Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Το κίνημα των ''Anonymous'' Μέρος Α'



 Η αρχή των Anonymous τοποθετείται στο 4chan, έναν ιστότοπο στον οποίο μπορεί κανείς να γράψει και να σχολιάσει ό,τι θέλει και όπως θέλει,ανώνυμα. Μέσα στα κανάλια του αποτυπώθηκε το 2003 η ιντερνετική κουλτούρα που ήθελε τα ανώνυμα μέλη να συνυπάρχουν ταυτόχρονα,χωρίς κανόνες και νόμους,και να λειτουργούν συνδυαστικά ως ένα..ψηφιακό μυαλό. Το αντικείμενο των ανώνυμων ιντερνετάδων δεν ήταν στοχοποιημένο ούτε είχε πολιτική χροιά. Εκείνα τα χρόνια ξεκίνησε και η δημιουργία του online trickster. Του ανθρώπου που περιγελά τα πάντα,σπάει τα όρια της νομιμότητας(ορίζοντάς την εκ νέου),είναι πονηρός,παραπλανά,προκαλέι,ψεύδεται,κλέβει,παίζει είναι θρασύς,υπερβολικός,ορεξάτος,σοκαριστικός,διασκεδαστικός,έξυπνος,ικανός και διερευνητικός. Ίσως η λέξη trickster είναι εκείνη που χαρακτηρίζει καλύτερα αυτή την κουλτούρα και αντιπροσωπεύει με ακρίβεια την ιδιοσυγκρασία των μελών της.

 Σύμφωνα με τα μέλη της,και ειδικότερα του-μίας εκ των ηγετικών μορφών της οργάνωσης-Commader X βασική επιδίωξη των Anonymous είναι η ελευθερία της έκφρασης στο χώρο του διαδικτύου καθώς και προς τις άδικες αρχές επιβολής του νόμου. Κύριο γνώρισμα αλλά και βασική επιδίωξη της κολεκτίβας είναι η προσπάθεια εκπαίδευσης των ακόλουθών της. Στα καταστατικά της οργάνωσης υπάρχει αναλυτικός οδηγός σύμφωνα με τον οποίο μπορεί κανείς να γνωρίσει τις μεθόδους προσβολής ενός υπολογιστή.

 Βασικό στοιχείο στην επιτυχία του εγχειρήματος ήταν η οικειοποίηση της βασικής κατάκτησης των social media, της άμεσης και μαζικής συσπείρωσης. Αριθμώντας ήδη πάνω από 50.000 μέλη οι Anonymous,με τον τρόπο αυτό,μπορούν και αντιδρούν στην οποιαδήποτε ''απειλή''.

 Πολλοί προσπάθησαν να φαντασιωθούν τα μέλη των Anonymous ως έφηβους με σπυράκια,λευκό δέρμα (εφόσον δεν έβγαιναν στον ήλιο και κάθονται όλη μέρα πίσω από ένα PC),αλλά και ως εκδικητές των blockbuster ταινιών. Κι όμως οι trickster μπορούν να κάνουν τα πάντα για ένα καλό ή για ένα κακό σκοπό.Άρα,οποιαδήποτε προσπάθεια να εξηγήσει κανείς τη συνολική συμπεριφορά ενός hacktivist με κοινωνικά στερεότυπα πέφτει εκ προοιμίου στο κενό.

 Η αρχική δραστηριότητα αυτής της ιντερνετικής κουλτούρας αφορούσε κατά κύριο λόγο τον τομέα της διασκέδασης,καθώς εκέινη την περίοδο θέματα  όπως η ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο έρχονταν σε δεύτερη μοίρα. Το Διαδίκτυο έμοιαζε περισσότερο με παιδική χαρά για όποιον ήθελε να πει ή να δείξει κάτι.Και ειδικά μέσα στο χώρο του 4chan κάτι τέτοιο γινόταν χωρίς κανόνες του ''πολιτικά ορθού''. Όχι ότι δεν υπήρχε ρατσισμός ή παιδική πορνογραφία. Απλά κανείς δεν επικαλείτο κάποια ''ανώτερη αρχή'' για να εκφράσει την αντίρρησή του. Οι Anonymous ''χτυπούσαν'' κόσμο για διάφορους λόγους: από την ενασχόλησή τους με την παιδική πορνογραφία μέχρι την κακοποίηση μιας γάτας (ναι οι Anonymous συμπαθούν τα σχετικά τετράποδα). 

Πότε η κατεύθυνση έγινε πολιτική?

 Την αφορμή έδωσε ο ηθοποιος Tom Cruise και ένα βίντεό του στο οποίο εμφανίζεται ως πιστός της Εκκλησίας την Σαιεντολογίας.



 Για να είμαστε ακριβείς,πέρα από τα χιλιάδες σχόλια και ''lulz'' που θα μπορούσε κανείς να αποδώσει στο συγκεκριμένο βίντεο,αυτό που κινητοποίησε τους Anonymous το 2008 ήταν η μανιώδης προσπάθεια της Εκκλησίας της Σαιεντολογίας να το ''εξαφανίσει''.


 Η δικαστική και άλλες προσπάθειες της συγκεκριμένης οργάνωσης αποτέλεσαν την αφορμή για την πρώτη οργανωμένη επιχείρηση (Οperation) των Anonymous,μέσα και έξω από τον παγκόσμιο ιστό.


 Σε περισσότερες από 90 πόλεις σε όλο τον κόσμο,Anonymous συγκεντρώθηκαν μπροστά από χώρους που χρησιμοποιούσαν οι σαιεντολόγοι,φορώντας τις γνωστές πια μάσκες του Guy Fawkes,κάνοντας διαμαρτυρίες,πάρτι,κρατώντας πλακάτ και εκθέτοντας την Εκκλησία της Σαιεντολογίας,όχι μόνο για τις πρακτικές της,αλλά και για τον τρόπο που λειτουργεί και διαχειρίζεται τα μέλη της. Μαζί με το ''τρολλάρισμα'' που άρχισαν να κάνουν εναντίον των σαιεντολόγων οι Anonymous,ξεσηκώθηκαν και άλλοι άνθρωποι που είχαν τη δική τους ιστορία με τη θρησκευτική οργάνωση,η οποία ήταν γνωστή για τις ακραίες μεθόδους με τις οποίες αντιμετώπιζε τους επικριτές της.

 Οι Anonymous ανέφεραν πως οι σαιεντολόγοι λένε ψέμματα,βλάπτουν τους ανθρώπους και κλέβουν τα χρήματα τους. Και συνέχιζαν λέγοτας χιουμοριστικά ''και εμείς κάνουμε ότι τους διδάσκουμε ή τους προσέχουμε''. Τον Φεβρουάριο του 2008 λοιπόν ξεκίνησε η πρώτη κινητοποίηση που αφορούσε στο Ιντερνετ με πρωταγωνιστές τους Anonymous και την εικόνα του Guy Fawkes ή αλλιώς V.. for Vendetta. Έκτοτε,αυτή η άμορφη μάζα ανθρώπων που δραστηριοποιείτο στο Διαδίκτυο άρχισε να χρησιμοποιεί την ''τέχνη'' της εναντίον στόχων που είχαν πιο σοβαρό χαρακτήρα,εξαπολύοντας επιθέσεις (DDoS και άλλες) σε φορείς,οργανισμούς και εταιρείες που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Οι διάφορες επιχειρήσεις που ανακοινώνουν οι Anonymous κατά περιόδους αφορούν σε επιθέσεις εναντίον τραπεζών,εταιρειών,κρατικών φορέων,αλλά και καθεστώτων που καταπιέζουν τους πολίτες τους.

Τα εργαλεία


 Η κλασική επίθεση των Anonymous προκαλεί δυσφορία στα site admins των στόχων τους σχετίζεται με τη μέθοδο (Destributed Denial of Service) και το διάσημο εργαλείο LOIC (Low Orbit Ion Cannon),ένα λογισμικό δοκιμής αντοχών δικτύων. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό αυτό, κάθε χρήστης μπορεί  να επικοινωνήσει-στην ουσία απασχολήσει-κάποια ιστοσελίδα. Όταν ένας σέρβερ μιας ιστοσελίδας δεχθεί χιλιάδες τέτοιες αιτήσεις επικοινωνίας ''μπλοκάρει'' αδυνατόντας έτσι να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε άλλο ''ανυποψίαστο'' χρήστη.

 Το LOIC δημιουργήθηκε από ένα νορβηγό ''κάτοικο'' του 4chan. Η διανομή του πραγματοποιείται ελεύθερα στο διαδίκτυο και μπορεί οποιοσδήποτε να το ''κατεβάσει'' κατά βούληση.Αυτό έκαναν και κάνουν χιλιάδες υποστηρικτές των στόχων των Anonymous.''Κατεβάζουν'' το ίδιο ή ένα παρόμοιο εργαλείο και χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους ώστε να εξαπολύει συνδυαστικά με τους υπόλοιπους επιθέσεις σε προεπιλεγμένους στόχους.Με την μόνη διαφορά πως το LOIC αποδείχθηκε πως δεν έκρυβε την ταυτότητα εκείνου που το χρησιμοποιούσε.

 Η ΙΡ του server από την οποία πραγματοποιούνταν οι επιθέσεις ήταν ορατή,με αποτέλεσμα αρκετοί αφελείς υποστηρικτές να κινδυνέψουν να βρουν τον...μπελά τους από τις τοπικές αρχές.Αυτό άλλωστε είναι και ένα ζήτημα που θα πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει,όταν αποφασίσει να ''ανέβει στο άρμα των επιθέσεων'' των Anonymous.

Πιάσαμε τον ''αρχηγό''


 Όπως είναι λογικό είναι αδύνατο μια τέτοια ομάδα να έχει αρχηγό.Ενώ έχουν υπάρξει αρκετές υπο-ομάδες,με πλέον διάσημη αυτή των LULZSEC,οι Anonymous δεν έχουν την παραδοσιακή οντότητα που θα ακολουθούσε τα στερεότυπα μιας οργάνωσης όπως τη φαντασιώνονται οι διώκτες της.Έτσι,είναι λίγο αστείο για την ιντερνετική κουλτούρα του ''hacktιβισμού'' να διαβάζει και να ακούει ανακοινώσεις και τίτλους που υποστηρίζουν ότι συνελήφθη ή ανακρίνεται ή συνεντευξιάζεται ''ο αρχηγός''.Το σύμβολο άλλωστε των Anonymous είναι ο άνθρωπος με το κουστούμι,χωρίς κεφάλι και συμβολίζει την ανωνυμία αλλά και την ανυπαρξία αρχηγίας.Τους Anonymous τούς ενώνει το Ίντερνετ και δυνητικά και αυτός που μπορεί να ενεργεί στο Ίντερνετ ανώνυμα μπορεί να είναι μέλος της κολεκτίβας.

 Οι ενέργειες τους βασίζονται στη συλλογική συμμετοχή του καθενός που ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει τους στόχους της ομάδας.Η επικοινωνία γίνεται μέσω καναλιών όπως το IRC (Internet Relay Chat) και τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Twitter. Με τον τρόπο αυτό οργανώνουν και συντονίζουν τις διάφορες ''κυβερνοεπιθέσεις''. Στις διάφορες υπο-ομάδες που ενεργούν στηρίζοντας,ή προκαλώντας τους στόχους της άμορφης ομάδας,υπάρχουν κάποιες ηγετικές μορφές που λειτουργούν,όμως,ως πιόνια για τον ίδιο τον σκοπό. Άλλωστε,βασικη αρχή είναι να επιτυγχάνεται ο στόχος και όχι να αποζητούν τα μέλη αναγνώριση.

Οι Anonymous και η βιομηχανία θεάματος



 Η πολεμική των Anomymous εναντίον της βιομηχανίας του θεάματος ξεκίνησε το 2009 του δημοφιλούς torrent site The Pirate Bay καταδικάστηκαν για σωρεία παραβάσεων κατά των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.Οι επιθέσεις κορυφώθηκαν ωστόσο,όταν αποκαλύφθηκε πως μια ινδική εταιρεία η AiPlex,επιχειρούσε επιθέσεις DDoS εναντίον του Pirate Bay αλλά και άλλων παρόμοιων sites,κατά εντολή εταιρειών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

 Όλα τα προηγούμενα χρόνια,εκείνοι που ασχολούνταν με την επίδραση των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων στη διαδικτυακή ελευθερία,βίωναν τη μία θεσμική ήττα μετά την άλλη.Με αφορμή την αποκάλυψη της ιστορίας της AiPlex οι Anonymous άρχισαν να ωρύονται.Πίστευαν πως η βιομηχανία θεάματος όχι μόνο προωθούσε νομοθεσία που πλήττει βάναυσα την ελευθερία της έκφρασης αλλά νομιμοποιεί τον εαυτό της για άλλους θεσμούς ώστε να χρησιμοποιεί κάθε μέσο προκειμένου να το καταφέρει,όπως η παρακολούθηση των online δραστηριότητας των χρηστών,ή εκ προοιμίου θανάτωση δια νόμου της δυνατότητας οποιουδήποτε κάνει το δικό του μουσικό ξεκίνημα.

 Σε συνδυασμό με όλα αυτά,ήρθε και το ACTA και οι μυστικές διαβουλεύσεις με διάφορες χώρες του κόσμου.Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και με τη γνωστή φωνή μέσω υπολογιστή,το μήνυμα των Αnonymous καταλήγει: ''Δε συγχωρούμε τη λογοκρισία στο Ίντερνετ και δεν ξεχνάμε την ελευθερία του λόγου''.Έτσι,στις 19 Σεπτεμβρίου 2010 ξεκίνησε μια τεράστια επίθεση DDoS,στην οποία φέρεται να πήραν μέρος περισσότεροι από 5.500 υποστηρικτές των Anonymous.Οι ιστοσελίδες της RIAA (Recording Industry Association of America),της MPAA και φυσικά της εταιρίας AiPlex ήταν ''πεσμένες'' για πολλές ώρες.Κάπως έτσι,τα media έμαθαν τους Anonymous..


Οι επιχειρήσεις των Anonymous με τον καιρό αποκτούν δημοσιότητα και μεγαλύτερο αντίκτυπο,ενώ κατευθύνονται σε υψηλού προφίλ στόχους.Η κολεκτίβα ''έβγαλε'' στη φόρα ιδιωτικά στοιχεία του προέδρου της Συρίας,Άσαντ  (δες http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_events_associated_with_Anonymous στην ενότητα  Operation Syria), εξέθεσε το καρτέλ στην Κολομβία και κάποιους συνεργάτες του στις Η.Π.Α.,έδωσε στην δημοσιότητα τους λογαριασμούς των ανθρώπων που παρακολουθούν ή παράγουν παιδική πορνογραφία,και σε διάφορες χώρες οι υποστηρικτές της ομάδας και τα μέλη της εντοπίζουν στόχους που αντιμάχονται την ελευθερία και την ασφαλή καθημερινότητα των πολιτών.Χωρίς να υποτιμήσουμε τα διάφορα operations,θα αναφερθούμε σε δύο περιπτώσεις που φαίνεται να σηματοδοτούν τις αλλαγές στο κίνημα του ''hackτιβισμού''.

 Η μια αφορά το WikiLeaks.Όταν στα τέλη του 2010 ξεκίνησαν οι διώξεις κατά του Julian Assange και του WikiLeaks,εξαιτίας των τηλεγραφημάτων που έβγαζε το site στην δημοσιότητα,οι Anonymous εξαπέλυσαν επιθέσεις προς όλους όσοι προσπαθούσαν να διακόψουν τη βιωσιμότητα του Wikileaks.Έτσι,πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιθέσεις στη Visa,στη Mastercard,ακόμα και το Paypal,ενώ η κολεκτίβα υποστήριζε ανοιχτά την προσπάθεια του Julian Assange να ''βγάζει'' στο Διαδίκτυο πληροφορίες που αφορούσαν την πολιτική και στρατιωτική πραγματικότητα.

 Στο τελευταίο release τηλεγραφημάτων,όμως,από το Wikileaks είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται επισήμως η συνεργασία των Anonymous με το Wikileaks,καθώς τα τηλεγραφήματα προέρχονται από την επίθεση των Anonymous στην εταιρία πληροφοριών Stratfor και κανένας δεν αρνήθηκε αυτή τη συνεργασία (Όπως είδαμε και στο http://anakatevontas.blogspot.com/2012/02/wikileaks.html).Το άλλο ορόσημο στη δράδη των Anonymous είναι το κίνημα Occupy.Το κίνημα Occupy,που έχει τις ρίζες τους στις συγκεντρώσεις των Indignados στην Ισπανία και των Αγανακτισμένων στην Αθήνα,είναι μια κινητοποίηση ανθρώπων σε διάφορες πόλεις του κόσμου που αντιτίθενται στη συγκεντρώση του παγκόσμιου πλούτου στα χέρια του 1% του πληθυσμού,όταν το υπόλοιπο 99% έχει επιφορτιστεί την ευθύνη να τους το παράγει.Ξεκινώντας συμβολικά από τη Wall Street,το κίνημα Occupy έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλές πόλεις του Δυτικού Κόσμου με αυτή τη προοπτική να καλέσει το 1% να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του υπόλοιπου κόσμου.

  Οι Anonymous από την πρώτη στιγμή στήριξαν την κίνηση αυτή,βοηθώντας να εξαπλωθεί  σε όλο τον κόσμο,και τη στήριξαν έμπρακτα.Έτσι,σε όλες τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις πόλεις των Η.Π.Α. μέχρι και το Λονδίνο,οι άνθρωποι που συμμετέχουν και καταλαμβάνουν τις οικονομικές περιοχές των πόλεων φορούν τη μάσκα των Anonymous.

 Το αν οι Ανώνυμοι είναι ένα mediaκο πυροτέχνημα ή μια ιδέα που μπορεί να κρατήσει στο χρόνο δεν έχει αποδειχθεί. Ο α λα Hollywood τρόπος (αυτό)παρουσίασής τους σε ωθεί να υποθέσεις το πρώτο. Οι πράξεις τους το δεύτερο. Οι λαοί βρίσκονται σε ένα καζάνι που βράζει. Είτε μιλάμε για οικονομικά/πολιτικά ''φτωχούς Νοτιο-Ευρωπαίους,Νότιο-Αμερικάνους, είτε για τους πολιτικά/πολιτισμικα/οικονομικά καταπιεσμένους  κατοικους της Βόρειας Αφρικής. Το ζητούμενο είναι  να υπάρχει κάποιος που μπορεί σε πρώτη φάση να ''τρίξει τα δόντια'' στους ελεγκτές των μαζών και να βοηθήσει/οργανώσει τους ''αδύναμους'' (βλέπε τις περιπτώσεις της  Αιγύπτου/Συρίας). Σημασία δεν έχει το ερέθισμα αλλά η απαιτούμενη αλλαγή κοσμοθεωρίας..

Περισσότερα για τους Anonymous στο σχετικό ντοκυμαντέρ της ''Εμπόλεμης Ζώνης'' 


Περισσότερα για τη δράση τους στο http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_events_involving_Anonymous

Πληροφορίες:

Ελεύθερος Τύπος