Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Πράσινες ενενδύσεις μέσα στην κρίση


Ενώ το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να περικόψει τις σπατάλες και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή,υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που επενδύουν όχι απλώς στην αιολική ενέργεια αλλά στην πιο εξειδικευμένη μορφή της,στα υπεράκτια αιολικά πάρκα,αυτά δηλαδή που είναι εγκατεστημένα μέσα στη θάλασσα.
Πρόσφατα οι άνθρωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι έχουν στα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο.Οι επενδύσεις επρόκειτο να γίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και ανοιχτά της Λήμνου αντίστοιχα.
Η πρώτη επένδυση,που χρονολογείται από το 2007 αλλά κόλλησε στα γρανάζια της ΡΑΕ,αφορά υπεράκτιο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 550 μεγαβάτ (MW) και η δεύτερη υπεράκτιο δυναμικότητας 500 είναι οι μεγαλύτερες που βρίσκονται υπό εξέλιξη σήμερα.Η τελευταία είναι και η πιο φρέσκια στην αγορά αφού η αίτηση υποβλήθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου,δείχνοντας ότι μέσα στην ύφεση οι 'Έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούν έχοντας ''κόντρα'' τις υπηρεσίες του Δημοσίου.Πολλές ελπίδες πάντως έχουν εναποτεθεί στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ τον οποίο θα ψηφίσει σύντομα η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη λύνοντας χρόνια προβλήματα.
'"Εχουμε μιλήσει ήδη με τον Έπαρχο της Λήμνου και με τους ψαράδες της περιοχής,οι οποίοι δεν έχουν καμία αντίρρηση για το έργο και θέλουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες.Βεβαίως έχουμε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες όπως ότι η ΡΑΕ δεν έχει ακόμα Ολομέλεια,αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί και αυτό ώστε να προχωρήσουμε'' λέει μιλώντας προς ''Το Βήμα'' ο κ Ι.Παντούσης γ. διευθυντής της εταίρείας που υποστηρίζει την πρώτη επένδυση.
Το έργο θα λειτουργήσει στο βορειοανατολικό της Λήμνουμανοιχτά του ακρωτηρίου της Πλάκας.Θα αποτελείται από 100 ανεμογεννήτριες ισχύος 5 MW η καθεμία και θα μπορεί να τροφοδοτήσει 500.000 νοικοκυριά με ηλεκτρικό ρεύμα,όσα δηλαδή και τα νοικοκυριά μιας πόλης στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης.Θα δουλέψουν τουλάχιστον 300 άνθρωποι για τρία χρόνια και θα δημιουργηθούν 70 μόνιμες θέσεις εργασίας.Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη λειτουργία του θα ''αντικαταστήσει'' την χρήση 700 εκατ. λίτρων βενζίνης.
Από την πλευρά του ο κ. Εμμ. Μαραγκουδάκης,,διευθύνων σύμβουλος της υπεύθυνης για την πρώτη επένδυση εταιρείας λέει ότι το υπεράκτιο που προγραμματίζει η εταιρεία του ''Το υπουργείο και η ΡΑΕ πρέπι να κινητοποιηθούν και μάλιστα να βιαστούν ώστε να ξεκολλήσουν οι επενδύσεις σαν τη δική μας.Αλλιώς,πως θα μπορέσουμε να έχουμε 8.000ΜW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε λογικό χρονικό διάστημα.Οι δύο δικές μας επενδύσεις σε υπεράκτια,στο Θρακικό και στη Νέα Μάκρη έχουν συνολική δυναμικότητα 1050ΜW,όσο δηλαδή όλα τα συστήματα ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα μας σήμερα.Η πρόσφατη διασύνδεση με καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος Τουρκίας-Ελλάδας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στη Θράκη και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τοπικά οφέλη με την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή'' προσθέτει.

Πώς όμως κατασκευάζονται,πώς εγκαθίστανται και πώς λειτουργεί ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο?Καταρχήν κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην ξηρά (συνήθως στην πλησιέστερη ξηρά) οι πυλώνες της ανεμογεννήτριας,οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται με ειδικά πλοιάρια στον χώρο της τοποθέτησης.Στη συνέχεια οι πυλώνες αυτοί ποντίζονται στη θαλάσσια περιοχή η οποία έχει χωροθετηθεί για να υποδεχθεί το έργο αυτό.Σχεδόν ταυτόχρονα με την πόντιση,άλλα ειδικού τύπου πλοία προσθέτουν αδιαβροχοποιημένο τσιμέντο το οποίο φθάνει στον πάτο της θάλασσαςς εκεί γύρω από το σημείο όπου έχουν ποτιστεί οι πυλώνες.Το τσιμέντο ''περικυκλώνει'' τους πυλώνες ακριβώς στο ύψος του πυθμένα και πάνω από αυτόν ώστε να προσδώσει στερεότητα στην κατασκευή.'Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, με ειδικό μηχάνημα ποντίζονται και τσιμεντόκυβοι(τα γνωστά μπλόκια) στον πυθμένα γύρω από την αρχική κατασκευή ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του πυλώνα σε ένα ανοιχτό σημείο της θάλασσας όπου οι άνεμοι μπορούν να φτάσουν τα 9 μποφόρ ή και σε ορισμένες έκτακτες τα 10 μποφόρ!.

'Ολη η προσπάθεια υποστηρίζεται από πλωτή εξέδρα,έσω της οποίας στη συνέχεια τοποθετούνται οι έλικες και όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις

Τεχνικά το έργο είναι περίπλοκο αλλά οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη εξαντλήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στην Βόρεια Θάλασσα με πρωταγωνιστές Δανούς και Σουηδούς-έχουν μάλιστα προσαρμόσει και δικές τους πατέντες στην ιδιαιτερότητα των ελληνικών θαλασσών.Ευνόητο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο πέλαγος είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι στην Βαλτική ή στη Βόρεια Θάλασσα και η επένδυση δεν έχει το ρίσκο της αντίστοιχες στη Βόρεια Ευρώπη.Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου απαιτεί περίπου τρία χρόνια κατασκευής ώσπου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει και αυτό το γνωρίζουν και οι δύο εταιρείες.
Με βάση τον νόμο που προωθεί η κ. Μπιρμπίλη,η ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων για αιολικά πάρκα θα πρέπει να γίνεται το πολύ μέσα σε έξι μήνες,ενώ ως σήμερα η γραφειοκρατεία,η πολυνομία,οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οι τοπικές ''καχυποψίες'',που πολλές φορές είχαν να κάνουν με επιδιώξεις συναλλαγής από τοπικούς παράγοντες,έφθασαν να καθυστερούν μια επένδυση σε αιολικό πάρκο ως και τέσσερα χρόνια.
'Αλλωστε στην κατασκευή και λειτουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου δεν αναμειγνύονται οι τοπικοί άρχοντες,εκτός και αν κάποιοι απίθανοι..φοβηθούν ξαφνικά ότι τα πάρκα αυτά θα εμποδίζουν τα ψάρια του Αιγαίου να αναπαράγονται όπως ακριβώς ανακάλυψαν ότι οι ανεμογεννήτριες σε με απομακρυσμένη βουνοκορφή εμποδίζουν τις κατσίκες να γεννάνε.
Η πόντιση των πυλώνων στα υπεράκτια αιολικά πάρκα γίνεται σε βάθος 25-30 μέτρων και δεν παρεμποδίζει ούτε τη ναυσιπλοοία ούτε την αλιεία,ενώ στο Θρακικό Πέλαγος θα γίνει φυσικά μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα και σε απόσταση τουλάχιστον 1000 μέτρων από την ακτή.Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα μεταφέρεται με καλώδιο στις ακτές της Θράκης και θα διασυνδεθεί με κέντρο υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ.Αλλο ένα θετικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου είναι το ότι με τον νέο νόμο για τις απέ αυξάνεται η τιμή πώλησης της ενέρεγιας που παράγεται από υπεράκτια αιολικά σε 150 ευρώ ανα μεγαβατώρα (MWh) από 96,14 που είναι σήμερα.
Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης αφούη για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 500ΜW απαιτούνται 1,85 δις ευρώ και για μεγαλύτερο περί τα 2 δις ευρώ.Γι αυτό η τραπεζική συνδρομή είναι απαραίτητη αλλά και εξασφαλισμένη.Ηδη η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Eurobank έχουν εκδηλώσει πρόθεση χρηματοδότησής τους ενώ και οι ξένες τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο έργο.


Η Γηραιά Ηπειρος άνοικξε τον δρόμο και είναι πρωτοπόρος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.Η ΕΕ ηγείται παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά με 828 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 2056MW σε 38 διαφορετικά πάρκα σε 9 χώρες.Η Βρετανία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή με μερίδιο 44% και 30% αντίστοιχα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαικού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας (EWEA),το 2009 συνδέθηκαν με το ευρωπαικό δίκτυο 8 νέα αιολικά πάρκα,αποτελούμενα από 199 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 577MW.
Η αύξηση είναι εντυπωσιακή:54% σε σχέση με τα 373MW που εγκαταστάθηκαν το 2008,ενώ ο Σύνδεσμος περιμένει την ολοκλήρωση άλλων δέκα υπεράκτιων αιολικών τα οποία θα προσθέσουν άλλα 1000MW και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου κατά 75%.Υπό κατασκευήν βρίσκονται σήμερα 17 υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη με συνολική ισχύ 3500MW,εκ των οποίων τα μισά κατασκευαζονται στις βρετανικές θάλασσες.
Επιπλέον 52 σχέδια για υπεράκτια συνολικής ισχύος 16000ΜW έχουν εξασφαλισει άδειες κατασκευής,με σχεδόν τη μισή από αυτή την ισχύ να παράγεται στην Γερμανία.
Στην Ευρώπη,υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 100000ΜW βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και μπορούν να καλύψουν το 10% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου.

(από την εφημερίδα ''το Βήμα'')

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

Καρκινογόνο το μαγείρεμα με αέριο


Είναι ήδη γνωστό ότι ο καπνός που παράγεται από το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.Στην Κίνα,τα υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ανάμεσα στους σεφ συνδέονται με την πρακτική τους να αναποδογυρίζουν το φαγητό μέσα στο τηγάνι.Αυτό αυξάνει την συγκέντρωση ατμών τηγανισμένου λαδιού κατά την εισπνοή-εκπνοή του μάγειρα.Η Διεθνής Υπηρεσία 'Ερευνας για τον Καρκίνο έχει καταχωρήσει τους καπνούς του μαγειρέματος στους ''πιθανώς καρκινογόνους''.
Πρόσφατα,ερευνητές από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στο Τρόντχαιμ της Νορβηγίας συνέκριναν τις μεθόδους μαγειρέματος στο αέριο και στο ηλεκτρικό μάτι καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι καταλήγοντας ότι το αέριο προκαλεί υψηλότερα επίπεδα καρκινογόνων καπνών.


Μέτρησαν τον καπνό που παράγεται από το ψήσιμο 17 φιλέτων για 15 λεπτά το καθένα με τον τυπικό τρόπο μαγειρέματος των δυτικών εστιατορίων,δηλαδή με την χρήση μαργαρίνης ή σογιέλαιου.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκλύονται περισσότερη ναφθαλίνη και αλδεύδες όταν το φαγητό ψήνεται με αέριο.Επίσης παράγονται περισσότερα μικροσωματίδια παραφίνης τα οποία έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες.


Οι Νορβηγοί επιστήμονες επισημαίνουν στην έρευνα τους -δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ''Occupational and Enviromental Medicine''-ότι τα επίπεδα αυτών των ουσιών είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.Προσθέτουν,ωστόσο,ότι οι καπνοί που παράγονται από το ψήσιμο περιέχουν άλλα βλαβερά συστατικά στα οποία δεν έχουν καθοριστεί ακόμα όρια ασφαλείας.''Η έκθεση στους καπνούς πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο'',είναι το συμπέρασμά τους.


Οι καπνοί αυτοί συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύματος,της ουροδόχου κύστης και του τραχήλου της μήτρας.Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου είναι υψηλότερα στους σεφ που εργάζονται χωρίς απορροφητήρα.Παρά το γεγονός ότι η βασικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα,στην Ταΐβάν καπνίζει μόνο το 10% των γυναικών που έχουν προσβληθεί.Αντίθετα στους άντρες το ποσοστό φτάνει στο 86%.Οι ερευνητές συνδέουν τα υψηλά ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες με τους καπνούς του ψησίματος.Αμερικανική έρευνα,εξάλλου,έχει δείξει ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι γυναίκες στο μαγείρεμα τόσο περισσότερο εκτεθειμένες είναι στον καρκίνο του πνεύμονα.


Πηγή: The Independent newspaper

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Το τέλος των φορτιστών κινητών τηλεφώνων

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο η GSMA,μία ομάδα προερχόμενη από 216 κράτη με κοινό ενδιαφέρον την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών κατάφερε να συνάψει μια συμφωνία με τους κύριους κατασκευαστές κινητών ώστε να πατεντάρουν ένα κοινό φορτιστή(για τα περισσότερα από αυτά) μέχρι το 2012.

Οι συγκεκριμένοι παντεναρισμένοι φορτιστές δεν είναι καινούργια ανακάλυψη.Θα στηρίζονται στην ύπαρξη ενός micro-usb φορτιστή,μιας ίδεας που υπάρχει στην αγορά εδώ και χρόνια.Με διαφορετική μορφή ξεκίνησε ως φορτιστής αυτοκινήτων,προχώρησε σε φορτιστή ταξιδίου(με μπαταρίες) και έφτασε σε φορτιστή μέσω υπολογιστή καθώς και μέσω κοινής πρίζας.'Ολα τα συστήματα αυτά,τα οποία και έχω δοκιμάσει,έχουν πλήρη συμβατότητα με κάθε είδος κινητού μέσω adaptor(διαφορετικά καλώδια για να προσαρμόζονται στο καθένα) και πολύ καλή απόδοση.Με αυτή την απόφαση όμως το άγνωστο για πολλούς αυτό είδος φορτιστών θα έρθει στο προσκήνιο προσφέροντας τα οφέλη του στους χρήστες κινητής τηλεφωνάς (προς το παρόν)
Το πρώτο χρηστικό όφελος που προκύπτει από αυτή την συμφωνία είναι σίγουρα η ευλυγισία στην φόρτιση διαφορετικού κατασκευαστή τηλεφώνων(που υπάρχουν συνήθως σε ένα σπίτι) καθώς και στο χαμηλό κόστους αγοράς που θα έχουν.
Τα πιο σημαντικά οφέλη αφορούν τον τομέα του περιβάλλοντος GSMA υπολογίζει ότι με την αντικατάσταση 13.6-21.8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ τόνων από φορτιστές κάθε χρόνο θα ανακουφιστεί το περιβάλλον από 51.000 τόνους ρύπων.Παράλληλή μείωση θα προκύψει και από την κατανάλωση της νέας γενιάς φορτιστών,η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα είναι 50% μειωμένη.
Στο χρόνο που μεσολάβησε οι πρώτοι ''πράσινοι'' φορτιστές έκαναν την εμφάνισή τους και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές
Η τεχνολογία όπως ήταν λογικό δε θα σταματούσε εδώ προχωρώντας πρόσφατα στην ασύρματη φόρτιση smartphones(νέες γενιές nokia,iPhone,Blackberry κλπ) και gadget
Η Powermat είναι μια εταιρεία με έδρα στην Αμερική η οποία ειδικεύεται στην ασύρματη φόρτιση των πιο γνωστών κινητών τηλεφώνων αλλά και gadget. Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει επιτρέπει σε συσκευές όπως το iPhone, Blackberry, Kindle, iPod να φορτίζονται κάνοντας τη χρήση καλωδίων περιττή θυμίζοντας το Touchstone, τον ασύρματο φορτιστή για το Palm Pre.
Η λειτουργία του είναι αρκετά απλή αφού το μόνο που χρειάζεται τουλάχιστον στα smartphones είναι η αλλαγή του πίσου μέρους με κάποια ειδική βάση που προμηθεύει η εταιρεία και στη συνέχεια η τοποθέτηση της συσκευής στην ειδική βάση Powermat. Το μοναδικό καλώδιο που χρησιμοποιείται στην όλη διαδικασία είναι αυτό που συνδέει τη βάση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτόματα το gadget σας θα ξεκινήσει να φορτίζει επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη σύνδεση με τη βάση μέσω ενός χαρακτηριστικού ήχου.Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

H κρίση αλλάζει τους στόχους της NASA


Το 2004 ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την επιστροφή της NASA στη Σελήνη, με την ονομασία Constellation. Σκοπός του σχεδίου ήταν να εξερευνήσει την επιφάνεια του δορυφόρου μας και να εγκαταστήσει μία βάση. Η Σελήνη θα αποτελούσε και ως σημείο αφετηρίας του ταξιδιού προς τον Άρη. Ωστόσο, στο σχέδιο του πρώην προέδρου δεν διευκρινίζονταν ο τρόπος χρηματοδότηση. Όταν ξεκίνησε η εργασία υλοποίησης του σχεδίου και το κόστος εκτινάχθηκε στα ύψη, τότε το «όραμα» μετατράπηκε από επιστήμη σε επιστημονική φαντασία.

Την 1η Φεβρουαρίου ήρθε το τέλος του προγράμματος Constellation με τους πυραύλους Ares, λόγω των περικοπών που ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού ανακοίνωσε ότι το Constellation είχε υπερβεί κάθε οικονομικό σχεδιασμό, ήταν εκτός κάθε χρονικού σχεδιασμού και έπασχε από εφευρετικότητα. Το Γραφείο ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα απορρόφησε χρήματα από άλλα, περισσότερο, επιστημονικά προγράμματα, όπως η ρομποτική διαστημική έρευνα και την παρατήρηση της Γης.

Με τη στήριξη ιδιωτικών φορέων

Εν τω μεταξύ είναι πλέον σίγουρο ότι μετά την ακύρωση του Constellation, η NASA θα πρέπει να στραφεί σε ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να συνεχίσει την αποστολή αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Παρόλα αυτά, οι οικονομικές περικοπές και η ακύρωση του προγράμματος είναι το λιγότερο ενδιαφέρον κομμάτι των προτάσεων του Ομπάμα για αλλαγές στην υπηρεσία του Διαστήματος.

Η αναθεώρηση επικεντρώνεται σε τέσσερις περιοχές: Νέους τρόπους για μετάβαση στο Διάστημα, την παράταση ζωής και χρήσης του ISS, η σχέση της υπηρεσίας με τον ιδιωτικό τομέα και την επιστημονική της αποστολή. Το πρώτο κομμάτι του σχεδίου, γνωστό ως πρωτοβουλία τεχνολογικής μεταμόρφωσης, που θα κοστίσει 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών. Προβλέπει τη δημιουργία αποθηκών καυσίμων που θα βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα, βελτίωση των μηχανών για τα διαστημόπλοια και τεχνολογίες συνάντησης και πρόσδεσης και εξελιγμένων συστημάτων υποστήριξης της ζωής, που θα ανακυκλώνουν όλα τα υλικά. Η υπηρεσία θα σχεδιάσει νέες μηχανές, προωθητήρες και υλικά στο πλαίσιο του προγράμματος αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα επιτρέψει στα διαστημόπλοια να ταξιδεύουν πολύ μακριά από τη Γη. Επίσης, θα διατεθούν 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια για ανάπτυξη τεχνολογιών στις επικοινωνίες, τη ρομποτική και τους αισθητήρες.

Παράταση ζωής για τον ISS

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου είναι η αναβολή του θανάτου του διαστημικού σταθμού από το 2016 στο 2020. Θα πραγματοποιηθεί μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα σε αυτόν, ειδικότερα στους τομείς της βιολογίας, της υλικής επιστήμης και εσωτερικής καύσης.

Θα δοθεί επίσης έμφαση στη διαστημική ιατρική, ενώ ο ISS θα αποκτήσει και ένα μηχάνημα φυγοκέντρησης. Αυτό θα επιτρέψει στους ανθρώπους να βιώνουν συνθήκες τεχνητής βαρύτητας στο διάστημα, κάτι που είναι σημαντικό για αποστολές μεγάλης διάρκειας, όπως ένα ταξίδι στον Άρη. Εξάλλου, στο σχέδιο γίνεται λόγος για «φουσκωτές διαστημικές κατοικίες», που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας φτηνός τρόπος επέκτασης του ISS. Όλα αυτά θα ικανοποιήσουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο σταθμό - Καναδά, Ευρώπη και Ιαπωνία - που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε αυτόν και έχουν λάβει λίγα ως ανταμοιβή. Παράλληλα θα βοηθήσει στο σχηματισμό ενός συνασπισμού κρατών που θέλουν να ταξιδέψουν σε μεγαλύτερο βάθος μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

Σύμπραξη με ιδιώτες

Τώρα που ακυρώθηκε το Constellation, το τρίτο μέρος του σχεδίου είναι να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές εταιρείες να πραγματοποιούν τις μεταφορές από και προς τον ISS. Τέτοια ταξίδια στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, δεν απαιτούν πολύ ισχυρές μηχανές, σε σχέση με αυτές που χρειάζονται για ταξίδια εκτός της τροχιάς της Γης. Στόχος είναι να υπογραφούν συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες, που θα αναλάβουν το 20% των «τοπικών» δρομολογίων. Ήδη έχουν υπογράψει με τις εταιρείες SpaceX και Orbital Sciences, ενώ ήδη ετοιμάζονται τα συμβόλαια για την Boeing και την Sierra Nevada Corporation.

Υπό το νέο καθεστώς οι εταιρείες θα έχουν συμβόλαια με συγκεκριμένο κοστολόγιο. Με αυτό τον τρόπο ο ιδιώτες θα σηκώσουν όλο το βάρος της ανάπτυξης και σχεδιασμού των μεταφορών σε αυτή την απόσταση.

Το τελευταίο μέρος του σχεδίου είναι περισσότερο επιστημονικό. Το πρόγραμμα παρατήρησης και μελέτης της Γης θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με το πρόγραμμα θα βελτιωθεί η πρόβλεψη για τις κλιματικές αλλαγές, οι κύκλοι των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα στρώματα του πάγου. Παράλληλα, η NASA θα αντικαταστήσει το παρατηρητήριο διοξειδίου του άνθρακα που χάθηκε πριν ένα χρόνο ενώ βρισκόταν σε τροχιά.

Τέλος, η NASA θα επενδύσει στις ρομποτικές αποστολές, που θα μειώσουν σημαντικά το κόστος σε σχέση με τις επανδρωμένες, ενώ μειώνουν το άγχος σε περίπτωση ατυχήματος. Ο πρώτος προορισμός των ρομποτικών αποστολών θα είναι η Σελήνη.

(www.kathimerini.grμε πληροφορίες από Economist)

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Μια φυσαλίδα στο..νερό


Το όνομα της είναι εμπνευσμένο από τη μέδουσα Φυσαλία.Ευτυχώς όμως,είναι μόνο στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά που μοιάζει με τη Physalia physalis,όπως είναι πιο επιστημονικά το όνομα αυτού του επικίνδυνου κατά τα άλλα υδρόζωου.Διότι,αν πέρα από την ονομασία,δανείζεται από αυτό την τέλεια συμμετρία,το στενόμακρο σχήμα και την ημιδιαφανή όψη,η τεχνητή Physalia έχει καλό σκοπό.Αυτή ήταν τουλάχιστον και η σκέψη του βέλγου αρχιτέκτονα Βενσάν Καλέμπο,ο οποίος σχεδίασε μια εντυπωσιακή κατασκευή με σκοπό να καθαρίσει τους ποταμούς της Ευρώπης και κατ' επέκταση να δώσει λύση στο πρόβλημα του πόσιμου νερού,το οποίο αυξάνεται ραγδαία και στη Γηραιά Ηπειρο: στην Τσεχία το 30% των ποτάμιων υδάτων είναι τόσο μολυσμένο που δεν μπορεί να επιβιώσει κανένα είδος ψαριού.Στην Πολωνία το 75% των ποταμών θεωρείται μολυσμένο και ακατάλληλο ακόμη και για βιομηχανική χρήση.Ο Σάρνο στη Νάπολη θεωρείται ο πιο βρώμικος ποταμός στην Ευρώπη.
''Η Physalia,είναι μια σύμπραξη της φύσης με τη βιοτεχνολογία,προορισμένη να πλέει στους ευρωπαικούς ποταμούς,από τον Δούναβη και τον Βόλγα,ως τον Ρήνο και τον Γουαδαλκιβίρ.Αν θέλετε ακόμη και ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη'' περιγράφει ο εμπνευστής του.Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.Το εγχείρημα θα παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει και,σύμφωνα με την επιθυμία του δημιουργού του,θα υποδέχεται το κοινό ώστε να αποτελέσει κατάλληλο πεδίο για διεπιστημονική έρευνα,για γεωπολιτικές συζητήσεις,αλλά και διαπαιδαγώγηση.''Θα είναι ένας χώρος που θα οδηγήσει σε μια οικολογική αβανγκάρντ του νερού'' λέει ο Καλεμπό.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αμφίβιο κήπο.Θα αποτελείται,μεταξύ άλλών,από μια διπλή ελαστική μεμβράνη με φωτοβολταϊκά στοιχεία.Κάτω από το περίβλημά της,η Physalia θα έχει υδροτουρμπίνες για να μετατρέπεται η ενέργεια του ποτάμιου ρεύματος σε υδροηλεκτρισμό,ενώ η αλουμινένια-χαλύβδινη της επιφάνεια θα είναι επίσης επικαλυμμένη με διοξείδιο του τιτανίου(ΤiO2) που θα χρησιμοποιεί τις υπεριώδεις ακτίνες για να καθαρίσει το νερό από αστικά και βιομηχανικά λύματα.

Η γιγάντια βιονική μέδουσα θα εσωκλείνει τέσσερις χώρους-κήπους,καθένας με διαφορετική χρήση και όνομα που παραπέμπει στα αντίστοιχα στοιχεία φύσης.Θα υποδέχεται επομένως τους επισκέπτες από τον κήπο του ''Νερού'',την κύρια είσοδο του αμφίβιου σκάφους.Ο κήπος της ''Φωτιάς'' θα είναι ένα υποβρύχιο σαλόνια, ο ''Αέρας'' χώρος που θα αντανακλά το φως και θα απελευθερώνει οξυγόνο,ενώ στον κήπο ''Γη'' θα συγκεντρώνονται οι διεθνείς επιστήμονες για να μελετούν το υδρόβιο οικοσύστημα που θα διασχίζει η Physalia.Άραγε θα υλοποιηθεί?Ακόμη όμως και αν δε λάβει πραγματικές διαστάσεις,τουλάχιστον αυτή η φυσάλια ή φυσαλίδα,όπως επίσης θα μπορούσε να αποκαλείται,είναι σίγουρα πρωτοποριακή και εντυπωσιακή

(Από την Ηρώ Πογκόη-ΒΗMagazino)