Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

28 Οκτωβρη-Σημαία

Ο Μουζουράκης σχολιάζει για 2η εβδομάδα μέσω του protagon.gr:Δείτε και αυτό για να αλλάξουμε κλίμα:Edit:΄Οπως ίσως οι περισσότεροι μάθατε,χθες το βράδυ ο Πάνος Μουζουράκης δέχθηκε επίθεση από ομάδα ακροδεξιών (έξω από το ''Οξυγόνο'' που εμφανίζεται αυτό το διάστημα).Η αστυνομία δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην προσαγωγή υπόπτων.
Λίγο αργότερα έτυχε να δω στον δρόμο τον Στέλιο Κάτσαρη(τον δεύτερο του συγκεκριμένου βίντεο) εμφανώς φοβισμένο και ''συνοδευόμενο''(από ένα μπράβο)

Τα σχόλια για το βίντεο δίνουν και παίρνουν με τα περισσότερα να στρέφονται εναντίον του Πάνου Μουζουράκη.Κινούνται γύρω από το γνωστό τρίπτυχο(της επιτύχίας?) πατρίς-θρησκεία-οικογένεια.

Το μονο που έχω να σχολιάσω είναι το εξής: Παραπονιόμαστε όλοι για την έλλεψη παιδείας στα σχολεία.΄Οπως όμως φαίνεται υπάρχουν μια-τρεις λέξεις-έννοιες που το σχολείο φάνηκε ότι τις εγκατέστησε καλά στο μυαλό του ανθρώπου.......
Το θέμα όμως αυτό είμαι σιγουρος ότι θέλει ώρες και ώρες ανάλυση οπότε καλύτερα να το αφήσω εδώ.
Περιμένω Σχόλια...

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Η απελπισία και η αγωνία του ανθρώπου,στην προσπάθειά του να μειώσει(και φυσικά όχι να εξαλείψει) την περιβαλλοντική αλλοίωση είναι ικανή να τον ωθήσει σε επιπόλαιες αποφάσεις-μέτρα. Είναι καλό,λοιπόν πριν από την λήψη τους να εξετάζονται πέρα από τα προφανή άμεσα πλεονεκτήματα και τα ''κρυμμένα'' έμμεσα μειονεκτήματα τους.

Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων..
Τα εξελιγμένα βιοκαύσιμα θα εκπέμπουν, κατά μέσον όρο, περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι η βενζίνη τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science. Ταυτόχρονα, άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση, υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Εθνη υπερέβαλαν την εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα, αγνοώντας την αποδάσωση και άλλες αλλαγές στη χρήση γης.Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, την οποία υπογράφει ο Τζέρι Μελίλο του Marine Biological Institute τις ΗΠΑ, τα καλούμενα «κυτταρινικά» βιοκαύσιμα, δηλαδή τα καύσιμα από ξύλο και γρασίδι - για την εξέλιξη των οποίων κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια - θα οδηγήσουν πρακτικά σε υψηλότερες ανά μονάδα ενέργειας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τη βενζίνη, κατά μέσον όρο, στο χρονικό διάστημα 2000-2030.Αυτό οφείλεται στο ότι από τις εκτάσεις που θα φιλοξενήσουν τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες λεύκες και τροπικό χόρτο θα εκτοπιστούν οι καλλιέργειες τροφίμων, δίνοντας ώθηση στην αποψίλωση με στόχο την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Παράλληλα, οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα απαιτούν αζωτούχα λιπάσματα, πηγή δύο αερίων του θερμοκηπίου, του διοξειδίου του άνθρακα και του πολύ ισχυρότερου οξειδίου του αζώτου.«Εκτιμάμε ότι υπάρχει χώρος στον πλανήτη τόσο για τις καλλιέργειες σιτηρών όσο και τα βιοκαύσιμα αλλά θα υπάρξουν συνέπειες από αυτή τη χρήση» και αυτές θα είναι η απώλεια δάσους, είπε ο κ. Μελίλο.Από την πλευρά του, ο εκ των συγγραφέων της δεύτερης μελέτης κ. Στιβ Χάμπουργκ, επικεφαλής επιστήμονας στην περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Defense Fund, «θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση για μετατροπή της βιομάζας στον πλανήτη σε πηγή ενέργειας» .«Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ανταγωνισμός με τη γεωργία, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη βιοποικιλότητα κι αυτό δεν ωφελεί την ατμόσφαιρα», είπε ο κ. Χάμπουργκ.

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Ας κρατήσουμε το πλαστικό μακριά από τις θάλασσες

Σύμφωνα με την Καθημερινή..

O Nτέιβιντ ντε Ρoτσίλντ, γόνος της γνωστής οικογένειας τραπεζιτών (κι όχι μόνον), τις επόμενες ημέρες θα σαλπάρει για τη δική του μεγάλη περιπέτεια: τον διάπλου του Ειρηνικού Ωκεανού με ένα πλαστικό καταμαράν, μήκους 18 μέτρων, που επιπλέει χάρη στη βοήθεια 12.500 χιλιάδων άδειων πλαστικών μπουκαλιών.

O 31χρονος Βρετανός στέκεται στο κατάστρωμα του ημιτελούς σκάφους του που ονομάζεται Plastiki, κλείνει τα μάτια και φαντάζεται το θαυμαστό ταξίδι στις Νότιες Θάλασσες. Για να φτάσει ώς εδώ χρειάστηκαν τρία χρόνια προετοιμασίας για την κατασκευή αυτού του αξιόπλοου ανακυκλούμενου –από την πρύμνη ώς την πλώρη– σκάφους.

Η μεγάλη περιπέτεια πλησιάζει και ο Ντέιβιντ ντε Ροτσίλντ επιμένει ότι βασικός του στόχος δεν είναι τόσο το ίδιο το ταξίδι όσο ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της περιπέτειας. Ο νεαρός θαλασσοπόρος, μάλιστα, επιμένει ότι το μοναδικό που γεννιέται μέσα από κάθε περιπέτεια είναι η διήγηση, που με τη σειρά της γεννά όνειρα για νέες περιπέτειες. «Οταν μιλάς για την περιπέτεια, όταν διηγείσαι, δίνεις την αφορμή για να γεννηθούν και άλλα όνειρα», εξηγεί χαμογελώντας.

Η χωματερή του Ειρηνικού

Ο Ντέιβιντ ντε Ροτσίλντ εδώ και καιρό ασχολείται με τα θέματα του περιβάλλοντος. Πριν από μερικά χρόνια δημιούργησε την Adventure Ecology, μία οργάνωση με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Τον τελευταίο καιρό, διαβάζει την έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την ανακάλυψη μιας ζώνης στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με έκταση διπλάσια από το Τέξας, όπου καταλήγουν, στο σημείο συνάντησης δύο ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, όλα τα πεταμένα πλαστικά του κόσμου, κατακερματισμένα σε κομμάτια. Εκεί, μάλιστα, δημιουργούν τη λεγόμενη Ανατολική Χωματερή του Ειρηνικού Ωκεανού.

Από καιρό, ο ίδιος αναζητούσε τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να κεντρίσει την προσοχή της κοινής γνώμης σε αυτή τη δηλητηριώδη συνάθροιση πολυμερών, που μεταφέρουν τοξικές ουσίες, δηλητηριάζοντας τη διατροφική αλυσίδα. Κι αυτό του το ενδιαφέρον αποτέλεσε έναυσμα για τη «ναυπήγηση» του Plastiki.

Καινοτομίες

Σήμερα στην αποβάθρα του Σαν Φρανσίσκο έχει πάρει σάρκα και οστά το όνειρό του. Τα δύο τμήματα που αποτελούν το πλαστικό σκαρί συνενώνονται από ένα υλικό που κανείς μέχρι σήμερα δεν σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει σε σκάφος. Πρόκειται για το srPET, ένα είδος πλήρως ανακυκλούμενου πλαστικού, το οποίο δημιουργείται από αλλεπάλληλες επιστρώσεις ενός υλικού που θα μπορούσε να μοιάζει με ύφασμα. Είναι ένα υλικό παρόμοιο με το fiberglass, αλλά είναι πολύ φιλικότερο για το περιβάλλον.

Αλλά αυτή είναι μία μόνο από τις καινοτομίες που μπορεί να δει κανείς στο σκάφος. Υπάρχουν ακόμα ηλιακοί πίνακες και ανεμοκινητήρες, ενώ με τη χρήση στάσιμων ποδηλάτων είναι δυνατό να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες του σκάφους. Το πλήρωμα του Plastiki ευελπιστεί ότι με τα ταξίδια του θα μπορέσει να αναμεταδώσει τις εκκλήσεις βοηθείας που από καιρό εκπέμπουν οι κάτοικοι των χωρών που κινδυνεύουν να χαθούν διά παντός εξαιτίας της αυξανόμενης στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Μάλιστα, για αυτό τον λόγο το Plastiki πρόκειται να επισκεφθεί το Τουβαλού, ένα πανέμορφο νησί που κινδυνεύει να καταβυθιστεί.

Μέσα στην καμπίνα μπορούν να κοιμηθούν έξι άνθρωποι, αλλά βέβαια ο χώρος δεν είναι άνετος.

Για την υλοποίηση του ονείρου του Ντέιβιντ εργάστηκαν τριάντα άτομα, ενώ το σύνολο των εξόδων καλύφθηκε από χορηγούς, την Hewlett Packard, τους ορολογοποιούς IWC Schaffhausen και τη βιομηχανία καλλυντικών Kiehl. Η Adventure Ecology, εξάλλου, συμβουλεύει τις εταιρείες αυτές για τα διάφορα οικολογικά προβλήματα και προτείνει λύσεις.

Το μεγάλο μυστικό, όμως, και η ιδιαιτερότητα του Plastiki βρίσκεται στα 12.500 πλαστικά μπουκάλια, που του επιτρέπουν να επιπλέει.

Πέρα από το ταξίδι στο πλαστικό σκαρί, ο Ντέιβιντ είναι δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς EcoTrip, που μεταδίδεται από αμερικανικό κανάλι. Η εκπομπή «παρακολουθεί» τους δρόμους που ακολουθούν διάφορα αμερικανικά προϊόντα από την αρχή της παραγωγής τους μέχρι να καταλήξουν στα ράφια των καταστημάτων.

Πολλά eco hints καθώς ακόμα και πληροφορίες για την κατασκευή του πλοίου και την παρακολούθηση της διαδρομής του μέσα από τους 14 σταθμούς που θα κάνει βρίσκονται στο

http://www.theplastiki.com

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Ολλανδία:Μια χώρα που τα έχει ''βρει'' με τον ευατό της

Θαυμάζω τους ανθρώπους(πόσο μάλλον τις χώρες) που έχουν τα αρχίδια(γιατί τέτοια θέλει) να εντοπίσουν,να παραδεχθούν και τελικά να προσπαθούν να διορθώσουν τις ''αδυναμίες'' τους.Η έλλειψη αυτού του στοιχείου στον χαρακτήρα έχω την εντύπωση ότι γενικά συνοδεύει τον άνθρωπο από την δημιουργία του αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Μέτρα και αποφάσεις σε θέματα ταμπού που απασχολούν όλες τις χώρες προσπάθησε εδώ και χρόνια να πάρει η Ολλανδία,την πορνεία και τα ναρκωτικά.Μιλάμε για δύο πολύ μεγάλα προβλήματα της εποχής τα οποία είναι αδύνατο να αναλυθούν μέσω ενός blog.Είναι όμως θέματα τα οποία όλοι τα γνωρίζουν και απλά επιλέγουν να εθελοτυφλούν αφηνωντάς τα να..υπάρχουν.
Οσο αφορά την πορνεία προχώρησε στην ''νομιμοποίηση'' των εκδιδόμενων γυναικών μέσω τις ασφάλισής και φορολόγισης τους.Επόμενο ήταν να ''καθαρίσει'' κάπως ο κλάδος αυτός.Πολλά ''γραφεία συνοδών'' που δημιουργήθηκαν άρχισαν να δουλεύουν και με επώνυμους πελάτες.Σταμάτησαν έτσι να υπάρχουν οι μπράβοι προστασίας.Επίσης τα γραφεία αυτά δουλεύουν με εχεμύθεια,κόβουν αποδείξεις καθώς επίσης δεχονται και πιστωτικές!(Σαν το Μασούτη δηλαδή).Τώρα πια τα κορίτσια των ''κόκκινων φαναριών'' θα μπορούν να καλούνται και εθνικο προίον με τη βούλα...
Σχετικά με τα ναρκωτικά,στην Ολλανδία υπάρχουν ειδικά ''μπαράκια'' στα οποία μπορείς να πας και να κάνεις το ''καθαρό'' τσιγαριλίκι σου απολύτως νόμιμα(μέχρι 5γραμμάρια βέβαια).Με αυτόν τον τρόπο(κατά τα στοιχεία βέβαια) κατάφεραν να μειώσουν τη χρήση σκληρών ναρκωτικών κατά τα 2/3!!!

(και)Στην Ελλάδα το τραγικο είναι ότι η πορνεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα ναρκωτικά.Ειδικά όσο αφορά τους επώνυμους και τους μεγαλοεμπόρους το μοντελινκ- μοντέλα συνοδοί είναι η καλύτερη βιτρίνα για να κρύψουν και να προωθήσουν τα ναρκωτικά.Καθε τόσο βγαίνουν σχετικές περιπτώσεις στην επιφάνεια(όπως την προχτεσινή) με μοντέλα μπλεγμένα σε κυκλώματα μαστροπείας και ναρκωτικών.Σίγουρα οι περισσότερες υποθέσεις μένουν κρυμμένες.
Σχετικά με την καθαρή πορνεία τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις (ειδικά στην Αθήνα).Με τους μετανάστες να αυξάνονται διαρκώς,οι συνθήκες φτώχειας και ο εργατικός ρατσισμός που βιώνουν στη χώρα μας,ωθει όλο και περισσότερες αλλοδαπές γυναίκες προς τα εκεί κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο σύνθετη.
Μια προσπάθεια είχε γίνει λιγο πριν το 2004,με την αναμενόμενη έλευση εκατομμυρίων τουριστών,οταν οι εκδιδόμενες έκαναν πορείες διαμαρτυρίας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Επιστρέφοντας πάλι στα της Ολλανδίας είμαι σίγουρος ότι πολλοί βλέπουν με σκωπτική ματιά τα μέτρα που έλαβε.Σίγουρα πολλοί θα πιστέψουν ότι εγκυμονούν κινδύνους για το μέλλον,ότι ισως θα ξεφύγουν τα πράγματα και άλλα τέτοια.Προσωπικά εμένα με βρίσκουν σύμφωνο αυτά που αποφάσισαν οι Ολλανδοί.Το νόημα όμως του άρθρου δεν ήταν αυτό.Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η λογική του κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι δεν ωφελεί σε βάθος χρόνου.Πιστεύω ότι θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τους Ολλανδούς και αφού αφήσουμε το χρόνο κρίνει τις αποφάσεις τους να πάρουμε και εμείς τα μέτρα μας...

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009

Νέα Γενιά Gps


Οι μεγάλες τεχνολογικές ανακαλύψεις τείνουν να συνοδεύονται από επίθετα όπως τα ''τυχαία,σπουδαία,πανανθρώπινη''.Οι ΄περισσότερες από τις τελευταίες έχουν και ένα άλλο κοινό στοιχείο.Χρησιμοποιούνται αρχικά κρυφά από τον στρατό ή άλλες κυβερνητικές οργανώσεις και αφού επιτελέσουν τον ''μυστικό'' χαρακτήρα τους δίδονται για χρήση στην αγορά(ε,να βγάλουμε και τα έξοδά μας).Τέτοιες ανακαλύψεις είναι η τηλεόραση,το ραντάρ,το GPS και πολλά άλλα.

Το GPS(Global Positioning System) πρόκυται για μια τεχνολογία που ανήκε στη δικαιοδοσία του αμερικανικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, γνωστό τότε με την ονομασία Transit System, χρησιμοποιήθηκε ευρέως από το αμερικανικό ναυτικό. Στην συνέχεια προς τα τέλη του 1980 άρχισε να χρησιμοποιείται και στις εμπορικές πτήσεις αεροπλάνων.Απαιτήθηκαν αρκετές δεκαετίες, μέχρι δηλαδή τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ώστε το σύστημα GPS να εξελιχθεί, να γίνει ιδιαίτερα ακριβές(ειδικά στην οριζόντια συνιστώσα) και να αρχίσει να διατίθεται για ελεύθερη χρήση από το ευρύ κοινό.Φτάνοντας στο 2000,άρχησαν να κυκλοφορούν μικρές combat συσκευές GPS με το γνωστό τσιπάκι Surf Star 2 ανοίγοντας έτσι την αγορά για τον μέσο χρήστη-αγοραστή μιας και το κόστος τους υποπολλαπλασιάστηκε.Φτάνοντας στο Surf Star 3 το οποιό συνοδεύει ακομα και μικροσυσκευές όπως κινητά και ρολόγια.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και μετά την αλματώδη ανάπτυξη-χρήση του GPS σε δεκάδες καθημερινές εφαρμογές προέκυψε η ανάγκη(όπως γίνεται συνήθως) για την αναβάθμισή του.Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε λοιπόν το νέο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (satnav) EGNOS, το οποίο θα βοηθήσει τους πιλότους, τους οδηγούς, τους πεζοπόρους και τους τυφλούς, βελτιώνοντας περίπου στα δύο μέτρα, από δέκα που είναι σήμερα(για ένα μέσο δέκτη), την οριζόντια ακρίβεια του αμερικανικού στρατιωτικού συστήματος GPS, είναι δηλαδή πέντε φορές πιο ακριβές από το τελευταίο.
Το νέο δωρεάν σύστημα, που θα χρησιμοποιεί τρεις δορυφόρους, 34 - 40 επίγειους σταθμούς και τέσσερα κέντρα ελέγχου, θα βελτιώσει επίσης την κάθετη ακρίβεια του GPS, πράγμα σημαντικό για τις προσγειώσεις των αεροπλάνων. Η υπηρεσία «Ασφάλεια-για τη-Ζωή», για την πλοήγηση των αεροσκαφών, θα είναι διαθέσιμη από το 2010, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Οι αγρότες επίσης θα ωφεληθούν από τη βελτιωμένη ακρίβεια, για να κάνουν ακριβέστερους αεροψεκασμούς, ενώ θα διευκολυνθεί η υλοποίηση άλλων εφαρμογών, όπως η αυτόματη χρέωση των οχημάτων στα διόδια των δρόμων, η χρέωση ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα ανάλογα με την χρήση τους και η εφαρμογή νέων συσκευών καθοδήγησης των τυφλών.
Το EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA*) και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurocontrol. Το νέο σύστημα προλειαίνει το έδαφος για το επερχόμενο πιο εξελιγμένο ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει ανταγωνιστή του αμερικανικού GPS και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2013 ή 2014, μετά από πολλές καθυστερήσεις και διαμάχες των κρατών-μελών της ΕΕ για την χρηματοδότησή του.
Το EGNOS είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε χρήστη διαθέτει ένα δέκτη συμβατό με GPS/SBAS και καλύπτει σχεδόν όλη την επικράτεια των 27 κρατών της ΕΕ, ενώ μπορεί μελλοντικά να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη (π.χ. στη Β. Αφρική). Η χρήση του συστήματος δεν απαιτεί κάποια εξουσιοδότηση.


*O ESA δημιουργήθηκε στις 30 Μαΐου του 1975 με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών διαστημικών δραστηριοτήτων προσπαθώντας να κινηθεί στα χνάρια της ΝΑSA.Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα διαστημικά πρόγραμμάτα που δημοσιοποιούνται.Σπουδαία επιτεύματα του φορέα είναι το γνωστό τηλεσκόπιο Χαμπλ και ο δορυφόρος Envisat.Η Ελλάδα(αν και αργά) έγινε μέλος το 2005

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

World Peace.Μήπως βρίσκεται πιο κοντα?

Με τον Ομπάμα να αναθερμάνει τη σχέση του με την ρώσικη κυβέρνηση(όχι απαραίτητα και τον Πούτιν βέβαια) ,όχι απλά σε επίπεδο εκεχειρίας αλλά με σκοπό την μείωση των πυρηνικών τους προγραμμάτων πολλοί ξαφνιάστηκαν.Πριν λίγες μέρες βγήκε το πόρισμα για τον εξαήμερο πόλεμο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας στην νότια Οσετία κατηγορώντας τους Γεωργιανούς(!!) αφήνοντας τα γεγονότα να περάσουν στην Ιστορία.Δεν παρέλειψαν βέβαια να επιπλήξουν(απλά!) τις 2 πλευρές ότι παραβίασαν όλες τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Η μόνη απειλή(και συνάμα μελλοντικός πόλεμος μεταξύ των Αμερικάνων-μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικάνοι αρέσκονται στο να λύνουν τις διαφορές τους πριν αυτές προκύψουν) δείχνει να είναι το Ιράν.Απειλή άρχισε να μειώνεται όταν ο πολεμοχαρής λαός συμφώνησε με τη Ρωσία και την Τουρκία για την στενή επιτήρηση του Ιραν.

΄Ενα γεγονός που στιγμάτησε τον τελευταίο μήνα ήταν η επανεκλογή του Αχμαντινετζατ στη θέση του Προέδρου του Ιράν.Οχι για την αναμενόμενη ''μαύρη'' νίκη του.Ούτε για τα επεισόδια που ακολούθησαν αυτής.Για την προσπάθεια συγκάλυψης των τελευταίων.Για την προσπάθεια φίμωσης των τοπικών μέσων και της αποκοπής του κράτους από τον υπόλοιπο κόσμο.''Ο κόσμος το χε τούμπανο'' δηλαδή..

Υστερα από αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα όλοι περίμεναν την άποψη του Ιρανού Προέδρου πάνω στο πυρηνικού προγράμματος της χώρας του.Σε επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχτηκε για το αν θα σταματήσει το πρόγραμμα της χώρας του αρκέστηκε στο να χαμογελάσει αινιγματικά.(Τι να πει και ο άνθρωπος βέβαια.Αμα ξέρεις ότι όλοι γλυκοκοιτάνε τα πετρέλαιαά σου...)

Πιο περίεργο γεγονός ήταν η έλευση του στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα για να μιλήσει στον Ο.Η.Ε.Μπορεί να μην είπε πράγματα που ξάφνιασαν τον κόσμο αλλά η έλευσή του στις Η.Π.Α ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Πριν 4 μέρες ο Ταγίπ Ερντογάν ταξίδεξε στο Ιράν και αφού επιθεώρησε τους εξοπλισμούς τους αποφάνθηκε στο ότι είναι τρελό να θεωρούμε εχθρικό τον οπλισμό των Ιρανών και επέστησε την προσοχή στους Ισραηλινούς (μωρέ μπράβο ο καρντάσης)

Το σημαντικότερο βήμα όμως έγινε σήμερα με τη συμφωνία Ιράν και των «6» για επιπλέον συνομιλίες Οπως λοιπόν αναφέρει η Καθημερινή,το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να έχουν επιπλέον συνομιλίες πριν το τέλος Οκτωβρίου, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Το Ιράν και οι 5+1 (δυνάμεις) συμφώνησαν να έχουν επιπλέον συνομιλίες πριν το τέλος Οκτωβρίου», μετέδωσε το αγγλόφωνο κανάλι Press TV χωρίς να αποκαλύψει την πηγή του.
Την ίδια είδηση μετέδωσε και το αραβόφωνο κανάλι Αλ-Αλαμ χωρίς άλλες πληροφορίες.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα στη Γενεύη το Ιράν δήλωσε στις έξι δυνάμεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν αποτελεί απειλή για την Μέση Ανατολή και την περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός οργανισμός Καμπάρ.
Ο Καμπάρ μετέδωσε ότι ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Σαΐντ Τζαλίλι είπε στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -και προφανώς και στον υφυπουργό πολιτικών υποθέσεων των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς- ότι η κύρια απειλή στην περιοχή είναι τα πυρηνικά οπλοστάσια της περιοχής, και κυρίως αυτά του Ισραήλ.
Ο Τζαλίλι αναφέρεται ότι είπε επίσης πως αντί να καταργηθούν τα επικίνδυνα πυρηνικά οπλοστάσια, οι παγκόσμιες δυνάμεις εναντιώνονται στο νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να έχει ειρηνικά πυρηνικά προγράμματα που δεν αποτελούν καμία απολύτως απειλή για την ασφάλεια.
Ενώ δήλωσε την υποστήριξη της Τεχεράνης για τον πυρηνικό αφοπλισμό τόσο της περιοχής όσο και όλου του κόσμου, ο Τζαλίλι πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις παγκόσμιες δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Iρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Γενεύης μεταξύ εκπροσώπων των έξι μεγάλων δυνάμεων και του εκπρόσωπου του Ιράν με θέμα τα πυρηνικά της χώρας, διεξήχθησαν σε μια «εποικοδομητική» ατμόσφαιρα.
«Εκτιμούμε ότι η ατμόσφαιρα ήταν εποικοδομητική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Στο περιθώριο των συνομιλιών έγινε και συνάντηση των εκπροσώπων των ΗΠΑ και του Ιράν για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο αφότου οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, εδώ και 30 χρόνια.
Αμερικανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι έξι και το Ιράν συμφώνησαν στη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Γενεύη, να έχουν και άλλες επαφές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δεν δέχτηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις επικείμενες νέες επαφές των δύο πλευρών.

Αναμένουμε..

Διακυβεύω,διακυβεύεις,υγεια

Κυρίαρχες λέξεις και φράσεις αυτές τις ΄΄προεκλογικές΄΄ μέρες(και νύχτες) είναι η φοροδιαφυγή, η φοροαπαλλαγή,το ΄΄που πήγαν τα λεφτα? και κάπου ανάμεσα και τα ΄΄8 δις που χρωστάει το ελληνικό κράτος για πληρωμές στα νοσοκομεία΄΄ Πιο συγκεκριμένα από το 2004 το χρέος στα νοσοκομεία για πληρωμές νοσηλευτών και ιατρικού εξοπλισμού έχει ανέλθει στα 8 δισεκατομμύρια €.Το ΄΄φακελάκι΄΄ καλούνται να πληρώσουν οι εποχιακοί γιατροι και νοσηλευτές που μειώνοντας τις αποδοχές τους προσπαθούν να αποτρέψουν τα δημόσια νοσοκομεία από το κλείσιμο.Πέρυσι την γλυτώσαμε πολύ φτηνά όταν τα νοσοκομεία έμειναν για μία δύο εβδομάδες χωρίς φάρκακα και εξοπλισμό,όταν αγανακτισμένοι οι προμηθευτές ακύρωναν τις παραγγελίες.Δε πιστεύω ότι και σε αυτό το θέμα θα πρέπει κάποιος(οι) να πεθάνει για να ληφθούν μέτρα Στον αντίποδα,ενα ΄΄ψηφοθηρικό΄΄ νοσοκομείο εγκαινιάζεται σε νησί του Ιονίου πριν καλά καλά πέσουν τα τσιμέντα με σκοπό να φιλοξενήσει προεκλογική ομιλία.(Και μετά φταίει ο Ευαγγελάτος και ο Μάκης)Το σύστημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται στην 27 θέση της Ευρώπης.Το οξούμωρο είναι ότι αρκετοί ξένοι(ειδικά μικρότερων κρατών) προτιμούν την Ελλάδα για τις εγχειρίσεις τους,κυρίως λόγω των μικρών συγκριτικά με άλλα κράτη τιμών και των ικανών Ελλήνων γιατρών. Καλό όμως είναι να γίνεται και σύγκριση με άλλα κράτη-όπως την Αμερική του House και του Greys Anatomy.Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους σπουδαίους γιατρούς και τις νέες τεχνικές που πρώτα εκει εφαρμόζονται. Αχίλλειος πτέρνα του ιατρικό τους συστήματος(σε αντίθεση με το δικό μας) είναι ότι στηρίζεται στην περίθαλψη μέσω ιδιωτικής ασφάλειας.Περίθαλψη για τους ''έχοντες'' δηλαδή με 50 εκατομμύρια ανασφάλιστους να εύχονται να μην αρρωστήσουν.Την περίοδο αυτή ο Μπάρακ Ομπάμα προσπαθεί να πεισει την αμερικάνικη γερουσία να ψηφίσει υπέρ ενός νομοσχεδίου για την ΄΄δημόσια επιλογή΄΄ φορέα περίθαλψης.Το αναγκαίο αυτό νομοσχέδιο βρίσκει αντιστάσεις λόγω του υπέρογκου ποσού που πρέπει να καταβληθεί ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση.

Στην χώρα μας,ευτυχώς,είμαστε απαλλαγμένοι από την απαραίτητη ιδιωτική ασφάλιση.Παρόλα αυτά μας λείπει η εμπιστοσύνη(και δικαιολογημένα) στην δημόσια περίθαλψη.Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν τα δημόσια νοσοκομεία για μια εγχείριση καταφεύγοντας σε μια ιδιωτική κλινική.Αντίδραση πλήρως δικαιολογημένη αν αναλογισθεί κανείς προβλήματα όπως αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω.Το πρόβλημα αυτό εντείνεται καθώς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να ''μπουν'' στο παιχνίδι εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες.
Εν κατακλείδι θα πρέπει να στηρίξουμε την δημοσία περίθαλψη ώστε ο καθενας απο μας να αισθάνεται πιο σίγουρος και ασφαλής στο να την εμπιστευτεί(κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να γίνει με τις δεδομένες συνθήκες που επικρατούν.)Διαφορετικά πλησιάσουμε και άλλο το μοντέλο της Αμερικής τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα χειρότερα.