Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Δάση (και όχι μόνο) με ραδιενέργεια από το Τσερνόμπιλ απειλούνται από τις φωτιές στη Ρωσία

Είχα ακούσει ότι μια φωτιά έχει πολλές συνέπειες πέραν της προφανούς αλλά δεν πίστευα ότι μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί..Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές στη Ρωσία έχουν ήδη κάψει 39.000 στρέμματα δάσους που παρέμενε μολυσμένο από τη ραδιενεργή τραγωδία του Τσερνόμπιλ, και οι Αρχές προσπαθούν τώρα να περιφρουρήσουν τις υπόλοιπες επικίνδυνες εκτάσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από τη ραδιενέργεια. «Οι πυρκαγιές δεν είναι σημαντικές για την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τη ραδιενέργεια, καθώς η διασπορά ραδιενεργών υλικών περιορίζεται σ' αυτές τις περιοχές» ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας από την Ακτινοβολία.

Όσον όμως αφορά τη Ρωσία, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν τα ραδιενεργά σωματίδια εξαπλώθηκαν με τον καπνό.

«Το προσωπικό μας θα πρέπει να διενεργήσει μετρήσεις για να το εξακριβώσει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι έχουν υπάρξει πυρκαγιές στις περιοχές με τα μέγιστα επίπεδα ραδιενέργειας» ανέφερε στο Associated Press o Βασίλι Τούζοβ, αναπληρωτής διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δασοπροστασίας.

Πρόσθεσε ότι στις επικίνδυνες περιοχές έχουν αυξηθεί οι περιπολίες.

Σύμφωνα πάντως με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, η μολυσμένη περιοχή του Μπριάνσκ ελέγχθηκε για ραδιενέργεια μετά την κατάσβεση έξι πυρκαγιών χωρίς να εντοπιστεί αύξηση της ραδιενέργειας στον αέρα.

Το Μπριάνσκ, νοτιοανατολικά της Μόσχας και δίπλα στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, είναι η περιοχή στην οποία εστιάζονται οι ανησυχίες υπό το ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών.

Μεγάλες δασικές εκτάσεις του Μπριάνσκ μολύνθηκαν με ραδιενεργά σωματίδια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ στην περιοχή της Ουκρανίας στις 26 Απριλίου 1986.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τα μέσα Ιουλίου η φωτιά έχει κατακάψει έκταση 2.690 στρεμμάτων στο Μπριάνσκ.

Μολυσμένες δασικές εκτάσεις συνολικής έκτασης περίπου 2.100 στρεμμάτων κάηκαν και σε περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Μόσχας, όπως στην Καλούγκα και την Τούλα.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ισάγιεφ του Κέντρου Οικολογίας και Παραγωγικότητας Δασών, ο κίνδυνος να διασπαρούν με τον καπνό ραδιενεργά σωματίδια από το έδαφος των μολυσμένων δασών είναι υπαρκτός. Την ίδια εκτίμηση έκαναν η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι οι δόσεις ραδιενέργειας θα ήταν πιθανότατα μικρές.

Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν είχε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα στο AP.

*Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, οι γερμανικές αρχές προειδοποιούν για... ραδιενεργά αγριογούρουνα που απειλούν την αγορά τροφίμων. Σε αυτή την περίπτωση η ραδιενέργεια (Καίσιο-137) δεν προέρχεται από τις φωτιές στη Ρωσία, αλλά από εκτάσεις του ίδιου του εδάφους της Γερμανίας που είχαν μολυνθεί το 1986 λόγω του Τσερνόμπιλ. Το πρόβλημα παραμένει εδώ και 25 χρόνια, φέτος όμως ο πληθυσμός των αγριογούρουνων φαίνεται ότι έχει αυξηθεί στις περιοχές αυτές.

(από το Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press)


Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Στον αφαλό κρύβεται το κλειδί της επιτυχίας στα σπορ
Είναι αλήθεια ότι οι μελαψοί αθλητές τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση στα αθλήματα ταχύτητας,αντοχής και ευλυγισίας (είτε μιλάμε για σπριντ,αγώνες αντοχής ή σκάμα μέσα στο στίβο είτε για ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο).
Στα 100μ ταχύτητας το ρεκόρ φυσικά κατέχει ο (Τζαμαικανός με χρόνο 9.69sec) Μπόλτ ενώ μόλις πρόσφατα (στο πανευρωπαικό πρωτάθλημα στίβου στη Βαρκελώνη) ο Γάλλος Λεμέτρ ήταν ο πρώτος ''λευκός'' που ''έσπασε'' το φράγμα των 10 δευτερολέπτων.
Αντίστοιχα και στο άλμα εις μήκος το ρεκορ κατέχει ο Αμερικανός αθλητής Μάικ Πάουελ με 8.95μ με την δεύτερη κατηγορία αθλητών να κινείται στα επίπεδα του 8.60μ
Πέρα από αυτά τα γενικά στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι τυχαία μπορεί κανείς να δει και την εικόνα από τα υπόλοιπα αθλήματα.Σε σπορ που απαιτουν μυική δύναμη,αντοχή και ταχύτητα οι πιο δημοφιλείς αθλητές είναι μελαψοί.
Φαίνεται σαν να ''κουβαλάνε'' εκ γενετής ένα πιο αθλητικό σώμα.Σώμα το οποίο σαν να ''τα παίρνει'' πιο εύκολα,να απαιτεί λιγότερη προπόνηση για να φτάσει τις επιδόσεις καλά προπονημένων ''λευκών''.
Φαντάζομαι και εσείς θα έχετε φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα από μόνοι σας,κάτι το οποίο (ίσως και για πρώτη φορά επίσημα) θα υποστηρίξει μια (εναλλακτική να το πω) έρευνα..Επιστήμονες βρήκαν το λόγο που οι μαύροι αθλητές κυριαρχούν στον στίβο και οι λευκοί στην κολύμβηση.Όπως υποστηρίζουν,το κλειδί βρίσκεται στον αφαλό.Αυτό που έχει σημασία δεν είναι εάν ο αφαλός προεξέχει ή είναι προς τα μέσα αλλά σε ποιο σημείο βρίσκεται σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα,όπως δείχνει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Design and Nature of Ecodynamics.

Ο αφαλός είναι το κέντρο της βαρύτητας του σώματος,και εάν πάρουμε δύο δρομείς ή δύο κολυμβητές του ίδιου ύψους,έναν μαύρο και έναν λευκό, ''τότε αυτό που έχει σημασία δεν είναι το συνολικό ύψος αλλά η θέση του αφαλού ή αλλιώς το κέντρο της βαρύτητας '' όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke, Andre Bejan.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην αρχιτεκτονική του σώματος των δρομέων Δυτικοαφρικανικής καταγωγής,το κέντρο της βαρύτητας είναι αρκετά ψηλότερο από τους δρομείς ευρωπαϊκής καταγωγής,γεγονός που τους δίνει πλεονέκτημα στα σπριντ του στίβου.

Τα άτομα Δυτικοαφρικανικής καταγωγής έχουν ψηλότερα πόδια από τους Ευρωπαίους αθλητές,που σημαίνει πως ο αφαλός τους είναι 3 εκατοστά πιο πάνω από τους λευκούς,όπως πρόσθεσε ο Bejan.

Αυτό σημαίνει πως οι μαύροι αθλητές έχουν ''κρυμμένο ύψος'',το οποίο είναι 3% μεγαλύτερο από αυτό των λευκών,και τους δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ταχύτητας στον στίβο.

''Η κίνηση είναι μια συνεχής διαδικασία πτώσης προς τα μπρος και μια μάζα που πέφτει από μεγαλύτερο ύψος πέφτει γρηγορότερα'' εξηγεί ο Bejan.

Στην πισίνα,εντωμεταξύ,οι λευκοί έχουν το πλεονέκτημα γιατί έχουν μακρύτερο κορμό,με αποτέλεσμα ο αφαλός τους είναι είναι πιο χαμηλά στο γενικό σχήμα της αρχιτεκτονικής του σώματος.

''Η κολύμβηση είναι η τέχνη της κίνησης στο κύμα που δημιουργεί ο κολυμβητής'',αναφέρει ο Bejan.

''O κολυμβητής που θα κάνει το μεγαλύτερο κύμα είναι και ο ταχύτερος,και ένας μακρύς κορμός κάνει και μεγαλύτερο κύμα.Οι Ευρωπαίοι έχουν 3% μακρύτερο κορμό από τους Δυτικοαφρικάνους,και αυτό τους δίνει 1,5% μεγαλύτερο πλεονέκτημα ταχύτητας στην πισίνα''

Οι Ασιάτες έχουν το ίδιο μήκος κορμού με τους Ευρωπαίους,επομένως και τις ίδιες πιθανότητες να σημειώσουν ρεκόρ στην πισίνα.Συχνά όμως μένουν πίσω από τους λευκούς γιατί οι λευκοί είναι ψηλότεροι.Πολλοί επιστήμονες απέφυγαν να μελετήσουν τους λόγους που κάνουν τους μαύρους καλύτερους δρομείς και τους λευκούς καλύτερους κολυμβητές ,λόγου αυτού που η μελέτη ονομάζει ''προφανής'' φυλετική σκοπιά.

Σύμφωνα με τον Bejan όμως, η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στη γεωγραφική καταγωγή και τη βιολογία και όχι σε φυλετικά κριτήρια,που οι συγγραφείς της μελέτης ονομάζουν ''κοινωνική δομή''.Οι ερευνητές μελέτησαν και ανέλυσαν φακέλους 100 χρόνων από άντρες και γυναίκες σπρίντερ και κολυμβητές στα 100 μέτρα ελεύθερο.


(από την εφημερίδα: ''Αποψη του νότου'' )