Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Σαν..συνέχεια της ανάρτησης ''Συγκαλυμένες δοκιμές φαρμάκων και προσπάθειες ΄΄πλύσης΄΄ εγκεφάλου τον τελευταίο αιώνα''Σήμερα μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, κάποτε όμως οι ερευνητές που εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση δεν δίσταζαν να πειραματίζονται σε κρατούμενους και τρόφιμους ιδρυμάτων, συνήθως εν αγνοία τους. Το σκοτεινό παρελθόν της ιατρικής έρευνας έρχεται τώρα στο φως από το Associated Press.

Οι περισσότερες από 40 έρευνες που αποκαλύπτει το πρακτορείο πραγματοποιήθηκαν πριν από 40 έως 80 χρόνια -ακόμα και μετά την καταδίκη των γιατρών ναζί που πειραματίζονταν σε Εβραίους.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρίασης μιας επιτροπής Βιοηθικής που διόρισε η αμερικανική κυβέρνηση. Αφορμή για τη συνεδρίαση ήταν η πρόσφατη αποκάλυψη για μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από 65 χρόνια, όταν ομοσπονδιακοί γιατροί μόλυναν εσκεμμένα με σύφιλη κρατούμενους στη Γουατεμάλα.

Όλες οι έρευνες που αποκαλύπτει τώρα το AP παραβιάζουν την αρχή της Ιατρικής «ου βλάψεις». Ορισμένες μάλιστα δεν φαίνονται να είχαν κάποια πρακτική χρησιμότητα, πέρα από το να ικανοποιήσουν την αρρωστημένη περιέργεια των ερευνητών.

Μερικά παραδείγματα:


Σε ομοσπονδιακή μελέτη του 1942, ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της γρίπης χορηγήθηκε σε τρόφιμους ψυχιατρικού ασύλου, οι οποίοι αργότερα εκτέθηκαν εσκεμμένα στον ιό. Ένας από τους ερευνητές ήταν ο Δρ Τζόνας Σολκ, ο οποίος έγινε διάσημος μια δεκαετία αργότερα, ως εφευρέτης του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.
Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση τη δεκαετία του 1940, τρόφιμοι ψυχιατρικών κλινικών στο Κονέκτικατ μολύνθηκαν με ηπατίτιδα. Επικεφαλής των πειραμάτων ήταν ο Δρ Πολ Χέιβενς ο νεώτερος, ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αναγνώρισε τους διαφορετικούς τύπους ηπατίτιδας.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1940, κρατούμενοι σωφρονιστικού ιδρύματος στο Δυτικό Κόκσακι κλήθηκαν να καταπιούν αφιλτράριστο εναιώρημα από κόπρανα. Στόχος ήταν να μελετηθεί ο τρόπος μετάδοσης μιας θανατηφόρου γαστρεντερίτιδας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρόφιμοι γνώριζαν σε τι υποβάλλονταν, ή αν ανταμείφθηκαν για την προσφορά τους.
Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα την ίδια περίοδο μόλυνε 11 δημόσιους υπάλληλους με ελονοσία. Ορισμένοι μάλιστα υποβλήθηκαν σε κοπιαστική χειρωνακτική εργασία, και έχασαν κατά μέσο όρο επτά κιλά. Ένας από τους ερευνητές ήταν ο διατροφολόγος Άνσελ Κις, ο οποίος αργότερα διαμόρφωσε το διαιτολόγιο του αμερικανικού στρατού και προώθησε την ιδέα της μεσογειακής δίαιτας.
Τη δεκαετία του 1950, έρευνα για λογαριασμό της κυβέρνησης μόλυνε 24 κρατούμενους στην Ατλάντα με γονόρροια. Το βακτήριο διοχετεύθηκε απευθείας μέσω της ουρήθρας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, χωρίς να διευκρινίζονται οι συνθήκες του πειράματος.
To 1919, ο Λ.Λ Στάνλεϊ, γιατρός στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, προσπάθησε να αναζωογονήσει ηλικιωμένους άνδρες μεταμοσχεύοντάς τους όρχεις από ζώα και από νεκρούς θανατοποινίτες. Δημοσίευμα της Washington Post το Νοέμβριο του 1919 έκανε λόγο για πειράματα που θα αποκάλυπταν την «Πηγή της Νεότητας».
Η αρχή του τέλους για αυτού του είδους τα ανήθικα πειράματα ήρθε με τρεις αποκαλύψεις τη δεκαετία του 1960:


Η πρώτη ήρθε στο φως το 1963. Οι ερευνητές έκαναν ενέσεις με καρκινικά κύτταρα σε 19 ηλικιωμένους και ανήμπορους ασθενείς στο Εβραϊκό Νοσοκομείο Χρόνιων Νοσημάτων στη Νέα Υόρκη. Ο δικηγόρος Ουίλιαμ Χάιμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, αντέδρασε στην έρευνα και ανάγκασε τη διοίκηση να δεσμευτεί ότι θα ζητά τη συγκατάθεση των ασθενών.
Η δεύτερη αποκάλυψη αφορούσε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 1963-66 σε σχολείο της Νέας Υόρκης για παιδιά με νοητικά προβλήματα. Τα παιδιά μολύνθηκαν εσκεμμένα με ηπατίτιδα προκειμένου να μελετηθεί η δράση ενός υποψήφιου φαρμάκου, της γ-σφαιρίνης.
Το τέλος της ανήθικης έρευνας φέρεται να ήρθε το 1972 με τη διαβόητη μελέτη του Τάσκετζι: Γιατροί στην Αλαμπάμα παρακολούθησαν 600 Αφροαμερικανούς, οι οποίοι έπασχαν από σύφιλη, αλλά δεν τους προσφέρθηκε θεραπεία με αντιβιοτικά.
Γεγονός είναι ότι οι αντιλήψεις για την ιατρική έρευνα ήταν πολύ διαφορετικές στο παρελθόν, όταν τα λοιμώδη νοσήματα σκότωναν περισσότερους ανθρώπους από ό,τι σήμερα. «Υπήρχε τότε μια διαφορετική αντίληψη -που δεν υπάρχει σήμερα- ότι η θυσία για το καλό του έθνους ήταν σημαντική» σχολιάζει η Λόρα Σταρκ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Wesleyan, η οποία γράφει βιβλίο για τα σκοτεινά ομοσπονδιακά πειράματα.

Σήμερα, τέτοιου είδους έρευνες είναι δύσκολο έως αδύνατο να πραγματοποιηθούν και να παραμείνουν στο σκοτάδι: τα ΜΜΕ είναι πιο ευαισθητοποιημένα, και οι ερευνητές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν κανόνες και να ζητούν άδεια από επιτροπές Βιοηθικής.

Γεγονός όμως είναι ότι πολλές αμερικανικές μελέτες διεξάγονται σε άλλες χώρες, και πολλές από αυτές δεν ελέγχονται ποτέ.

Μετά την πρόσφατη απολογία των ΗΠΑ για όσα συνέβησαν στη Γουατεμάλα πριν από 65 χρόνια, η επιτροπή Βιοηθικής του Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υποβάλει έκθεση για τα πειράματα αυτά έως το Σεπτέμβριο.

www.in.gr

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Διεθνές 'Έτος Δασών 2011


 Φέτος την τιμητική τους και την-ισχυρή ελπίζουμε- παγκόσμια προσοχή θα έχουν τα δάση.Δε χρειάζεται να πούμε πολλά γιατί έπρεπε να ονομαστεί το 2011 ''Ετος Δασών'' αλλά γιατί χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι αυτό τον αριθμό.  
 Οι πρώτες σχετικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Νέα Υόρκη στις 2 του μήνα  με την 9η συνεδρίαση του United Nations Forum on Forests.
 Παράλληλα με τις ομιλίες προβλήθηκαν και αρκετά ντοκιμαντέρ, το Of Forests and Men που θα δείτε παρακάτω και άλλα 11 διακριθέντα από το International Forest Film Festival.
 Περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής καθώς και πολλά άλλα  θα βρείτε σε υποσελίδα του ΟΗΕ  
 http://www.un.org/en/events/iyof2011/

'Ήδη έχουν οργανωθεί πολλά σχετικά συνέδρια-ομιλίες σε

Νοτιοανατολική Ασία
Βραζιλία
Βουλγαρία
Κύπρο
Φιλανδία
Γουατεμάλα
Ιαπωνία
Σουηδία
Κονγκό

Δείτε τώρα το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Of Forests and Men του Home Project από τον Υann Arthus-Bertran
 Την αφήγηση έχει κάνει ο Edward Norton.
Δείτε το βίντεο σε υψηλή ανάλυση 720p!! και Full Screen (παρόλο που ακόμα και έτσι τα τοπία δεν ''περνάνε'' όπως το είδα εγώ στην τηλεόραση)
(Ίσως-αν χρειαστεί-ανεβάσω το βίντεο και με ελληνικούς υπότιτλους)
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ


Μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου παραιτήθηκε, μεταβιβάζοντας την εξουσία στο στρατό. Πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ. Δείτε τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο 

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, παραιτείται και μεταβιβάζει την εξουσία του στο στρατό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, την εξουσία αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Πανηγυρισμοί ξέσπασαν αμέσως μετά την παραίτηση, στην πλατεία Ταχρίρ. 


 
Ο Χόσνι Μουμπάρακ, νωρίτερα είχε αποχωρήσει από το Κάιρο, μαζί με την οικογένειά του.
Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, παραιτήθηκε σήμερα τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα.
"Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα" δήλωσε ο κ. Μπαντράουι μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαγιάτ.

Νέα σοβαρά επεισόδια
Περίπου χίλιοι Αιγύπτιοι επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη ελ-Αρίς του βορείου Σινά επιχειρώντας να απελευθερώσουν κρατούμενους και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Ρόιτερς.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι πολίτες πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα και έριξαν βόμβες μολότοφ.
Διαδηλωτές κατάλαβαν σήμερα κυβερνητικά κτίρια στο λιμάνι του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.
 Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο και στην Αλεξάνδρεια, μεταδίδει το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.


 
Η διαδήλωση ξεκίνησε μετά την προσευχή της Παρασκευής, μετά την χθεσινή άρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.'Αντε καλή υπομονή και δύναμη για την δύσκολη μετάβαση..

Πηγή:


www.yahoo.gr

Δεν πίνω ποτέ εν ώρα υπηρεσίας

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

 Χτες έτυχε να δω 2 βίντεο από ληστείες (η μία έγινε και η άλλη παραλίγο να γίνει).Για τόσες ληστείες ακούω και ακούτε καθημερινά τι θα μπορούσε να κάνει τις συγκεκριμένες τόσο ιδιαίτερες?Μάλλον το γεγονός ότι και στις 2 πρωταγωνιστές είναι άτομα μεγάλης ηλικίας.Και μάλλον ότι και οι δύο είχαν περίεργη κατάληξηΜε αφορμή αυτές λοιπόν θυμήθηκα και κάποιες άλλες ''αστείες'' ληστείες για τις οποίες έχω ακούσει στο παρελθόν.

Στο πρώτο λοιπόν,ένας ηλικιωμένος έγινε ληστής λόγω οικονομικής ανέχειας.Τουλάχιστον έγινε-ληστής με το ''γάντι''.Στην προσπάθειά του να κλέψει έναν άλλο ηλικιωμένο συνέβη το εξής..
Ο ληστής ,αφού μπήκε στο κατάστημα,έβγαλε το όπλο και λέει: ''τώρα θα γίνει χαμός''
Σχεδόν συγκινημένος,στη συνέχεια,εξηγεί πολύ ευγενικά στο θύμα του ότι δεν έχει λεφτά για να θρέψει την οικογένειά του και πως σε περίπτωση που βρει νόμιμα λεφτά,προτίθεται να τα επιστρέψει.
Ο μαγαζάτορας συγκινημένος,προτείνει να του δώσει 40 και να ξεχαστούν όλα.
'Ομως οι ανάγκες του ληστή είναι μεγαλύτερες και αναγκάζεται να πάρει 300€


σκαλγκαγκαΤαυτόχρονα περίπου είδα και αυτό.Γιαγιά 70 χρονών-θα ταν μάλλον η μάνα του Τσακ Νόρις-βλέποντας 6!! άτομα να ετοιμάζονται να ληστέψουν ένα κατάστημα με ρολόγια,''μπαίνει'' αποφασιστικά και με την τσάντα της αρχίζει να τους χτυπάει.Το αποτέλεσμα είναι να την κοπανήσουν κακήν κακώς....  
Το πρώτο βίντεο που θυμήθηκα ήταν αυτό...Η συγκεκριμένη γιαγιά αν κρίνω από την έκφραση πρέπει να είναι Ελληνίδα..(μπορεί και η μάνα του Κοντομηνά..)

Περνώντας τώρα από τα ''ζωηρά νιάτα'' σε μια λίγο..''αεράτη'' αναπαράσταση ληστείας..

Ας δούμε και τώρα αρκετές  ''χαλαρές'' και ψύχραιμες αντιδράσεις εν ώρα ληστείας...
Σημασία βέβαια έχει και το πως περιγράφεις μια ληστεία...

'Oταν όμως ετοιμάζεσαι για ληστεία θα πρέπει να είσαι σίγουρος για αυτό που θα κάνεις,να μην έχεις πιει

Να έχεις φάει..

Και φυσικά να ξέρεις από ποιον (ποιά!) πας να κλέψεις..
Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φυλακισμένων δεν ''σωφρονίζεται'' και εγκληματεί για άλλη μια φορά ύστερα από την αποφυλάκισή του.Μάλλον αυτό θα οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φυλακισμένων είναι χρήστες ναρκωτικών.Φυσικά αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό καθώς το ότι οι φυλακές γεμίζουν με άτομα εξαρτημένα οφείλεται
          α.στην έλλειψη σωστής νομοθεσίας (διάκριση μεταξύ κατοχής-χρήσης-διακίνησης) 
β.στην έλλειψη κέντρων απεξάρτησης (και όσα υπάρχουν σιγά σιγά κλείνουν ελλείψει κρατικής χρηματοδότησης) 
γ.στην αδυναμία των περισσότερων-όχι εύπορων- χρηστών  να έχουν κατάλληλη νομική εκπροσώπηση και 
δ.στο ΄΄όποιος κλέψει 100€ μπαίνει στην φυλακή ως εγκληματίας ενώ όποιος ''κλέψει'' 100000€ μένει εκτός και είναι και ''μάγκας'' ΄΄    
Μεγάλο ποσοστό των φυλακισμένων εξηγούν-ίσως και προφασίζονται ότι κύρια αιτία που τους οδήγ-ει-ησε στην παρανομία ήταν το κακό ενδοοικογενειακό περιβάλλον.Αυτό υποστηρίζει και ο Δημήτρης Μαγκάκης-πολύ υποσχόμενο όνομα δεν μπορείτε να πείτε- ένας από τους 3 καλεσμένους της τελευταίας εκπομπής των Πρωταγωνιστών.


Αν όντως τα δύο παραπάνω στοιχεία (ποσοστά εθισμένων-ενδοοικογενειακή βία) ευσταθούν,σίγουρα δεν μπορούν να αμβλυνθούν μέσα στην φυλακή.Το αντίθετο ίσως.Αλλά ποιος θα κάτσει να το ψάξει παραπάνω...


 Συνεπώς το ποσοστό εκείνων που καταφέρνει να ορθοποδήσει μετά τον εγκλεισμό είναι πολύ μικρό.Πόσο παραπάνω να ξεχωρίσει μέσα στη κοινωνία. 


Αυτό είναι και το θέμα της εκπομπής των Πρωταγωνιστών,

τρεις άνθρωποι που έζησαν για χρόνια στο περιθώριο, έκαναν φυλακή και αλλάζουν τώρα τη ζωή τους μίλησαν στον Σταύρο Θεοδωράκη, στους «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011.

Ο Νίκος Γρίτσης έκλεινε συμβόλαια ξυλοδαρμού, ήταν μπράβος της νύχτας, έπινε ναρκωτικά και μπήκε στη φυλακή σαν τρομοκράτης. Ο 15μηνος εγκλεισμός του τον έκανε στιχουργό μεγάλων λαϊκών επιτυχιών (Κρίση του Νίκου Μακρόπουλου, Μετανιώνω του Νότη Σφακιανάκη, Μίλα του Γιώργου Μαζωνάκη). Σήμερα ο Νίκος Γρίτσης είναι στιχουργός του Μιχάλη Χατζηγιάννη, έχει δυο παιδιά και δηλώνει «δεν είμαι πια εκτελεστικό όργανο, είμαι ο ιθύνων νους».  (Μέρος 3ο και Μέρος 4ο)

Η Μαρίνα Λιτβίνοβα είναι το κορίτσι που ο έρωτας την έβαλε φυλακή και η φυλακή την έβαλε στη Νομική Αθηνών. «Ίσως να μην είχα μπει ποτέ στη Νομική, αν δεν έμπαινα στη φυλακή. Είναι όπως όταν παθαίνεις ένα ατύχημα. Μένεις καθηλωμένος στο κρεβάτι και σκέφτεσαι να σηκωθείς και να γίνεις αθλητής». Στα 27 της αφού το ελληνικό κράτος της «ζήτησε συγγνώμη», δίνοντάς της αποζημίωση 28.700 ευρώ (25 ευρώ για κάθε μία από τις 1.148 ημέρες κράτησης), δεσμεύεται ότι «αν τα καταφέρω και πάρω το πτυχίο μου και ασκήσω δικηγορία, θα βοηθάω τα φτωχά κορίτσια, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».   (Μέρος 4ο και Μέρος 5ο)

Ο Δημήτρης Μαγκάκης, «ο Φαντομάς του Κολωνακίου», λήστευε για πολλά χρόνια χωρίς ενοχές «τα ρετιρέ των πλουσίων». Το κατηγορητήριό του ήταν 42 ρετιρέ (39 κλοπές και 3 απόπειρες). Από τα 16 του και για 3 δεκαετίες ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και τελικά πέρασε το 1/3 της ζωής του στη φυλακή. Τώρα στα 52 του είναι ερωτευμένος, έχει δουλειά και ολοκληρώνει το πρώτο του βιβλίο «Ο ήχος της χειροπέδας -- ο κόσμος του χρήστη». «Το ναρκωτικό για μένα πλέον είναι τα ίδια μας τα συναισθήματα», αυτά που τα 24 χρόνια χρήσης είχαν παγώσει.  (Μέρος 1ο και Μέρος 2ο)Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Το τέλος του Μουμπάρακ

 Περίμενα 2-3 μέρες για να το δω αυτό γραμμένο στο 'Ίντερνετ.Δεν πέθαναν πάνω από 100 και τραυματίστηκαν χιλιάδες άτομα τυχαία τελικά.Εκατομμύρια Αιγύπτιοι κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να συσπειρωθούν στο Κάιρο -παρά την αποκοπή τους από τον υπόλοιπο κόσμο (με κλειστές τις τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο)-παρά τον εκφοβισμό που δέχονταν με το στρατό να περιπολεί σε γη και αέρα χτυπώντας και σκοτώνοντας συμπατριώτες τους.
Μάλιστα χτες,μέρα της μεγάλης πορείας,o στρατός της Αιγύπτου δήλωσε ότι θεωρεί τα αιτήματα των διαδηλωτών δίκαια και πως δεν πρόκειται να ανοίξει πυρ εναντίον τους.


Και μέσα σε όλα αυτά ο Ομπάμα αλλάζει γνώμη μέσα σε μια μέρα και ζητάει από τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί..και αυτός το κάνει.Τυχαίο(1)?Δε νομίζω...Τόσες μέρες πέθαινε κόσμος και ο επί 30 χρόνια Πρόεδρος της Αιγύπτου βγήκε προχτές και ανήγγειλε....(απλά,ότι θα προβεί σε ) μεταρρυθμίσεις και μέσα σε μια μέρα...δηλώνει παραίτηση και ότι θα προετοιμάσει την χώρα για το νέο καθεστώς πριν φύγει.Δηλαδή τι?Νόμιζε ότι προαναγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις στην παιδεία,την υγεία και την μείωση των τιμών των αγαθών εκατομμύρια κόσμου θα επιστρέψει στα σπίτια του σαν να μην συνέβη τίποτα?Μπλόφαρε δηλαδή και απλά δεν του βγήκε η κέντα?Και μέσα σε όλα αυτά τα spreads της Αιγύπτου (πιθανότητα χρεωκοπίας μιας χώρας όπως δίνεται από οικονομολόγους και επενδυτές σε αυτή ) έφτασαν ταβάνι,ρίχνοντας την Ελλάδα από τις πρώτες θέσεις,και με αποτέλεσμα άκουσον άκουσον να βγει ο Στρος Καν και να πει,ότι αν η Αίγυπτος χρειαστεί βοήθεια,το ΔΝΤ θα είναι εκεί.Λες και στα τόσα χρόνια υποβάθμισης της οικονομίας της Αιγύπτου η προοπτική το ΔΝΤ δεν θα είχε περάσει από το μυαλό κανενός(ειδικά του Στρος Καν).Συνέπεσε όμως με την πολιτική ανακατωσούρα και σου λέει ο άλλος εδώ είμαστε.. Τυχαίο(2) το χρονικό σημείο που αυτοπροτάθηκε το  ΔΝΤ?Δεν νομίζω..Σημαδιακή ημέρα η Τρίτη, καθώς από την πορεία που είχε διοργανωθεί στο Κάϊρο  εξαρτώταν πολλά. Και ο λαός μίλησε.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε αργά την Τρίτη την νύχτα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και θα εργαστεί τους τελευταίους μήνες της θητείας του για να γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας, στην επίσημη ομιλία του προς το έθνος που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Πρόσθεσε ότι κύρια προτεραιότητά του είναι η σταθερότητα του έθνους η οποία θα επιτρέψει την μεταβίβαση της εξουσίας.

Η αντιπολίτευση όμως έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με το καθεστώς αν δεν απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μουμπάρακ.


Το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ φωνάζει "Να φύγεις! Να φύγεις!".

Νωρίτερα, τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολιτών συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στο κέντρο της πόλης, απαιτώντας την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά του -επί μια τριακονταετία- προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Τόσο το Αλ Αραμπίγια αλλά και το CNN, είχαν αναφέρει πως ο Μπουμπάρακ αναμένεται να ανακοινώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών η παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ, τον οποίο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε να αποχωρήσει μέχρι την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα γύρω στα 20 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Σουέζ φωνάζοντας "εξέγερση παντού", ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Για "φωνή λαού οργή θεού" 'εκανε λόγο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος, ο οποίος μίλησε σε βραδινά δελτία ειδήσεων, σε τηλεοπτικούς σταθμούς.


Υπέρ μεταρρυθμίσεων η Ε.Ε.


Χθες οι  υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν να γίνουν στην Αίγυπτο "ουσιαστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή "δίκαιων και ελεύθερων" εκλογών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τον Μουμπάρακ να αρχίσει "αμέσως" διάλογο με την αντιπολίτευση.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι επιθυμεί μία "ειρηνική μετάβαση".

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει την Αίγυπτο στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της.

Ισλαμικό κίνδυνο "βλέπει" το Ισραήλ
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για την πιθανότητα εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος αντίστοιχου με το καθεστώς της Τεχεράνης σε περίπτωση που "ένα οργανωμένο ισλαμιστικό κίνημα αναλάβει τον έλεγχο του κράτους" στη Αίγυπτο, ευνοημένο από το "χάος".


Παρέμβαση του Λευκού Οίκου


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, σε μήνυμα που μεταβιβάστηκε από πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αποκαλύπτουν σήμερα οι New York Times.

Το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Φράνκ Ουάισνερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς διπλωμάτες.

Αυτό θα μπορούσε να δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποσύρει την υποστήριξή της σε έναν από τους στενότερους συμμάχους της στην περιοχή.


Πηγή:
www.yahoo.gr
www.enet.gr

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Ανακαλύφθηκε το βιολογικό ρολόι
Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός του σώματος που «κρατά τον χρόνο» σε όλους τους έμβιους οργανισμούς του πλανήτη. Το μηχανισμό που ελέγχει το εσωτερικό 24ωρο βιολογικό «ρολόι», το οποίο διαθέτουν όλες οι μορφές της ζωής στη Γη, από τα μονοκύτταρα φύκια μέχρι τα ανθρώπινα κύτταρα, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες σε δύο ξεχωριστές αλλά σχετικές έρευνες. Η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως σε διάφορα προβλήματα υγείας ελαφρά ή πιο σοβαρά (διαβήτης, κατάθλιψη, ακόμα και καρκίνος), κυρίως εξαιτίας μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του βιολογικού «ρολογιού» των ανθρώπων, για παράδειγμα στην περίπτωση πιλότων, επιβατών με «τζετ λαγκ» ή εργατών σε νυχτερινές βάρδιες.


 Επίσης οι νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτός ο «κιρκαδιανός» μηχανισμός είναι ίδιος για όλα τα έμβια όντα και η προέλευσή του χάνεται, δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, στις απαρχές της ζωής στον πλανήτη μας. Το 24ωρο αυτό «ρολόι» ελέγχει τα εναλλαγές της καθημερινής και εποχικής δραστηριότητας, από τους κύκλους του ύπνου μέχρι τις μεταναστεύσεις των ζώων και το άνοιγμα των λουλουδιών.


 Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, υπό τον Ακίλες Ρέντι, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, για πρώτη φορά εντόπισαν την ύπαρξη 24ωρων ρυθμών στα ανθρώπινα ερυθροκύτταρα. Έως τώρα, οι επιστήμονες είχαν συνδέσει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς με το DNA και τη δραστηριότητα των γονιδίων, όμως -αντίθετα με τα περισσότερα άλλα κύτταρα του σώματός μας- τα ερυθροκύτταρα του αίματος δεν έχουν DNA. «Τα ρολόγια αποδεικνύεται ότι υπάρχουν σε όλα μας τα κύτταρα, είναι οργανικά ενσωματωμένα σε αυτά. Φανταστείτε πώς θα ήμασταν χωρίς ένα ρολόι να μας καθοδηγεί στο πέρασμα του χρόνου», δήλωσε ο Ρέντι. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, φωτίζοντας καλύτερα τα κυτταρικά «ρολόγια», θα βρουν νέες θεραπείες για τις μεταβολικές διαταραχές.
Σε μια δεύτερη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Εδιμβούργου (Σχολή Βιολογικών Επιστημών) και Κέμπριτζ, καθώς και του Ωκεανολογικού Παρατηρητηρίου της Γαλλίας, υπό τον Άντριου Μίλαρ, διαπίστωσαν ένα ανάλογο 24ωρο κύκλο-ρολόι στα μονοκύτταρα θαλάσσια φύκη (άλγες), δείχνοντας έτσι ότι ακόμα και οι πιο πρωτόγονες μορφές ζωής είχαν αναπτύξει ένα ανάλογο μηχανισμό.


 Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ακόμα και στο σκοτάδι, όταν το DNA των αλγών δεν ήταν ενεργοποιημένο, το κιρκαδιανό «ρολόι» τους συνέχιζε να χτυπάει, παρά την έλλειψη δραστηριότητας των γονιδίων, ακριβώς δηλαδή ό,τι συμβαίνει με τα ανθρώπινα ερυθροκύτταρα. «Τα ρολόγια του σώματος είναι αρχαίοι μηχανισμοί με εξέλιξη δισεκατομμυρίων ετών. Πρέπει να είναι πολύ πιο σημαντικοί και εξελιγμένοι από ό,τι νομίζαμε ως τώρα», δήλωσε ο Μίλαρ και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να διερευνηθεί καλύτερα πώς και γιατί αυτά τα βιολογικά ρολόγια αναπτύχθηκαν ειδικότερα στους ανθρώπους και το ρόλο που ακριβώς παίζουν στον έλεγχο του σώματος.

Links: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες στις διευθύνσεις: 
http://www.nature.com/nature/journal/v469/n7331/full/nature09702.html
http://www.nature.com/nature/journal/v469/n7331/full/nature09654.html


Πηγή: kathimerini.gr