Την κρίση τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γνωρίσει μόνο οι παγκόσμιες οικονομίες-στο πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και μη-αλλά και τα διαστημικά προγράμματα.Από το πάγωμα αποστολών στην εποχή της διακυβέρνησης του Μπούς (να ναι καλά οι ''προληπτικοί πόλεμοι'' που στέρεψαν τα αμερικανικά ταμεία) μέχρι την ακύρωση αποστολών-όπως μια γιγαντιαία με προορισμό τον 'Αρη-επί εποχής Ομπάμα στην μετα-κρίση εποχή.Προ εβδομάδας έγινε η τελευταία εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου ολοκληρώνοντας έτσι το σχετικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1981 και σηματοδότησε την αρχή μια νέας εποχής για τα προγράμματα της ΝΑΣΑ.
Η πρώτη διαστημική αποστολή ξεκίνησε το 1957 από την πλευρά της Ρωσίας και συνεχίστηκε το 1958 από την Αμερική με τα γνωστά επακόλουθα ανταγωνισμού στα πλάισια του ''ψυχρού'' πολέμου.
Το νέο διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ για την δεκαετία 2013-2022 μειώνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς αποβάλλονται από το πρόγραμμα οι επανδρωμένες αποστολές και βασικότερο κριτήριο επιλογής τους είναι
η σχέση οικονομικής δαπάνης- επιστημονικού κέρδους.
Ρομποτικά μη επανδρωμένα σκάφη θα αποτελέσουν τις «ναυαρχίδες» της NASA στη νέα δεκαετία εξερεύνησης του Διαστήματος.
Αποστολές ρομποτικών, μη επανδρωμένων, διαστημικών σκαφών στον Άρη και την Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία θα βρίσκονται στο πρόγραμμα της NASA για τη νέα δεκαετία διαστημικής εξερεύνησης, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας των ΗΠΑ.
Για τη δεκαετία 2013-2022, πέντε ξεχωριστές ομάδες επιστημόνων και ειδικών κατάρτισαν λίστα με τα πλέον «συμφέροντα» (από πλευράς σχέσης οικονομικής δαπάνης- επιστημονικού κέρδους) είδη αποστολών για την NASA.
«Έχουμε μία μακρά ιστορία στο πρόγραμμα διαπλανητικής εξερεύνησης…στο να παρουσιάζουμε εκτιμήσεις εξόδων που αποδεικνύεται τελικά ότι ήταν μάλλον πολύ αισιόδοξες» είπε ο αστρονόμος Στίβεν Σκάιερς του πανεπιστημίου Κορνέλ, σχολιάζοντας πως ακόμα και τα πλέον «οικονομικά» από τα προγράμματα που προτάθηκαν μπορεί να «ξεφύγουν» κατά πολύ από τους προϋπολογισμούς τους.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για τη NASA για το 2011 είναι 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο στο Κογκρέσο μαίνεται πραγματική «μάχη» για αυτόν- στον οποίον, σημειωτέον, δεν συμπεριλαμβάνονται εκτιμήσεις περί επανδρωμένων αποστολών (το 2010 δαπανήθηκαν 3,2 δισεκατομμύρια για αυτό το σκοπό από τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας).
Ο πρόεδρος Ομπάμα ακολούθησε το παράδειγμα των προηγουμένων κυβερνήσεων, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής των διαστημικών λεωφορείων, ενώ παράλληλα ακύρωσε το πρόγραμμα Constellation (για αποστολή στη Σελήνη), προκαλώντας διαμαρτυρίες, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι με τέτοιες ενέργειες οι ΗΠΑ θα γίνουν δύναμη «δευτέρας διαλογής» στο Διάστημα.
Προτεραιότητα της NASA, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, θα έπρεπε να είναι το MAX-C (Mars Astrobiology Explorer Cacher), πρόγραμμα με στόχο το να εξακριβωθεί εάν κάποτε υπήρξε ζωή στον Άρη και τη λήψη δειγμάτων από τον Κόκκινο Πλανήτη τα οποία θα επιστραφούν στη Γη. Η αποστολή, εάν τελικά γίνει, θα αποτελέσει συνεργασία της NASA με την ESA.
Εξαιρετικά υψηλής σημασίας επίσης θεωρείται και η διεκπεραίωση μίας αποστολής στην Ευρώπη, με σκοπό την εξερεύνηση του ωκεανού κάτω από την επιφάνειά της, ο οποίος ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ζωή. Ωστόσο, θεωρείται πως θα είναι εξαιρετικά υψηλού κόστους (υπολογίζεται πως θα ανέρχεται στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστολής στον Ουρανό, κόστους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτού του είδους οι αποστολές βρίσκονται στο πλαίσιο του προγράμματος New Frontiers (Νέα Σύνορα), για την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος.
Πηγή:
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters
Η οικονομική κρίση τελικά,θα σώσει το διάστημα...! Ωραία η εξερεύνηση του διαστήματος,δε λέω.Πάντα με ενδιέφερε πολύ.Δείτε όμως τι έπαθε η γη που ήθελε να μας φιλοξενήσει.Αντί,να κοιτάμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τη γη,ψάχνουμε τον καινούργιο πλανήτη που θα καταστρέψουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες οι φωτογραφίες που έβαλες..!
Αυτό που λες είναι μεγάλη ιστορία..Το κατά πόσο δηλαδή πρέπει να ξοδεύονται τόσα πολλά χρήματα για την εξερεύνηση του διαστήματος όταν πχ.τα μισά απο αυτά θα έφταναν για να βοηθήσουν οριστικά τις χώρες του τρίτου κόσμου να βγούν από το περιθώριο (γιατί εκεί βρίσκονται).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη,το μόνο σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια κατανόησης της ''γειτονιάς'' μας,μας έχει βοηθήσει όχι μόνο στο να απαντήσουμε το φιλοσοφικό ''από που ερχόμαστε'' κλπ κλπ αλλά και στο να κατανόησουμε καλύτερα τη ίδια την Γη.
Οι φωτογραφίες δεν είναι δικές μου..H Nikon δεν ''βλέπει'' τόσο μακρια :)