Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Γαλλία: Τέσσερις έφηβοι δολοφόνησαν συμμαθητή τους κι έκαψαν το πτώμα


Τέσσερις έφηβοι ηλικίας 15 ως 17 ετών ομολόγησαν ότι εκτέλεσαν εν ψυχρώ ένα συμμαθητή τους με δύο σφαίρες στο κεφάλι, πριν κάψουν το πτώμα του σ' ένα δάσος στη δυτική Γαλλία επειδή φοβόντουσαν ότι θα τους κατέδιδε για μια διάρρηξη. Οι ύποπτοι ως δράστες οδηγήθηκαν την Πέμπτη στο δικαστικό μέγαρο της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία. Στη συνέχεια οι τέσσερις ανήλικοι προφυλακίσθηκαν.

«Πρόκειται για δολοφονία, κάτι που είχε προμελετηθεί» είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ο εισαγγελέας της Ρουέν Μισέλ Σαντίγ. «Έχουμε ομολογίες και απτά στοιχεία». Οι τέσσερις νεαροί όταν τέθηκαν υπό κράτηση, υποστήριξαν ότι αποφάσισαν να απαλλαγούν από το συμμαθητή τους, επειδή ανησυχούσαν ότι θα τους κατέδιδε για διάρρηξη.

Το πτώμα του θύματός τους, ενός 17χρονου έφηβου, βρέθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη από άνδρες της υπηρεσίας θηροφυλακής. Η ανακάλυψη στον τόπο του εγκλήματος του κινητού τηλεφώνου του θύματος και ενός τμήματος από την τραπεζική κάρτα του επέτρεψε στους αστυνομικούς της Ρουέν να εντοπίσουν τους τέσσερις δράστες. Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε, ένα πιστόλι 5,5 χιλιοστών, προερχόταν από τη διάρρηξη αυτή. Βρέθηκε σε γειτονική λίμνη, έπειτα από υπόδειξη των τεσσάρων νεαρών.

«Τον παρέσυραν σε μια αληθινή ενέδρα» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ιγκ Ζανέν της Χωροφυλακής της Ρουέν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι νεαροί είχαν προγραμματίσει τη δολοφονία. Είχαν καλέσει επανειλημμένα το θύμα στο κινητό τηλέφωνό του και ένας απ' αυτούς είχε πάει να τον πάρει με σκούτερ για να τον οδηγήσει στον τόπο του εγκλήματος.

Μόλις το θύμα, ο 17χρονος Αλεξάντρ, έφτασε στο σημείο της δολοφονίας, τον έβαλαν να καθίσει σ' ένα κορμό και τον σκότωσαν με δύο σφαίρες στον αυχένα, πριν ρίξουν στο σώμα του βενζίνη και το κάψουν, διευκρίνισε η εισαγγελέας της Ντιέπ.

«Εκτέλεσαν τον Αλεξάντρ όπως εκτελούν ένα σκυλί» είπε η Άννα Κασταλντό, η μητέρα του θύματος, βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο της Ρουέν.

Οι τέσσερις νεαροί αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Πηγή:tvxs.gr

Άγρια δολοφονία ομοφυλόφιλου στο Σαντιάγο από νεοναζί


Τη θέσπιση νόμου που θα επισύρει βαρύτερες ποινές για εγκλήματα μίσους με υπόβαθρο τη σεξουαλική ταυτότητα ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την κυβέρνηση της Χιλής, μετά το θάνατο ενός 24χρονου ομοφυλόφιλου που ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε από τέσσερις νεοναζί.

Ο Ντανιέλ Σαμούντιο δέχθηκε άγρια επίθεση στις 3 Μαρτίου στο Σαντιάγο και 25 ημέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας γι'αυτήν την εγκληματική πράξη βίας, η οποία στέρησε τη ζωή από αυτόν τον νεαρό άνδρα και καλούμε το χιλιανό Κογκρέσο να ψηφίσει νόμο κατά των διακρίσεων, κυρίως όταν αυτές στηρίζονται στις σεξουαλικές προτιμήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Καλούμε επίσης τη Χιλή να προωθήσει νόμο για τα εγκλήματα μίσους που θα προβλέπει ότι το μίσος που έχει πολλά κίνητρα, μεταξύ των οποίων οι σεξουαλικές προτιμήσεις και η σεξουαλική ταυτότητα, θα συνιστά έναν επιβαρυντικό παράγοντα ενώπιον της Δικαιοσύνης» προσέθεσε.

Φωτογραφίες του Σαμούντιο, οι οποίες δημοσιεύτηκαν από την οικογένειά του, δείχνουν ότι ο νεαρός άνδρας δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ φέρει και σημάδια από εγκαύματα από τσιγάρα. Το σώμα του έφερε επίσης σημάδια από νεοναζιστικά σύμβολα και συνθήματα.

Το έγκλημα αυτό σημειώνεται την ώρα που αρχίζει να προωθείται το θέμα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη χώρα: ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα παρουσίασε το 2011 νομοσχέδιο περί οικογένειας, το οποίο καταλήγει με την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Όμως το νομοσχέδιο αυτό καθυστερεί να εξεταστεί στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: tanea.gr

Διορθώθηκε το «ρολόι» χρονολόγησης των πετρωμάτων


Οι ερευνητές της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας και του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Κόντον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», ανακάλυψαν ένα λάθος το οποίο γινόταν στον υπολογισμό της ηλικίας των πετρωμάτων και των ορυκτών, που βασίζεται συνήθως στη μέθοδο μέτρησης της σύνθεσης των ισοτόπων ουρανίου που υπάρχουν μέσα στα πετρώματα και τα ορυκτά.

Οι γεωχημικοί χρονολογούν τα πετρώματα υπολογίζοντας την αναλογία των ραδιενεργών ισοτόπων (παραλλαγών του ίδιου χημικού στοιχείου με διαφορετικές ατομικές μάζες). Τα ορυκτά αποκτούν με φυσικό τρόπο ουράνιο ήδη από τον σχηματισμό τους. Αυτό το ουράνιο, ως ραδιενεργό στοιχείο, υφίσταται μια αργή αποσύνθεση με συνέπεια το ένα ισότοπο σταδιακά να μετατρέπεται σε ένα άλλο, με ένα σταθερό ρυθμό σαν «ρολόι». Διαφορετικά στοιχεία και διαφορετικά ισότοπα αποσυντίθενται με διαφορετικό ρυθμό.

Εδώ και πάνω από 35 χρόνια, οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν μία αναλογία των ισοτόπων 238/235 του ουρανίου που πίστευαν ότι είναι σταθερή για όλα τα πετρώματα και ίση με 137,88. Όμως οι νέες μετρήσεις σε 58 δείγματα ορυκτών από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι στην πραγματικότητα αυτήν η αναλογία ποικίλει από 137,74 έως 138,49. Οι ερευνητές όρισαν πλέον ως «ρολόι» τον μέσο όρο 137,818 (συν/πλην 0,045). Η ακριβέστερη μέτρηση οδηγεί σε διορθώσεις της χρονολόγησης της τάξης 700.000 έως 800.000 ετών νωρίτερα σε σχέση με τις παλαιότερες και λιγότερο ακριβείς μετρήσεις.

Οι επιστήμονες, μπορούν, σύμφωνα με τη νέα μελέτη να μάθουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα πόσος χρόνος έχει περάσει από τον σχηματισμό ενός πετρώματος ή ορυκτού μέχρι σήμερα. Ο υπολογισμός αυτός είναι σημαντικός, επειδή σε αυτόν βασίζονται και άλλες εκτιμήσεις, όπως η χρονολόγηση των απολιθωμάτων από τους παλαιοντολόγους ή των φυσικών φαινομένων και καταστροφών του μακρινού παρελθόντος. Φυσικά, λόγω της βελτίωσης των μετρήσεων, θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι προηγούμενες μετρήσεις που βασίστηκαν στο ουράνιο. Οι νέες μετρήσεις πάντως θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του πλανήτη.

Μία δεύτερη μελέτη, επίσης στο «Science», δείχνει ένα ανάλογο λάθος που υπάρχει με το ραδιενεργό ισότοπο του στοιχείου σαμάριου (σαμάριο-146), το οποίο επίσης χρησιμοποιείται, όπως το ουράνιο, για την χρονολόγηση των πετρωμάτων όχι μόνο στη Γη, αλλά σε όλο το ηλιακό σύστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάικλ Πολ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, υπολόγισαν ότι η ημιζωή του σαμάριου-146 (δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να διασπαστούν ραδιενεργά τα μισά άτομά του) είναι 68 εκατ. χρόνια και όχι περίπου 103 εκατ., όπως πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. Με άλλα λόγια, υπάρχει μία σημαντική χρονολογική απόκλιση της τάξης του 30%.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πετρώματα που έως σήμερα χρονολογήθηκαν με βάση το σαμάριο, σχηματίστηκαν τελικά 20 έως 80 εκατ. χρόνια νωρίτερα. Πάντως, με βάση τα νέα κριτήρια γεωχρονολόγησης, η ίδια η ηλικία δεν αλλάζει, προς το παρόν τουλάχιστον.

Πηγή: tvxs.gr

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012Οι δεσμοί του Linux με το Android είναι κάτι παραπάνω από ισχυροί, δεδομένου ότι το λειτουργικό της Google βασίζεται στον πυρήνα του ιστορικού open-source OS, φαίνεται όμως ότι ήρθε η ώρα για ακόμα πιο στενή συνεργασία.

Ο Linus Torvalds, ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του Linux kernel, ανακοίνωσε την έκδοση 3.3 του πυρήνα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Linux, ο kernel περιλαμβάνει κώδικα κατευθείαν από το Android της Google. Ο κολοσσός του Internet έχει χρησιμοποιήσει το Linux ως βάση για το λειτουργικό της, αλλά το έχει αναπτύξει ως δικό της, ανεξάρτητο project. Αυτό, όμως, φαίνεται να αλλάζει σιγά-σιγά.

Η είσοδος του Android code στον kernel του Linux συνεπάγεται κέρδη και για τα δύο μέρη, όπως επίσης και για τους developers του Android. Η κοινή πορεία των δύο λειτουργικών θα κάνει πιο εύκολη και γρήγορη την ανάπτυξη κώδικα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που η ταχύτητα παροχής λύσεων είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας.Ανάπλαση κατεστραμμένου κερατοειδή με τη χρήση βλαστοκυττάρων


  Η Ελλάδα μπορούμε να παραδεχθούμε ότι πολλές φορές έχει πρωτοπορήσει πάνω σε θέματα ιατρικής. Μέλη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης,χρόνια μετά την πρώτη εγχείρηση lazer στην Ελλάδα,προχωρούν στην ανάπλαση κατεστραμμένου κερατοειδή με την χρήση βλαστοκυττάρων. 

 Στο Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης (IVO), της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα στο Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ), πραγματοποιήθηκε η πρώτη εφαρμογή στελεχιαίων κυττάρων σε άνθρωπο για την ανάπλαση κατεστραμμένου κερατοειδή, ύστερα από μικροβιακή κερατίτιδα.

 Tο περιστατικό αυτό δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Graefe’s Archive for Clinical and Experimental Ophthalmology (Topical application of autologous adipose-derived mesenchymal stem cells (MSCs) for persistent sterile corneal epithelial defect. 2012; 250 (3):455-7) και αποτελεί την πρώτη σχετική δημοσίευση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Συγκεκριμένα, λίπος ελήφθη από τον ίδιο τον ασθενή με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης. Το λίπος επεξεργάστηκε με ειδική κατεργασία που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Μοριακής Ενδοκρινολογίας του ιδίου τμήματος και από αυτό απομονώθηκαν περί τα τρία εκατομμύρια μεσεγχυματικά στελεχιαία κύτταρα. Τα τελευταία μεταφέρθηκαν την ίδια ημέρα χωρίς να υποβληθούν σε περαιτέρω πολλαπλασιασμό στην αλλοίωση στου πάσχοντος κερατοειδούς.

 Αποκατάσταση της βλάβης επήλθε σε χρονικό διάστημα σαράντα περίπου ημερών. Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη ανάπλαση του κατεστραμμένου κερατοειδή με υλικό απολύτως βιοσυμβατό (αφού προέρχεται από το λίπος του ίδιου του ασθενή), καταργώντας την ανάγκη για μεταμόσχευση.
Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη χρήση των αυτόλογων προερχομένων από λίπος στελεχιαίων κυττάρων μεσεγχυματικής προέλευσης και σε μία σειρά άλλων παθήσεων του οφθαλμού πλην του κερατοειδή, όπως το γλαύκωμα και οι εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή.

 Τα κύτταρα αυτά, πλην της ικανότητας τους να διαφοροποιούνται ή να υπερδιαφοροποιούνται σε διάφορους ιστούς, έχουν την ικανότητα να παράγουν μία σειρά τροφικών παραγόντων καθώς και να τροποποιούν τοπικά την άμυνα των ιστών. Σήμερα, πολλές παθήσεις με κύριο εκπρόσωπο το γλαύκωμα οφείλονται αποδεδειγμένα στην αποστέρηση τροφικών παραγόντων στις νευρικές ίνες του αμφιβληστροειδή. Εξαιτίας της αποστέρησης οι ίνες αυτές εκφυλίζονται και χάνονται, οπότε εμφανίζεται η χαρακτηριστική οπτική νευροπάθεια του γλαυκώματος.
Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας και Διευθυντής του IVO, Ιωάννης Παλλήκαρης «Αν μεταμοσχεύσουμε κύτταρα που έχουν την ικανότητα παραγωγής τροφικών παραγόντων μπορούμε να αποκαταστήσουμε την καταστροφή των οπτικών νεύρων από το γλαύκωμα ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την εξέλιξή του».

 Τα αποτελέσματα στα πειραματόζωα είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά, ενώ παράλληλα καταρτίζεται προς κατάθεση φάκελος κλινικής μελέτης για την εφαρμογή των κυττάρων σε σειρά οφθαλμικών παθήσεων.

 Η Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική και το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης (ΙVO) του Πανεπιστημίου Κρήτης, με διευθυντή τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Ιωάννη Παλλήκαρη, δραστηριοποιούνται στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στις Επιστήμες της Οπτικής, της Οφθαλμολογίας και της Όρασης

Πηγή: 

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά «απειλεί να φέρει το τέλος της σύγχρονης ιατρικής»Κοπεγχάγη

Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά μπορεί να σημάνει το τέλος της σύγχρονης ιατρικής. Σαν να μην έφτανε η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει ήδη ξεκινήσει μια άλλου τύπου «κρίση», η κρίση των αντιβιοτικών η οποία μπορεί να καταστήσει αδύνατες επεμβάσεις ρουτίνας και να κάνει μια απλή γρατζουνιά εν δυνάμει θανατηφόρα! Τα εφιαλτικά αυτά σενάρια ακούστηκαν από τα πιο επίσημα χείλη, εκείνα της γενικής διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις Μεταδοτικές Νόσους στην Κοπεγχάγη.

Άχρηστα όλα τα αντιβιοτικά;

Η κυρία Τσαν σημείωσε ότι στις μέρες μας οποιοδήποτε αντιβιοτικό κινδυνεύει να καταστεί άχρηστο – μεταξύ αυτών φάρμακα που έφεραν επανάσταση στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η φυματίωση, η ελονοσία, οι βακτηριακές λοιμώξεις αλλά και όσα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία απλών, τουλάχιστον ως σήμερα, περιπτώσεων, όπως ένα κόψιμο στο πόδι.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ έκανε λόγο για μια νέα «μετα-αντιβιοτική» εποχή και τόνισε ότι θα απαιτηθεί η χρήση φαρμάκων που αντικαθιστούν τα συμβατικά και τα οποία είναι ακριβά και λιγότερο αποτελεσματικά.

«Μια φαρυγγίτιδα ή το γρατζουνισμένο γόνατο ενός παιδιού μπορεί στο μέλλον να αποτελούν θανατηφόρες καταστάσεις» είπε η Δρ Τσαν περιγράφοντας το μέλλον της παγκόσμιας υγείας με τα πιο μελανά χρώματα. «Η ανθεκτικότητα στους αντιμικροβιακούς παράγοντες αυξάνεται στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Χάνουμε τα αντιμικροβιακά φάρμακα πρώτης γραμμής. Οι θεραπείες αντικατάστασης των συμβατικών είναι πιο ακριβές, πιο τοξικές, απαιτούν πολύ μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας και ίσως εισαγωγή των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Αύξηση της θνησιμότητας

Η επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε επίσης ότι σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από φαρμακοανθεκτικά παθογόνα η θνησιμότητα έχει φανεί ότι αυξάνεται κατά περίπου 50%. «Η "μετά τα αντιβιοτικά’ εποχή σημαίνει ουσιαστικά το τέλος της σύγχρονης ιατρικής, όπως την ξέρουμε».

Η δραματική αυτή προειδοποίηση της κυρίας Τσαν έρχεται να προστεθεί σε όσα αναφέρονται σε ένα νέο βιβλίο του ΠΟΥ με τίτλο «Η εξελισσόμενη απειλή της ανθεκτικότητας στα αντιμικροβιακά» («The evolving threat of antimicrobial resistance»).

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι «τα βακτήρια αντιδρούν στα αντιβιοτικά αναπτύσσοντας αργά ή γρήγορα ανθεκτικότητα σε αυτά. Έτσι σήμερα καθίσταται δύσκολο ή ακόμη και αδύνατον να αντιμετωπιστούν πολλές κοινές αλλά και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις ενώ ορισμένες φορές μια κοινή λοίμωξη μετατρέπεται σε απειλητική για τη ζωή του ασθενούς».


«Ένοχη» η κατάχρηση αντιβιοτικών

Τονίζεται ότι ο κύριος «ένοχος» για την κατάσταση είναι η κακή χρήση αλλά και η κατάχρηση αντιβιοτικών και προστίθεται ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για καινοτομία. «Η τεράστια αύξηση στις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, η έλλειψη έρευνας για καινούργια αντιβιοτικά αλλά και κινήτρων για επένδυση στην έρευνα και στην ανάπτυξη αντιβιοτικών από τη βιομηχανία δείχνουν την ανάγκη για καινοτομία». Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ ζητούν τώρα από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να ενισχύσουν την έρευνα σχετικά με την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Σαν σήμερα, το 1881, ο Σκοτσέζος γιατρός και συγγραφέας Άρθουρ Κόναν Ντόιλ ξεκινά να γράφει την ιστορία «Σπουδή στο Κόκκινο» όπου πρωτοεμφανίζεται ο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τον οξύ και και αναλυτικό του νου.

Ένα νέο βιβλίο ωστόσο από τον καθηγητή δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου της Βοστόνης, Douglas Starr, ασχολείται με τον Γάλλο Alexandre Lacassagne, έναν ιατροδικαστή και εγκληματολόγο που χαρακτηρίζεται ακόμα πιο ταλαντούχος εξιχνιαστής εγκλημάτων και από το θρυλικό Σέρλοκ Χόλμς. Όταν ήταν στις καλές του, ο Joseph Vacher διασκέδαζε μικρά παιδιά κάνοντας γκριμάτσες.
Από την άλλη, θεωρείται ένας από τους πρώτους κατά συρροή δολοφόνους της γαλλικής ιστορίας, αφού βίασε και σκότωσε συνολικά δέκα ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο μικροσκοπικός δολοφόνος υπήρξε η επιτομή του λαϊκού φόβου και του «κακού» που κρύβεται στο σκοτάδι. Η γκιλοτίνα ήταν ακόμα εν ενεργεία, αλλά στην περίπτωση του Vacher οι δικαστές φαίνονταν διστακτικοί να τον καταδικάσουν σε θάνατο, αφού δεν ήταν σίγουροι εάν επρόκειτο για «κανίβαλο» ή για φρενοβλαβή που θα πρέπει να κλειδωθεί σε ψυχιατρικό άσυλο.

 Στο «The Killer of Little Shepherds», ο Douglas Starr διηγείται την υπόθεση Vacher, δίνοντας όμως πρωταγωνιστικό ρόλο στον άνθρωπο που ανέλαβε να λύσει το μυστήριο, τον Alexandre Lacassagne. Ο γιατρός από το Λυών, έλυνε υποθέσεις δολοφονιών που έμοιαζαν άλυτες για την εποχή και μέχρι σήμερα, οι φοιτητές εγκληματολογίας διδάσκονται τις μεθόδους του. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, ο Lacassagne ήταν ικανός να εξετάσει ένα πτώμα σε προχωρημένη αποσύνθεση και να αναγνωρίσει πως άνηκε σε κάποιον σημαντικό –πρώην– δικαστικό επιμελητή του Παρισιού. Την ίδια περίοδο, ο λογοτεχνικός ντετέκτιβ-μύθος του Arthur Conan Doyle έκανε θραύση, με τον Lacassagne να δηλώνει «Εντυπωσιακή τεχνική. Αλλά γιατί δεν κάνει και καμία αυτοψία;»
Οι εγκληματολόγοι έχουν τον Lacassagne υψηλότερα στη λίστα των «ηρώων» τους από το Σέρλοκ Χόμς, αφού ο πρώτος προκάλεσε μια πραγματική επανάσταση στο χώρο. «Ήταν ο πρώτος που κατάλαβε πως το σώμα συνεχίζει να υπάρχει μετά το θάνατο», λέει ο Starr. Παρατηρώντας την κίνηση των εντόμων σε ένα πτώμα, ο Lacassagne μπορούσε να πει με σιγουριά πότε ξεκίνησε η διαδικασία της σήψης, ενώ χρησιμοποιούσε τα ίχνη του αίματος στο δέρμα για να καταλάβει πως είχε μετακινηθεί το πτώμα. Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο για τον Lacassagne να εξιχνιάσει τον προβληματικό χαρακτήρα του Vacher βασιζόμενος αποκλειστικά σε φυσικά στοιχεία. Ο δολοφόνος απέδιδε τα αιματηρά επιτεύγματά του στο δάγκωμα ενός λυσσασμένου σκύλου όταν ήταν μικρός και δεν έδειχνε μετανιωμένος ούτε στο ελάχιστο.

Ο Lacassagne έπρεπε να εξετάσει το ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο του εγκληματία και κάπως έτσι γεννήθηκε η εγκληματολογική ψυχολογία. Ο Vacher θεωρείται σήμερα κλασική περίπτωση ψυχοπαθή, αλλά για τον Lacassagne, η λέξη αυτή είναι άγνωστη και έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως «αυτές είναι πράξεις ενός σαδιστικού και αντικοινωνικού ατόμου. Είναι ένοχος».

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Με χημικό ευνουχισμό θα τιμωρούνται οι παιδόφιλοι στη Ρωσία


 Στην απόφαση αυτή προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, ''τιμωρώντας'' έτσι αυτή τ επιην παρά φύσιν πράξη.

 Η λύση του χημικού ευνουχισμού χρησιμοποιείται ήδη και σε άλλα κράτη-ειδικά όταν ο θύτης υποτροπιάζει μετά την αποφυλάκισή του.

 Κρατώντας σαφή απόσταση από τη θανατική ποινή, ο ευνουχισμός-ακόμα και όταν προκύπτει από χημική αντίδραση-δεν παύει να είναι μια μορφή βίαιης τιμωρίας. Ξεφεύγοντας από τα όρια του σωφρονισμού, ο νομοθέτης ''θανατώνει'' τα άρρωστα ένστικτα του βιαστή.

 Το γεγονός ότι καθένας μπορεί να επιδοκιμάσει την είδηση αυτή δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει.Πρόκειται για την μέση οδό. Τιμωρεί σύμφωνα με το κοινό αίσθημα χωρίς όμως να εγείρει ηθικά διλήμματα.

 Με αφορμή την είδηση αυτή πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τη φιλοσοφία των νομοθεσιών τους. Με την παύση της επιβολής της θανατική ποινής-στις περισσότερες γωνιές του κόσμου-και τον αριθμό καθώς και το είδη των σύγχρονων εγκλημάτων να αυξάνονται η κίνηση αυτή φαντάζει αναγκαία.

 Μπορεί οι αιώνες όπου ''χέρι πονάει-χέρι κόβει'' να έχουν περάσει, αλλά και στον 21ο αιώνα τα εγκλήματα συνυπάρχουν με τους ηθικούς δισταγμούς. Ο μέσος άνθρωπος δεν έχει ακόμα απορρίψει την θανατική ποινή..

Καταδίκη σε χημικό ευνουχισμό, βάση νόμου, θα έχουν οι παιδόφιλοι που κρίνονται ένοχοι για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μικρότερων από 14 ετών στη Ρωσία.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σήμερα ένα νόμο ο οποίος είχε υιοθετηθεί στις 7 Φεβρουαρίου από την Κάτω Βουλή (Δούμα) και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) στις 22 Φεβρουαρίου. Ο νόμος προβλέπει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους υποτροπιάζουν.

Για να καταδικαστεί ο δράστης ενός σεξουαλικού εγκλήματος σε χημικό ευνουχισμό το δικαστήριο πρέπει να ζητήσει τη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2010 στη Ρωσία διαπράχθηκαν περισσότερα από 9.500 σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.