Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

WiTricity,και οι πρίζες περνάνε στην Ιστορία..


Πάνω από 50 χρόνια πέρασαν ώστε το όνειρο του σπουδαίου αυτού φυσικού-εφευρέτη να γίνεται (με αργούς ρυθμούς) πραγματικότητα.
Ο Κροάτης επιστήμονας πρωτοστάτησε διατυπώνοντας τις πρώτες θεωρίες πάνω στο εναλλασσόμενο ρεύμα με αιχμή της έρευνας του την κατασκευή μια γιγάντιας κεραίας με σκοπό την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικού ρεύματος.΄Ενα έργο που για πολλούς έμεινε στα σκαριά λόγων αντιρρήσεων μεγάλων κυβερνήσεων της εποχής.
Ερχόμαστε στο σήμερα όπου μια ομάδα φυσικών επιστημόνων του τεχνολογικού ινστιτούτου MIT, δημιούργησαν πριν μερικά χρόνια την εταιρεία WiTricity με μοναδικό σκοπό την επίτευξη ασύρματης μετάδοσης ρεύματος.Στην έκθεση TED 2009 έγινε παρουσίαση της εξέλιξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία φιλοδοξεί να καταργήσει τα καλώδια και τη χρήση μπαταριών που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Έχοντας ξεκινήσει από το πετυχημένο πείραμα στο άναμμα μια λάμπας 60W χρησιμοποιώντας ασύρματη μετάδοση ρεύματος που η εκπομπή της γινόταν από απόσταση 2-3 μέτρων, είναι φανερό ότι πλέον η τεχνολογία είναι κοντά στην εμπορική εκμετάλλευση της. Σχετικά με την ασφάλεια της νέας αυτής τεχ-νολογίας, η WiTricity υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια εκπομπή ακτινοβολίας αφού δεν υπάρχουν ηλεκτρικά πεδία. Η μετάδοση γίνεται μέσω μαγνητικού πεδίου το οποίο είναι ίδιο με αυτό της Γης και είναι ασφαλές για ανθρώπους και ζώα. Μάλιστα η μετάδοση γίνεται μεταξύ αντικειμένων που εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα, κάτι αδύνατο να γίνει σε φυσικό περιβάλλον.Στο video που μπορείτε να δείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, ο Eric Ciler δοκιμάζει επιτυχημένα ασύρματη μετάδοση ρεύματος για να ανάψει μια LCD τηλεόραση. Στην επόμενη δοκιμή, παρουσιάζει διάφορα κινητά τηλέφωνα (Android, iPhone, Nokia) τα οποία φορτίζονται κάνοντας χρήση του ίδιου μαγνητικού πεδίου που χρησιμοποιεί η LCD τηλεόραση.
Σχετικό video από την ΄΄μαγική΄΄ παρουσίαση υπάρχει στο:

http://blog.ted.com/2009/08/wireless_electr.php

Ας ελπίσουμε κάθε χρόνο η παρουσίαση να είναι πιο εντυπωσιακή με τους τομείς εφαρμογής της τεχνολογίας να αυξάνονται.

1 σχόλιο: