Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Εμείς να τα βλέπουμε..

Παρακολουθούσα (κατά λάθος,αφού δε διαφημίστηκαν) τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (τα ελληνικά 'Όσκαρ δηλαδή) και πέρα από το πολύ ενδιαφέρον σκηνογραφικό στήσιμο μου έκαναν εντύπωση και δύο ονόματα κατά την πορεία της εκδήλωσης:João Prates Ruivo and Raquel Maria Oliveira τα οποία θα παρουσίαζαν ένα βραβείο.Μετά από τα ιδιαιτέρως εύηχα λατινογενή ονοματά τους ακολούθησε και η ιδιότητά τους.Ηταν λέει οι νικητές ενός διαγωνισμού για την κατασκευή εστιών στην περιοχή του Μεταξουργείου.
Περιμένοντας κανείς να εμφανιστούν δύο καλοντυμένες ώριμες φιγούρες με ύφος μπλαζέ και φεύτικο χαμόγελο μάλλον θα έχαναν το στοίχημα.Αντ'αυτού ξεπρόβαλαν δύο νεαρά παιδιά με ''μαζεμένη'' στάση και ένα ντροπαλό χαμόγελο σαν να μην είχαν συνειδητοποιήσει ακόμα τη νίκη τους.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώθηκε από την εταιρεία Oliaros,η οποία κάλεσε αρχιτέκτονες μέχρι 35ετών (εξ ου και το όνομα του διαγωνισμου-UPTO35) στις 9 Ιουνίου του 2009.Στόχος τους ήταν να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μοντέλου (τύπου οικοδομήματος) το οποίο θα μπορεί να στεγάσει φοιτητικές εστίες στην περιοχή του Κεραμεικού στο Μεταξουργείο.
Πιο συγκεκριμένα ο όρος ήταν να μπορεί η κατασκευή τους να φιλοξενήσει 18 φοιτητές σε μια επιφάνεια 200 τμ.
241 από τις 245 προτάσεις έγιναν δεκτές.41 χώρες πήραν το ''σήμα'' να πάρουν μολύβι και χάρακα (καλύτερα ποντίκι και πληκτρολόγιο) για να ξεδιπλώσουν τα οράματά τους στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.Μετά από καιρό επέλεξαν τις 5 καλύτερες:

Δείτε τώρα πιο με περισσότερες λεπτομέρειες εκείνη που επικράτησε(είναι η τρίτη σε σειρά)Οι νικητές τιμήθηκαν για την εργασία τους στις 24 Μαρτίου στο μουσείο Μπενάκη ενώ μοιράστηκαν συνολικά το ποσό των 50.000 Ευρώ.Πιο σημαντικό από το χρηματικό βραβείο θα είναι σίγουρα η εμπειρία αυτών των μηνών και η διεθνής αναγνώριση που θα ακολουθήσει.
'Αντε για να βλέπουμε ότι υπάρχουν και άνθρωποι που σκέφτονται...

(με πληροφορίες από το http://www.dezeen.com)

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Μετά από τις ''φήμες'' περάσαμε και στην ''είδηση''.Και επίσημα πολύ χρήστες του F@cebook θα αποχωριστούν τους λογαριασμούς τους.Κάτι οι νέοι όροι απορρήτου,κάτι η ευκολία του να σβήσεις τον λογαριασμό σου (νομίζω,πως παλιά μπορούσες να ''αφήσεις'' τον λογαριασμό σου,αυτός παρόλα αυτά θα συνέχιζε να υφίσταται ως ghost) ωθούν και θα ωθήσουν (ελπίζω) πολλούς χρήστες εκτός του δικτύου.Αντε γιατί πέραν όλον τον άλλων πολλά διαδικτυακά ''εγκλήματα'' είχαν διαπραχθεί μέσω του συγκεκριμένου ιστοτόπου.


Μερικές χιλιάδες χρήστες έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής τη διαδικτυακή εκστρατεία «Quit Facebook» η οποία έχει ορίσει την 31η Μαΐου ως ημέρα μαζικής εξόδου από τη δημοφιλέστερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής λιγότεροι από 13.500 χρήστες είχαν δηλώσει πρόθυμοι να σβήσουν τους λογαριασμούς τους από το Facebook την 31η Μαΐου -σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα 400 εκατομμύρια ενεργών μελών της ιστοσελίδας. Αλλοι πάλι, καλούν τους χρήστες που δεν συμφωνούν με τους όρους απορρήτου της σελίδας να απέχουν (να μην συνδεθούν) στις 6 Ιουνίου.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το θέμα του απόρρητου οι διαχειριστές του Facebook ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι πρόκειται σύντομα να ενεργοποιήσουν νέους όρους για την προστασία των δεδομένων των χρηστών και να απλοποιήσουν τη διαδικασία «εξόδου» από την ιστοσελίδα.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση γύρω από τα θέματα απορρήτου, έχει κινήσει το ενδιαφέρον σε άλλα εγχειρήματα στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία παραμένουν όμως σε εμβρυϊκό στάδιο. Ένα από αυτά, το «Diaspora» τράβηξε την προσοχή του kickstarter -ενός δικτυακού τόπου που προωθεί τη χρηματοδότηση φερέλπιδων εγχειρημάτων.

Όπως σημειώνει το BBC, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι τέσσερις νεαροί φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που βρίσκονται πίσω από το «Diaspora» έλαβαν μία χρηματοδότηση της τάξεως των 175.000 δολαρίων, αν και είχαν ζητήσει αρχικώς μόνο 10.000.

(από το in.gr)

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Φρένο στο… αλκοόλ πατάει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων(WHO) μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας κατέληξε στα ακόλουθα ''συμβουλευτικά μέτρα προς τα 193 κράτη-μέλη(στα οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα- που τον απαρτίζουν. Και μιλάμε για συστάσεις-γιατί όπως έχετε καταλάβει και από άλλες περιπτώσεις (βλέπε Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή) κανείς δε μπορεί να αγγίξει τα μεγάλα συμφέροντα και μένει απλά στην δημοσίευση συστάσεων.Μακάρι η αύξηση των τιμών-που ήδη έχει ξεκινήσει για άλλους λόγους στην Ελλάδα-να έχει θετικά αποτελέσματα στο θέμα των ατυχηματών-παρόλο που δεν αποτελεί σοβαρή λύση(Αν είναι έτσι να αποφασίσει κάποιος οργανισμός τι θεωρείται επιβλαβές και να ανεβάσει την τιμή του στα επίπεδα του χρυσού).Το νόημα της φράσης ''χέρι πονεί-χέρι κόβει'' δεν έχει νόημα-ένα παραπάνω σε αυτή την περίπτωση. Σε άλλα μονοπάτια πρέπει να κινηθούν τα πράγματα.Η μείωση της διαφήμισης,με παράλληλη επαγρύπνηση των πολιτών θα είναι σίγουρα πιο αποδοτικά.Κάποιες ενέργειες που κατά καιρούς έχω παρατηρήσει είναι

Η τοποθέτηση κατεστραμμένων αυτοκινήτων στις εξόδους των ελληνικών εθνικών οδών προς ''παραδειγματισμό των ταξιδιωτών:

Μια σειρά από πρωτότυπες πινακίδες.

Η πρώτη χρησιμοποιήθηκε πριν λίγο καιρό σε ένα κομμάτι του εθνικού δικτύου κάποιας Ευρωπαϊκής Χώρας. Στην πινακίδα φαινόταν ένα παιδί το οποίο γελούσε. Μόλις άρχιζε να βρέχει-λόγω μιας ειδικής μπογιάς-το παιδί άρχιζε να γεμίζει με αίμα.Η συγκεκριμένη πινακίδα αποδείχθηκε πολύ αποδοτική καθώς αποσπούσε την προσοχή των οδηγών.

Μια άλλη πιο χιουμοριστική προσέγγιση είναι οι ακόλουθες.Και οι δύο ήταν τοποθετημένες σε σημεία ελέγχου ταχύτητας(σε δρόμο με ανώτατη ταχύτητα τα 40km/h).Η πρώτη παρομοίαζε την ταχύτητα του οδηγού με τις ημέρες που αυτός θα περνούσε στο νοσοκομείο σε περίπτωση ατυχήματος.

ενώ μια άλλη ''θεωρεί'' ότι η ταχύτητά μας αντικατοπτρίζει το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουμε σε περίπτωση ατυχήματος

Μια κίνηση που είχε ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση(και μακάρι να συνεχιστεί) ήταν η τοποθέτηση πινακίδων πριν από επικίνδυνες στροφές (σκοτώστρες για την ακρίβεια).Η εύρεση των επικίνδυνων αυτών σημείων(νομίζω έχουμε τα περισσότερα επικίνδυνα σημεία από κάθε Ευρωπαϊκή Χώρα) θα ήταν εύκολη (και μακάβρια) καθώς ο εμπειρογνώμονας μάλλον θα έψαξε για τα σημεία του οδικού δικτύου με τα περισσότερα εκκλησάκια..

Μιά δικιά μου πρόταση πάνω στα παραπάνω θα ήταν α)τοποθέτηση περισσότερων τρακαρισμένων αυτοκινήτων πριν απο επικίνδυνες στροφές και μεγάλες ευθείες (αν ο 'Ελληνας δε δει παράδειγμα δεν καταλαβαίνει την θεωρία).Παράλληλα να γίνει τοποθέτηση πινακίδων με τους αριθμούς των νεκρων και των τραυματιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς και ξεχωριστή ένδειξη με τα τρέχοντα φετινά στοιχεία.


Γενικά η άποψη μου πάνω στο θέμα αλκολισμού-ατυχημάτων είναι ότι άμα δε ξεθωριάσει η μαγκιά και το ποζεριλίκι που συνοδεύει το ''πίνω γιατί μπορώ,γιατί είμαι κουλ,γιατί μπορώ να οδηγήσω και πίτα να είμαι'' όλα τα παραπάνω αλλά και κάθε είδους ενημέρωση δεν πρόκειται να αποφέρει καρπούς.


Ακολουθεί η είδηση:

Απόφαση που αποσκοπεί στην αύξηση τιμών και περιορισμό

διαφημίσεων στα οινοπνευματώδη ποτά, ακόμη και στο κρασί και τη μπύρα, έλαβε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το αλκοόλ ενοχοποιείται για το θάνατο 2,5 εκατομμυρίων ατόμων από το 2004.

Η απόφαση εξασφάλισε ιδιαίτερα μεγάλη υποστήριξη με τις χώρες – μέλη του ΠΟΥ, που παρευρίσκονταν στην ετήσια Συνέλευσή του στη Γενεύη.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ σχετικά με τα οινοπνευματώδη ποτά, οι οποίες καταρτίστηκαν έπειτα από συνομιλίες δύο ετών, δεν είναι δεσμευτικές, αλλά έχουν σκοπό συμβουλευτικό για τα 193 κράτη - μέλη του.

Σκοπός τους είναι η ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών υπέρ της προστασίας τωνπληθυσμών που κινδυνεύουν και την προφύλαξη των νέων ατόμων.

Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ επέμειναν στις δραματικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες του «ρεύματος», όπως το χαρακτήρισαν, το οποίο από το 2004 είχε σκοτώσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, μεταξύ των οποίων 320.000 νέους ηλικίας 15 ως 29 ετών.

Η νέα στρατηγική που προτείνει ο ΠΟΥ επικεντρώνεται κυρίως στον αντίκτυπο του μάρκετινγκ,στο ρόλο των τιμών των οινοπνευματωδών ποτών και στην πρόληψη της οδήγησης μετά την κατάχρησή του.

«Η επιβλαβής χρήση οινοπνευματωδών ποτών έχει σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη προβλημάτων υγείαςπαγκοσμίως», επισημαίνει ο ΠΟΥ στο επίσημο κείμενο.

(www.tanea.gr)

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Ξαναγράφει τα ιστορικά βιβλία το Τέξας απαλείφοντας αναφορές στη δουλεία

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι εν έτη 2010 μπορεί κάποιος να ''ανανεώσει'' τα σχολικά βιβλία Ιστορίας κατά βούληση.Μου θυμίζει τα δικά μας χαίδια τόσα χρόνια και το ποια Ιστορία(?) καταλήγουμε να μαθαίνουμε(αναμασάμε).Το σημαντικό είναι ότι από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού προέκυψε η ''πρόταση''(το είπα και κομψά) του Τουρκικού Υπουργείου Παιδείας για σταδιακή ''μείωση'' των αρνητικών αναφορών στους Τούρκους από τα σχολικά μας βιβλία.Να μην ξεχάσω,εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει μια κοινή επιτροπή που εξετάζει τα βιβλία των 2 κρατών με αυτό το σκοπό αλλά-για ένα περίεργο λόγο-ακόμα να τελειώσει.Μιλάμε τώρα για ένα λαό που αρνείται για προφανείς λόγους να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων και μόλις ο Ομπάμα (προσπάθησε) απαίτησε (από την Γερουσία να πιέσει για ) την αποδοχή της Γενοκτονίας από τους Τούρκους,την ίδια μέρα βγήκε ο Τούρκος πρέσβης ωρυώμενος υπέρ της αδικίας στο πρόσωπο των Τούρκων και του τεράστιου διπλωματικού ολισθήματος.Φοβήθηκαν οι Τούρκοι μην χάσουν τα φιλαράκια τους τους Αμερικάνους.Ο ίδιος ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ομπάμα να μην κάνει ιδιαίτερη μνεία για αυτό στην επόμενη ομιλία του.Εκείνος όμως υπερασπιζόμενος το επιχείρημά του έπραξε το αντίθετο.Θέλω να πω ότι δεν έχω κάτι ιδιαίτερο με τον λαό των γειτόνων μας αλλά με τους Αποπάνω.Ας μη λέμε όμως και πολλά γιατί τώρα οι γείτονες έχουν το πάνω χέρι στην περιοχη του Αιγαίου..

Νέα σχολικά βιβλία που θα αποσιωπούν πτυχές της αμερικανικής ιστορίας, όπως την απάνθρωπη μεταχείριση των σκλάβων, επιθυμεί να προωθήσει στα σχολεία του Τέξας ομάδα υπερσυντηρητικών με τη βοήθεια θρησκευτικών οργανώσεων.
Με σκοπό την καταπολέμηση της «προκατάληψης υπέρ των φιλελευθέρων» επιχειρούν να «εισάγουν εκ νέου την πατριωτική ιδεολογία» στα σχολεία της πολιτείας καθώς έχουν πλέον τον έλεγχο του συμβουλίου που έχει την εποπτεία στο σχολικό πρόγραμμα του Τέξας.
Τα νέα βιβλία θα έχουν μίαέντονη θρησκευτική αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων, σύμφωνα με τους επικριτές τους.Για παράδειγμα, αναφέρει ο Guardian, θα περιοριστεί η αναφορά στον Τόμας Τζέφερσον που ζητούσε διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, θα απαλειφθούν οι αναφορές στο εμπόριο σκλάβων και θα τονιστούν οι «σημαντικές συνεισφορές» των ηγετών του Νότου κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Ακόμα παραμερίζεται η μελέτη των έργων του Ισαάκ Νιούτον υπέρ των αναφορών ης στην επιστημονική πρόοδο που προέκυψε από την πολεμική τεχνολογία. Όπως, τέλος, αναφέρει το δημοσίευμα, δικαιολογούνται εμμέσως και οι αντικομμουνιστικές διώξεις του Τζόσεφ Μακάρθι.
Η υπερσυντηρητική δικηγόρος Σίνθια Ντάνμπαρ που προωθεί τις αλλαγές έχει κατ’επανάληψη δηλώσει ότι τα σχολεία είναι αντισυνταγματικά, τυραννικά και ότι ρίχνουν τους μαθητές «μέσα στις φλόγες του εχθρού».Στο παρελθόν οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι είχαν προσπαθήσει να περιορίσουν ή και να καταργήσουν τη διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης χωρίς να έχουν πάντα επιτυχία· όπως διαπιστώνει ο Guardian ίσως είναι περισσότεροι επιτυχημένοι στις παρεμβάσεις τους στην ιστορία.

(www.in.gr)

Η Γη από τον Άρη

(Δε θα μπορούσα να αφήσω ένα τέτοιο θέμα.. Σπουδαίο πράγμα θα μου πείτε μια φωτογραφία της Γης και της Σελήνης με zoom out.Ισα ίσα-η φωτογραφία αντικατοπτρίζει την ''δύναμη'' του ανθρώπου που κατάφερε να φτάσει 78 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά-κατάφερε μάλιστα να μειώσει τον χρόνο του ταξιδίου από έξι μήνες σε 39 ημέρες μέσα σε λίγα χρόνια αποστολών.Πέρα από αυτό,όπως αναφέρει και το άρθρο μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι είμαστε απλά ένα μικρό μέρος του όλου)

Μια νέα εντυπωσιακή διαστημική φωτογραφία έρχεται να «γράψει ιστορία» και να δώσει ένα ακόμα πλήγμα στον εγωκεντρισμό ή, καλύτερα, τον γεω-κεντρισμό μας. Πρόκειται για την πρώτη εικόνα της Γης και ταυτόχρονα του δορυφόρου της, που έχει ποτέ τραβηχτεί από τον Άρη και γενικότερα από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η εικόνα ελήφθη από το σκάφος Mars Global Surveyor της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1997 και έκτοτε βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη».

Η φωτογραφία δείχνει τον πλανήτη μας -και πιο πέρα τη Σελήνη- σε σχήμα «μισής Γης», τυλιγμένη από το απέραντο σκοτάδι του διαστήματος – μια ακόμη υπόμνηση για το πόσο μυστηριώδης και εύθραυστη είναι η ζωή μας.

Η NASA έχει επεξεργαστεί ψηφιακά την φωτογραφία, ώστε η Γη και η πολύ πιο σκοτεινή Σελήνη να είναι ταυτόχρονα ορατές στο ίδιο πλάνο.

Επειδή η Γη και το φεγγάρι είναι πιο κοντά στον ήλιο μας σε σχέση με τον Άρη, εμφανίζουν φάσεις για κάποιον που βρίσκεται πάνω στον «κόκκινο πλανήτη» (δηλαδή η Γη εμφανίζεται ως ημισέληνος, μισός πλανήτης, ολόκληρος κοκ), όπως ακριβώς συμβαίνει για ένα γήινο παρατηρητή που παρατηρεί από τον πλανήτη μας τη Σελήνη, την Αφροδίτη και τον Άρη.

CERN: Πιο κοντά οι «εξωτικές» ανακαλύψεις λένε τώρα οι επιστήμονες

Οι φυσικοί που εργάζονται στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, αναζητώντας απαντήσεις στα μυστήρια του σύμπαντος, θεωρούν ότι έχουν μπει πλέον για τα καλά στο δρόμο να κάνουν απρόσμενες ανακαλύψεις, όπως ανέφεραν στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης της προόδου που έχει σημειωθεί κατά τους τελευταίους δύο μήνες επαναλειτουργίας του μηχανήματος.
Όπως είπαν, ο επιταχυντής αποδεικνύει ήδη την ικανότητά του να διευρύνει τα σημερινά σύνορα της γνώσης στον τομέα της φυσικής. «Τώρα πια μπορούμε να οραματιστούμε ότι θα βρούμε εξωτικά πράγματα, όπως μεγάλες πρόσθετες διαστάσεις, σφαίρες χορδών και βαρέα χαμηλής φόρτισης σωματίδια», δήλωσε ο Όλιβερ Μπουχμίλερ, διευθυντής ενός από τους έξι ανιχνευτές των συγκρούσεων σωματιδίων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Όπως τονίστηκε στην ενημερωτική συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), τέτοιες «εξωτικές» ανακαλύψεις μπορούν να συμβαδίσουν με άλλες πιο αναμενόμενες, όπως η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, που θεωρείται ότι δίνει μάζα στο σύμπαν, καθώς και ενδείξεων για την ύπαρξη υπερ-συμμετρικών σωματιδίων, που μπορεί να ανοίξουν ένα «παράθυρο» στον κόσμο της λεγόμενης «σκοτεινής ύλης». Η θεωρία των χορδών διατείνεται ότι το σύμπαν κατά βάση συνίσταται σε μικροσκοπικές χορδές ύλης, οι οποίες δονούνται σε ένα χωροχρονικό συνεχές δέκα διαστάσεων – κάτι που μένει να αποδειχτεί αν όντως ισχύει.

Ο Στιβ Μάγιερς, διευθυντής επιταχυντών και τεχνολογίας στο CERN, τόνισε ότι από τις 30 Μαρτίου που το μηχάνημα ξαναλειτούργησε και έφτασε τη μέγιστη μέχρι τώρα ενεργειακή ισχύ των 7 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ), δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα – σε βαθμό ανησυχητικό! «Σκέφτομαι συνεχώς ότι όλα πάνε υπερβολικά καλά. Πρέπει διαρκώς να παρακολουθούμε την ασφάλεια του μηχανήματος. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι μια ακόμα βλάβη», δήλωσε.

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι σήμερα, στο μήκους 27 χιλιομέτρων υπόγειο κυκλικό τούνελ του επιταχυντή έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 εκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων, αναδημιουργώντας σε μικροκλίμακα αυτό που πιθανώς συνέβη κατά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Έξι ανιχνευτές του επιταχυντή καταγράφουν συνεχώς πώς συμπεριφέρονται τα σωματίδια μετά τις συγκρούσεις τους και στη συνέχεια μεταδίδουν τεράστιους όγκους δεδομένων προς περαιτέρω επεξεργασία στα εργαστήρια των φυσικών του CERN αλλά και σε άλλα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο.

Ήδη ο επιταχυντής έχει εντοπίσει αρκετά σωματίδια που περιέχονται στο λεγόμενο «Καθιερωμένο Μοντέλο» (ή Πρότυπο), που οι φυσικοί δημιούργησαν τον 20ό αιώνα και το οποίο θεωρούν ότι περιγράφει με ακρίβεια πώς λειτουργεί το σύμπαν. Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε το «όμορφο» κουάρκ, το οποίο εξαφανίζεται μέσα σε νανοδευτερόλεπτα από τη δημιουργία του.

(www.enet.gr)

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Αυστραλία: Σε δημοπρασία η «αγνότητά» τους

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόθεση μιας παραγωγού κινηματογραφικών ταινιών στην Αυστραλία, να κάνει ένα ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή έναν νεαρό άνδρα και μία γυναίκα οι οποίοι και θα «πουλήσουν» σε δημοπρασία την παρθενιά τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν η παραγωγός του πορνογραφικού, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ντοκιμαντέρ, Τζαστίν Σάισλι, δημοσιοποίησε μια αγγελία και ζητούσε ένα νεαρό άνδρα και μια επίσης νεαρή γυναίκα, που να δέχονται να «πουλήσουν» την παρθενιά τους στον πλειστηριασμό και να μοιραστούν (ως αμοιβή) τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν.

Στην αγγελία, μεταξύ άλλων, απάντησε ο 20χρονος Άλεξ και μια σερβιτόρα από το Σίδνεϊ, η Βερόνικα, οι οποίοι και αποδέχτηκαν την πρόταση της παραγωγού από τη Μελβούρνη.

Τη λαϊκή αγανάκτηση ήλθε να επιβεβαιώσει και ο Οργανισμός προστασίας Καταναλωτών της Βικτώριας, ο οποίος και προειδοποίησε γραπτώς την παραγωγό ότι αν αρχίσει να κινηματογραφεί το ντοκιμαντέρ, θα ασκηθεί εναντίον της δίωξη για προώθηση πορνείας.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη και τις διαμαρτυρίες αρκετών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του θεσμού της οικογένειας και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η παραγωγός δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να γυρίσει το «ντοκιμαντέρ» σε άλλη χώρα και κατά προτίμηση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η σχετική νομοθεσία είναι πιο ελαστική.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι όσοι μελλοντικά επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πλειστηριασμό θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 500 δολαρίων Αυστραλίας (350 ευρώ περίπου) για να τους επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα όπου θα λάβει μέρος η διαδικασία της δημοπράτησης της… αγνότητας των δύο νέων!

Όποιος δώσει το μεγαλύτερο ποσό, θα μπορεί να κοιμηθεί ένα βράδυ σε ξενοδοχείο με τον παρθένο Άλεξ ή την παρθένα Βερόνικα. Οι δύο παρθένοι, μετά την απώλεια της αγνότητας τους, θα καταθέσουν στην κάμερα τις εμπειρίες, για να βγουν και τα απαραίτητα… συμπεράσματα, από το ντοκιμαντέρ.

Αναφερόμενη στο όλο θέμα, η Βερόνικα είπε ότι οι αντιδράσεις συγγενών και φίλων της ήταν πολύ απαξιωτικές για την απόφασή της να βγάλει στη δημοπρασία την παρθενιά της.

Όταν το πληροφορήθηκε η οικογένειά της στο Σίδνεϊ, έγινε έξω φρενών και, όπως δήλωσε η ίδια, αρχικά ήθελαν να «σκοτώσουν» την παραγωγό. Στη συνέχεια, όπως είπε, ηρέμησαν και τώρα άρχισαν να συζητούν μαζί της το θέμα.

(από το kathimerini.gr)

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Kατάθλιψη-στο δρόμο μιας επαναστατικής θεραπείας

'Ενα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή κατάθλιψης(ήπια ή μη).Παλαιές μελέτες στην Αμερική έδειξαν ότι περίπου το 3.4% του πληθυσμού που πάσχει από βαριά μορφή κατάθλιψης φτάνει σε αυτοκτονία,ενώ το 60% των οφειλόμενων σε αυτοκτονία θανάτων απορρέει από κάποια μορφή ψυχικής ή συναισθηματικής διαταραχής. Σύμφωνα με νέα στοιχεία ενα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Από επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζεται ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα του ΟΗΕ, με βάση το δείκτη βαρύτητας που μετρά τη συνολική επιβάρυνση στην προσωπική επαγγελματική & κοινωνική ζωή. πέντε από τις δέκα αρρώστιες με τον υψηλότερο δείκτη είναι ψυχικές . Η κατάθλιψη καταλαμβάνει σήμερα την τέταρτη θέση και υπολογίζεται ότι θα αναρριχηθεί στην 2η! θέση της κατάταξης μέχρι το 2020. Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στους άγαμους, τους διαζευγμένους και τους κατοίκους αγροτικών περιοχών


Ο όρος Κατάθλιψη στην Ψυχιατρική υποδηλώνει μια συγκεκριμένη νόσο, δηλαδή μια διαταραχή η οποία προκαλεί έναν συνδυασμό συμπτωμάτων που δεν συναντάται σε άλλη νόσο (οι γιατροί συνηθίζουν να ονομάζουν αυτούς τους συνδυασμούς συμπτωμάτων, που εμφανίζονται μαζί πολύ πιο συχνά απ' ότι θα περίμενε κανείς μόνο από τύχη, ως σύνδρομα). Ένα από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου της Κατάθλιψης είναι και η άσχημη διάθεση και γι' αυτό το σύνδρομο ονομάστηκε έτσι. Δεν είναι όμως το μοναδικό ενώ μερικές φορές μπορεί και να απουσιάζει. Σαν αρρώστια, η Κατάθλιψη έχει κάποιους προδιαθεσικούς και αιτιολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, μια συγκεκριμένη πορεία, πρόγνωση και θεραπεία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του φυσιολογικού καταθλιπτικού συναισθήματος και της κλινικής κατάθλιψης;

Είδαμε πιό πριν ότι ένα από τα συμπτώματα της Κατάθλιψης είναι και το καταθλιπτικό συναίσθημα. Η διαφορά αυτού του συναισθήματος από το φυσιολογικό είναι ότι στην Κατάθλιψη το καταθλιπτικό συναίσθημα έχει μεγάλη ένταση και είναι μόνιμο. Δεν επηρεάζεται από τις καταστάσεις που ζεί ο ασθενής, π.χ., ο ασθενής δν θα γελάσει και δεν θα αισθανθεί παροδικά καλύτερα όταν συμβεί κάτι χαρούμενο. Επίσης, στην κατάθλιψη το συναίσθημα μπορεί να είναι χειρότερο το πρωϊ σε σχέση με το βράδυ, ενώ στους φυσιολογικούς ανθρώπους, που απλά νιώθουν στεναχωρημένοι, η διάθεση είναι συνήθως καλύτερη όταν σηκώνονται το πρωϊ.


Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία (από 15-70 χρονών), η έναρξή της, όμως, τοποθετείται συνήθως στη μέση ηλικία.
Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στην εφηβική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.
Τα καταθλιπτικά επεισόδια που ενσκήπτουν σ' αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχουν ενοχοποιηθεί για την αυξημένη χρήση αλκοόλ ή άλλων ψυχοδραστικών ουσιών.
Η βαρύτητα της νόσου ποικίλλει. Τα επεισόδια που αναδύονται κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί να εμφανιστεί ένα και μοναδικό επεισόδιο ή η νόσος να μεταπέσει σε χρόνια ή υποτροπιάζουσα μορφή.
Με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα η κατάθλιψη είναι μια νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, μόνο το 10-25% των ασθενών υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή.

Οι γυναίκες,ως πιο ευαίσθητα και ευερέθιστα από τη φύση τους πλάσματα υποφέρουν από κατάθλιψη, σ' όλες τις χώρες του κόσμου, δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Έχει διαπιστωθεί ότι στη διάρκεια της ζωής τους στο 20% των γυναικών και στο 12% των ανδρών θα εμφανιστεί καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ το 10% των γυναικών και μόλις το 5,8% των ανδρών θα νοσήσουν μέσα σ΄ ένα έτος. Παρά τις βιολογικές συνιστώσες στην αιτιολογία της κατάθλιψης και τις ορμονικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, πιστεύεται ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και τα διαφορετικά στρεσογόνα γεγονότα ζωής (τοκετοί, ανατροφή παιδιών), στα οποία εκτίθενται οι γυναίκες, διαμορφώνουν τα ποσοστά αυτά.

Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο πως η κατάθλιψη προσβάλλει συχνά παιδιά και εφήβους, σε ποσοστό 2% έως 5%.'Εχει παρατηρηθεί παράλληλα ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να διπλασιαστεί ακόμα και να τριπλασιαστεί όταν μέλος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος έχει νοσήσει.Ο ίδιος αριθμός κοριτσιών και αγοριών υποφέρουν από κατάθλιψη ως παιδιά, κατά τη διάρκεια όμως της εφηβείας ο αριθμός των κοριτσιών που παρουσιάζει κατάθλιψη διπλασιάζεται. Τα παιδιά χωρισμένων γονιών, που έχασαν τον ένα γονιό πρόωρα στη ζωή τους και τα παιδιά που υποφέρουν από εγκατάλειψη είναι περισσότερο ευάλωτα στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη κατά την παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε κακή επίδοση στο σχολείο, κακές σχέσεις με τους υπόλοιπους και κατάχρηση ουσιών.

Σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις κατάθλιψης δεν αναγνωρίζονται και δεν υποβάλλονται σε θεραπεία ενώ 10% περίπου των καταθλιπτικών ασθενών αυτοκτονούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι μέχρι το έτος 2020 η κατάθλιψη θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο προσβάλλοντας πιθανόν περισσότερο από το 25% του πληθυσμού,ενα ποσοστό που σίγουρα θα αυξηθεί λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης,και μέχρι τότε-επίσης, η βαριά κατάθλιψη θα αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο αίτιο θανάτου και ανικανότητας αν και η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη.

Οι κυριότερες κατηγορίες των ψυχοφαρμάκων εστιάζονται στην επαναπρόσληψη της σερετονίνης,ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Η πολυμορφία με την οποία εμφανίζεται, η άτυπη πολλές φορές συμπτωματολογία της, η ικανότητά της να υποδύεται και να μιμείται οποιαδήποτε νόσο ξεγελούν πολλές φορές τους μη ειδικούς ιατρούς, με αποτέλεσμα μόνο στο 50% των ασθενών να γίνεται σωστή διάγνωση από τους γενικούς ιατρούς. Επιπλέον, η προκατάληψη και ο στιγματισμός που συνοδεύουν τις ψυχικές διαταραχές αποθαρρύνουν ή αποτρέπουν τους πάσχοντες να απευθυνθούν στους ειδικούς. Γι' αυτόν το λόγο συχνά δεν αναγνωρίζεται (διαγιγνώσκεται) και δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά μια νόσος που μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην προσωπική ζωή του ατόμου (κατάχρηση ή εξάρτηση από ουσίες, πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων), όπως, επίσης, στις οικογενειακές σχέσεις και στις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Trivia:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.


Σύμφωνα με τον δρ. Κλίφ Άρναλ του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του κόσμου.

Η κατάθλιψη τείνει να εξελιχθεί σε μια σοβαρή ασθένεια αφού σύμφωνα με το CNN η λέξη της εντοπίζεται στα περισσότερα ιατρικά site.----------------------------------------------------------------------------------------

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τη «διακρανιακή μαγνητική διέγερση», ή TMS, επιβεβαιώνει ότι η νέα αυτή μέθοδος προσφέρει σημαντική βελτίωση σε ορισμένους ασθενείς με κατάθλιψη, ακόμα και αν έχουν προηγουμένως δοκιμάσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα χωρίς αποτέλεσμα.Στη θεραπεία TMS, ο γιατρός περνάει πάνω από το κεφάλι του ασθενή μια συσκευή μαγνητικών πεδίων, η οποία μέσω του φαινομένου της επαγωγής δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο στο κρανίο, το οποίο επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εγκρίνει τη μέθοδο TMS κατά της κατάθλιψης, ωστόσο πολλοί επιστήμονες παρέμεναν δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητά της.

Ο σκεπτικισμός αυτός προερχόταν από ένα κώλυμα στον σχεδιασμό των πειραμάτων για την αξιολόγηση της τεχνικής. Ο χρυσός κανόνας των κλινικών μελετών απαιτεί από τους ερευνητές να συγκρίνουν την υπό δοκιμή θεραπεία με μια άλλη, ψεύτικη θεραπεία (placebo), η οποία μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο με την πραγματική, έτσι ώστε ούτε οι ερευνητές ούτε οι ασθενείς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιος έλαβε τι (διπλά τυφλή μελέτη).

Τη λύση στο πρόβλημα έδωσε ο Δρ Μαρκ Τζορτζ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος ανέπτυξε μια «ψεύτικη» συσκευή TMS που παράγει τους ίδιους χαρακτηριστικούς ήχους και προκαλεί ακόμα τους ίδιους μικρούς σπασμούς στα βλέφαρα όπως η αληθινή συσκευή.

Η ψεύτική TMS συγκρίθηκε με την πραγματική σε δείγμα 190 ασθενών με κατάθλιψη, αναφέρει η ομάδα του Δρ Τζορτζ στην επιθεώρηση Archives of General Psychiatry.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η πρώτη υποβλήθηκε σε 37,5 λεπτά καθημερινής θεραπείας με TMS για διάστημα τριών εβδομάδων, ενώ η δεύτερη ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα με το placebo TMS.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η κατάθλιψη είχε εξαφανιστεί στο 14% των ασθενών της πρώτης ομάδας, συγκριτικά με μόνο 5% στην ομάδα ελέγχου.

Αυτό θα σήμαινε ότι περίπου ένας στους 12 ασθενείς με κατάθλιψη θα έβλεπε βελτίωση με την TMS.

Η συχνότητα με την οποία οι ασθενείς ανέφεραν παρενέργειες -πονοκέφαλο, ενόχληση στην περιοχή του κεφαλιού από όπου πέρασε η συσκευή και σύντομους σπασμούς στα βλέφαρα- ήταν ίδια και στις δύο ομάδες.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, όλοι οι εθελοντές έλαβαν την πραγματική TMS και το 30% ανάρρωσε από την κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η TMS είναι αποτελεσματική σε ορισμένους ασθενείς, παραμένει όμως ασαφές πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η βελτίωση. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, θα απαιτηθούν περαιτέρω δοκιμές μέχρι να προσδιοριστεί η βέλτιστη δόση και χρονική διάρκεια της θεραπείας.

Όσον αφορά το μηχανισμό λειτουργίας, ο ίδιος ο Δρ Τζορτζ υποψιάζεται ότι η TMS επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει και με την ηλεκτροσπασμοθεραπεία, περισσότερο γνωστή ως «ηλεκτροσόκ».

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, που γίνεται με τη διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος στο κεφάλι ενώ ο ασθενής είναι αναίσθητος, είναι αποτελεσματική στο 60 με 70 τοις εκατό των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη. Έχει όμως σημαντικές παρενέργειες όπως παροδική αμνησία.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι η TMS θα βελτιωθεί αρκετά στο μέλλον ώστε να είναι εξίσου αποτελεσματική με την ηλεκτροσπασμοθεραπεία αλλά χωρίς τις παρενέργειες.
(με πληροφορίες από το in.gr και το katathlipsi.gr)

Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Πιο κοντά τώρα σε ταξίδια στον χρόνο


Μια ιδέα του Στίβεν Χόκινγκ για τον χωρόχρονο..


ΛΟΝΔΙΝΟ Είναι άραγε δυνατό στο σχετικά κοντινό μέλλον ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από μια διαστημική... «σκουληκότρυπα»; Σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ, ναι. Ο διάσημος βρετανός αστροφυσικός, στην εκπομπή με τίτλο «Στο Σύμπαν με τον Στίβεν Χόκινγκ» η οποία θα μεταδοθεί στις 9 Μαΐου από το τηλεοπτικό δίκτυο Discovery Channel, υποστηρίζει ότι ένα δυνητικό ταξίδι στον χωρόχρονο μπορεί κάποτε να γίνει πραγματικότητα. Και να ανοίξει απίθανους ορίζοντες στην ανθρωπότητα, δεδομένου ότι ο πλανήτης Γη καταστρέφεται συστηματικά από την κλιματική αλλαγή.

Ο 68χρονος επιστήμονας διαψεύδει τον... εαυτό του! Πριν από μερικά χρόνια είχε υποστηρίξει ότι
«δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο, γιατίαν αυτό ήταν εφικτότότε θα είχαμε σήμερα στη Γη τουρίστες από το μέλλον». Ο ίδιος ισχυρίζεται εδώ και δεκαετίες πως ένα ταξίδι στον χρόνο θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, αφού το όποιο διαστημικό όχημα να περάσει με την ταχύτητα του φωτός μέσα από μια «σκουληκότρυπα» με άνοιγμα ενός δισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του εκατοστού. Επιπλέον, το ίδιο το ταξίδι θα ήταν μια τρομακτική εμπειρία για τον αστροναύτη, ο οποίος θα ένιωθε ακριβώς όπως η Ελι Αρογουέι, η φυσικός που υποδύθηκε η Τζόντι Φόστερ στην ταινία «Επαφή» του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις.

Τώρα όμως θεωρεί ότι ένα τέτοιο θεωρητικό ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά αδύνατο είναι. Θα χρειαστεί όμως η μέγιστη δυνατή συνδρομή της καλύτερης υλικοτεχνικής υποδομής που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή του μεγάλου επιταχυντή στοιχειωδών σωματιδίων (Large Ηaldron Collider- LΗC), του κέντρου πυρηνικών ερευνών CΕRΝ της Γενεύης. Ο LΗC, το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου σήμερα, διαμέτρου 27 χιλιομέτρων, είναι το μόνο «εργαλείο» το οποίο ενδεχομένως να μπορεί να φτάσει την κυριολεκτικά «διαστημική» ταχύτητα των 299.792.458 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

«Ταχύτητα του φωτός σημαίνει να κάνεις μέσα σε ένα δευτερόλεπτο την περιστροφή της Γης επτά φορές. Για τέτοια μεγέθη μιλάμε. Ενα ταξίδι στον χρόνο θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα πάνω στον πλανήτη,κάτι που μόνο ο επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων του CΕRΝ μπορεί να μας παρέχει» τονίζει ο βρετανός κοσμολόγος στην εκπομπή.

Αν συμβεί αυτό τότε το μόνο που θα χρειαστούμε, σύμφωνα με τον κ. Χόκινγκ, είναι η «σκουληκότρυπα», μια έννοια που στη Φυσική επίσης καλείται «Γέφυρα Αϊνστάιν- Ρόζεν» και αποτελεί τον συντομότερο δρόμο μέσω του χώρου και του χρόνου. Σύμφωνα με τον
Αλβέρτο Αϊνστάιν και τον Νέιθαν Ρόζεν, οι οποίοι συνέλαβαν τη θεωρία αυτή το 1935, οι τρύπες αυτές ενεργούν σαν σήραγγες, συνδέοντας σημεία του χωρόχρονου κατά τέτοιον τρόπο ώστε το ταξίδι μεταξύ των δύο σημείων της «σκουληκότρυπας» να διαρκέσει λιγότερο χρόνο απ΄ όσο το «συμβατικό» ταξίδι μέσω του συνηθισμένου χώρου. Ακριβώς δηλαδή όπως ένα σκουλήκι ανοίγει μια τρύπα σε ένα μήλο προκειμένου να φτάσει συντομότερα στην άλλη πλευρά του φρούτου.

Οι προβλέψεις αυτές του κορυφαίου αστροφυσικού έρχονται να προστεθούν δίπλα σε αυτές δύο κορυφαίων ρώσων επιστημόνων. Οι μαθηματικοί
Ιρίνα Αρέφεβα και Ιγκορ Βόλοβιτς υποστηρίζουν ότι ένα ταξίδι στον χρόνο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους κιόλας μήνες. Σύμφωνα με τη θεωρία των δύο επιστημόνων, η σύγκρουση των πρωτονίων μέσα στον επιταχυντή στοιχειωδών σωματιδίωνμπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «τρύπας» στο μέλλον, καθώς και τη δημιουργία μιας μηχανής που θα μας ταξιδέψει στο μέλλον. Στη μελέτη τους, οι δύο ρώσοι μαθηματικοί, οι οποίοι ειδικεύονται σε ζητήματα χωρόχρονου, υποστηρίζουν ότι η ίδια διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας.

(από το tovima.gr)