Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΕΗ παίζει τα ρέστα με την «πράσινη» ενέργεια


Επενδυτικά σχέδια 3.000 MW στοχεύει να αναπτύξει η ΔΕΗ την τρέχουσα δεκαετία. Φωτοβολταϊκά πάρκα, εκτάσεις με ανεμογεννήτριες, γεωθερμική ενέργεια, μονάδα βιομάζας, υδροηλεκτρικούς σταθμούς αλλά και υβριδικά ενεργειακά έργα σε Ικαρία και Γαύδο, περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Σήμερα, με 20 αιολικά πάρκα, 15 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 9 φωτοβολταϊκούς, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 145 MW, κατέχει σημαντικό τμήμα της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Χώρο στον «χάρτη» των χωρών που αξιοποιούν τις ΑΠΕ διεκδικεί ύστερα από χρόνια αναβολών και ολιγωρίας η Ελλάδα. Ο ευρωπαϊκός στόχος τού 20 - 20 - 20 (20% της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ, 20% εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2020) δείχνει να είναι εφικτός. Για να επιτευχθεί θα πρέπει ως το 2020 να έχουν εγκατασταθεί περίπου 11.000 MW ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένα περίπου 2.400 MW.

«Το επενδυτικό πρόγραμμα των περίπου 3.000 MW είναι επιτεύξιμο αρκεί οι συνθήκες να διατηρηθούν θετικές για επενδύσεις» λέει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες AE κ. Γιάννης Τσιπουρίδης καθώς οι εφετινές επενδύσεις έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από τη διοίκηση της ΔΕΗ. «Εχουμε ήδη συμφωνητικά συνεργασίας με ομίλους όπως η ΤΕΡΝΑ, η Ρόκας, η ΕΛΙΚΑ AE του ομίλου Κοπελούζου, η EDF Energies Nouvelles και η κινεζική εταιρεία Sinovel Wind Energy Group» επισημαίνει. Και προσθέτει: «Μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό έχουμε βάλει ένα στοίχημα: να επαναφέρουμε τον ηγετικό ρόλο της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ».
Οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν σταδιακά την επόμενη δεκαετία και η επενδυτική δαπάνη υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Το νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί την παραγωγή καθαρής ενέργειας από τη Γαύδο ως τη Ροδόπη και από τη Ρόδο ως την Κεφαλληνία. «Διαθέτουμε ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο μελλοντικών επενδύσεων εντός Ελλάδος και παράλληλα εξετάζουμε την ευρύτερη ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής» σημειώνει ο κ. Τσιπουρίδης.

Με τη δύναμη του ανέμου

Το πλούσιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας μας μπορεί, όπως αναφέρει ο ίδιος, «να οδηγήσει σε ενεργειακή ανεξαρτησία και οικονομική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα καθαρότερο περιβάλλον».
Δύο αιολικά πάρκα με 145 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 360 MW, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, σχεδιάζονται για τη Ροδόπη. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το πλέον φιλόδοξο ωστόσο έργο ΑΠΕ εντός των ελληνικών συνόρων, το οποίο ουσιαστικά αφορά ένα σύμπλεγμα αιολικών πάρκων, ισχύος 1.339 MW, προγραμματίζεται στην Κρήτη, στην Κάσο, στην Κάρπαθο και στη Ρόδο, με διασύνδεση στην ηπειρωτική χώρα. Περιλαμβάνει εννέα αιολικά πάρκα, χερσαία και υπεράκτια, και 490 ανεμογεννήτριες των 3 MW η καθεμία. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας στη ΡΑΕ.

Οι... ακτίνες της ενέργειας

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προγραμματίζει επίσης την εγκατάσταση αιολικού πάρκου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 119,6 MW, στο βόρειο τμήμα της Ανδρου με ανεξάρτητη ηλεκτρική διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα μέσω υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου περίπου 90 χιλιομέτρων στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσεως Παλλήνης.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2014 και θα προσφέρει δυνατότητα ηλεκτροδότησης του νησιού, πέραν της υφιστάμενης μέσω Εύβοιας. Επιπλέον, το 1,7% των ακαθάριστων εσόδων του θα πηγαίνει στον δήμο της Ανδρου ενώ το 1% θα αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές του νησιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Τα σχέδια δημιουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 200 MW στην Κοζάνη, είχαν ανακοινωθεί πριν από περίπου έναν χρόνο από τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Το έργο θα αναπτυχθεί σε περιοχή 5.200 στρεμμάτων στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η παραγωγή του σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται να καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών, ενώ η λειτουργία του θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπής 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συλλεκτών. Το έργο βρίσκεται στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού. «Η επιλογή στρατηγικού εταίρου θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά και σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία της κάθε προσφοράς. Στόχος είναι οι τελικές προσφορές να έχουν υποβληθεί στο τέλος Μαρτίου, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος και η κατασκευή να ξεκινήσει εντός του 2012» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η Μεγαλόπολη των πάνελ

Ενα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW, θα κατασκευαστεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων εντός του λιγνιτωρυχείου της Μεγαλόπολης. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους και η ετήσια παραγωγή του υπολογίζεται περίπου σε 70.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει το 20% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας.
Η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλει στην αποφυγή εκπομπής 70.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και 250 τόνου διοξειδίου του θείου ετησίως. Ο διαγωνισμός για τη «Μελέτη, Προμήθεια, Μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 39 MW και 11 MW στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας» έχει κατακυρωθεί στην εταιρεία J&P Αβαξ ΑΕ. Ωστόσο, για την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει προηγουμένως να εξευρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση η οποία θα εξασφαλίζει την ικανοποιητική για την επιχείρηση απόδοση του έργου.
Επίσης, φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 28,7 MW σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ σε εκτάσεις που βρίσκονται σε επτά βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ). Δύο μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 30 MW, θα κατασκευαστούν και σε εκτάσεις της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα. Προγραμματίζεται ακόμη και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων της ΔΕΗ στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη (27 στέγες συνολικής ισχύος 1 MW).
Υβριδικά ενεργειακά έργα σε Ικαρία και Γαύδο
Το Υβριδικό Ενεργειακό Εργο Ικαρίας συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. «Η επιτυχής λειτουργία του υβριδικού ενεργειακού έργου στην Ικαρία μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για την υιοθέτηση παρόμοιας μορφής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε ενεργειακά αυτόνομα, μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Λέσβος και η Ρόδος, αλλά ακόμη και στο εξωτερικό» επισημαίνει ο κ. Τσιπουρίδης.
Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Συνδυάζει την εκμετάλλευση των υδάτων που υπερχειλίζουν από το υφιστάμενο φράγμα στο Πέζι, με την αξιοποίηση της αιολικής παραγωγής. Αποτελείται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (Προεσπέρας 1,05 MW και Κάτω Προεσπέρας, 3,1 MW), ένα αντλιοστάσιο και το Αιολικό Πάρκο Στραβοκουντούρας (2,7 MW).
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και με εταιρείες) προχωρεί και στην υλοποίηση Υβριδικού Σταθμού ΑΠΕ στη Γαύδο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ερευνητικό έργο με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού (σε ποσοστό τουλάχιστον 80%) από φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Υδροηλεκτρικά πρωτεία

Εχοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (παραγωγής 184 GWh το 2011), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρεί στην υλοποίηση και νέων έργων. Ηδη κατασκευάζονται τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα Ιλαρίωνα στην Κοζάνη (4,8 MW με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 22 GWh), Αλατόπετρας στα Γρεβενά (4,95 MW και 14,3 GWh προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή) και Μεσοχώρας Τρικάλων (ισχύος 1,6 MW με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 10 GWh). Η κατασκευή του τελευταίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά την πλήρωση του ταμιευτήρα του ομώνυμου φράγματος.
Επίσης, έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής και έχουν προχωρήσει οι οριστικές μελέτες προκειμένου να ακολουθήσουν οι δημοπρατήσεις κατασκευής για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα:
* Μακροχώρι ΙΙ στην Ημαθία, ισχύος 4,84 MW και με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 9,3 GWh.
* Σμόκοβο ΙΙ στην Καρδίτσα, 3,2 MW, με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 5,5 GWh.
* Πουρνάρι ΙΙΙ, στην Αρτα, ισχύος 0,7 MW και με ετήσια παραγωγή 3,4 GWh.
* Λάδωνα, στην Αρκαδία, ισχύος 10 MW και προβλεπόμενης παραγόμενης ετήσιας ενέργειας 29,7 GWh.
* Καλαμά, ισχύος 5,7 MW και προβλεπόμενης παραγόμενης ετήσιας ενέργειας 19,7 GWh.
Τα συγκεκριμένα έργα ανήκουν στη ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ ΑΕ, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμμετέχει κατά 49%.
Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί η ανακαίνιση και αναβάθμιση του σταθμού στον Λούρο.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί και την ανάπτυξη σειράς σημαντικών υδροηλεκτρικών έργων, όπως στο Τέμενος της Δράμας (15 MW με μέση ετήσια παραγωγή 62 GWh). Οταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του στον ελλαδικό χώρο.

Γεωθερμία και βιομάζα

Ηλεκτρισμός με τη βοήθεια της γης μας
Η ελληνική γεωθερμική αγορά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει την εκμετάλλευση του δυναμικού πέντε γεωθερμικών πεδίων, στη Λέσβο, στην Κίμωλο, στα Μέθανα, στη Νίσυρο και στη Μήλο.
Το σύμπλεγμα Μήλου - Κιμώλου - Πολύαιγου έχει το μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο με θερμοκρασία ρευστού άνω των 300°C και υψηλή πίεση (25 bar). Η Νίσυρος έχει το δεύτερο μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας με θερμοκρασία ρευστού άνω των 350°C.
Το γεωθερμικό πεδίο Λέσβου δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως, εκτιμάται ωστόσο ότι είναι χαμηλότερης ενθαλπίας από τα υπόλοιπα.

Στην Πτολεμαΐδα

Αίτηση για μονάδα παραγωγής βιομάζας στην περιοχή της Πτολεμαΐδας κατέθεσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Για την υλοποίηση του έργου απαιτούνται 20-25 στρέμματα για την εγκατάσταση του σταθμού και των αποθηκευτικών χώρων και 100.000 στρεμμάτων γης για την παραγωγή της πρώτης ύλης (αγριαγκινάρα, μίσχανθος, ινώδες σόργος). Η ετήσια παραγωγή θα φτάνει τις 186.150 MWh (μεγαβατώρες) και το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Η καύση της βιομάζας περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του θείου και έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή:
tovima.gr

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Κομμάτια από τον Άρη έπεσαν στο Μαρόκο


Επιστήμονες εντόπισαν κομμάτια του γειτονικού μας πλανήτη, Άρη, συνολικού βάρους 7 κιλών, στο Μαρόκο.

Η «βροχή» μετεωριτών έγινε τον περασμένο Ιούλιο και σήμερα επιστήμονες της NASA πιστοποίησαν ότι οι πέτρες που έπεσαν στη βόρεια Αφρική προέρχονται από τον Άρη.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι κάτι χτύπησε τον γειτονικό μας πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα ορισμένα κομμάτια του να σπάσουν. Τα πετρώματα άρχισαν να ταξιδεύουν στο ηλιακό μας σύστημα και κάποια από αυτά έπεσαν στη Γη!

Το μεγαλύτερο από τα 15 συνολικά πετρώματα έχει βάρος 907 γραμμάρια, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που «βρέχει» από τον Άρη: όπως δηλώνουν οι επιστήμονες» αυτό έχει συμβεί άλλες τέσσερις φορές!

Πηγή:
www.madata.gr

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Οι μυστικές προσπάθειες των Ναζί να φτιάξουν χρυσό, από χώμα και πέτρες!


Την πεποίθηση των επικεφαλής των Ναζί ότι μπορούσαν να μετατρέψουν την άμμο και το χώμα σε χρυσό, περιγράφει ο γερμανός συγγραφέας Helmut Werner, στο βιβλίο του "Οι Αλχημιστές του Χίτλερ: οι μυστικές προσπάθειες κατασκευής χρυσού στο Νταχάου." ("Hltler’s Alchemists: The Secret Attempts to Manufacture Gold in Dachau.")

Όπως αναφέρει η Daily Mail, στο βιβλίο εμφανίζεται ο Χάινριχ Χίμλερ, επικεφαλής της δύναμης των SS του Χίτλερ, να έχει πειστεί ότι όλα πολύτιμα μέταλλα μπορούσαν να παραχθούν με τον τρόπο αυτόν! Το όραμά του ήταν να κατασκευάσει όσο το δυαντόν μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού από...χώμα και στη συνέχεια να το πουλήσει για να αγοραστούν όπλα για την ενίσχυση του Τρίτου Ράιχ!

Για τον σκοπό αυτό οι Ναζί είχαν οργανώσει μυστικά ένα εργαστήριο αλχημείας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Νταχάου πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί είχαν προσλάβει τον Καρλ Μάλχους, έναν αλχημιστή, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που έπεισε τον Χίμλερ ότι μπορούσε να μετατρέψει πέτρες, άμμο και χώμα σε χρυσό.

Οπως αποκαλύπτει τώρα ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Μάλχους δούλευε για λογαριασμό των Βρετανών και αποστολή του ήταν να εξαπατήσει τον Χίμλερ κάνοντάς τον να πιστέψει τους ισχυρισμούς του! "Ο Μάλχους ζούσε στην Αγγλία μέχρι τους πρώτους μήνες του 1938, οπότε και ήρθε σε επαφή με τον Χίμλερ και τον έπεισε ότι κατέχει ιδιαίτερα αλχημιστικά μυστικά", περιγράφει.

Ετσι ο Χίμλερ εγκατέστησε τον Μάλχους σε ένα εργαστήριο στο Νταχάου και έδωσε εντολή να του προσφερθεί ό,τιδήποτε ζητήσει προκειμένου να καταφέρει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του: να παράγει άφθονο χρυσό από πέτρες και άμμο, που θα εξασφάλιζε την οικονομική σωτηρία του Τρίτου Ράιχ!

Για να είναι απολύτως βέβαιος ο επικεφαλής των SS ότι ο Μάλχους δεν θα χρησιμοποιήσει άλλου είδους τεχνάσματα, φρόντισε να γίνεται καθημερινά εξονυχιστικός έλεγχος σε όσους εργάζονταν στο εργαστήριο, ώστε να μην περάσει κάποιος χρυσό- το οποίο θα εμφάνιζε ο Μάλχους ως "δημιούργημά" του!

Ο αλχημιστής όμως κατάφερε να ξεγελάσει τους άντρες των Ναζί, κρύβοντας ψήγματα χρυσού μέσα μέσα στα πακέτα των τσιγάρων του. Στη συνέχεια τα παρουσίαζε στον Χίμλερ ως τα αποτελέσματα των πειραμάτων του, ισχυριζόμενος ότι μετέτρεψε την άμμο σε χρυσό!

Χρειάστηκαν αρκετές βδομάδες για να αντιληφθεί ο Χίμλερ την απάτη και να δώσει εντολή να φυλακιστεί ο Μάλχους! Όταν απελευθερώθηκε, απειλήθηκε πως αν μιλούσε ποτέ για τη σχέση του με τον αρχηγό των SS και την εξαπάτησή του, η τιμωρία του θα ήταν ο θάνατός του.

Πηγή:
www.pules.tv

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Περιστέρια άσοι στα μαθηματικάΆσοι στα μαθηματικά είναι τα περιστέρια, σύμφωνα με μία έρευνα επιστημόνων στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα, οι μαθηματικές τους ικανότητες συναγωνίζονται αυτές των πιθήκων ρέζους, που ξεχωρίζουν στο ζωικό βασίλειο για τις επιδόσεις τους στα νούμερα.

Η έρευνα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Οταγκο καταδεικνύει την ικανότητα των περιστεριών να ξεχωρίζουν νούμερα, να βάζουν αριθμούς στη σωστή σειρά και να μαθαίνουν αφηρημένες μαθηματικές έννοιες.

Ο Ντέιμιαν Σκαρφ, ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου μαζί με τους συναδέλφους του Χαρλίν Χέιν και Μάικλ Κολόμπο, δίδαξαν τα περιστέρια να βάζουν στη σειρά τα νούμερα 1, 2, 3.
Για να το πετύχουν, παρουσίασαν στα περιστέρια τρεις εικόνες που περιείχαν ένα, δύο ή τρία αντικείμενα. Οι εικόνες εμφανίζονταν ταυτόχρονα σε μία οθόνη αφής και τα περιστέρια έπρεπε να ακουμπήσουν τη σωστή εικόνα με το ράμφος τους. Οταν τα κατάφερναν, η ανταμοιβή τους ήταν μια λιχουδιά.

Οι εικόνες είχαν κάθε φορά διαφορετικά χρώματα και σχέδια, ώστε να μην συσχετίζουν τα νούμερα με συγκεκριμένα μοτίβα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δυσκόλεψαν το τεστ για να ελέγξουν αν τα περιστέρια είχαν μάθει και αφηρημένες έννοιες. Παρουσίασαν λοιπόν στα πουλιά ζεύγη εικόνων που εμφάνιζαν από ένα έως εννέα αντικείμενα. Τα περιστέρια έπρεπε να βάλουν τις εικόνες στη σωστή σειρά με το μικρότερο νούμερο πρώτο.

«Το εντυπωσιακό ήταν ότι τα περιστέρια απάντησαν σωστά στο τεστ», λέει ο Σκαρφ. «Και μάλιστα, οι επιδόσεις τους δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα από δύο πιθήκους ρέζους, που είχαν εκπαιδευτεί γι' αυτόν τον σκοπό».

Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύεται στο «Science».

Πηγή:
www.tanea.gr

Ξέχασε το διαβατήριό του, πέρασε τα σύνορα δείχνοντας το... iPad!

Από τη αδιέξοδα μπορεί να σε βγάλει η τεχνολογία... 

Κυριολεκτικά ξεπέρασε τα σύνορα η τεχνολογία: 33χρονος ταξιδιώτης, που ξέχασε το διαβατήριό του, πέρασε τα σύνορα δείχνοντας το... iPad!

Ο Mart Reisch ταξίδευε από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ για να επισκεφθεί φίλο του ελέω των γιορτών, όμως, θυμήθηκε λιγουλάκι αργά πως άφησε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα στο σπίτι.


Αντί να γυρίσει πίσω, οπλίστηκε με... το iPad, έδειξε στους συνοριοφύλακες σκαναρισμένη φωτογραφία του διαβατηρίου που είχε αποθηκευμένη και... πέρασε!

«Είπα να το προσπαθήσω, δεν είχα τίποτα να χάσω», δήλωσε ο 33χρονος, προσθέτοντας πως όσο οι αρχές μάλλον είχαν επηρεαστεί από το πνεύμα των γιορτών...

Πηγή:
www.madata.gr

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Μαθηματικός υποστηρίζει ότι έλυσε τη μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά του Sudoku

 Όλοι θα έχετε ασχοληθεί είτε έστω ακούσει το παιχνίδι sudoku. Οι περισσότεροι θα έχετε καταφέρει να λύσετε κάποιο αφού ασχοληθήκατε. Πόσοι αριθμοί πρέπει να είναι αρχικά τοποθετημένοι για να μπορεί να λυθεί το ''παζλ''. Στο ερώτημα αυτό φαίνεται ότι έδωσε απάντηση ένας Ιρλανδός ερευνητής. 


Πόσες θέσεις στον πίνακα του Sudoku πρέπει να είναι συμπληρωμένες εξαρχής προκειμένου να έχει το παιχνίδι μία και μοναδική λύση; Το ερώτημα άφηνε άγρυπνους τους μαθηματικούς εδώ και χρόνια. Τώρα, όμως, ένας Ιρλανδός ερευνητής υποστηρίζει ότι έλυσε το γρίφο βάζοντας έναν υπερυπολογιστή να τρέχει για μέρες έναν ειδικό αλγόριθμο: η απάντηση που βρήκε είναι 16.


Στο παζλ Sudoku, πoυ έγινε διάσημο πρώτα στην Ιαπωνία και αργότερα σε όλο τον κόσμο, ο παίκτης καλείται να συμπληρώσει έναν πίνακα διαστάσεων 9 επί εννέα με αριθμούς από το 1 έως το 9. Ο πίνακας πρέπει όμως να συμπληρωθεί έτσι ώστε κανένας αριθμός να μην επαναλαμβάνεται στην ίδια γραμμή, στην ίδια στήλη, ή στον ίδιο υποπίνακα 3 επί 3.

Για να ξεκινήσει το παιχνίδι, ορισμένες θέσεις στον πίνακα πρέπει να είναι συμπληρωμένες εκ των προτέρων. Και όσο περισσότερες είναι οι συμπληρωμένες θέσεις, τόσο πιο εύκολο γίνεται το παιχνίδι. Τα παζλ Sudoku που δημοσιεύουν οι εφημερίδες δίνουν συνήθως περίπου 25 γνωστούς αριθμούς.

Επειδή κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να επινοήσει ένα παιχνίδι με 16 γνωστούς αριθμούς, το οποίο να έχει μία και μοναδική λύση, οι μαθηματικοί είχαν διατυπώσει την εικασία ότι αυτός είναι ο ελάχιστος δυνατός αριθμός των γνωστών θέσεων στον πίνακα.

Ένας τρόπος να επιβεβαιώσει κανείς αυτή την εικασία είναι να λύσει όλα τα πιθανά παιχνίδια με 16 συμπληρωμένες θέσεις. Αυτό, όμως, θα χρειαζόταν μια αιωνιότητα.

Ο Γκάρι Μακ Γκουάιρ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Δουβλίνου απλοποίησε το πρόβλημα προσδιορίζοντας σε πρώτη φάση τις διατάξεις των αριθμών πάνω στον συμπληρωμένο πίνακα οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν η μία από την άλλη και οδηγούν έτσι σε πολλαπλές λύσεις.

Στην επόμενη φάση, ο ΜακΓκουάιρ έπρεπε να δείξει ότι δεν υπάρχει παζλ των 16 γνωστών θέσεων που να μπορεί να αποκλείσει όλες τις παραπάνω διατάξεις. Χρειάστηκαν μέρες υπολογισμών σε ένα κέντρο υπερυπολογιστών στο Δουβλίνο, τελικά όμως ο μαθηματικός απέδειξε την παλιά εικασία.

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει, αφού οι συνάδελφοί του μαθηματικοί θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να τον επιβεβαιώσουν ή να τον διαψεύσουν.

Όπως πάντως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, οι μαθηματικοί που ενημερώθηκαν για τη λύση του ΜακΓκουάιρ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη στις 7 Ιανουαρίου υποψιάζονται ότι η λύση είναι σωστή και αποτελεί σημαντική πρόοδο στα μαθηματικά του Sudoku.

Πηγή:
http://www.kalyterotera.gr

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Θύμα του τσουνάμι της Ινδονησίας βρέθηκε ζωντανό μετά από εφτά χρόνια (Seven years after she went missing during the Indonesian tsunami, a 15-year-old girl finds her way home to her native village)


H Wati ήταν οχτώ χρονών όταν ο καταστροφικός σεισμός και το επακόλουθο τσουνάμι έπληξε το χωριο της στο Ujonh Baroh, West Aceh στις 26 Δεκεμβρίου του 2004. Η μητέρα της,Yusniar, προσπάθησε να μεταφέρει τα τρία της παιδιά σε μια ασφαλή τοποθεσία όταν τα χειμαρρώδη νερά τους πρόλαβαν.Η Wati προσπάθησε να πιαστεί από το μπράτσο της μάνας της αλλά απομακρύνθηκε βίαια από τα ορμητικά νερά.Η Yusniar έσωσε τα άλλα δύο παιδιά της πιστεύοντας ότι η Wati είχε χαθεί. Ειδικά όταν κανείς δεν ανέφερε να την είδε νεκρή ή ζωντανή, και εκείνη δεν επέστρεψε ποτέ.

Πριν κάποιες μέρες,ωστόσο, η οικογένεια βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν επισκέφτηκε το σπίτι του παππού της οικογενείας ένας γνωστός του συνοδευόμενος από μια άγνωστη νεαρή γυναίκα που φορούσε ένα μπλε μαντίλι στο κεφάλι. Ο γνωστός της οικογένειας είπε ότι η κοπέλα είχε φτάσει σε ένα τοπικό κατάστημα καφέ, όπου απλά καθόταν σιωπηλή. Οι κάτοικοι της πόλεως υπέθεσαν ότι ήταν ένα παιδί ζητιάνος και προσπάθησαν να της πιάσουν κουβέντα. Είπε ότι προσπαθούσε να βρει το δρόμο για το σπίτι της, αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί που είναι. Είπε ότι ήρθε με το λεωφορείο από το Banda Aceh, αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομα κανενός εκ των συγγενών της, εκτός από «Ιμπραήμ», το όνομα του παππού της.

Ο Ιμπραήμ αισθάνθηκε ότι το κορίτσι θα μπορούσε να είναι η χαμένη για πολύ καιρό εγγονή του και κάλεσε την Yusniar και τον άντρα της, Yusuf, για να ρίξουν μία αναγνωριστική ματιά στο κορίτσι. Οι γονείς αναγνώρισαν την κόρη τους από ένα μικρό σημάδι πάνω από το φρύδι της καθώς και από μια ελιά.

Το τι συνέβη στην Wati στα παρεμβαλλόμενα χρόνια δεν αποκαλύφθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκτός από το γεγονός ότι είχε περιπλανηθεί σε διαφορετικές περιοχές στην επαρχία Aceh.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μπορεί ένα παιδί να ξεχάσει τα ονόματα των γονιών και των αδερφών του. Παρόλα αυτά, θύματα μίας τραυματικής εμπειρίας ορισμένες φορές εμφανίζουν παλίνδρομη αμνησία. Αυτός ο τύπος ψυχογενούς (ψυχολογική, αντίθετη της οργανικής, όπως συμβαίνει στην περίπτωση σωματικής εγκεφαλικής βλάβης) αμνησίας ή ψυχογενής Φούγκα, όπως συχνά αναφέρεται, εμφανίζεται συνήθως λόγω κάποιας τραυματικής εμπειρίας όπου κάποιος εύχεται-συνειδητά ή ασυνείδητα-να αποφύγει ή να ξεχάσει.

H φύση της ψυχογενούς αμνησίας μπορεί να είναι είτε ολική (π.χ. κάποιος χάνει όλες του τις αναμνήσεις) ή να εξειδικεύεται (π.χ. κάποιος δεν μπορεί να ανακαλέσει τις αναμνήσεις από ένα συγκεκριμένο γεγονός). Άτομα που αντιμετωπίζουν την ψυχογενή αμνησία έχουν ''μειωμένη επεισοδιακή μνήμη'', περιπτώσεις άσκοπης περιπλάνησης και ταξιδιών, και την αποδοχή μιας νέας ταυτότητας σαν αποτέλεσμα των απρόσιτων αναμνήσεων που αντιστοιχούν στην προηγούμενή τους ''ταυτότητα''.

Μπορείτε να ανακαλέσετε τον σεισμό και το τσουνάμι που συνέβη το 2004 στον Ινδικό Ωκεανό.Ο σεισμός συνέβη την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου,στις 00:58 (UTC), με το επίκεντρο έξω από τις ανατολικές ακτές της Σουμάτρα,στην Ινδονησία.Στο επακόλουθο καταστροφικό τσουνάμι έχουν δοθεί αρκετά ονόματα όπως, το Τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού 2004, το Τσουνάμι της Νότιας Ασίας, το Ινδονησιακό Τσουνάμι και το ''Boxing Day'' Τσουνάμι.

Το τσουνάμι ήταν στην πραγματικότητα μια σειρά από τσουνάμι, το οποίο έπληξε τις ακτές κατά μήκος της ξηράς στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Πάνω από 230.000 άτομα σε 14 χώρες έχασαν τη ζωή τους.Παραθαλάσσιες πολιτείες σκεπάστηκαν με κύματα έως και 30 μέτρα σε ύψος.Wati was eight years old when the devastating earthquake and subsequent tsunami hit her home village of Ujong Baroh, West Aceh on December 26, 2004. Her mother, Yusniar, was trying to take her three children to a safe place when the torrential waters caught up with them. Wati tried to hold on to her mother’s arm but was swept away by the rushing waters. Yusniar saved her other two children but believed that Wati perished in the calamity, especially when no one had reported seeing Wati dead or alive, and she never returned.

On Wednesday, however, the family received the shock of a lifetime when the family’s grandfather received at his home an acquaintance, who came along with an unknown young woman wearing a blue head scarf. The acquaintance said the girl had arrived at a local coffee shop, where she simply sat in silence. The townsfolk assumed she was a beggar child and tried to engage her in conversation. She said she was trying to find her way home but could not remember where it was. She said she came by bus from Banda Aceh, but could not recall the names of any of her relatives besides “Ibrahim,” the grandfather’s name.

Ibrahim sensed the girl could be his long-lost granddaughter and called Yusniar and her husband Yusuf to come and take a closer look at the girl. The parents recognized their daughter by a small scar above her eyebrow and a mole.

What had happened to Wati in the intervening years was not disclosed by the local media, except to say that she had wandered in different districts throughout Aceh province.

It is difficult to imagine how a child could forget the names of her parents and siblings, but victims of extreme trauma sometimes experience retrograde amnesia. This type of psychogenic (psychological, as opposed to organic, as occurs in physical brain damage) amnesia or psychogenic fugue, as it is often referred to, often occurs due to a traumatic situation that individuals wish to consciously or unconsciously avoid or forget.

The onset of psychogenic amnesia can be either global (i.e., individual forgets all history) or situation specific (i.e., individual is unable to retrieve memories of specific situations). People who experience psychogenic amnesia have impaired episodic memory, instances of wandering and traveling, and acceptance of a new identity as a result of inaccessible memories pertaining to their previous identity.

You may recall the 2004 Indian Ocean earthquake and tsunami. The quake occurred at 00:58:53 UTC on Sunday, December 26, 2004, with an epicenter off the west coast of Sumatra, Indonesia. The quake itself is known by the scientific community as the Sumatra-Andaman earthquake. The resulting devastating tsunami has been given various names, including the 2004 Indian Ocean tsunami, South Asian tsunami, Indonesian tsunami, and Boxing Day tsunami.

The tsunami was actually a series of tsunamis, along the coasts of most landmasses bordering the Indian Ocean. Over 230,000 people in fourteen countries were killed, and coastal communities were inundated with waves up to nearly 100 feet high.

Πηγή:
http://www.huliq.com